„Mérföldekre vagyunk attól, hogy mindent kihozzunk az autónkból”

írta: M4Sport
2016. május 24. 15:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Haas még mérföldekre van attól, hogy mindent kihozzon Forma–1-es autójából – ismerte el a csapat főmérnöke, Komacu Ajao. Az istálló első embere, Gene Haas eközben Romain Grosjeant dicsérte, aki véleménye szerint erőn felül teljesített az első futamokon.

Az amerikaiak meglepően jól kezdték első F1-es szezonjukat: Grosjean révén eddig három futamon is pontot szereztek. Ezzel a hatodik helyet foglalják el a bajnoki tabellán, olyan csapatok előtt, mint a Force India vagy a McLaren-Honda. Ennek ellenére Komacu szerint még mindig rengeteg munka vár a csapatra, hiszen a maximumot eddig egyszer sem tudták kihozni autójukból, aminek vezethetőségére az elmúlt hetekben a versenyzők is panaszkodtak.

„Még nem. Attól mérföldekre vagyunk” – mondta a japán szakember, amikor arról kérdezték, a Haas ki tudja-e hozni a maximumot a VF16-osból. „Az egy dolog, hogy egy csapat tervez egy jó autót, az pedig egy másik, hogy megértse, és kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. A bahreini időmérő és a futam kissé igazságtalan helyzetbe hozott minket; még mindig nem tudjuk kihozni a maximumot a versenyautónkból. Ettől egyelőre minden pályán messze voltunk. Kínában és Oroszországban például alulteljesítettünk, de mindig tanulunk, és van még tér a javításra” – tette hozzá.

Komacu nyilatkozata során kiemelte, a csapat tisztában van azzal, hogy az első öt futamon a szerencse is mellette állt, így szerezhetett „meglepően sok” pontot. „Való igaz. A melbourne-i hatodik helyezéshez kellett a szerencse is, de ott voltunk, és kihasználtuk a lehetőséget. A bahreini ötödik helyezés megszerzésekor is minden a mi oldalunkon állt, hiszen mások más taktikán voltak, és ebből profitálhattunk. Oroszországban nem teljesített jól az autónk, de volt egy elsőskörös baleset. Romain nagyon jól kezelte ezt a helyzetet és a tapasztalatának köszönhetően hibátlan versenyt futott. Ehhez ismét mindennek stimmelnie kellett” – magyarázta.

A japán mérnök korábban közvetlenül Grosjean mellett dolgozott, tehát nagyon jól ismeri a csapat tapasztaltabb pilótáját, aki véleménye szerint „felbecsülhetetlenül” sokat ér az istállónak. „Nagyon fontos számunkra, hiszen remek viszonyítási alapként szolgál. Ha azt mondja, hogy valami probléma van az autóval, akkor tudjuk, hogy valamit meg kell oldanunk. Ha azt, hogy elégedett az autóval –mint például a bahreini időmérő alatt –, akkor pedig tudjuk, hogy ez a határ. Szóval tényleg fontos, hogy Romain ilyen viszonyítási alapot ad a csapatnak. Bizonyos értelemben most sokkal magabiztosabb, mint korábban. És ez is nagyon fontos” – jelezte.

Grosjeant egyébként nemcsak korábbi versenymérnöke, hanem a Haas első embere is komoly dicsérettel illette a napokban. Gene Haas az Autosportnak beszélt pilótájáról, aki elmondása szerint eddig erőn felül teljesített a géppel, amit az istállótól kapott. „Az igazi teszt egy versenyző számára az, ha kap egy autót, ami a 15. hely megszerzésére képes, ő viszont behozza azt a 10. helyen. Ezt keressük a pilótáinkban, hogy egy nem túl kiemelkedő autóval kiemelkedő eredményeket érjenek el. Ha valaki képes erre, akkor egy győztes versenyzőről van szó” – nyilatkozta.

Haas végül rámutatott, a francia versenyző rengeteget fejlődött az elmúlt években, miután újoncként még elkövetett néhány komolyabb hibát. „Elég sok tapasztalatot szerzett ezeknek a hibáknak köszönhetően, szóval többé már nem követi el őket. Pontosan tudja, mit kell tennie, és nem adja fel, ha ott van előtte egy másik versenyautó. A pályán nagyon könnyű elveszíteni néhány pozíciót, visszaszerezni azonban már annál nehezebb őket. Ha valami rosszul sül el, akkor is csak előre tekint. Ehhez sok tapasztalatra van szükség, és főleg azok a pilóták jók ebben, akik már több szezont is maguk mögött tudnak. Egyszerűnek tűnik, de nem az” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#2 Toti 2016. május 25. 15:31  
Tuareg:
Elvileg szorosabbra is akarják fűzni a viszonyt a Nascar csapattal. Grosjean ugye elvileg versenyezni is fog még idén a Cupban, Busht meg viszik futamot nézni Azerbajdzsánba. Nem tartom kizártnak hogy letetetik vele a szuperlicencet aztán mondjuk a COTA-n beugrik egy szabadedzés erejéig Gutierez helyére. Sokat nem változtatna a dolgokon:D

Inkább Grosjean helyére, talán Texasban is lesz jó pár mexikói :)
De kell a szabadedzéshez is szuperlicenc? Vagy ez egy másik?

Tuareg
#1 Tuareg 2016. május 24. 16:21  

Elvileg szorosabbra is akarják fűzni a viszonyt a Nascar csapattal. Grosjean ugye elvileg versenyezni is fog még idén a Cupban, Busht meg viszik futamot nézni Azerbajdzsánba. Nem tartom kizártnak hogy letetetik vele a szuperlicencet aztán mondjuk a COTA-n beugrik egy szabadedzés erejéig Gutierez helyére. Sokat nem változtatna a dolgokon:D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"