Mercedes: Legmenőbb pilóták és élvezeti érték új csatornákon – így haladjunk a korral

írta: M4Sport
2016. március 14. 14:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője szerint a Forma1-nek haladnia kell a korral, mégpedig úgy, hogy menő versenyzőket és a megfelelő élvezeti értéket állítja a középpontba.

A Forma–1 jelenlegi legsikeresebb alakulatánál meg vannak győződve róla, hogy a sportág csak úgy maradhat releváns a fiatalabb generációkhoz tartozók számára, ha megfelelő értékeket állít a középpontba – mégpedig gyökeresen új csatornákon keresztül.

„Ha menő versenyzőink vannak – és szerintem itt vannak a legmenőbb versenyzők, úgyhogy ez jó a sportnak , valamint megfelelő szórakozási lehetőségeket tudunk nyújtani, akkor ezt a képet is kell közvetíteni magunkról” – jelentette ki Toto Wolff, az alakulat csapatfőnöke. „De azt is meg kell értenünk, hogy jelenleg átrendeződés zajlik ahhoz képest, hogy az emberek vasárnap délutánonként bekapcsolják a tévét… Nagyon sokat beszélünk ezekről a dolgokról. A Forma1 neve egyet jelent a technológiáéval és a nyers versengéssel, ugyanakkor egyet jelent a szórakozással is – nekünk pedig egyszerűen csak jól kell ötvöznünk ezt a kettőt.”

Mint ahogy arra egyre többen felhívják a figyelmet, Wolff is azon a véleményen van, hogy kritikus fontosságú, hogy hogyan sikerül elérni a szélessávú internet és az okostelefonok elterjedése miatt a korábbiakhoz képest teljesen más életvitelt folytató fiatal generációkat.

„Az a nagy helyzet, hogy a fiatalabbik generációnak teljesen más szokásai vannak és teljesen más minták szerint fogyaszt tartalmakat, mint mi. Mi is ugyanazzal a problémával állunk szemben, mint más tartalmak és más sportok: az emberek elfordulnak a nyomtatott sajtótól és a hagyományos tévézéstől, mégpedig a digitális médiumok irányába. Úgyhogy kulcskérdés, hogy meg tudjuk-e érteni, hogy hogyan kéne közvetítenünk a Forma1-et és hogy milyen tartalmakkal kéne előállnunk. És ez nagyon nehéz ügy, mert azt látjuk, hogy a digitális világban ugyan átütik a plafont a látogatottsági adatok, de ebből egyelőre még nagyon nehéz pénzt csinálni.”

Azt ugyanakkor Wolff is elismeri, hogy szerencsére pánikra még egyáltalán nincs okuk, hiszen bár a sportág televíziós nézettsége a 2008-as csúcs óta szinte folyamatosan esik, még mindig olyan sokan – 2014-es adatok szerint több mint 425 millióan – „kapcsolják be a tévét vasárnap délutánonként” a futamokra, hogy az szinte az egész világon egyedülálló megjelenési lehetőséget biztosít a Forma–1-ben érdekelt emberek számára.

„Ami az autósport méretét illeti, mindent versenyt világszerte több százmillió néző követ a tévéképernyőkön keresztül, és ehhez hasonló elérése csak a foci-vébének vagy az olimpiai játékoknak van. Épp csak az a különbség, hogy Forma1 nem csak négyévente van, hanem idén például 21-szer egy évben! És ez még mindig egy óriási platform, ezért aztán roppant fontos a számunkra” – magyarázta.

A Forma1-es sikerek és az autóeladások

Olyannyira fontos, hogy Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a Mercedes sikere közvetlen hatással bírt az utóbbi évek autóeladásaira. Ezek azt mutatják, hogy a csillagos márka kereken 10%-kal többet értékesített világszerte 2014-ben, mint 2013-ban (!).

„Nyilvánvalóan nagyon nehéz tudományos alaposságú kapcsolatot találni az autósportban tett erőfeszítéseink és sikereink, valamint az üzleti sikereink között” – kommentálta az üzletember. „De teljesen meg vagyok róla győződve, hogy az elmúlt három évben nem véletlenül lendültünk bele ennyire, és lettünk ilyen „menők”, és ez az, ami ilyen sok eladáshoz vezetett.”

„A hozzáállás nagyon fontos része ennek az egésznek” – tette hozzá. „Ha győztes mentalitást alakítasz ki magadban, és nem leszel beképzelt, akkor nagyon sok erőd és energiád lesz megvalósítani azt, amit szeretnél.”

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#6 albutr 2016. március 14. 19:50  
GM555:
hát már nem azért de a két legmenőbb pilóta az jelenleg a ferrarinál van... :P

nem a Mclaren versenyzői azok.:P

vacsad
#5 vacsad 2016. március 14. 18:54  
mb c124:
Viszont TE itt vagy és kiutat mutatsz a sötétségből...

Ne viccelj már, az internet manapság a legelterjedtebb, legnagyobb marketingértékkel bíró, legtöbbet használt és hivatkozott médium a világon. Ha ilyen feltételek mellett nem tudják, hogyan csináljanak belőle profitot, akkor egyszerűen nem értik a XXI. századot.

mb c124
#4 mb c124 2016. március 14. 18:40  

Az eladások ilyen mértékű növekedését én inkább az A osztály és testvérmodelljeinek tulajdonítanám. A - hot hatch, B - Golf plus kategória, CLA, CLA SB, GLA, szemben az előző A és B-vel, amik magasak voltak a szendvics szerkezet miatt és költségesek, emiatt divatosak is csak csekély mértékben lehettek.
Persze a befejezett gyártású SLS-se elhanyagolható marketingértékkel bírt, a kisebb pénzű de autóbuzi vásárlók felé, akikből sajnos egyre kevesebb van, mint ahogy motorsport rajongóból is...

mb c124
#3 mb c124 2016. március 14. 18:24  
vacsad:
"a digitális világban ugyan átütik a plafont a látogatottsági adatok, de ebből egyelőre még nagyon nehéz pénzt csinálni" Ezek tényleg ennyire hülyék....?

Viszont TE itt vagy és kiutat mutatsz a sötétségből...

vacsad
#2 vacsad 2016. március 14. 17:29  

"a digitális világban ugyan átütik a plafont a látogatottsági adatok, de ebből egyelőre még nagyon nehéz pénzt csinálni"

Ezek tényleg ennyire hülyék....?

GM555
#1 GM555 2016. március 14. 16:52  

hát már nem azért de a két legmenőbb pilóta az jelenleg a ferrarinál van... :PPIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.20. 22:23

Hülkenberg hat éve erre vár

Egy gyári szerződés volt az álma

22016.10.20. 21:05

Hamilton és a lábsérülés: Jól érzem magam

Elárulta, miért kellett lemondania a barcelonai tesztet