Mérnöke fölfedi Verstappen előzéseinek titkát

írta: M4Sport
2016. február 12. 10:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Merész, kreatív és sikeres manőverek egész sorát mutatta be Max Verstappen 2015-ben. Technikai igazgatója elárulta, mi tette a hollandot (és csapattársát) az előzések királyává.

Még csak egyetlen szezont teljesített a Forma–1-ben, de Max Verstappennek máris védjegyévé váltak a váratlan helyeken és módokon végrehajtott előzései. A múlt évben számos szurkolót szerzett magának manővereivel, ráadásul az FIA díjátadó gáláján Felipe Nasr spái külső íves kicselezését választották meg 2016 legjobb előzésének.

James Key, a Toro Rosso technikai igazgatója a Sky Sportsnak részletesen beszélt arról, szerinte miben állt a holland tehetség titka. Szavaiból kiderül, itt többről volt szó puszta improvizációs készségnél. „Őszintén szólva amikor kis hátrányban vagy az egyenesbeli végsebesség terén, eléggé leleményesnek kell lenned az előzéseknél. Alaposan megvizsgáltuk ezt, és megtaláltuk a módját, hogy mely helyeken lehet ilyen feltételek mellett a legjobban előzni. Hogyan tudod úgy beállítani az erőforrást, hogy segítse ezt? Hogyan lehet úgy alakítani a stratégiánkat, hogy ne kerüljünk túl nagy forgalomba? És ha mégis így van, mit kell tennünk?”

„Ilyen helyzetben tehát kicsit másképpen kell gondolkodnod, és nem szabad arra hagyatkoznod, elég közel kerülsz-e ahhoz, hogy sikerüljön, vagy sem. Nem terveztünk el mindent előre, azonban sokat beszélgettünk arról, hogy hol és hogyan érdemes csinálni. És ez vélhetően jobban segített Maxnak arra koncentrálni, amit éppen csinál” – magyarázta Key.

Ugyanakkor hangsúlyozta, mindez mit sem von le a 18 éves versenyző érdemeiből, aki rendkívül kreatívnak és határozottnak bizonyult, ha előzésről volt szó. „Ez teljes mértékben rajta múlt, hiszen nagyon sok olyan manővert mutatott be, amelynél azt mondtad: úristen, ez meg sem csinálhatta volna! De a legpozitívabb vonatkozása ennek a szempontunkból az, hogy elhitte, az autója képes erre. A spái Blanchimont külső és belső ívén bemutatott előzései egyúttal az autót is dicsérték, ami jól működött. Szóval ez több tényező kombinációjának eredménye” – elemezte a helyzetet a szakember.

Bár a nagyobb figyelem kétségkívül Verstappenre irányult az előzések terén, azért érdemes megjegyezni, hogy mindeközben a csapattárs, Carlos Sainz is igen aktívan javítgatott pozícióján 2015-ben. Ők ketten mutatták be a legtöbb előzést a 19 verseny alatt, s a Pirelli statisztikája szerint a 45 sikeres manőverrel záró spanyol mindössze 4 előzéssel maradt el Verstappentől. Végsebesség ide vagy oda, ez azt mutatja, Keyék taktikája sikeresnek bizonyult.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#2 Balrog 2016. február 12. 12:18  

Én már tavaly is mondtam, hogy méltatlanul mellőzik a mérnökgárda teljesítményét a tavalyi eredményeik fényezésekor, csak hát a feléjük intézett dicséret tovább erősítené a kialakult "csökken a pilóták szerepe" képet, úgyhogy olyat nem lehet.

Kova mellett meg emlékeim szerint Seb és Nelsinho is beszart, ezért a második törésben már nem voltak egymás mellett.

F1890
#1 F1890 2016. február 12. 11:53  

a blansimoni előzését tényleg nem értem miért kapott ekkora visszhangot , pár éve rózberg hasonlót csinált azelőtt kova, de egyiket sem sztárolták ennyire :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához