Miért küszködnek a pilóták a rajtoknál?

írta: M4Sport
2016. október 13. 09:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

A rajt korábban is fontos része volt a versenyhétvégének, idén azonban még nagyobb hangsúly került rá, hiszen a versenyzőknek komolyabb kihívásokkal kell szembenézniük. Felipe Massa nemrég elmagyarázta, miért nehezebb a dolguk most, mint az előző években.

Az új időmérő és a rádiós szigor is hamar „megbukott”, a rajtokkal kapcsolatos szabálymódosítások azonban érvényben maradtak, sőt a hatásukat hétvégéről hétvégére érzékelhetjük – például a Mercedes pilótáinak párharca során. Mivel adott esetben a bajnoki címért folyó küzdelmet is a rajtok dönthetik el, a téma ismét a figyelem középpontjába került, Massa pedig igyekezett közérthetően elmagyarázni, miért hibáznak többet a pilóták 2016-ban, mint korábban.

„A rajt döntő fontosságú” – kezdte legutóbbi írását a Motorsporton vezetett rovatában. „Láthattuk, mennyire fontos Lewis Hamilton és Nico Rosberg csatájában is. Manapság sokkal könnyebb hibázni, eddig ugyanis két kuplungpedál állt a rendelkezésünkre, és a felvezető körön még változtathattunk a beállításokon is. A mérnökök látták a valós idejű adatokat, és megmondhatták, mit csináljunk, milyen beállításokat használjunk. Idén azonban megváltozott a szabály, és a folyamat sokkal kényesebb, hiszen a pilótának egyedül kell kitalálnia, milyen beállításokra van szüksége” – mutatott rá.

„Monzában nekem is kipörögtek a kerekeim, és tudtam, hogy alacsony a tapadás. Éppen ezért úgy határoztam, nagyon óvatosan fogom elengedni a kuplungot, és amikor kialudtak a fények kiderült, jól döntöttem. Láttam, hogy néhány ellenfelemnek akkor is kipörögtek a kerekei” – folytatta a tapasztalt brazil, utalva talán Max Verstappenre és Lewis Hamiltonra, akik beragadtak a monzai rajtnál.

A fenti okokról többen beszéltek már a szezon során, és a szabályokat is azért módosították, hogy a versenyzőknek komolyabb kihívásokkal kelljen szembenézniük, Massa azonban egy másik okot is felhozott, amiről eddig viszonylag kevesebbet írtak. „Van egy másik nehézség is. A hétvége során nagyon sok rajtgyakorlatot hajtunk végre a boxutca kijáratánál, majd amikor felállunk a rajtrácsra, ráébredünk, hogy ott más az aszfalt tapadása, mint a kijáratnák” – jelezte.

„Ezen okok miatt hibáznak a versenyzők, és szerintem ebben a szezonban minden pilótának volt már szenvedősebb rajtja. Rosberg nagyon jól teljesít, és van még pár versenyző, aki egy kicsivel jobban érzi és érti, milyenek a tapadási viszonyok az aszfalton. Ahogyan azt a japán futam is bizonyította, ez most egy olyan eleme a hétvégének, ami kulcsfontosságú lehet” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#1 F1890 2016. október 13. 11:03  

azért lehet látni egyfajta tendenciát. pl a ferrarik bitang jól rajtolnak hamilton különösen szarul (a merci egybevéve szintén) de rózbi egész jól. a rb átlagosnak mondható. alo meg jól helyezkedik ezzel nyer poziciókat

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”