„Mi szóltunk” – versenyzői vélemények az időmérőről

írta: M4Sport
2016. március 19. 10:48
FOTÓ: ©Motorsportal™

A Forma–1-es versenyzők komoly kritikákkal illették az új, kieséses időmérőt annak első éles bevetése után. Sebastian Vettel még a sport irányítóinak is üzent: szerinte nem kellene meglepődniük a történteken, a pilóták ugyanis figyelmeztették őket.

Nem azt hozta az új időmérő, amit a szabálymódosítás támogatói vártak: az utolsó percekig kiélezett küzdelem helyett garázsban várakozó autókat láthattunk Ausztráliában, a szisztéma pedig már most rengeteg kritikát kapott. Főleg a Q3-ban történtek után, ahol csak a Mercedes versenyzői futattak ki másodszor is a pályára, a rajtelsőség sorsát azonban ők is percekkel a leintés előtt eldöntötték.

Vettel szerint a vezetőségnek még csak meg sem kell lepődnie a kritikákon, ők ugyanis már jelezték, mire kell számítani. „Nem tudom, miért lepődött meg mindenki” – kezdte. „Mindannyian elmondtuk, mi fog történni. És az történt. Azt mondták, várjunk, és majd meglátjuk, hát most megláttuk, és nem hiszem, hogy túlságosan izgalmas volt. Az eleje eléggé őrült volt, hiszen mindenki kiment, hogy gyors kört fusson, de ez igazából értelmetlen, hiszen később is lenne még idő” – tette hozzá.

„Nem hiszem, hogy a nézők szerint ez lenne a helyes irány, hiszen nem láthatnak autókat a pályán. Ők azt akarják látni, hogy Kimi, Nico vagy Lewis a határon autózik az edzés végén, amikor legjobb a pálya. Szerintem nem most kell kritizálni; mi már korábban is kritizáltunk, és biztosra veszem, hogy ez a rossz út. Ez az, amiről beszéltünk” – panaszkodott a négyszeres világbajnok.

A rajtelsőséget megszerző Lewis Hamilton szerint a Forma–1-nek tennie kellett egy próbát, most viszont már teljesen egyértelmű, hogy az új szisztéma „rossz”. „Végső soron az pozitív, hogy be akartunk vezetni valami újat, de ez egy hibás kísérlet volt. Lehet, hogy vissza kellene térni a régi módszerhez” – magyarázta a címvédő, majd Vettel gyorsan reagált szavaira.

„Valamilyen felelősséggel is rendelkezniük kell. Nem lehet csak úgy kipróbálni valamit, amit ilyen sokan kritizálnak, köztük mi is. Nem fordíthatsz hátat, és mondhatod egyszerűen azt, hogy ez egy rossz dolog volt. Ésszerűnek kell lennünk, és helyes döntéseket kell hoznunk” – jelezte.

Azt egyébként Hamilton is elmondta, csapata már figyelmeztette arra, hogy végül egy a maihoz hasonló forgatókönyv lép életbe az időmérőkön. „A mérnökeim figyelmeztettek, hogy ez lesz a helyzet, és azt is, hogy már beszéltek az FIA-val, vagy a FOM-mal, viszont nem vették figyelembe, amit mondtak. Számomra ez csak azt bizonyítja, hogy a mérnökeim nagyon okosak. Még okosabbak, mint hittem” – mondta, majd hozzátette, a kieséses szisztéma bukása után sem kellene mindenképpen visszaállítani a korábbit. „Lehet, hogy ez rossz lépés volt, de tehetnénk egy lépést hátra, és elindulhatnánk egy másik irányba. Valaki kideríthetné, mire vágynak a szurkolók. Kérdezték őket egyáltalán? Biztosra veszem, hogy több akcióra vágynak.”

Lewis HamiltonA rendszert a csapattárs, Nico Rosberg szerint sem kellene jelenlegi formájában megtartani, ám ő sem akar mindenképpen visszatérni a régebbihez; inkább egy kompromisszumos megoldásról beszélt. „Az jó, hogy a Forma–1 próbálkozik, hogy vannak ötletek, de most vissza kell lépnünk, ha nem is teljesen, a Q3 esetében mindenképpen” – nyilatkozta.

Egyes pilóták eközben azt sérelmezik, hogy az új rendszer elsősorban a nagycsapatoknak kedvez. Így gondolkodik például Fernando Alonso: „Talán adnunk kellene egy kis időt ennek a szisztémának, azt viszont igazságtalannak érzem, hogy elsősorban a nagyoknak kedvez a kevésbé versenyképes csapatokkal szemben. Nekünk például két szett szuperlágy abroncsot kellett elhasználnunk a Q1-ben – ahol 3. lettem – és így csak egy maradt a Q2-re. A legjobbaknak nem kell két szettet használniuk. Talán azt kellene tennünk, amit a MotoGP-ben láttunk tavaly, a gyengébbek kaphatnának extra lágy szetteket az időmérőn. Mert mi itt a Forma–1-ben most ennek az ellenkezőjét csináljuk.”

De Marcus Ericsson is hasonló véleményen van: „A kisebb csapatoknak több gumit kell használniuk a Q1-ben és a Q2-ben, ezért a szisztéma a nagyoknak kedvez. A régi szisztéma szerintem nagyon izgalmas volt, a csapatok, a pilóták és a szurkolók számára is. Ez volt a hétvége egyik csúcspontja. Én úgy érzem, olyasmit akartak megjavítani, ami el sem romlott.”

Kimi Räikkönen eközben a tőle megszokott rövid, tömör válasszal állt elő: „A véleményem? Számít az? A szabályok azok szabályok. Most ezek a szabályok, nem rajtunk múlik.”

Fernando Alonso, Ron Dennis

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

stonefly
#4 stonefly 2016. március 19. 12:57  

És extra farokság e mellé még a rádiózásban tiltani annak a közlését hogy ki merre jár a pályán, illetve milyen a tempója.

Ennél olcsóbb szerencsejátékot is feltaláltak már, úgy hívják LOTTÓ ! Ahol csapatok milliárdokat költenek technológiára és várható előnyre, ott nincs helye a szerencsére alapozó szabályrendszernek.

dani969
#3 dani969 2016. március 19. 11:30  

Ericsson mondta ki: Ami nem romlott el, azt minek megjavítani? Na de mind1 is, valami ’okosat’ kitalálnak majd a FIA-nál...

kimar
#2 kimar 2016. március 19. 11:28  

Még unalmasabb is lehetett volna, ha Hamilton ki sem jön másodszor a Q3-ba, mert Nico rosszabb kört futott mindkét próbálkozásával, gumispórolás gyanánt.

T.M.
#1 T.M. 2016. március 19. 11:05  

Hamilton mérnökei vannak olyan okosak, mint egy átlagos szurkoló. Jé.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához