Mi lesz most a Német Nagydíjjal?

írta: M4Sport
2016. augusztus 03. 17:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hockenheim 2018-ban biztosan vendégül látja a Forma–1 mezőnyét, jövőre azonban könnyen előfordulhat, hogy a Német Nagydíj ismét kimarad a világbajnokság programjából. Felmerült ugyan, hogy a futamot egy „beugró” veszi át, a pálya tulajdonosa azonban lehűtötte a kedélyeket.

A Német Nagydíjon az utóbbi időben két pálya, a Hockenheimring és a Nürburgring osztozott, 2015-ban viszont az utóbbinak komoly anyagi gondjai adódtak, így nem tudta kifizetni a rendezési díjat, az előbbi pedig nem vállalta annak átvételét, miután 2014-ben is bukott a versenyen, amit „csak” 52 ezer ember tekintett meg a helyszínen.

Az aszfaltcsík idén visszatért a naptárba, és a 2018-as évre is van szerződése, az viszont továbbra is kérdéses „bevállalja-e” a jövő évi futamot. „2018-ban is lesz verseny, ez 100%” – nyilatkozta a létesítmény média- és marketingtanácsadója, Katja Heim. „Abban viszont kételkedem, hogy jövőre is megtartják a futamot. Nem vállalják a kockázatot, és nem hiszem, hogy bármelyik párt vagy szervezet segítene elkerülni ezeket a kockázatokat” – tette hozzá.

A tapasztalt szakember (Heim 1980 óta tölti be posztját, és mivel a pálya először 1970-ben látta vendégül a Forma–1-et, némi túlzással tehát a kezdetek óta segíti őket) tehát nem lát túl sok esélyt arra, hogy a királykategória 2017-ben visszatér a pályára, igaz, teljesen még nem szeretné kizárni ezt a lehetőséget sem. „Elképzelhető, hogy jövőre nem lesz futam, de az is megtörténhet, hogy a Forma–1 hirtelen ismét olyan felkapottá válik, hogy Hockenheim azt mondja: rendben, vágjunk bele!”

Németországban Michael Schumacher idején tetőzött az „F1 mánia”, azóta viszont enyhébb az érdeklődés a versenyek iránt, hiába uralja a mezőnyt egy hazai márka, és van több meghatározó német versenyző a rajtrácson. Bár idén nőtt a látogatottság (körülbelül 5 ezerrel többen voltak kíváncsiak a futamra, mint 2014-ben), Heim szerint legalább 70-80 ezer szurkolóra lenne szükség ahhoz, hogy a pálya veszteség nélkül megrendezhesse a versenyt és vállalhassa a 2017-es évet.

Idén némileg a verseny televíziós nézettsége is javult: míg 2014-ben átlagosan 4,83 millió ember volt kíváncsi a futamra, 2016-ban 4,94 millió (ez a megmérettetést közvetítő TV-csatorna nézőközönségének 31%-a volt). Ezzel pedig ez lett a második legnézettebb verseny az eddigi 12 közül, mégpedig a monacói után, amit 5,81 millióan követtek figyelemmel.

Időközben egyébként felmerült, hogy 2017-ben a MotoGP-futamoknak otthont adó Sachsenringen rendezhetik a Német Nagydíjat, a helyszín tulajdonosa azonban lehűtötte a kedélyeket. „A pálya egyáltalán nem alkalmas erre” – nyilatkozta a Leipziger Volkszeitungnak utalva arra, hogy új boxépületekre, bukóterekre lenne szükség (utóbbiak nagy részét a kategóriában már nem szeretett kavicságy borítja). „Ki vállalná ezt a kockázatot?” – tette föl a kérdést a költségekre utalva.

Emellett nem sok értelmét látják annak, hogy csak egyéves szerződés kössenek a Forma–1 vezetőivel. Ehelyett inkább a „már meglévő” versenysorozatokra (például a MotoGP-re) koncentrálnak. „Elég dolgunk van jelenleg azzal is, hogy a pályát a motorversenyekhez igazítsuk” – erősítette meg Wolfgang Streubel, a szervező cég ügyvezetője.

Oszd meg!

34 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

G0007
#34 G0007 2016. augusztus 05. 13:17  
cybergyerek:
ezt a hang témát kicsit furcsának tartottam mindig is. soha nem beszélt senki a hangokról a turbókorszak előtt, hogy ilyen fasza meg olyan fasza. ez szent meggyőződésem, hogy egyrészt amiatt van, hogy jött a mercedes dominancia és a futamok képe nem olyan lett, mint amit vártak az emberek. másrészt meg az f1-nek hihetetlenül rossz a kommunikációja és a marketingje. nekem a személyes véleményem az, hogy a v10-es motoroknak valóban volt egy érdekes, karakteres hangja, viszont a v8 engem kimondottan zavart és idegesített élőben is és tv-ben is.

sajnos akkor érezzük leginkább mi mennyit ért ha már nincs. hangokkal is ez a helyzet. de mint írtam ez is csak egy csepp a pohárban ami miatt szar lett az f1, mivel ez az élményből vett el kurva sokat. 160 ezerért meg legalább legyek már libabőrös vagy valami úgy mint régen és ha minden más szar is, megsülök, sáros leszek, veszem az 800as drehert és halálra unom magam attól amit látok a "versenyen" akkor is azt mondom hú baz azért volt egy hangjuk.

kommunikáció alatt mit értünk? jogdíjak miatt amiből az f1-nek nem kis bevétele van nem tehetik mindenki számára elérhetővé a futamok megtekintését minden platformra a saját honlapjukon a kezdetektől a napjainkig. van f1-es alkalmazásuk ami elég fasza azon toltam tabon most is a ringen. jut eszembe ez az alkalmazás sokat javított a siralmas élményen mert kb előre tudtam mikor mi fog történni ki mikor megy boxba, stb azt kb én közvetíttem a mellettem ülö külföldieknek is hogy mire figyeljenek, ki hányadik, kimi mennyire van max-tól, rosberg kezdi utolérni hamet, stb. ott van sok infó amit máshonnan nem tudhatsz meg vagy nem ilyne mennyiségben és élőben kedved szerint. hol vagy hogy gondolod a kommunikációt? közösségi oldalakon? de ott mit?

én amit hiányolok és ami megvalósítható lenne az a tengerentúli nfl style féle elérhetőség. ott az adatokon , statokon túl ha előfizetsz az nfl gamepass-re az év minden napján 0-24 van egy külön nfl tv csatorna amit nézhetsz (nfl network) . . friss hírek, vendégek, szakértők, sztárok, hall of fame díjazottak, top 100 játékos, top 10 minden féle agyament kategóriára külön műsorok,, meccs elemzések visszanézhető 3 évad, különféle kameraállások stb és poersze mikor megy az évad nézheted bármelyik meccset , vagy akár egyszerre 4et is osztott képernyőn, sőt van olyan a meccs napon hogy ha a csapatod nem játszik vagy már játszott akkor az összes többi meccsről élőben látsz közvetítést olyan formában hogy amelyik meccsen épp történik valami azt megmutatják.

egy ilyen tartalmilag sokoldalú , igényes , pénzért elérhető nonstop f1 csatornát megcsinálhatnának az f1-ben is. más kérdés, hogy erre mekkora igény lenne. amerikában annyira veri mindenki a **át erre a sportra hogy ha jól tudom náluk ez egy csatorna a sok közül amit nézhetnek a tévéjükön, csak a tengerentúli fanoknak (így nekem is) csengetni kell érte hogy nézhessem.

más szinten vannak szó se róla, de ennek egy lebutítottabb, nem ekkora horderejű verzióját tényleg megcsinálhatnák.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 05. 13:25

cybergyerek
#33 cybergyerek 2016. augusztus 05. 09:11  
G0007:
nem mondom, hogy ez nem gond (attól függetlenül, hogy ez engem speciel nem zavar mert tudom, hogy megdolgoztak azért hogy ilyen helyzetbe kerüljenek és bizonyos szempontból élvezettel nézem), és azt is elismerem hogy sokkal szívesebben nézi az ember ha 2 csapat 2 versenyzője oda vissza szívatja egymást , de én úgy látom a probléma ennél sokkal összetettebb ami miatt ez a mostani, az egykori forma-1 élményt meg sem közelíti. tv-ből nézve semmiképp, de sajnos élőben sem és ennek érezhető a hatása világszerte

egyébként az autósportban általánosságban is problémák vannak a nézettséggel világszerte (1-2 kivételtől eltekintve), szóval azt se lehet mondani, hogy ez csak az f1 egyéni problémája lenne. asszem érdekes tanulmányokat lehetne ebből készíteni. :D

cybergyerek
#32 cybergyerek 2016. augusztus 05. 09:02  
G0007:
eltekintek attól hogy azt írod félgőzzel nyert vb-ket mive y MSC nem ment félgőzzel. abban a 3 évben amikor a ferrarinál boritékolható volt hogy ő lesz a vb akkor is maxra kipörgette a dolgot úgy ahogy kell. még seb se tudta behozni végül azt a szintet ahogy ő kimaxolta a könnyebb éveit. az f1 unalmassága pedig nem abból fakad hogy x vagy y épp dominál. persze jobb lenne ha egyik csapatban lenne x, a másikban y és ők csatáznának egymással oda vissza évről évre vagy akár becsatlakozna Z is harmadiknak vagy lecserélni y-ot , de ez azért ritka, ezért is van értéke. az hogy legtöbbször mint ahogy most is, sima egyesélyes a vb és akár éveken át ez a tendencia (perpill már 6 éve ) nekem azzal semmi bajom, mivel nem a szél hordta össze így elismerésre méltó ha valamelyik csapat ennyire ki tud emelkedni. más kérdés ha valaki csak a babérokat aratja le de ebbe ne menjünk bele kérdésedre a válasz: az ő sportértékéhez nincs köze a hangnak. a sportág egyik imázsa a hang , a védjegye. ennek a hiánya pedig szánalmas és elszomorító. úgy pöfékelnek ezek a sz**ok mint néhány tuning honda a körúton. óriási csalódás mivel nagyon nagy %-ban hozzájárult ez is ahhoz az élményhez amit a pénzéért (még hozzá nem kevés pénzéért) kapott az ember anno. ez egy nagy érvágás , de az a baj hogy ez csak egy a sok csepp közül a pohárban ami miatt az emberek most már érezhető tömege fordul el a forma-1-től, bár ez a csepp egy elég nagy csepp volt...

ezt a hang témát kicsit furcsának tartottam mindig is. soha nem beszélt senki a hangokról a turbókorszak előtt, hogy ilyen fasza meg olyan fasza. ez szent meggyőződésem, hogy egyrészt amiatt van, hogy jött a mercedes dominancia és a futamok képe nem olyan lett, mint amit vártak az emberek. másrészt meg az f1-nek hihetetlenül rossz a kommunikációja és a marketingje. nekem a személyes véleményem az, hogy a v10-es motoroknak valóban volt egy érdekes, karakteres hangja, viszont a v8 engem kimondottan zavart és idegesített élőben is és tv-ben is.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 05. 09:12

Zik.Zak
#31 Zik.Zak 2016. augusztus 04. 12:32  

Nyilván ez a saját szubjektív elfogultságom is, de tény, hogy régebben megőrültem ezért a sportért, akkurátusan vezettem minden statisztikát még a legjelentéktelenebb szabadedzésről is, ma meg van olyan, hogy egyszerűen el is felejtem, hogy verseny van azon a hétvégén, annyira nem hoz már lázba. Persze azért néha idetévedek még mindig és ha nem felejtem el, akkor megnézem a versenyeket. Elismerem a mai versenyzők tudását, de érzelmileg egyik sem érint meg annyira, mint régebben Schumacher versenyzése és így már nem olyan nézni. Persze aki Hamiltonon, Vettelen stb. nő fel, annak majd nyilván ők lesznek ilyenek.

Mégis, azt hiszem azért más is van emögött, mint a saját szurkolói szubjektivitásom. Mert hát régen is voltak egy versenyző által dominált szezonok, ám a sportág mégis népszerűbb volt. Az ilyen hírek is ezt erősítik. Schumacher idejében két német futam is volt, a németek megőrültek az F1-ért, ma meg döglődik a dolog még így váltásban is. Pedig ma is vannak német pilóták a mezőnyben. Nem is akármilyen helyzetben. Egy négyszeres VB, egy másik, aki jelenleg még versenyben van az idei VB címért és vannak mások is. Nem beszélve a VB-t domináló német csapatról. Szóval elvileg ma is mindennek adottnak kellene lennie az érdeklődés fenntartásához, ami a versenyzői oldalt illeti. Mégis gondok vannak.

Talán Autopetinél van a pont, hogy az a gond, hogy mára túlpolírozottá, túlszabályozottá, túl "klinikaivá" vált minden (lásd pl. hogy esőben, vizes pályán már alig engedik őket versenyezni - nevetséges) és így kiölték az izgalmakat, az emberibb, heroikusabbnak ható arculatot. Nem tudom.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 12:42

autopeti
#30 autopeti 2016. augusztus 04. 10:52  
Polarity:
A 70-es évekbeli Lotus korszak mond valamit? Vagy az előző McLaren-Honda időszak? Vagy a 90-es évek közepe? A Schumacheres és Red Bullos időket meg sem említem. Nem vagy valami jól informált úgy látom.

Lotus korszak? A 70-es években csak 3 egyéni címet nyertek és mindig volt köztük kihagyás, 1970, 1972 és 1978. Ezt azért nem nevezném dominanciának. A 70-es évek abszolút változatos korszak volt, igaz mai szemmel nézve élvezhetetlen a gyatra közvetítés miatt, sőt a futamok akkor is dögunalmasok voltak, de a tv-ben az újdonság erejével hatottak.

Számomra a 90-es és 2000-es évek jelentették a valódi forma 1-et, egyrészt mert volt a mezőnyben egy Schuamcher, aki hihetetlen karriert futott be és megosztó személyisége miatt mindenkit a képernyő elé vonzott. Másrészt mert a Forma 1 végre igazán profi sportággá vált, de még nem olyan mértékben mint manapság, amikor épp a profizmus teszi tönkre az egészet.

Miért gondolom ezt? Mert bár 20 évvel ezelőtt is profi volt minden, de több volt a versenyzői hiba, a műszaki hiba, és nem büntettek mindenért, minden ment a maga módján. Manapság a versenyek egy előre kiszámított, gumispórolásra épített procedúrák, semmilyen meglepetés nem éri a csapatokat, a pilóták pedig a DRS-re játszanak, a nézők számára követhetetlen a gumikopás (ellentétben a tankolással, amit a boxban eltöltött idő alapján egy átlagos néző is meg tudott érteni, következtetni tudott a taktikára). Unalmasak a Tilke pályák is (néztétek a Hockenheimringi helikopteres felvételeken milyen szépen fűzték egybe a pálya utolsó kanyarjait? Ilyen szép, folyamatos vonalvezetés Tilke óta egyik pályán sem születik, élvezhetetlen a sok visszafordulós lassú sikán)

G0007
#29 G0007 2016. augusztus 04. 10:19  
Nigel:
Szerintem a legártalmasabb, ami az elmúlt években történt az F1-ben, az éppen az volt, hogy minden évben egyetlen versenyző egyeduralmát voltunk kénytelenek elviselni, végigszenvedni. Négy évig volt Vettel uralom (na jó, azért kétszer Alonso is bele tudott szólni), most pedig, immáron harmadik éve, Hamilton fölényét kell eltűrnünk. Javarészt a versengés hiánya, az előre lefutott vébék teszik ilyen unalmassá az F1-et. MS idejében is azok voltak a legemlékezetesebb évek, amikor Hillel, Häkkinennel, Kimivel, Alonsóval küzdött a világbajnoki elsőségért. MS drukkerként nem tudtam annyira örülni a 2001-es, 2002-es, 2004-es szezonnak, holott a kedvencem győzött. Azonban, mivel nem volt vetélytárs, valami hiányzott. A feszültség és az izgalom. Az nem az igazi, ha már 6-7 futammal a szezon vége előtt tudod, hogy ki a végső győztes. A fociban vagy a pl. a teniszben még szórakoztató tud lenni, ha egy csapat, vagy egy játékos kiemelkedik a mezőnyből. A fociban sorra esnek a gólok, a teniszben a brilliáns labdamenetek gondoskodnak a látványosságról, azonban az F1 másként működik. Itt a legjobb megszerzi a Pole-t, és sokszor valamirevaló akció nélkül megnyeri a versenyt. Nem kell mást tennie, csak teljesíteni a versenytávot hiba nélkül. Ezért tartom különösen rossznak a dominanciát az F1-ben.

nem mondom, hogy ez nem gond (attól függetlenül, hogy ez engem speciel nem zavar mert tudom, hogy megdolgoztak azért hogy ilyen helyzetbe kerüljenek és bizonyos szempontból élvezettel nézem), és azt is elismerem hogy sokkal szívesebben nézi az ember ha 2 csapat 2 versenyzője oda vissza szívatja egymást , de én úgy látom a probléma ennél sokkal összetettebb ami miatt ez a mostani, az egykori forma-1 élményt meg sem közelíti. tv-ből nézve semmiképp, de sajnos élőben sem és ennek érezhető a hatása világszerte

Polarity
#28 Polarity 2016. augusztus 04. 08:17  
Rikii:
Konnyebben... legalabb nezd vissza a regi futamokat vagy bujj mar el. A sportag torteneteben nem volt ekkora dominancia, mint amit a Mercedes csinal a hibrid korszak ota.

A 70-es évekbeli Lotus korszak mond valamit? Vagy az előző McLaren-Honda időszak? Vagy a 90-es évek közepe? A Schumacheres és Red Bullos időket meg sem említem. Nem vagy valami jól informált úgy látom.

Nigel
#27 Nigel 2016. augusztus 03. 23:41  
G0007:
eltekintek attól hogy azt írod félgőzzel nyert vb-ket mive y MSC nem ment félgőzzel. abban a 3 évben amikor a ferrarinál boritékolható volt hogy ő lesz a vb akkor is maxra kipörgette a dolgot úgy ahogy kell. még seb se tudta behozni végül azt a szintet ahogy ő kimaxolta a könnyebb éveit. az f1 unalmassága pedig nem abból fakad hogy x vagy y épp dominál. persze jobb lenne ha egyik csapatban lenne x, a másikban y és ők csatáznának egymással oda vissza évről évre vagy akár becsatlakozna Z is harmadiknak vagy lecserélni y-ot , de ez azért ritka, ezért is van értéke. az hogy legtöbbször mint ahogy most is, sima egyesélyes a vb és akár éveken át ez a tendencia (perpill már 6 éve ) nekem azzal semmi bajom, mivel nem a szél hordta össze így elismerésre méltó ha valamelyik csapat ennyire ki tud emelkedni. más kérdés ha valaki csak a babérokat aratja le de ebbe ne menjünk bele kérdésedre a válasz: az ő sportértékéhez nincs köze a hangnak. a sportág egyik imázsa a hang , a védjegye. ennek a hiánya pedig szánalmas és elszomorító. úgy pöfékelnek ezek a sz**ok mint néhány tuning honda a körúton. óriási csalódás mivel nagyon nagy %-ban hozzájárult ez is ahhoz az élményhez amit a pénzéért (még hozzá nem kevés pénzéért) kapott az ember anno. ez egy nagy érvágás , de az a baj hogy ez csak egy a sok csepp közül a pohárban ami miatt az emberek most már érezhető tömege fordul el a forma-1-től, bár ez a csepp egy elég nagy csepp volt...


Szerintem a legártalmasabb, ami az elmúlt években történt az F1-ben, az éppen az volt, hogy minden évben egyetlen versenyző egyeduralmát voltunk kénytelenek elviselni, végigszenvedni. Négy évig volt Vettel uralom (na jó, azért kétszer Alonso is bele tudott szólni), most pedig, immáron harmadik éve, Hamilton fölényét kell eltűrnünk. Javarészt a versengés hiánya, az előre lefutott vébék teszik ilyen unalmassá az F1-et. MS idejében is azok voltak a legemlékezetesebb évek, amikor Hillel, Häkkinennel, Kimivel, Alonsóval küzdött a világbajnoki elsőségért.

MS drukkerként nem tudtam annyira örülni a 2001-es, 2002-es, 2004-es szezonnak, holott a kedvencem győzött. Azonban, mivel nem volt vetélytárs, valami hiányzott. A feszültség és az izgalom. Az nem az igazi, ha már 6-7 futammal a szezon vége előtt tudod, hogy ki a végső győztes.

A fociban vagy a pl. a teniszben még szórakoztató tud lenni, ha egy csapat, vagy egy játékos kiemelkedik a mezőnyből. A fociban sorra esnek a gólok, a teniszben a brilliáns labdamenetek gondoskodnak a látványosságról, azonban az F1 másként működik. Itt a legjobb megszerzi a Pole-t, és sokszor valamirevaló akció nélkül megnyeri a versenyt. Nem kell mást tennie, csak teljesíteni a versenytávot hiba nélkül. Ezért tartom különösen rossznak a dominanciát az F1-ben.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 08:09

Nigel
#26 Nigel 2016. augusztus 03. 23:07  
F1890:
ha rohadt izgalmas lenne az f1, akkor senki nem törődik a hangokkal. lásd 14 silverstone 14 bahrein.nem is voltak a futam közben akik picsogtak a hang miatt asszem. 15 év telt el 2001 óta, mint mondtam a szórakozási lehetőségek tárháza jelentősen megnőtt. és a gebék nyertek akkor, nyílván ha most is nyernének sokkal többen mennének ki


Nem arról van szó, hogy senki sem törődik a hangokkal. Ezt nyomták le az emberek torkán. Eszi, nem eszi, nem kap mást. Nem egy felmérés mutatja, hogy mennyire elégedetlenek a fanok a jelenlegi motorokkal. De mit tehetnének ? Megszoksz vagy megszöksz, más lehetőség nincsen.

Egy idő után már a Ferrari fölény sem tett jót az F1-nek. Minden évben új szabályokat hoztak, megpróbálták kiélezettebbé tenni a versenyek kimenetelét. Ezért is születtek olyan eszement próbálkozások, amikkel például a rajtsorrendet próbálták megvariálni, egészen sajátos időmérő lebonyolítási szisztémával.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 23:21

F1890
#25 F1890 2016. augusztus 03. 22:38  
Rikii:
ket pilota harcol? te melyik musort nezed? mert hogy Rosbinak hangyafasznyi eselye sincs azt szerintem mar az even be is bizonyitotta. miert most mennyivel tobb elozes is van? a DRS kikerulest ne nevezzuk elozesnek. egyebkent en meg 95ota nezek F1et, ugyhogy en menobb vagyok, nyenyenye.

és visszanézted a 70-es 80-as éveket? összefoglalókat? 50 éves évek összefoglalóit?:P vagy nem és csak mondod a hülyeséget?:D

G0007
#24 G0007 2016. augusztus 03. 22:20  
F1890:
csak úgy kíváncsiságból. mikor msc nyerte félgőzzel a vb-ket könnyebben mint hamilton most. és a valaha volt legtöbb segédeszköz volt a kocsiban, legtöbb teszt, így kb semmi meglepő nem igen történhetett vele. a sportértékhez mennyit dobott a hang? mert sztem ugyanolyan unalmas (sőt jobban) volt az f1 mint most. attól még a verseny ugyanolyan unalmas h nagy a hang szvsz

eltekintek attól hogy azt írod félgőzzel nyert vb-ket mive y MSC nem ment félgőzzel. abban a 3 évben amikor a ferrarinál boritékolható volt hogy ő lesz a vb akkor is maxra kipörgette a dolgot úgy ahogy kell. még seb se tudta behozni végül azt a szintet ahogy ő kimaxolta a könnyebb éveit.

az f1 unalmassága pedig nem abból fakad hogy x vagy y épp dominál. persze jobb lenne ha egyik csapatban lenne x, a másikban y és ők csatáznának egymással oda vissza évről évre vagy akár becsatlakozna Z is harmadiknak vagy lecserélni y-ot , de ez azért ritka, ezért is van értéke. az hogy legtöbbször mint ahogy most is, sima egyesélyes a vb és akár éveken át ez a tendencia (perpill már 6 éve ) nekem azzal semmi bajom, mivel nem a szél hordta össze így elismerésre méltó ha valamelyik csapat ennyire ki tud emelkedni. más kérdés ha valaki csak a babérokat aratja le de ebbe ne menjünk bele

kérdésedre a válasz: az ő sportértékéhez nincs köze a hangnak. a sportág egyik imázsa a hang , a védjegye. ennek a hiánya pedig szánalmas és elszomorító. úgy pöfékelnek ezek a sz**ok mint néhány tuning honda a körúton. óriási csalódás mivel nagyon nagy %-ban hozzájárult ez is ahhoz az élményhez amit a pénzéért (még hozzá nem kevés pénzéért) kapott az ember anno. ez egy nagy érvágás , de az a baj hogy ez csak egy a sok csepp közül a pohárban ami miatt az emberek most már érezhető tömege fordul el a forma-1-től, bár ez a csepp egy elég nagy csepp volt...

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 22:33

Rikii
#23 Rikii 2016. augusztus 03. 22:19  
F1890:
hehe, megvan az összes futam, elhiheted h sztem jóval több futamot láttam mint te. az lehet h ez a legnagyobb dominancia, mégis legalább két pilóta harcol egymással, míg ha a ferrari korszakot nézzük, akkor ott barri elvolt nyomva. plusz semmi előzés nem volt kb

ket pilota harcol? te melyik musort nezed? mert hogy Rosbinak hangyafasznyi eselye sincs azt szerintem mar az even be is bizonyitotta.
miert most mennyivel tobb elozes is van? a DRS kikerulest ne nevezzuk elozesnek.
egyebkent en meg 95ota nezek F1et, ugyhogy en menobb vagyok, nyenyenye.

F1890
#22 F1890 2016. augusztus 03. 22:03  
Rikii:
Konnyebben... legalabb nezd vissza a regi futamokat vagy bujj mar el. A sportag torteneteben nem volt ekkora dominancia, mint amit a Mercedes csinal a hibrid korszak ota.

hehe, megvan az összes futam, elhiheted h sztem jóval több futamot láttam mint te. az lehet h ez a legnagyobb dominancia, mégis legalább két pilóta harcol egymással, míg ha a ferrari korszakot nézzük, akkor ott barri elvolt nyomva. plusz semmi előzés nem volt kb

andrea1
#21 andrea1 2016. augusztus 03. 21:58  
Nigel:
Szerintem mindkettő hiányzik. Tudom, az a hangzás már soha nem fog visszatérni, amit sokakkal együtt nagyon sajnálok. Azonban majd felnő egy új generáció, amely már ezeket a motorokat szokja meg, számukra természetesen nem fog hiányozni a korábbi hang, lévén, hogy soha nem is hallották verseny közben. Ez a spórolósdi, amely az F1-et jellemzi, egyszerűen nevetséges. Rendben van, hogy csökkenteni kell a költségeket, de túlzásba vitték, átestek a ló túloldalára. A motorok fejlesztésének a befagyasztása, majd később a zsetonrendszer általi limitálása, szintén sokat ártott az F1-nek, Merci házi-bajnoksággá degradálta az F1-et. El kell ismerni, hogy remek munkát végeztek, megdolgoztak a sikerért, de mennyit ér ez akkor, ha megkötik a riválisok kezét, akiknek így esélyük sincs ledolgozni a hátrányukat ? Általában "gyűlölik" azokat, akik dominálnak és megölik a versengést. Ezt nem lehet felróni Hamiltonnak, vérbeli autóversenyző, minen idegszálával a győzelemre törekszik. Sikeres is, sorra nyeri a világbajnokságokat. Bár igazából csak egyetlen ellenfele van, Rosberg, aki ugyanazzal a technikával versenyezhet. A többiek, lehetnek akármilyen jók is, esélytelenek, a Merci akkora fölényben van, hogy semelyik csapat sem tudja komolyan veszélyeztetni az elsőségüket. Hamilton nagyon megosztó személyiség. Néha olyanokat mond, nyilatkozik, hogy kinyílik a bicska az ember zsebében. Egyszer megsérti a saját szülővárosát, máskor pedig beszól Schumachernek, aki már nem tudja megvédeni magát. Továbbá nagyon ellenszenves volt a reakciója, amikor bemutatott az őt kifújuló közönségnek az osztrák futamon. Nem meglepő, hogy csak ötödik a legnépszerűbb brit sportolók listáján, holott előzetesen sokan azt várták tőle, hogy méltó képviselője lesz az F1-nek, és esetleg Senna vagy Schumacher nyomdokaiba lép. Ám nem így történt. A pályán varázslatos, azon kívül viszont... Szégyen, hogy Alonso éveken át kénytelen szenvedni, mert a McLaren-Honda akkora lemaradásban van, amit a jelenlegi szabályokkal nem lehet egy-két év alatt ledolgozni. Hiányzik egy versenyképes autóval rendelkező Alonso a mai mezőnyből. Max ugyan nagyon tehetséges, bár a kvalikon továbbra sem brillírozik, de ő egyedül nem tudja orvosolni az F1 problémáit. Azok mélyebben gyökereznek annál, mintsem hogy egy figyelmreméltó kvalitású versenyző meg tudja oldani azokat. Három éve ugyanaz a film pereg. Hamilton, néha Rosberg, és ennyi. Ha van egy kis "szerencsénk", ők ketten elcsatázgatnak néhány versenyen, ám többre ne számítsunk, ez a maximum, amit az F1 nyújtani képes jelenleg.

mondjuk ezt az érvet megtudom érteni, hogy sok embernek tetszett az akkori hang elvágták hiányolják, megszokták akkor és nehezen vált, szokja meg dolgokat az ember.

Na amit itt leírsz az mind probléma, beteges. Ez a f1, a királykategória. Vérlázító és elfogadhatatlan. Nah mindegy és tudja az ember hogy a felfogás, a szemlélet nem változik mert a csapatok döntenek, ide oda mondogatnak valamit aztán majd történik valami, de általában baromi lassan.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 22:00

Rikii
#20 Rikii 2016. augusztus 03. 21:58  
F1890:
csak úgy kíváncsiságból. mikor msc nyerte félgőzzel a vb-ket könnyebben mint hamilton most. és a valaha volt legtöbb segédeszköz volt a kocsiban, legtöbb teszt, így kb semmi meglepő nem igen történhetett vele. a sportértékhez mennyit dobott a hang? mert sztem ugyanolyan unalmas (sőt jobban) volt az f1 mint most. attól még a verseny ugyanolyan unalmas h nagy a hang szvsz

Konnyebben... legalabb nezd vissza a regi futamokat vagy bujj mar el. A sportag torteneteben nem volt ekkora dominancia, mint amit a Mercedes csinal a hibrid korszak ota.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 21:58

Nigel
#19 Nigel 2016. augusztus 03. 21:37  
andrea1:
Igazából nem értem ezt a kritikát a hanggal kapcsolatban. LEhet azért mert ezt igazából a pasikat érdekli, de ha lenne izgalmas, kiegyenlített bajnokság tökre lényegtelen lenne csak mivel nincs ezt is fel lehet írni a f1 negatívumai közé, ahogy a sok hülye döntést a versenybíráktól. Nekem ezzel a hangzással nincs bajom, megváltozott stb túl kell lépni rajta ezt inkább el tudom fogadni, mint azt hogy ennyire bebetonozták az erőviszonyokat. Ez nagyon nagy kár, elvettek 3 évet az emebrektől mikor legalább 2005-2013-ig több tényezősek voltak a bajnokságok, volt olyan év mikor apró dolgok döntöttek, voltak fordulatok, voltak futamok (2011-2013második fele) ebben a három évben meg talán egy kezemen meg tudom számolni hány igazán izgalmas verseny volt, minden megnyer a merci persze ez nem fejéjük kritika csak lelombozó, az emberek számára is mert nézheted ezt a dominanciát, nézheted az élen hamiltont aki azon kívül egy baromi jó versenyző de ezzel a hollywoodi imidzs majmolásával teljesen elveszi az ember kedvét tőle (ha fent van a dobogón és nincs egy ferraris srác akkor off számomra ez a dobogós ceremónia, semmi közöm hozzá ki mit néz, mit tud elviselni de őszintén hiper gyenge az amit képvisel) rosberget aki jó intelligens, nagyon felkészült (nagyon kedvelem mint embert) mégis kevés ebben a párharcban aztán kifújt. EZ nem elég az emebreknek mikor mögöttük a emzőnyben kik vannak vettel, alonso, button, kimi akiket még elnézne az élen. Arról nem is beszéltünk hogy abszolút nem nyitnak a fiatal társadalom felé, semmi marketing. Biztos vagyok benne ha normál éles bajnokság lenne 2-3-4 csapat között akkor ez a hang dolog senkit nem érdekelne.


Szerintem mindkettő hiányzik. Tudom, az a hangzás már soha nem fog visszatérni, amit sokakkal együtt nagyon sajnálok.

Azonban majd felnő egy új generáció, amely már ezeket a motorokat szokja meg, számukra természetesen nem fog hiányozni a korábbi hang, lévén, hogy soha nem is hallották verseny közben.

Ez a spórolósdi, amely az F1-et jellemzi, egyszerűen nevetséges. Rendben van, hogy csökkenteni kell a költségeket, de túlzásba vitték, átestek a ló túloldalára.

A motorok fejlesztésének a befagyasztása, majd később a zsetonrendszer általi limitálása, szintén sokat ártott az F1-nek, Merci házi-bajnoksággá degradálta az F1-et. El kell ismerni, hogy remek munkát végeztek, megdolgoztak a sikerért, de mennyit ér ez akkor, ha megkötik a riválisok kezét, akiknek így esélyük sincs ledolgozni a hátrányukat ?

Általában "gyűlölik" azokat, akik dominálnak és megölik a versengést. Ezt nem lehet felróni Hamiltonnak, vérbeli autóversenyző, minen idegszálával a győzelemre törekszik. Sikeres is, sorra nyeri a világbajnokságokat. Bár igazából csak egyetlen ellenfele van, Rosberg, aki ugyanazzal a technikával versenyezhet. A többiek, lehetnek akármilyen jók is, esélytelenek, a Merci akkora fölényben van, hogy semelyik csapat sem tudja komolyan veszélyeztetni az elsőségüket.

Hamilton nagyon megosztó személyiség. Néha olyanokat mond, nyilatkozik, hogy kinyílik a bicska az ember zsebében. Egyszer megsérti a saját szülővárosát, máskor pedig beszól Schumachernek, aki már nem tudja megvédeni magát. Továbbá nagyon ellenszenves volt a reakciója, amikor bemutatott az őt kifújuló közönségnek az osztrák futamon. Nem meglepő, hogy csak ötödik a legnépszerűbb brit sportolók listáján, holott előzetesen sokan azt várták tőle, hogy méltó képviselője lesz az F1-nek, és esetleg Senna vagy Schumacher nyomdokaiba lép. Ám nem így történt. A pályán varázslatos, azon kívül viszont...

Szégyen, hogy Alonso éveken át kénytelen szenvedni, mert a McLaren-Honda akkora lemaradásban van, amit a jelenlegi szabályokkal nem lehet egy-két év alatt ledolgozni. Hiányzik egy versenyképes autóval rendelkező Alonso a mai mezőnyből. Max ugyan nagyon tehetséges, bár a kvalikon továbbra sem brillírozik, de ő egyedül nem tudja orvosolni az F1 problémáit. Azok mélyebben gyökereznek annál, mintsem hogy egy figyelmreméltó kvalitású versenyző meg tudja oldani azokat.

Három éve ugyanaz a film pereg. Hamilton, néha Rosberg, és ennyi. Ha van egy kis "szerencsénk", ők ketten elcsatázgatnak néhány versenyen, ám többre ne számítsunk, ez a maximum, amit az F1 nyújtani képes jelenleg.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 21:59

andrea1
#18 andrea1 2016. augusztus 03. 21:31  
albutr:
számomra az a furcsa hogy Vettel nem tudja azt az űrt betölteni amit Schumacher hagyott maga után.

Ebben a dologban nem mindegy szerintem, hogy Vettel mikor érkezett. Schumi a 90-es évek közepén berobbant, meghódította Németországot mert az első német aki f1es vb-t nyert, aztán a legeredményesebb is lett, az újdonság, kultusz alakult ki mert ahogy illik végig is kísérték a pályafutását, kitombolták magukat, Vettel szinte közvetlenül utána jött, mentek egy mezőnyben nem telt el köztük 20-30 év, a nézők nem lettek kivéreztetve, mert nyilván aki Schumi pályafutását követte az is öregedett 15 évet, ugyanolyan rajongást hiába vagy jó, esetleg szimpatikus nem tudsz kiváltani mert azon túl van már, ezt el lehet elfogadni vagy sem de nekik az etalon, az első, hiába esetleg jó Vettel, szimpatikus, szőke stb. nekik sose lesz annyira jó, kedves mint Michael Schumacher.

Ehhez az egészhez egyidejüleg a f1 is romlásnak indult,nincs izgalom, bonyolult, nincs Vettel vb közelében, az új generációt nem fogja meg a f1. Párhuzamosan zajlanak a dolgok, de önmagában nem hiszem hogy itt úgy kellene megragadni a lényeget, hogy személyre irányítottan mert ha VEttel lenne legalább olyan helyzetbe mint Ham, legalább egy mostani brit lelkesedést eltudna érni ő is a németeknél csak nincs olyan pozícióban, Rosberg hiába német de akkor sem az.

andrea1
#17 andrea1 2016. augusztus 03. 21:06  
Nigel:
#5 F1890 Unalmas futamok voltak, és vannak is (sajnos egyre gyakrabban). De a hang mindig is jelentett egy plusz élményt, egy különlegességet, ami még az egyhangú futamokat is fel tudta dobni. Ha másért nem, legalább ezért érdemes volt kilátogatni a ringre. Én mindig libabőrös lettem, amikor a kocsik elhagyták a bokszutcát, függetlenül attól, hogy ez szabadedzésen, vagy versenyen történt. Állandóan lázba hozott. Azonban megfosztottak minket ettől az élménytől, elvették a legnagyobb élvezeti faktort, amit személy szerint soha nem fogok megbocsátani.

Igazából nem értem ezt a kritikát a hanggal kapcsolatban. LEhet azért mert ezt igazából a pasikat érdekli, de ha lenne izgalmas, kiegyenlített bajnokság tökre lényegtelen lenne csak mivel nincs ezt is fel lehet írni a f1 negatívumai közé, ahogy a sok hülye döntést a versenybíráktól. Nekem ezzel a hangzással nincs bajom, megváltozott stb túl kell lépni rajta ezt inkább el tudom fogadni, mint azt hogy ennyire bebetonozták az erőviszonyokat. Ez nagyon nagy kár, elvettek 3 évet az emebrektől mikor legalább 2005-2013-ig több tényezősek voltak a bajnokságok, volt olyan év mikor apró dolgok döntöttek, voltak fordulatok, voltak futamok (2011-2013második fele) ebben a három évben meg talán egy kezemen meg tudom számolni hány igazán izgalmas verseny volt, minden megnyer a merci persze ez nem fejéjük kritika csak lelombozó, az emberek számára is mert nézheted ezt a dominanciát, nézheted az élen hamiltont aki azon kívül egy baromi jó versenyző de ezzel a hollywoodi imidzs majmolásával teljesen elveszi az ember kedvét tőle (ha fent van a dobogón és nincs egy ferraris srác akkor off számomra ez a dobogós ceremónia, semmi közöm hozzá ki mit néz, mit tud elviselni de őszintén hiper gyenge az amit képvisel) rosberget aki jó intelligens, nagyon felkészült (nagyon kedvelem mint embert) mégis kevés ebben a párharcban aztán kifújt. EZ nem elég az emebreknek mikor mögöttük a emzőnyben kik vannak vettel, alonso, button, kimi akiket még elnézne az élen. Arról nem is beszéltünk hogy abszolút nem nyitnak a fiatal társadalom felé, semmi marketing.

Biztos vagyok benne ha normál éles bajnokság lenne 2-3-4 csapat között akkor ez a hang dolog senkit nem érdekelne.

albutr
#16 albutr 2016. augusztus 03. 20:58  

számomra az a furcsa hogy Vettel nem tudja azt az űrt betölteni amit Schumacher hagyott maga után.

Nigel
#15 Nigel 2016. augusztus 03. 20:51  
F1890:
dávid sándor engem kurvára nem izgat. csak azért mert elsők között volt magyarországon aki elkezdte nézni az f1-et még nem jelenti azt h ért hozzá. elfogult ferraris volt, dőlt belőle folyamatosan a szar. és aki 93 doningtonban azon gondolkozik h ki esett éppen ki és nem veszi észre h a sportág egyik legnagyobb köre volt sennatól az nálam leírja magát, sry


Frankl András is ugyanazt mondta, nem hiszem, hogy összebeszéltek. A helyszínen voltak, szóval testközelből láthatták és hallhatták az eseményeket, valamint a nézők reakcióját.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 20:52

F1890
#14 F1890 2016. augusztus 03. 20:49  
Nigel:
Például 2001-ben is tele voltak a lelátók a Hungaroringen, pedig MS utcahosszal vezette a világbajnokságot. Nem azt állítom, hogy a hang pótolta a gyengébb futamokat, de mennyivel különlegesebb volt egy verseny, ha még 2 km-ről is hallhattad azokat a fenevadakat. Amikor még messze jártam a pályától, de már hallottam a felbőgő motorokat, akkor mindig meggyorsítottam a lépteimet, pedig nem egyszer volt részem a helyszínen végignézni a versenyeket. Nagy-Britannia kivétel, nem ez jellemző az F1-re. A nézők ott sem kedvelték meg, legfeljebb csak eltűrik ezt az új formulát. 2014-et inkább hagyjuk, nem a szórakozás, az izgalom jut róla elsősorban az ember eszébe. Tény, hogy ezer dolog van, amely a modern korban felkelti az emberek érdeklődését, de hidd el, egy lebilincselő F1-re még mindig vevők lennének a szurkolók. Mint ahogy Ausztriában sem ismert határt a lelkesedés, amikor a páláyjuk hosszú szünet után visszatért a versenynaptárba. De amit akkor tapasztaltak, az kiábrándította őket, és elvette a kedvüket. Idén már csak a legfanatikusabbak látogattak ki az osztrák futamra, drámaian alacsony számban.

ha rohadt izgalmas lenne az f1, akkor senki nem törődik a hangokkal. lásd 14 silverstone 14 bahrein.nem is voltak a futam közben akik picsogtak a hang miatt asszem.

15 év telt el 2001 óta, mint mondtam a szórakozási lehetőségek tárháza jelentősen megnőtt. és a gebék nyertek akkor, nyílván ha most is nyernének sokkal többen mennének ki

Nigel
#13 Nigel 2016. augusztus 03. 20:45  
F1890:
szóval te egy olyan csatát nem élveztél mint ami 2005 2006 imolaban volt ha nem lett volna hang. nem élvezted a 14-es vettel alonso csatát. a 14-es bahreini csatát rózberg és hamilton között. a 21. században sokkalta több élmény közül lehet választani, sokkalta több az f1 kihívója szórakozás terén. már egy ingyenes alkalmazás pokemon go is többek között. ez nem a hang miatt van, hanem mert a világ fejlődik. és börni köti az eb-et a karóhoz h az f1 az egy luxussport és nem nyitnak a nézők felé.érdekes h nagybritanniaban rekordokat döntögetnek a kilátogatók. csak nem jól marketingelik a futamot, csak nem a hazai kedvencnek van esélye a vb-re... spanyolban évek óta csökken a kilátogatók száma , pont azért mert alonsonak nincs esélye semmire. nem a hang miatt nem mennek ki az emberek, hanem mert unalmas


Például 2001-ben is tele voltak a lelátók a Hungaroringen, pedig MS utcahosszal vezette a világbajnokságot. Nem azt állítom, hogy a hang pótolta a gyengébb futamokat, de mennyivel különlegesebb volt egy verseny, ha még 2 km-ről is hallhattad azokat a fenevadakat.

Amikor még messze jártam a pályától, de már hallottam a felbőgő motorokat, akkor mindig meggyorsítottam a lépteimet, pedig nem egyszer volt részem a helyszínen végignézni a versenyeket.

Nagy-Britannia kivétel, nem ez jellemző az F1-re. A nézők ott sem kedvelték meg, legfeljebb csak eltűrik ezt az új formulát.

2014-et inkább hagyjuk, nem a szórakozás, az izgalom jut róla elsősorban az ember eszébe. Tény, hogy ezer dolog van, amely a modern korban felkelti az emberek érdeklődését, de hidd el, egy lebilincselő F1-re még mindig vevők lennének a szurkolók. Mint ahogy Ausztriában sem ismert határt a lelkesedés, amikor a páláyjuk hosszú szünet után visszatért a versenynaptárba. De amit akkor tapasztaltak, az kiábrándította őket, és elvette a kedvüket. Idén már csak a legfanatikusabbak látogattak ki az osztrák futamra, drámaian alacsony számban.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 20:54

F1890
#12 F1890 2016. augusztus 03. 20:39  
Nigel:
Szerencsére még fent van a neten : https://www.youtube.com/watch?v=lSmbBjuFCfM (19:40-től)

dávid sándor engem kurvára nem izgat. csak azért mert elsők között volt magyarországon aki elkezdte nézni az f1-et még nem jelenti azt h ért hozzá. elfogult ferraris volt, dőlt belőle folyamatosan a szar. és aki 93 doningtonban azon gondolkozik h ki esett éppen ki és nem veszi észre h a sportág egyik legnagyobb köre volt sennatól az nálam leírja magát, sry

Nigel
#11 Nigel 2016. augusztus 03. 20:30  
F1890:
te kint vagy mind a 20 futamon?:) nem hiszem, akkor meg a hang nem lehet annyira fontos. főleg h a 80-as években is volt turbo motor állítólag az sem volt sokkal hangosabb a mostaninál

Szerencsére még fent van a neten :

https://www.youtube.com/watch?v=lSmbBjuFCfM (19:40-től)

F1890
#10 F1890 2016. augusztus 03. 20:29  
Nigel:
Általában csak a hazain, de : Csak elég végignézni a lelátókón, szánalmasan üresek. Hányan voltak az Osztrák GP-n ? Siralmas látványt nyújtott a félig üres pálya, Az osztrákok híresen nagy F1 rajongók. De a jelenlegi F1, érthető módon, számukra is kiábrándító. Ha megkérdezed őket, hogy mit hiányolnak az F1-ből, akkor a legtöbben a hangot fogják megnevezni. Button magyarországi show-ja hatalmas érdeklődést generált, óriási siker volt. El tudod ezt képzelni a jelenlegi motorokkal ? Mert én aligha. Igen, már a ’80-as években is voltak turbómotorok, a szívómotorok mellett. Egy érdekesség volt, de a szívómotorok keltette hang hozta lázba igazán a közönséget. Fent van yt-on (ha csak azóta le nem vették) a teljes ’89-es monacói futam magyar kommentárral, és a közvetítés során Dávid Sándor megjegyezte, hogy milyen halkak a turbómotorok, és hogy a nézőket a szívómotorok hangja nyűgözi le. Autentikus vélemény, a helyszínről közvetített.

szóval te egy olyan csatát nem élveztél mint ami 2005 2006 imolaban volt ha nem lett volna hang. nem élvezted a 14-es vettel alonso csatát. a 14-es bahreini csatát rózberg és hamilton között.

a 21. században sokkalta több élmény közül lehet választani, sokkalta több az f1 kihívója szórakozás terén. már egy ingyenes alkalmazás pokemon go is többek között. ez nem a hang miatt van, hanem mert a világ fejlődik. és börni köti az eb-et a karóhoz h az f1 az egy luxussport és nem nyitnak a nézők felé.érdekes h nagybritanniaban rekordokat döntögetnek a kilátogatók. csak nem jól marketingelik a futamot, csak nem a hazai kedvencnek van esélye a vb-re... spanyolban évek óta csökken a kilátogatók száma , pont azért mert alonsonak nincs esélye semmire. nem a hang miatt nem mennek ki az emberek, hanem mert unalmas

Nigel
#9 Nigel 2016. augusztus 03. 20:22  
F1890:
te kint vagy mind a 20 futamon?:) nem hiszem, akkor meg a hang nem lehet annyira fontos. főleg h a 80-as években is volt turbo motor állítólag az sem volt sokkal hangosabb a mostaninál


Általában csak a hazain, de :

Csak elég végignézni a lelátókón, szánalmasan üresek. Hányan voltak az Osztrák GP-n ? Siralmas látványt nyújtott a félig üres pálya, Az osztrákok híresen nagy F1 rajongók. De a jelenlegi F1, érthető módon, számukra is kiábrándító. Ha megkérdezed őket, hogy mit hiányolnak az F1-ből, akkor a legtöbben a hangot fogják megnevezni.

Button magyarországi show-ja hatalmas érdeklődést generált, óriási siker volt. El tudod ezt képzelni a jelenlegi motorokkal ? Mert én aligha. Igen, már a ’80-as években is voltak turbómotorok, a szívómotorok mellett. Egy érdekesség volt, de a szívómotorok keltette hang hozta lázba igazán a közönséget.

Fent van yt-on (ha csak azóta le nem vették) a teljes ’89-es monacói futam magyar kommentárral, és a közvetítés során Dávid Sándor megjegyezte, hogy milyen halkak a turbómotorok, és hogy a nézőket a szívómotorok hangja nyűgözi le. Autentikus vélemény, a helyszínről közvetített.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 20:23

F1890
#8 F1890 2016. augusztus 03. 20:09  
Nigel:
#5 F1890 Unalmas futamok voltak, és vannak is (sajnos egyre gyakrabban). De a hang mindig is jelentett egy plusz élményt, egy különlegességet, ami még az egyhangú futamokat is fel tudta dobni. Ha másért nem, legalább ezért érdemes volt kilátogatni a ringre. Én mindig libabőrös lettem, amikor a kocsik elhagyták a bokszutcát, függetlenül attól, hogy ez szabadedzésen, vagy versenyen történt. Állandóan lázba hozott. Azonban megfosztottak minket ettől az élménytől, elvették a legnagyobb élvezeti faktort, amit személy szerint soha nem fogok megbocsátani.

te kint vagy mind a 20 futamon?:) nem hiszem, akkor meg a hang nem lehet annyira fontos. főleg h a 80-as években is volt turbo motor állítólag az sem volt sokkal hangosabb a mostaninál

Nigel
#7 Nigel 2016. augusztus 03. 19:58  

#5 F1890

Unalmas futamok voltak, és vannak is (sajnos egyre gyakrabban). De a hang mindig is jelentett egy plusz élményt, egy különlegességet, ami még az egyhangú futamokat is fel tudta dobni.

Ha másért nem, legalább ezért érdemes volt kilátogatni a ringre. Én mindig libabőrös lettem, amikor a kocsik elhagyták a bokszutcát, függetlenül attól, hogy ez szabadedzésen, vagy versenyen történt. Állandóan lázba hozott.

Azonban megfosztottak minket ettől az élménytől, elvették a legnagyobb élvezeti faktort, amit személy szerint soha nem fogok megbocsátani.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 20:09

Nigel
#6 Nigel 2016. augusztus 03. 19:51  

Alapvető problémák vannak az F1-gyel, és sajnos nem túl valószínű, hogy a sportág valaha visszanyeri a varázsát. Szerintem nem a pilótákkal van baj. Egyszerűen képtelenek kibontakozni, megkötik a kezüket, szinte dróton rángatják őket. Amikor MS visszatért, három éves szünet után, már ő sem tudta visszahozni azt a varázst, amely korábban jellemezte az F1-et.

Max egymaga aligha fogja tudni megmenteni ezt a haldokló cirkuszt, szerepeljen akármilyen figyelemreméltóan is. Tehetségekben most sincs hiány, csak épp az érdeklődés hagyott alább. A komoly tradíciókkal bíró osztrák és német futam is rengeteg nézőt vesztett, a szurkolók a távollétükkel tüntettek. Akik pedig ezt nem akarják észrevenni, szándékosan figyelmen kívül hagyják, azok már ássák a sportág sírját. Márpedig az illetékesek, a döntéshozók, akiknek beleszólásuk van a sportág szabályainak megváltoztatásába, nem nagyon törik össze magukat.

Látszat intézkedéseket hoznak, amelyek pozitív hatásairól ők maguk sincsenek meggyőződve. De nem baj, legalább nem mondhatják, hogy csak ölbe tett kézzel ülünk, anélkül, hogy tettünk volna valamit. Ez lett a mottójuk.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 20:03

F1890
#5 F1890 2016. augusztus 03. 19:29  
G0007:
fura hogy se a marci, se seb nem tudja megfogni őket szinte mindenhol esik a nézettség, még nálunk is. a probléma már olyan irányba mutat és olyan összetett, mindenre kiterjedő, hogy nem hiszem lehet vele valamit kezdeni az Ecclestone éra alatt, max majd utána. ha mindent hagynak úgy ahogy van, akkor az egyetlen megoldásnak és azt látom, ha újra érkezik és/vagy kinövi magát egy olyan kaliberű versenyző aki meghaladja a korát zsenialitásával, új irányt, új tempót diktál, átreformálja a sportot, új tömegeket , nemzeteket, országokat mozgat vagy éleszt újra és aki ennek a sportágnak az arcává válik évtizedeken át . Verstappen esélyes erre, egyelőre jó irányba halad , bár még nagyon az elején van így sok még a kérdőjel , de a látottak alapján legalább az esély megvan rá,hogy néhány év múlva odaérhessen. másban nem látom ezt,. de az is lehet ez a valaki még meg sem érkezett. viszont amellett hogy nincs ilyen fickó akinek ekkora impactje lehetne a sportra rengeteg más probléma van még amit viszont lehetne orvosolni,de azokat szerintem csak akkor és az fogja aki MR E leköszöntével a helyébe lép. kár érte, meg azokért akik szerették az igazi f1-et, nekem gyalázatos a véleményem arról amilyen lett , viszont Schumacheresként engem legalább a fia vissza tud csábítani majd. idén kimentem a ringre 4 év után mert akartam h a bnőm (aki raival szimpatizál) lássa Kimit amíg még gurulgat valahogy és a mezőnyben van, viszont ha jön a kis Schu akkor is megveszem majd a jegyet, de nem az f1 miatt, hanem hogy látahassam a gp3-ban vagy a gp2-ben élőben a betétfutamon, aztán x év múlva remélem az f1-ben. nem tudom hányan vannak így ezzel, azt sem hogy a srác mennyi tehetséget örökölt az apjától és mennyi van benne saját kútfőből mivel ezeket még nem lehet megállapítani, de az tény, hogy attól mert MSC fia már most is érezhetően képes akkora port kavarni, hogy az elveszett MSC szurkolók tömegeit visszaszippantsa , és eleve figyelmet generáljon maga körül mindenkinél a világon aki tudja mi az az f1 vagy hallotta máér a Schumacher nevet. lehet csak ideig óráig, lehet éveken de az is lehetévtizedeken át. maga a mini MSC jelenség ilyen szempontból biztos hogy sokat ér és ha mázlink van akár tehetségre is méltó lehet majd a nevéhez ha megérkezik. szóval kiváncsian várom mi lesz ebből a fos f1-ből 5-6 év múlva . milyen versenyzők jönnek, mi változik , ki jön mr e helyére, milesza szabályokkal, mi lesz a hanggal, mi lesz verstappennel , mi lesz a pályákkal, milesz a szánalmas előzést segítő eszközökkel, gumikkal stb...

csak úgy kíváncsiságból. mikor msc nyerte félgőzzel a vb-ket könnyebben mint hamilton most. és a valaha volt legtöbb segédeszköz volt a kocsiban, legtöbb teszt, így kb semmi meglepő nem igen történhetett vele. a sportértékhez mennyit dobott a hang? mert sztem ugyanolyan unalmas (sőt jobban) volt az f1 mint most. attól még a verseny ugyanolyan unalmas h nagy a hang szvsz

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 19:33

F1890
#4 F1890 2016. augusztus 03. 19:26  
Balrog:
Azért ez valahol az aktív német pilóták hibája is, AS fórumon a német szurkolók beszélték, hogy mennyire gáz volt, hogy a Hamiltont elkísérő pár száz brit szurkoló ezerszer lelkesebben köszöntötte őt, mint a hazai nézők Rosberget. :D Ezzel szemben Silverstoneban milyen hangulat van már évek óta a brit győzelmi esély miatt. Meg a Ringen is azt vettem észre, hogy kb. minden harmadik ember holland/Verstappen zászlóval, vagy finn/Kimi zászlóval rohangált, de célzottan Rosberg/Seb fanokat alig láttam néhány (kis)lányt leszámítva.

nemtom h te merre jártál, de én elég sok vettel 5-ös sapkát láttam(mondjuk lehet ferrarisok). hamilton drukkerből láttam én pl keveset. de az tény h kimi és maxiból volt talán a legtöbb szurker

vacsad
#3 vacsad 2016. augusztus 03. 19:10  
G0007:
fura hogy se a marci, se seb nem tudja megfogni őket szinte mindenhol esik a nézettség, még nálunk is. a probléma már olyan irányba mutat és olyan összetett, mindenre kiterjedő, hogy nem hiszem lehet vele valamit kezdeni az Ecclestone éra alatt, max majd utána. ha mindent hagynak úgy ahogy van, akkor az egyetlen megoldásnak és azt látom, ha újra érkezik és/vagy kinövi magát egy olyan kaliberű versenyző aki meghaladja a korát zsenialitásával, új irányt, új tempót diktál, átreformálja a sportot, új tömegeket , nemzeteket, országokat mozgat vagy éleszt újra és aki ennek a sportágnak az arcává válik évtizedeken át . Verstappen esélyes erre, egyelőre jó irányba halad , bár még nagyon az elején van így sok még a kérdőjel , de a látottak alapján legalább az esély megvan rá,hogy néhány év múlva odaérhessen. másban nem látom ezt,. de az is lehet ez a valaki még meg sem érkezett. viszont amellett hogy nincs ilyen fickó akinek ekkora impactje lehetne a sportra rengeteg más probléma van még amit viszont lehetne orvosolni,de azokat szerintem csak akkor és az fogja aki MR E leköszöntével a helyébe lép. kár érte, meg azokért akik szerették az igazi f1-et, nekem gyalázatos a véleményem arról amilyen lett , viszont Schumacheresként engem legalább a fia vissza tud csábítani majd. idén kimentem a ringre 4 év után mert akartam h a bnőm (aki raival szimpatizál) lássa Kimit amíg még gurulgat valahogy és a mezőnyben van, viszont ha jön a kis Schu akkor is megveszem majd a jegyet, de nem az f1 miatt, hanem hogy látahassam a gp3-ban vagy a gp2-ben élőben a betétfutamon, aztán x év múlva remélem az f1-ben. nem tudom hányan vannak így ezzel, azt sem hogy a srác mennyi tehetséget örökölt az apjától és mennyi van benne saját kútfőből mivel ezeket még nem lehet megállapítani, de az tény, hogy attól mert MSC fia már most is érezhetően képes akkora port kavarni, hogy az elveszett MSC szurkolók tömegeit visszaszippantsa , és eleve figyelmet generáljon maga körül mindenkinél a világon aki tudja mi az az f1 vagy hallotta máér a Schumacher nevet. lehet csak ideig óráig, lehet éveken de az is lehetévtizedeken át. maga a mini MSC jelenség ilyen szempontból biztos hogy sokat ér és ha mázlink van akár tehetségre is méltó lehet majd a nevéhez ha megérkezik. szóval kiváncsian várom mi lesz ebből a fos f1-ből 5-6 év múlva . milyen versenyzők jönnek, mi változik , ki jön mr e helyére, milesza szabályokkal, mi lesz a hanggal, mi lesz verstappennel , mi lesz a pályákkal, milesz a szánalmas előzést segítő eszközökkel, gumikkal stb...

Max már beizzította Hollandiát, teljesen megőrülnek érte itt az emberek :) Dehát ez egy - viszonylag - kis ország, az F1-et megmenteni nem fogja önmagában.

Balrog
#2 Balrog 2016. augusztus 03. 19:00  

Azért ez valahol az aktív német pilóták hibája is, AS fórumon a német szurkolók beszélték, hogy mennyire gáz volt, hogy a Hamiltont elkísérő pár száz brit szurkoló ezerszer lelkesebben köszöntötte őt, mint a hazai nézők Rosberget. :D Ezzel szemben Silverstoneban milyen hangulat van már évek óta a brit győzelmi esély miatt. Meg a Ringen is azt vettem észre, hogy kb. minden harmadik ember holland/Verstappen zászlóval, vagy finn/Kimi zászlóval rohangált, de célzottan Rosberg/Seb fanokat alig láttam néhány (kis)lányt leszámítva.

G0007
#1 G0007 2016. augusztus 03. 18:29  

fura hogy se a marci, se seb nem tudja megfogni őket

szinte mindenhol esik a nézettség, még nálunk is. a probléma már olyan irányba mutat és olyan összetett, mindenre kiterjedő, hogy nem hiszem lehet vele valamit kezdeni az Ecclestone éra alatt, max majd utána. ha mindent hagynak úgy ahogy van, akkor az egyetlen megoldásnak és azt látom, ha újra érkezik és/vagy kinövi magát egy olyan kaliberű versenyző aki meghaladja a korát zsenialitásával, új irányt, új tempót diktál, átreformálja a sportot, új tömegeket , nemzeteket, országokat mozgat vagy éleszt újra és aki ennek a sportágnak az arcává válik évtizedeken át . Verstappen esélyes erre, egyelőre jó irányba halad , bár még nagyon az elején van így sok még a kérdőjel , de a látottak alapján legalább az esély megvan rá,hogy néhány év múlva odaérhessen. másban nem látom ezt,. de az is lehet ez a valaki még meg sem érkezett.

viszont amellett hogy nincs ilyen fickó akinek ekkora impactje lehetne a sportra rengeteg más probléma van még amit viszont lehetne orvosolni,de azokat szerintem csak akkor és az fogja aki MR E leköszöntével a helyébe lép.

kár érte, meg azokért akik szerették az igazi f1-et, nekem gyalázatos a véleményem arról amilyen lett , viszont Schumacheresként engem legalább a fia vissza tud csábítani majd. idén kimentem a ringre 4 év után mert akartam h a bnőm (aki raival szimpatizál) lássa Kimit amíg még gurulgat valahogy és a mezőnyben van, viszont ha jön a kis Schu akkor is megveszem majd a jegyet, de nem az f1 miatt, hanem hogy látahassam a gp3-ban vagy a gp2-ben élőben a betétfutamon, aztán x év múlva remélem az f1-ben.

nem tudom hányan vannak így ezzel, azt sem hogy a srác mennyi tehetséget örökölt az apjától és mennyi van benne saját kútfőből mivel ezeket még nem lehet megállapítani, de az tény, hogy attól mert MSC fia már most is érezhetően képes akkora port kavarni, hogy az elveszett MSC szurkolók tömegeit visszaszippantsa , és eleve figyelmet generáljon maga körül mindenkinél a világon aki tudja mi az az f1 vagy hallotta máér a Schumacher nevet. lehet csak ideig óráig, lehet éveken de az is lehetévtizedeken át. maga a mini MSC jelenség ilyen szempontból biztos hogy sokat ér és ha mázlink van akár tehetségre is méltó lehet majd a nevéhez ha megérkezik.

szóval kiváncsian várom mi lesz ebből a fos f1-ből 5-6 év múlva . milyen versenyzők jönnek, mi változik , ki jön mr e helyére, milesza szabályokkal, mi lesz a hanggal, mi lesz verstappennel , mi lesz a pályákkal, milesz a szánalmas előzést segítő eszközökkel, gumikkal stb...

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 03. 18:45

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál