Miért akarják megvenni az F1-et, és mi változhat a jövőben?

írta: M4Sport
2016. szeptember 06. 10:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

Több lap is tényként kezeli, már a héten új résztulajdonosa lehet a Forma–1-nek. De mi változik ezzel a királykategóriában rövid illetve hosszabb távon, és miért akarják megvenni a sportágat? Egy tapasztalt szakíró saját és külső forrásokra támaszkodva összeszedte, mire számíthatunk.

Az utóbbi időben többször felmerült, gazdát cserél a Forma–1, ezek a hírek azonban az esetek többségében megragadtak a találgatás szintéjén, most viszont több megbízható forrás állítja, sor kerül az eladásra. Az új többségi tulajdonos egy amerikai cég, a Liberty Media lehet, miután átveszi a CVC Capital Partners részvényeit – mégpedig két lépcsőben. A 35,1%-os részesedéssel bíró CVC először részvényeinek csak egy bizonyos százalékát adja át, majd pár hónapon belül mindet.

Noha a hivatalos bejelentésre még nem került sor (ez a hírek szerint a napokban várható), a tapasztalt F1-es szakíró, James Allen nemrég hosszabb cikkben boncolgatta, mire számíthatunk az adásvétel után. Először is kiemeli, a CVC első embere, Donald Mackenzie (aki 2006 óta egyre közelebb került az F1-hez, és állítólag csak nehéz szívvel mond le annak többségi tulajdonáról) kisebbségi részvényesként továbbra is a kategória közelében marad, hiszen komoly tervei vannak a jövőre nézve. Pontosabban arra az időszakra, amikor az F1-et már a tőzsdén is listázták.

Mackenzie szeretné, hogy a csapatok maguk is részvényesekké váljanak, ez ugyanis hosszabb távra a sportághoz láncolná őket, és a jövőben tényleg közös érdekükké válna, hogy annak jobbá tételéért dolgozzanak. A lehetőséggel minden csapat élhet, tehát a mezőny hátsó részében található istállók is „beszállhatnak a buliba”, ami azért is lehet jó hír, mert adott esetben stabilizálhatják jövőjüket. Egyes szakértők már korábban hangoztatták, a sportnak elsősorban erre lenne szüksége.

Allan az F1 új ügyvezetőjeként emlegetett Chase Carey-nek a terveiről is ír. A 62 éves amerikai üzletember állítólag csökkenteni szeretné a rendezési díjakat, azokban az országokban pedig, ahová a kategória ellátogat, a helyi partnerek segítségével népszerűsítené azt. Mindenképpen fel akarja duzzasztani a rajongói bázist, számol a közösségi médiával és közelebb hozná a sportot a szurkolókhoz, hiszen a bevételeket részben a jegyeladásokkal szeretné növelni. Stratégiájának részét képezheti a jegyek árának csökkentése is. Maga mellé két szakembert venne: az egyik a Forma–1 kereskedelmi ügyeiért lenne felelős, a másik pedig a sporttal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozna. Ő tartaná a kapcsolatot például a csapatokkal és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel.

Bernie Ecclestone, Donald McKenzieAz egyik legfontosabb kérdés Bernie Ecclestone jövője. A kereskedelmi ügyeket intéző brit üzletember jelenleg 5,3%-os tulajdonrésszel rendelkezik, családi cégéhez, a Bambino Trusthoz pedig további 8,5% tartozik. Ennek ellenére egyes hírek szerint a tulajdonosváltással azonnal mennie kell (erről Eddie Jordan, a Channel 4 tudósítója beszélt), míg mások úgy vélik, az átmeneti időszakban ő lesz az a szakember, aki Carey társaként a kereskedelmi ügyekkel foglalkozik. Allen is inkább ezt tartja valószínűnek: „Nehéz elképzelni, hogy Bernie csak úgy nyugdíjba vonul, miután fél évszázada a Forma–1 az élete, és élvezi, hogy minden róla szól” – írja.

Sokakban felmerült a kérdés, miért akarja megvenni a Liberty Media a Forma–1-et? A szakértő szerint a válasz eléggé egyértelmű: az élő sportközvetítések egyre értékesebbé válnak az új médiapiacon, hiszen hatalmas globális közönséget vonzanak, és megfelelő módszerekkel remekül ki lehet velük aknázni a közösségi médiában rejlő lehetőségeket. A Forma–1 pedig egyébként is hatalmas piac, egy „élő cirkusz”, melyben igazi sportcsillagok képviseltetik magukat, valamint olyan nagy márkák, mint a Mercedes és a Ferrari. Ha a tulajdonosok megfelelően használják ki az „új média” adta lehetőségeket, a sport értéke valószínűleg még tovább fog növekedni.

A digitális platformoktól köztudottan ódzkodó Ecclestone alatta ezt mulasztotta el a sportág, amit az utóbbi időben egyre többen róttak fel a jelenlegi ügyvezetőnek és csapatának. Éppen ezért mondta a hétvégén Christian Horner és Toto Wolff is, hogy a Liberty érkezése jót tehet az F1-nek, eközben viszont bizonyos szempontból ők is óvatosan figyelik a cég közeledését, hiszen „komoly kulturális váltást” hozhatnak az Ecclestone-érához képest. A cikk ugyanakkor kiemeli, pont Ecclestone volt az, aki utóbbi évtizedekben remekül kihasználta a média nyújtotta lehetőségeket (gondoljunk csak a televíziós jogok értékesítésére), az elmúlt időszakban viszont ebből a szempontból az F1 megtorpant, a jelenlegi váltás tehát kulcsfontosságú lehet a jövő szempontjából.

A sportágnak ugyanis szembe kell néznie a fogyasztói szokások megváltozásával, és valahogyan profitálnia kell az „új média” elterjedéséből. A Liberty vezetői meglátták ezeket a kihasználatlan lehetőségeket, melyek kiaknázásával profitot termelhetnek, nem kérdés tehát, miért érné meg nekik a részvények felvásárlása. Allan felveti, a változások a szurkolók számára is pozitívak lehetnek, hiszen a sport közelebb kerülhet hozzájuk. Több tartalmat kaphatnak a közösségi médiában, és maguk a futamok is jobb „helyszíni élménnyé” válhatnak, ha a csapatok és a pilóták kapcsolatban tudnak lenni velük és a jelenleginél bővebb információkkal szolgálhatnak az eseményekről. Persze ezek csak tervek, a hétvégén viszont Allan jelentése szerint minden kulcsszereplő azt sugallta, az F1 felkészült a tulajdonosváltásra, és az új ötletekre…

F1 zászló

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#2 F1890 2016. szeptember 06. 12:58  

jó ötletek vannak.
kevesebb rendezési pénz, akkor többet lehet költeni a marketingre is , ezáltal új helyszíneken megszerettetni az f1-et.

nagyot lehetne kasszirozni a motogp mintájára felépített weboldalon is ahol bármilyen kamerából nézheted a futam élőben és felvételről is.

claydavis
#1 claydavis 2016. szeptember 06. 11:42  

Nagyon is nyugdíjazni kellene az Ecclestone-rezsimet meg a "mit kezdjek a gyerekekkel meg a közösségi felületekkel? Nem vesznek semmit és nem folyik be onnan pénz" filozófiát.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni