Miért a szakítás, és melyik ellenfél csap le most Allisonra?

írta: M4Sport
2016. július 27. 13:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szerdán hivatalossá vált, hogy James Allison három év után elhagyja a Ferrarit. Miközben a vörösök most a pótlás problémáján törhetik a fejüket, az is érdekes kérdés, mely riválisuk csap le a szakemberre.

2013 közepén egy – szintén pletykák által fölvezetett – hasonló bejelentéssel derült ki, hogy a Lotust sikeressé tévő technikai igazgató visszatér korábbi csapatához, a Ferrarihoz. Valóságos megváltóként tekintettek rá, aki majd kivezeti őket a gödörből, melybe a korábbi években vergődésük során inkább csak egyre mélyebben beleásták magukat. A csapatot átszervezték, a szakembert elődje, Pat Fry 2014 végi elküldésével teljhatalmú technikai igazgatóvá tették, amolyan második számú csapatfőnökké az F1 technikai oldalához nem értő Maurizio Arrivabene mellett, s gyakorlatilag felépítettek köré egy struktúrát.

James Allison most azonban érvényes szerződése ellenére mégis elhagyja a Scuderia hajóját, s nem befejezi, csupán félbehagyja az ott megkezdett munkáját.

Az okok nem egyértelműek. A hivatalos közlemény közös megegyezésről adott hírt, arról azonban csak találgatások vannak, melyik fél kezdeményezte a szakítást. Allison felesége tragédiája, három Angliában élő gyermekéhez való hazavágyódása miatt tarthatta indokoltnak e lépést, míg a csapat az elmaradó eredmények, valamint a brit gyakori távolléte (heti három és fél nap Maranellóban), elhivatottságának csökkenése miatt.

Egyes pletykák szerint lehettek feszültségek James Allison és Sergio Marchionne között – igaz, ennek a történetnek is két változata létezik. Bizonyos források azt mondják, az elnök nem volt elégedett a 48 esztendős mérnök munkájával, hiszen az istálló nem tudott megfelelni előzetes elvárásainak, s miután ez főként az idei, a beállítások és a körülmények változására is primadonnaként érzékeny konstrukció miatt volt, elvesztette bizalmát a technikai igazgatóban. Mások szerint azonban az sem kizárt, hogy Allison viselte nehezen, hogy az autóiparból érkező, az F1-hez mit sem konyító elnök túlzott követelőzésbe kezdett, s megpróbálta neki megmondani, mit és hogyan is kellene csinálnia.

Hogy a Ferrari szempontjából a sok közül melyik változat lenne a legaggasztóbb, nehéz eldönteni. Ha Allisont kirúgták, az a vezetőség kapkodását sugallná. Ha Allison menekült, az a maranellói fejetlenségről adna jelzést. Ha viszont a felek kényszerből, egy tragédia jelentette fordulat miatt szakítottak, az kényszerhelyzetet jelentene, amire a Scuderia előre tervezés helyett csak kényszerlépéssel reagálhatna.

A jövő szempontjából egyik sem hangzik túl derűsen.

James Allison

Szabaddá vált egy nagyágyú – lehetőség az ellenfelek előtt!

És ha mindez nem lenne elég, Allison távozásával most még egy riválisuk is erősödhet. Nagy kérdés, a brit hol folytatja karrierjét. Korábban úgy hírlett, a Renault élénk érdeklődést mutat iránta – újjáalakuló csapatukat eleve nagy tekintélyű kulcsfigurákkal tervezték megerősíteni. Persze kérdés, hogyan illene a képbe Allison, hiszen a fedélzeten már ott van Bob Bell, Fréderic Vasseur csapatfőnök, az éppen Allison távozásával technikai igazgatónak előlépő Nick Chester, a motorrészleget irányító Rémi Taffin – azaz a vezető szerepeket mintha már leosztották volna.

Csakhogy Bob Bell általános technikai igazgató számára – aki a hosszú távú jövőt építi a franciáknál, s a motorrészleget igyekszik összehangolni a csapat gyárával – nem lenne újdonság „sok dudást” egy csárdába hozni. A Mercedesnél hasonló módon alapozta meg a mai sikereket Ross Brawnnal: Aldo Costa, Geoff Willis, Paddy Lowe és a többiek láthatóan remekül megférnek egymás mellett, pedig korábban valamennyien technikai igazgatók voltak. Ám hatalmi harcok helyett egy félelmetesen ütőképes, egységes csapatot alkotnak.

Több forrás is megerősítette, a Renault mellett a McLaren is érdeklődik Allison iránt. Olyannyira, hogy már fel is vették vele a kapcsolatot, s ajánlatot is tettek neki. A szintén egy átalakulás közepén tartó wokingiak technikai részlegén jelenleg Tim Goss, Neil Oatley, valamint a két „új” szerzemény, Peter Prodromou és Matt Morris dolgoznak – Allisonnal az ő erejük is csak tovább nőne.

Harmadik lehetőségként a Mercedest emlegetik. A németek látszólag nem szorulnak rá az erősítésre, ám az Auto Motor und Sport kiemelte, Paddy Lowe technikai vezető szerződése ez év végén lejár a csapattal, és amennyiben nem kívánná folytatni a munkát, Allison ideális utód lehetne számára. Ezen forgatókönyv tűnik ugyanakkor jelenleg a legvalószínűtlenebbnek.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#6 Rocketfinger 2016. július 28. 13:21  

ismerve Marchionne stílusát nem hiszem, hogy ez a kapcsolat Allisonon ment el...
ha van egy kis esze a Mclarennek, akkor találnak neki valami pozit, hogy nem feltétlenül kell minden helyszínre elutaznia, a srácai közelében dolgozhat, nyugiban.

albutr
#5 albutr 2016. július 27. 21:44  

BÍZOK HOGY A MCLARENHEZ MEGY.

Agressor
#4 Agressor 2016. július 27. 20:07  

RENAULT

velorex
#3 velorex 2016. július 27. 18:14  
athos777:
vagy az, hogy paddy love hol folytatja, és kihez viszi a merci titkait...

Erről még nem pletykálnak vagy ez lesz a négy hetes uborkaszezon nagy témája?

athos777
#2 athos777 2016. július 27. 17:02  

vagy az, hogy paddy love hol folytatja, és kihez viszi a merci titkait...

velorex
#1 velorex 2016. július 27. 16:09  

Nagy kérdés,hogy James Allison mikor állhat munkába ,ha esetleg azonnal valamelyik csapathoz leszerződne?PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"