Mi történt a Ferrarival?

írta: M4Sport
2016. május 14. 18:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel is értetlenül áll a Ferrari időmérős formahanyatlása előtt. Az időjárás vagy saját maguk okozták a vesztüket?

Pedig a pénteki hosszú etapokból még az derült ki, a Ferrari minden eddigi hétvégénél közelebb kerülhet a Mercedeshez Spanyolországban. Aztán a szabadedzéseken is biztató formát mutattak: Sebastian Vettel szombat délelőtt például kevesebb mint 0,2 másodperccel maradt el az első Nico Rosbergtől. Izgalmas időmérőt ígért az eredmény.

Aztán ahogy elkezdődött a kvalifikáció, minden megváltozott. Vettelék csúszkálni kezdtek, tempójuk pedig távolról sem tűnt erősnek. Végül a Mercedes mellett a Red Bull is mindkét versenyzőjével eléjük került. Miközben eddig a szezonban átlagban 0,6 másodperc volt a lemaradásuk a németekkel szemben, ezúttal Kimi Räikkönen 1,1, Sebastian Vettel pedig 1,3 másodpercet kapott.

„Ez legalább annyira meglepett minket, mint titeket” – mondta Vettel az újságíróknak. „Nem igazán értjük még, de biztosra veszem, hogy van rá magyarázat. Nem hiszem, hogy csak a tempóhiányon múlt. Már bizonyítottuk az edzéseken, hogy versenyképesek vagyunk. Az autónk rosszabb lett, és emiatt veszítettünk a tempónkból, de hogy miért lett rosszabb, azt nem tudom. Nem hiszem, hogy egy-egy kanyaron múlt, az egész pályán nem voltunk olyan jók, nem volt tapadásunk.”

Toto Wolffot is meglepte a vörösök gyenge formája. „A Ferrarik meglepően lassúak voltak. Az ő autójuk tűnt a legrosszabbnak. Már a gyors körük elején, a harmadik kanyarban láthattuk, hogy mennyire túlkormányzottá vált az autójuk. Szerintem egy kissé elszúrták a beállításokat.”

Sebastian VettelMi lehet az oka a visszaesésnek?

Az időeredmények árulkodóak. Az időmérő első tíz helyezettje közül a Q3-ban a döntő többség legalább 0,6 másodpercet gyorsult a délelőtthöz képest. Vettel volt az egyetlen, aki képtelen volt túlszárnyalni hétvégi legjobb idejét: 0,1 másodperccel gyengébb volt a Q3-as köre, mint a harmadik edzésen elért ideje. A legtöbb időt (0,3 másodpercet) a középső szektorban bukta el csapattársával szemben (aztán 0,1-et visszahozott belőle a harmadik szakaszon). Räikkönen eközben csak úgy tudott 0,9 másodpercet gyorsulni, hogy a délelőtti ideje nem volt túl erős – csak 6. lett vele.

Az első 10 helyezett tempójavulása szombaton

Versenyző 3. szabadedzés időmérő edzés (Q3) Különbség
Hamilton 1:23,204 1:22,000 -1,204
Rosberg 1:23,078 1:22,280 -0,798
Ricciardo 1:23,816 1:22,680 -1,136
Verstappen 1:23,719 1:23,087 -0,632
Räikkönen 1:24,110 1:23,113 -0,997
Vettel 1:23,225 1:23,334 +0,109
Bottas 1:24,356 1:23,522 -0,834
Pérez 1:24,472 1:23,643 -0,829
Kvjat 1:24,553 1:23,782 -0,771
Alonso 1:24,555 1:23,981 -0,574

Maurizio Arrivabene a leintés után azt mondta, mindkét autójukon „elromlott” valami. Aligha műszaki hibáról beszélt. Vettel kiemelte, a körülmények befolyásolták teljesítményüket. Tény, az időmérő edzésen 42 Celsius-fokos volt az aszfalt, azaz 14 Celsius-fokkal melegebb a péntekinél. Lewis Hamilton úgy látta, ez tett keresztbe ellenfeleiknek. „Mi arra számítottunk, hogy jelentősen változnak a körülmények – sokkal melegebb lett. Láthattuk, hogy több csapat is küszködött a beállításokkal, és túl sokat csúszkáltak. Nekünk viszont remekül sikerült alkalmazkodni” – nyilatkozta a brit, aki egyébként csapattársa beállításainak átvételével oldotta meg korábbi problémáit.

A Ferrarik szombat délután egyszerűen túlmelegítették a gumikat, ami visszaesésük egyik oka lehet. Vettel szerint azonban nem az egyetlen. „Kicsúsztunk a gumik működési tartományából. Ez is része a problémának. De nem ennyire egyszerű. Eddig folyamatosan javultunk az edzéseken, de délután egyszerűen már nem volt olyan jó az autó, mint reggel” – mondta erről.

Vajon a beállítások terén is elszámította magát a Scuderia. Kimi Räikkönen elismerte, az ő esetében változtattak az autón az időmérő előtt. De szerinte nem emiatt estek vissza. „Az utolsó szektorban veszítettem a legtöbbet. Messze vagyunk az elvárásainktól, de dolgozunk rajta. Igen, változtattunk az autón az időmérő előtt, de gyorsultunk a délelőtthöz képest. Előrébb kerültünk, de valamiért mégis kicsit küszködtünk, miközben a többiek jobb munkát végeztek.”

Vettel is hasonlóan nyilatkozott, kiemelve, biztosak benne, hogy jó irányba indultak el módosításaikkal. A német ugyanakkor hangsúlyozta, nem az ellenfeleik voltak kimagaslóan jók, hanem ők múlták alul saját magukat. „Nem hiszem, hogy a valóságban is előttünk jár a Red Bull, gyorsabbak vagyunk náluk. Ma ilyenek voltak a körülmények, és ez nem volt egy jó nap. Inkább arról volt szó, hogy nem teljesítettünk olyan jól, mint a Mercedes vagy a Red Bull. Ahhoz képest is visszaestünk, ahol eddig voltunk idén. Valami nem volt rendben” – állapította meg.

Kimi RäikkönenTeret vesztenek a fejlesztésben?

Helyzetüket kényelmetlenebbé teszi, hogy elnökük, Sergio Marchionne egyre türelmetlenebbül nézi a várt sikerek (győzelmek) elmaradását. Miközben egyes források jelentős fejlesztéseket jósoltak a Scuderiánál a hétvége előtt, kiderült, az olaszok valójában ezúttal csak apróbb módosításokkal készültek. A hátsó szárnyon és a fékhűtésen változtattak.

Mindez akár azt is sugallhatná, hogy kezdenek lendületet veszíteni a fejlesztési versenyben, ám Vettel szerint ez távolról sem állja meg a helyét. „Nem hiszem, hogy a minőség a mennyiségtől függene. Az új elemek, amiket itt kipróbáltunk, működnek, ahogy kell” – jelentette ki.

Végül pedig hozzátette, szerinte vasárnapra visszatalálnak valós formájukhoz. Már csak az a kérdés, a kevés előzési lehetőséget kínáló Barcelonában mire mennek ezzel.

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

velorex
#10 velorex 2016. május 14. 21:01  

Ha a Ferrari itt tart akkor ezt az évet nem fogják elfelejteni, mert a Red Bull a Renault új motorjával hazavághatja őket, mert a Ferrarinak nincs sok tokenje.

KIMI AND THE RED POWER
#9 KIMI AND THE RED POWER 2016. május 14. 20:59  
qwerm:
én is inkább arra voksolnék, h fejlesztésekben most rohadtul elmaradtak. marchionne meg felköthetné már magát. néhány kifacsart könnycsepp a temetésén, és rengeteg nehéz és felszabadító sóhaj lenne. egyre idegesítőbb a pali.

Inkább pocsék az autó ezen a pályán. Tavaly is nulla volt az itteni teljesítmény. Várjuk ezzel a fejlesztési zsákutcával egy kicsit. Ennyire nem lehet mellényúlni. Persze nem a következő futamok fognak megcáfolni, mert a RB Kanadában, Monacoban és Bakuban is ütős lesz.

guide
#8 guide 2016. május 14. 20:47  

Érthetetlen ami történt.Vettel délelőtt közepes keveréken ment 1.24.187-et úgy,hogy még utána 6 kört megtett,vagyis nem üres tankkal.

qwerm
#7 qwerm 2016. május 14. 20:39  

én is inkább arra voksolnék, h fejlesztésekben most rohadtul elmaradtak. marchionne meg felköthetné már magát. néhány kifacsart könnycsepp a temetésén, és rengeteg nehéz és felszabadító sóhaj lenne. egyre idegesítőbb a pali.

Diák Murphy
#6 Diák Murphy 2016. május 14. 20:17  

>:)

trialboj
#5 trialboj 2016. május 14. 20:08  

Nem nagyon érdekel hol végeznek, egyiküknek sem drukkolok, csak ha közvetlen a mercisek ellen mennek, és van is esélyük.

De annak nagyon örülnék ha végre összecsapnának a pályán. Tehát nem a rajtnál kialakult sorrendet tartanák, mint ahogy pl Michelisz legutóbbi futamán... mert hogy a csapatérdek megköveteli hogy teljes mértékben kizárják a versengést a versenyből.
(nem követem a wtcc híreket, de szurkolóként jogosan hőzönghetnék akár a díjkiosztón is, hogy nyíltan szabotálják az egész sportág lényegét... )

HappyBobby
#4 HappyBobby 2016. május 14. 19:52  

Én inkább a tavalyi érthetetlen szingapúri Mercedes összeomláshoz hasonlítanám az esetet. Remélem futamon jobban fog üzemelni a Ferrari.

sába
#3 sába 2016. május 14. 19:46  
Zasalamel:
Kb az történt h barcelonáig a ferka elbarmolta fejlesztéseket (mint mindig) és a mercivel foglalkoztak addig a többiek, főként a RB szép, csendben jött felfele.

Én még igyekszem reménykedni abban, hogy talán csak a beállításokkal mentek el ma a zavarosba. Hamilton is elmondta, hogy Nico beállításaival sikerült megtalálnia a helyes utat, mert totál félrementek a saját autójával. Na, majd holnap elválik.

HumorHerold
#2 HumorHerold 2016. május 14. 19:27  

Az egyik még szerintem a dobogóra is felérhet.

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. május 14. 18:59  

Kb az történt h barcelonáig a ferka elbarmolta fejlesztéseket (mint mindig) és a mercivel foglalkoztak addig a többiek, főként a RB szép, csendben jött felfele.