Mérnöke „óriási hibától” inti óva a Williamst

írta: M4Sport
2016. szeptember 23. 14:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams teljesítménymérnöke, Rob Smedley úgy érzi, csapata hatalmas hibát követne el, ha a folytatásban csak és kizárólag a Force Indiával vívott küzdelemre összpontosítana. A szakember a ferraris időszakból tudja, nem ez a legcélravezetőbb taktika…

Kié lesz a legjobb hely a három „óriás” (a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari) mögött? Erről a kérdésről dönt a Williams és a Force India csatája, amiben hat futammal a szezon vége előtt az utóbbi istálló áll jobban. Igaz, előnyük mindössze egy pont a riválissal szemben. Ám, ha figyelembe vesszük, hogy korábban ez 51 egység is volt, nem túlzás kijelenteni, a briteknek van okok az aggodalomra.

Korábban ők is elismerték, tartanak attól, hogy elveszítik a negyedik helyet és azzal járó pluszpénzt, teljesítménymérnökük szerint azonban nem lenne célravezető, ha a folytatásban csak és kizárólag a Force Indiára összpontosítanának. „Nem hiszem, hogy ezt kellene tennünk. Hatalmas hiba lenne. A lehető legjobb eredmény megszerzéséért kell a pályára hajtanod; nem csak egy riválisra kell figyelned, hanem az összes ellenfélre” – jelentette ki határozottan Smedley.

„Voltam már olyan helyzetben, melyben más csapatokkal harcoltunk a világbajnoki címért; ha ilyenkor csak egy pilótára koncentrálsz, hatalmas hibát követsz el” – utalt a ferraris időszakra, a 2010-es szezonzárón ugyanis egy ilyen jellegű taktikai hiba miatt veszítették el a bajnoki esélyeket. „Tudnod kell, mit csinálnak a többiek, de a legjobb helyezésért kell harcolnod” – ismétli el a lényeget.

Bár a Williams múlt vasárnap elveszítette előnyét, Smedley szerint a csapat „szerencsés”, hogy az ellenfél csak egy ponttal vette át a vezetést, Nico Hülkenberg kiesése nélkül ugyanis komolyabb fórra is szert tehettek volna, ők ugyanis egységek nélkül maradtak. „Beszéltünk néhány sráccal, és gratuláltunk is nekik a négy ponthoz, és ahhoz, hogy megelőztek minket. Jól dolgoztak. De összességében talán csalódottabbak lehettek, mint mi. A pálya ugyanis feküdt nekik, és jó lehetőségük volt arra, hogy nagyobb előnyre tegyenek szert. Mint mi Monzában” – mondta.

Amikor megkérdezték, a jövőben melyik pályák „segíthetik” inkább a Williamst, a mérnök a következőképpen válaszolt: „Nem szeretnénk kijelenteni, hogy biztosan több pontot gyűjthetünk. Most nagyon kiegyenlített a csata, de talán az utolsó futamok egy kicsit inkább nekünk kedveznek. Malajziában és Japánban egyformák leszünk, de a teljesítmény miatt talán mi egy picit jobbak. Amerika és Mexikói inkább nekik kedvezhet. A brazil pálya jó lehet, és Abu-Dzabiban is mindig jók vagyunk. Sokat tanultunk a gumikról, és ez egy olyan pályán mindig segíthet” – magyarázta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”