Mercedes: Vettel megnyerte volna, ha elölről rajtol

írta: M4Sport
2016. szeptember 20. 15:22
FOTÓ: ©Ferrari

A Mercedes figyelmét is fölkeltette Sebastian Vettel szingapúri fölzárkózása. Ha a megszokott rajthelyről indul, a németek szerint a négyszeres bajnok megnyerhette volna a vasárnapi versenyt.

Sebastian Vettel örömmel fogadta, hogy a szurkolót őt választották meg a verseny legjobbjának a Szingapúri Nagydíjon, ám azért hozzátette, jobban örülne már egy valódi győzelemnek. Egy éve annak, hogy utoljára felugorhatott a dobogó legfelső fokára (épp 2015. szeptember 20-án Szingapúrban), ráadásul a hétvégén újabb kínálkozó esélyről maradt le.

A német csak az utolsó rajtkockából vághatott neki a versenynek, miután a szombati időmérő edzésen eltört a hátsó felfüggesztése, s így nem tudott továbbjutni a Q1-ből sem. Fölzárkózása aztán annál jobban sikerült – még ha nem is mindig volt szerencséje. Előzetesen reménykedett a biztonsági autó érkezésében, ám az hiába jött már az első körben, akkor még inkább csak hátráltatta őt. Később pedig már nem tért vissza.

„Mire a versenyt újraindították, a mezőny már kettészakadt. Nem volt egyszerű előrébb jutnom” – mondta a futam első felének nehézségeiről. Arra utalt, hogy Felipe Nasr mögött 8, Sergio Pérez mögött 9 kört rostokolt, és 15 körnek kellett eltelnie, mire először pontszerző helyen állt – holott előzetesen abban bízott, mielőbb áthámozza magát a mezőny végén. Mire ez sikerült neki, addigra az élen haladó négyes már túl messze volt. Pedig Vettel titkon reménykedett abban, hogy lehet még esélye beleszólni Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen dobogóért vívott csatájába. „Ahhoz, hogy fölzárkózzak az élmezőnyre, kellett volna még egy biztonsági autó, de sajnos nem jött” – állapította meg.

Ennél is jobban bánhatja a szombati felfüggesztéshibát. Bár a lágy gumis első etapjával nem volt teljesen elégedett, az ultralágyon elmondása szerint szinte szárnyalt a Ferrarija. Ráadásul Kimi Räikkönen is képes volt tartani a lépést Lewis Hamiltonnal, ami arra utal, hogy a Scuderiának ennél sokkal több is lett volna a versenyében.

A Mercedes stratégái szerint olyannyira, hogy ha az első sorok valamelyikébe kvalifikálja magát, Nico Rosberget is legyőzhette volna! „Vettel volt a verseny leggyorsabb embere. Ha onnan rajtolt volna, ahonnan általában szokott, ő nyert volna” – jelentette ki a címvédő csapat egyik szakembere az Auto Motor und Sportnak.

Állítását a két német versenyző közötti különbség alakulása támasztja alá. Nico Rosberg a 10. körben még 32,009 másodperccel vezetett az akkor még csak 13. Vettel előtt, öt körrel később megejtett első kerékcseréje után pedig 45,405 másodperccel. Ám a célban Vettel 27,694 másodpercre zárkózott fel rá, azaz majdnem 18 másodpercet hozott rajta. Úgy, hogy mindketten két kiállással teljesítették a távot.

Fontos persze kiemelni, hogy mindez csupán elmélet, hiszen ha Vettel nem a mezőny végéről rajtol, nem választhatta volna a teli tankkal ideálisnak mondható lágy gumikat az első etapra, hogy aztán kétszer az ultralágyon folytassa. Ez alapvetően más stratégiára kényszerítette volna őt.

Az mindenesetre jó hír a Ferrari számára, hogy Vettel autója a nagy tempója és a csaták ellenére is jól bánt a gumikkal, ráadásul neki – Rosberggel ellentétben – a fékekre sem kellett túlságosan ügyelnie.

Pontosabban: biztos, hogy jó hír? A Szingapúr-specialistának számító világbajnok versenye csak azt mutatja meg, hogy nagyon is beleszólhatott volna Rosberg és Ricciardo győzelemért vívott csatájába, ha nincs a szombati baki. Hogy több ultralágy abroncsot választottak, mint a Mercedes, működőképes stratégia lett volna. Csak most valami más hibádzott ennek bizonyításához. Már megint. Még mindig.

Oszd meg!

19 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

guide
#19 guide 2016. szeptember 21. 14:14  
Vito:
Ùgy hogy egy versenyre 100kilò a maximum. De egy versenytavra pàlyàtòl függően, olyan 89 ès 94kilo között van. Ha az èlmezőnyből valaki hàtulròl indul annak àltalàbban 100kilo üzemanyagot adnak. Ìgy nem kell a futam alatt a fogyasztàssal "jàtszania" milyen keverèkű, vagy dùsìtott üzemanyagot kapjon a motor. Ergo maxon "forog". Tovàbbà a Le-t is növelik, ùgymond kihegyezik a motor teljesìtmènyèt. Plusz lòerő, plusz benzinmennyisèg ès "nem kell a gumikkal spòrolni". Ùgymond ilyenkor időmerős köröket futnak megtankolt autoval

Ezt hol olvastad?

Valamelyik felvezető műsorban pont arról beszélt az egyik csapat mérnöke,hogy a lehető legkevesebb üzemanyaggal indítják el a pilótákat a futamokon.Néha annyira kevéssel,hogy épphogy teljesíteni tudják a versenytávot.

Magasabb üzemanyagszint=nagyobb súly=nagyobb gumikopás=alacsonyabb sebesség.
Úgy tudom,hogy 10 kg üzemanyag 0,4 másodperc veszteséget is jelenthet körönként.
Ha valaki a mezőny végéről indul, jó ideig csak az előtte lévők szélárnyékában autózik,ami eleve csökkenti a fogyasztást.Az úgymond "időmérős" körökre legtöbbször nincs is semmi esélye,mivel általában beszorulnak lassabb autók mögé.A nehezebb,lomhább kocsival meg még körülményesebb az előzés.Úgyhogy én ebben semmi logikát nem találok.

guide
#18 guide 2016. szeptember 21. 13:57  
f1m12:
most lassú? melyik etapban? vagy végig? akkor a többiek félreálltak,h meglegyen az 5. hely

Dehogy álltak félre!
Okosan versenyzett.Óvatosan indult,hogy ne keveredjen bele semmibe.Amikor agresszívnek kellett lennie,agresszív volt.
Ezeken a felzárkózásos versenyeken általában nagyon jól teljesít.Mondjuk bőven van módja gyakorolni,mert évente kb. kétszer megtörténik vele,míg más pilóták nagy ritkán kerülnek ilyen helyzetbe.

f1m12
#17 f1m12 2016. szeptember 21. 13:04  
guide:
Azt hittem villant valamit,de lassú volt.Számomra ez csalódás.

most lassú? melyik etapban? vagy végig? akkor a többiek félreálltak,h meglegyen az 5. hely

Go.Michael
#16 Go.Michael 2016. szeptember 21. 10:25  

Egy biztos hogy a ferrarinak nagyon fekszik az ultralágy, talán ez a keverék a legjobban, és ezen tényleg piszok gyors volt Vettel. A győzelem szerintem teljesen más kategória lett volna, bármennyire is furán hangzik, piszkosul számít a rajtpozíció. Ricsi se tudta elkapni Rosberget. Merci mindig annyit megy, amennyit épp kell, sajnos.

Vito
#15 Vito 2016. szeptember 20. 23:55  
fist1:
Hogy kaphatnak több benzint? Új motort biztosan kapott, az sem hátrány, meg a gumik.

Ùgy hogy egy versenyre 100kilò a maximum. De egy versenytavra pàlyàtòl függően, olyan 89 ès 94kilo között van. Ha az èlmezőnyből valaki hàtulròl indul annak àltalàbban 100kilo üzemanyagot adnak. Ìgy nem kell a futam alatt a fogyasztàssal "jàtszania" milyen keverèkű, vagy dùsìtott üzemanyagot kapjon a motor. Ergo maxon "forog". Tovàbbà a Le-t is növelik, ùgymond kihegyezik a motor teljesìtmènyèt. Plusz lòerő, plusz benzinmennyisèg ès "nem kell a gumikkal spòrolni". Ùgymond ilyenkor időmerős köröket futnak megtankolt autoval

Loci
#14 Loci 2016. szeptember 20. 23:27  

Megint ez a mesterséges izgalomkeltés...
Anyád picsáját nyerte volna meg. Ugyan úgy vonatozott volna végig mint Kimi, Ham, Ric vagy Ros.
Miért kell ez?? Mi értelme? Van még aki beveszi ezt az egész "veszélyben volt a győzelmünk" dumát?

cyberpunk999
#13 cyberpunk999 2016. szeptember 20. 22:27  

Merci lassan matematikailag is vb idén.
Már nem kell sok.

De mindjárt elvesztik a tavalyi vb-t, úristen, de aggódnak!

qwerm
#12 qwerm 2016. szeptember 20. 20:47  

egyébként vettel kimi hungán mutatott felzárkózásához hasonló felzárkózása is azt mutatja, h a pilóták kisütik az autóból, ami benne van. csak sajnos nem sok mindenre elég.

F1890
#11 F1890 2016. szeptember 20. 20:41  

1-2 napja még azt modnta toto h volt tartaléka rózbinak :D akkormost melyik az igaz?:D

guide
#10 guide 2016. szeptember 20. 20:38  
f1m12:
ne mááá ha eddig kételkedtél volna Vettelben, mármint az utóbbi időben nyújtott teljesítményében, akkor ez most biztos meggyőzött. nem kopott meg, még előzni is tud, van versenytempója és a feladatát tökéletesen végrehajtja. szóval még mindig a Ferrarinak kell felnőnie a világbajnokaihoz

Azt hittem villant valamit,de lassú volt.Számomra ez csalódás.

f1m12
#9 f1m12 2016. szeptember 20. 20:26  
guide:
Persze.Megnyerhette volna,ha az utolsó kerékcseréje után bejön az sc és az előtte lévők kijönnek a boxba.:/ Kiábrándító volt az egész hétvége.Egy nagy semmi,egy nagy csalódás.

ne mááá
ha eddig kételkedtél volna Vettelben, mármint az utóbbi időben nyújtott teljesítményében, akkor ez most biztos meggyőzött. nem kopott meg, még előzni is tud, van versenytempója és a feladatát tökéletesen végrehajtja. szóval még mindig a Ferrarinak kell felnőnie a világbajnokaihoz

jtfan
#8 jtfan 2016. szeptember 20. 19:55  

Ez csak a szokásos Merci bullshit. A verseny szoros, a helyzet fokozódik...
Blabla.

guide
#7 guide 2016. szeptember 20. 19:43  

Persze.Megnyerhette volna,ha az utolsó kerékcseréje után bejön az sc és az előtte lévők kijönnek a boxba.:/

Kiábrándító volt az egész hétvége.Egy nagy semmi,egy nagy csalódás.

qwerm
#6 qwerm 2016. szeptember 20. 19:29  

szokásos "nagyon veszélyesek ránk, jó lesz, ha összekapjuk magunkat, mert el is veszíthetjük a vb-t" merci duma...

Chris05
#5 Chris05 2016. szeptember 20. 19:14  

3 szett új gumija volt. Bocsi, megelőztek :)

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 20. 19:15

Thibczy
#4 Thibczy 2016. szeptember 20. 17:49  
KIMI AND THE RED POWER:
Raikkönen meg nyert volna a Ringen ha elölről rajtol. Mindkettő baromság. Teljesen más versenyt futnak azok akik felzárkóznak, mint azok akik elöl vannak. Itt Raikkönen, a Ringen Vettel autózott végig valaki mögött.

+1

Ja és azt se felejtsük el, hogy, ha Vettel előlről rajtol, akkor nincs friss ultralágy gumija meg fordított taktika. Vagyis kb. futhatott volna egy hasonló versenyt, mint Kimi, esetleg ha nagyon penge, akkor felér a dobogóra, de nem hinném, hogy Rosbergre meg Ricsire veszélyes lett volna.

fist1
#3 fist1 2016. szeptember 20. 16:17  
Vito:
Ez ìgy kicsit erős. Ez pont ugyanaz mint mikor Kiminek kellett felzàrkòzni. De akkor Kimi is csak azèrt nyomhatta ki a szemèt mert nem kellett spòrolnia. Több benyàt kapnak ilyenkor, ès sokat nyom az is ha tele az ember hasznàlatlan garnitùràkkal.

Hogy kaphatnak több benzint?

Új motort biztosan kapott, az sem hátrány, meg a gumik.

KIMI AND THE RED POWER
#2 KIMI AND THE RED POWER 2016. szeptember 20. 16:09  

Raikkönen meg nyert volna a Ringen ha elölről rajtol. Mindkettő baromság. Teljesen más versenyt futnak azok akik felzárkóznak, mint azok akik elöl vannak. Itt Raikkönen, a Ringen Vettel autózott végig valaki mögött.

Vito
#1 Vito 2016. szeptember 20. 15:42  

Ez ìgy kicsit erős. Ez pont ugyanaz mint mikor Kiminek kellett felzàrkòzni. De akkor Kimi is csak azèrt nyomhatta ki a szemèt mert nem kellett spòrolnia. Több benyàt kapnak ilyenkor, ès sokat nyom az is ha tele az ember hasznàlatlan garnitùràkkal.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

42016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa