Mert a Red Bullnál már csak így szokás?

írta: M4Sport
2016. május 09. 09:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mark Webbert nem lepte meg, hogy a Red Bull négy verseny után visszasorolta Danyiil Kvjatot a B-csapatába, míg az osztrákok egy korábbi pártfogoltja szerint az orosz Red Bull-os pályafutása ezzel véget is ért. A Toro Rosso viszont még jól járhat a versenyző visszatérésével…

A Red Bull csütörtökön jelentette be, hogy a hétvégi Spanyol Nagydíjon Danyiil Kvjat már a Toro Rosso versenyzőjeként áll rajthoz, miután a helyére Max Verstappent léptették elő. A versenyzőcseréről erősen megoszlottak a vélemények a szakma berkein belül: voltak, akik szerint a Red Bull kegyetlen, mégis ésszerű döntést hozott, míg mások nehezen tudták elfogadni, hogy így elbántak a két héttel korábban még a csapat első dobogós helyezését megszerző Kvjattal.

Marko régi „barátja” cseppet sem lepődött meg

Mark Webber 2007 és 2013 között volt a Red Bull versenyzője, így jól ismeri a csapatot, valamint a versenyzőcseréről döntő Helmut Markót, akivel sosem volt jó a viszonya. Éppen ezért is lepte meg annyira a döntés. „Ez a lehetőség talán már Oroszország előtt is napirenden volt, ezért azt is érezhetjük, hogy benne volt a levegőben” – nyilatkozta a WEC hétvégi spái futamának helyszínén az NBC-nek. „Így döntöttek, most majd kiderül, Max meg tud-e újra felelni a Red Bull elvárásainak. Nincs más választása, muszáj készen állnia!”

„Kvjat már több mint egy éve ott volt. Nem érezték úgy, hogy eleget tett. Az ő szemükben nem volt elég jó, miközben a másik versenyzőjük az volt. Normál esetben egy ilyen váltással kivárod az év végét, de időnként másképp történik – főleg a Red Bullnál. Ők akkor változtatnak, amikor csak akarnak – bumm. Helmut csakis teljesítményt vár el. A leggyorsabb embert akarja a legjobb autóba ültetni a lehető leggyorsabban. Mondhatjuk, hogy olyan hibákat lehet elkövetni, amiket Danyiil elkövetett, de nyilvánvaló, hogy ők eljutottak arra a pontra, ahol ez már túl sok volt, és nem voltak elégedettek a teljesítményével.”

„Igen, ezt kissé kemény ítéletnek érzem, de ez egy kemény üzlet, amelyben minden gyorsan változik. És szerintem 2017-et is szem előtt tartják, minden szempontból fel akarnak készülni rá. Eltelik majd három-hat hónap, és már senki sem fog erről beszélni, mindenki továbblép. A Forma–1-ben nem bújhatsz el.”

Mark Webber

A Mercedes tehetsége ezt nehezen viselné

Pascal Wehrlein maga is egy élcsapat támogatottja: a Mercedes révén került be a Forma–1-es Manor-csapathoz. Toto Wolff sportigazgató elárulta, jövőbeni Mercedes-versenyzőként tekintenek rá. „Sosem támogatnánk, ha nem várnánk el tőle, hogy egy nap majd a mi csapatunknál versenyezzen” – fogalmazott. Helyzeténél fogva éppen ezért nagyon is tudja, mit érezhet most Kvjat.

„Én nehezen tudnám megemészteni ezt” – nyilatkozta Wehrlein a DTM hockenheimi hétvégéjén. „A sajtó sok mindent írhat erről, de talán valami más volt az oka. Talán az első négy versenyen nehezen boldogult a nyomással. De ott volt a kínai dobogója, szóval emiatt nem egészen értem ezt.”

A német újonc ugyanakkor maga is tudja, hogy Helmut Markóéknál mindig csak a teljesítmény számított. „Mindig is ez volt a Red Bull filozófiája. Másfelől viszont egész jó, hogy a Red Bull most mind a négy versenyzőjét össze tudja majd hasonlítani egymással.”

Kvjatot persze mindez aligha vigasztalja. Wehrlein szerint azonban a Toro Rossóhoz való visszatérésnek is lehetnek pozitívumai. „Ha az ember a Red bull versenyzője, a Red Bull nagycsapatánál akar versenyezni. Ha négy futam után visszateszik a B-csapatba, az egy fiatal versenyzőnek nem esik jól. Tudja, hogy most teljesíteni kell, máskülönben egyértelműnek tűnik, mi következik év végén… De a Toro Rossóval nem süllyed olyan mélyre. Ők is egész versenyképesek idén. Talán nem olyan erősek, mint a Red Bull, de egyes pályákon már a múlt évben is jobbak voltak náluk. Emiatt mégsem olyan rossz, hogy odakerült.”

Pascal Wehrlein

Aki már átélte ugyanezt

A ma már a DTM-ben versenyző Daniel Juncadella maga is tagja volt a Red Bull utánpótlás-programjának, ám végül ő is azon versenyzők egyike lett, akiben megrendült az osztrákok bizalma. Nem csoda hát, hogy kritikus véleményt fogalmazott meg Kvjat lefokozásáról is. „A Red Bull mindig nagy nyomást gyakorol a versenyzőre, nekünk mindig azt kellett elérnünk, amit korábban Sebastian Vettelnek. Mindig mindent meg kellett nyernünk” – nyilatkozta a Motorsport-Magazinnak.

„A versenyzőinek sok lehetőségük van. Ott van például Carlos Sainz. Nem volt jó a Forma–3-ban, nem volt jó a GP3-ban sem. Nem tudom, miért, de nem volt elég jó. Aztán a Forma–Renault-t megnyerte, és hirtelen ott termett a Forma–1-ben. Meglepett a mostani döntés, és kicsit arra emlékeztet, amit korábban velünk csinált Dr. Marko. De Kvjatnak szerencsére van még egy esélye, a Toro Rossónál versenyezhet. Persze ez nem tűnik olyan jónak. Nagy kár érte, de ha gyorsabb lesz Sainznál, akkor ez még jó is lehet a jövője szempontjából. De én azért úgy érzem, az ő ideje már lejárt a Red Bullnál.”

Daniel Juncadella

Orosz pénz biztosítja be Kvjat helyét a Toro Rossónál?

Ami a jövőt illeti, Kvjatnak ugyanakkor még távolról sem biztos, hogy távoznia kell a Toro Rossótól, ha rosszul teljesít. Az orosz Lenta című portál arról számolt be, hogy vele együtt egy komoly támogató is érkezhet Faenzába, aki bebiztosíthatja helyét a csapatnál: Szergej Beluszov IT-technológiával foglalkozó cégeket vezet, s az orosz lapnak már arról beszélt, megállapodnak a Toro Rossóval.

„Úgy döntöttünk, támogatjuk őt. Több okból is. Először is, már jó ideje ismerjük Danyiil Kvjatot, és még az előtt tárgyaltunk a Toro Rossóval egy együttműködés lehetőségéről, hogy a Red Bullhoz szerződött. Másodszor, közel áll a filozófiánk a Forma–1-éhez, hiszen mi is közös erővel akarunk sikeressé várni. És végül, nagyra tartjuk a Toro Rosso csapatfőnökét, Franz Tostot is” – nyilatkozta az üzletember.

Cége a lap szerint a pénz mellett szolgáltatással is támogatná a Toro Rossót, cserébe azonban kikötései lennének, melyek révén biztosítják, hogy Kvjat az istálló versenyzője marad. „Nem vagyok F1-es szakértő, de véleményem szerint Danyiil jó helyen van a Toro Rossónál. A Red Bull a kereskedelmi oldallal is sokat foglalkozik, de a Toro Rossónál minden a puszta versenyzésről szól. És hisszük, hogy kreativitás és kitartás révén kompenzálni lehet a költségvetés közti különbségeket. Természetesen Verstappen kiváló versenyző, de Kvjat is bizonyított már a szezon elején.”

Oszd meg!

13 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Kepano
#13 Kepano 2016. május 09. 20:47  
sába:
Ez már tényleg annyira dedós színvonal, hogy jobb lenne Kimiről valami óvodásképet keresned profilképnek.

Szegény Scumit nem akarom bántani, de lenne egy frappáns riposztom!

f1m12
#12 f1m12 2016. május 09. 15:59  
Kepano:
Jajj de utálod, amiért kilökte Vettelkét... Elárulom, hogy a német totálisan esélytelen a Mercik ellen idén is, és nem ezen a két baleseten fog múlni a vb cím. ;)

ha nem mondod, hülyén halok meg, komolyan

tavaly egyáltalán nem lökte ki vettelkét, mégsem láttam benne semmi kiemelkedőt. persze nem írtam le, mert nem volt téma, és hát vártuk a villanásait.
nem utálom. nem kell minden versenyzőt utálni, akit nem tartok elég tehetségesnek. ők egyszerűen csak vannak, h kitöltsék a mezőnyt.

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. május 09. 15:22  
Tasi-r:
H. Marko mekkora egy féreg ember,,, nem olyan régen még Kyvat =Kimi+Vettel ... jaja persze

Mért féreg? :D Adott Kvyatnak egy esélyt 2015-ben amit nem érdemelt meg, aztán ezzel nem is tudott élni az Orosz és most a gyenge teljesítmény miatt újra lefokozták. Asszem bármelyik hétköznapi embert kirúgják, ha szarul végzi a munkáját szóval nem tudom mért kell ebből ekkora ügyet csinálni. Az az igazság, hogy egy közepesnél is kicsit jobb pilótát kirúgnak már hisztiznek az emberek teljesen mindegy, hogy ez szezon közbe, szezon végén vagy a téli szünet alatt történik.

sába
#10 sába 2016. május 09. 15:19  
Kepano:
Jajj de utálod, amiért kilökte Vettelkét... Elárulom, hogy a német totálisan esélytelen a Mercik ellen idén is, és nem ezen a két baleseten fog múlni a vb cím. ;)

Ez már tényleg annyira dedós színvonal, hogy jobb lenne Kimiről valami óvodásképet keresned profilképnek.

Kepano
#9 Kepano 2016. május 09. 14:44  
f1m12:
én viszont úgy érzem, h baromi sokkal többet kellene mutatnia ahhoz, h DC szint legyen. Kvját nagyon gyenge versenyző. szépíteni persze lehet, h milyen balszerencsés, meg nagy a nyomás rajta, de engem ez nem győz meg. egyszerűen nincs ott a tempója, eddig sem volt sehol.

Jajj de utálod, amiért kilökte Vettelkét... Elárulom, hogy a német totálisan esélytelen a Mercik ellen idén is, és nem ezen a két baleseten fog múlni a vb cím. ;)

f1m12
#8 f1m12 2016. május 09. 14:34  
Zasalamel:
Tény h nem valami jó a versenytempója, de ez még javulhat, én még látok benne potenciált, és ez most tökéletes alkalom lesz összehasonlítani Sainz-cal, vagy Ricci-vel. Nálam azért DC szint mert van amikor tud villogni és van amikor gyenge mint a harmat. 2015 hungaroringen egész jó tempót ment, igaz h Riccihez akkor se volt sok köze, na de Ricciről azt is tudjuk h topszint.

DC futamokat nyert. tudom, ahhoz autó is kellett, de Kvjat még a közelében sem volt annak, h megítéljük, v ő magát, hogyan megy, ha ez a tét. arról nem is beszélve, h DC volt vb esélyes is. nagyobb a teher, könnyebb hibázni, stb. Kvjat meg attól rosszul van, ha vannak biz. elvárások vele szemben

csiga00
#7 csiga00 2016. május 09. 12:30  

"És szerintem 2017-et is szem előtt tartják, minden szempontból fel akarnak készülni rá."

Korábban nem értettem, miért cseréltek év közben (hisz adhattak volna olyan szerződést Verstappennek, hogy 2017től RB és akkor nem viszi el más csapat). Aztán erre gondoltam, amit Webber is mond. Ez a betanuló szezon Verstappennek, hogy az újabb évben a szabályváltozások mellett már rutinos legyen ő is a csapattal és erős felállással kezdhessék az évet.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 12:41

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. május 09. 12:21  
f1m12:
én viszont úgy érzem, h baromi sokkal többet kellene mutatnia ahhoz, h DC szint legyen. Kvját nagyon gyenge versenyző. szépíteni persze lehet, h milyen balszerencsés, meg nagy a nyomás rajta, de engem ez nem győz meg. egyszerűen nincs ott a tempója, eddig sem volt sehol.

Tény h nem valami jó a versenytempója, de ez még javulhat, én még látok benne potenciált, és ez most tökéletes alkalom lesz összehasonlítani Sainz-cal, vagy Ricci-vel.

Nálam azért DC szint mert van amikor tud villogni és van amikor gyenge mint a harmat. 2015 hungaroringen egész jó tempót ment, igaz h Riccihez akkor se volt sok köze, na de Ricciről azt is tudjuk h topszint.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 12:24

f1m12
#5 f1m12 2016. május 09. 12:15  

ja, és : "Éppen ezért is lepte meg annyira a döntés"
épp az, hogy arról van szó, mennyire NEM lepte meg Webbert

f1m12
#4 f1m12 2016. május 09. 12:14  
Zasalamel:
Ezt már egy másik cikkben is olvastam, hogy Kvjat igen durva orosz háttérrel rendelkezik (akkor ezek szerint van ennek valóságalapja), és emellett nem olyan gyenge a teljesítménye (nálam Barri, DC szint), így már nem olyan biztos h év végére kicsapják a torroból is.

én viszont úgy érzem, h baromi sokkal többet kellene mutatnia ahhoz, h DC szint legyen. Kvját nagyon gyenge versenyző. szépíteni persze lehet, h milyen balszerencsés, meg nagy a nyomás rajta, de engem ez nem győz meg. egyszerűen nincs ott a tempója, eddig sem volt sehol.

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. május 09. 09:39  

Ám nem értem a versenyzőket, mindig ezzel a kínai dobogóval hivatkoznak, közben meg azt az egy dobogót is úgy köszönhette h Hami, Vettel, Kimi, Ricci kiesett előle, ja Vettel közben vissza is előzte a mezőny végéről.

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. május 09. 09:33  

H. Marko mekkora egy féreg ember,,, nem olyan régen még Kyvat =Kimi+Vettel ... jaja persze

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. május 09. 09:30  

Ezt már egy másik cikkben is olvastam, hogy Kvjat igen durva orosz háttérrel rendelkezik (akkor ezek szerint van ennek valóságalapja), és emellett nem olyan gyenge a teljesítménye (nálam Barri, DC szint), így már nem olyan biztos h év végére kicsapják a torroból is.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához