„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 26. 16:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába a nagy ponthátrány, és hiába fogy vészesen a 2016-os versenyek száma, Lewis Hamilton még mindig nem tett le újabb címvédéséről.

A brit versenyző Austinban hozta a kötelezőt: nyert, és ezzel 7 pontot faragott hátrányából. 26 pontos lemaradása mindazonáltal még így is túl nagy ahhoz, hogy Nico Rosbergnek ne legyen már a hétvégi Mexikói Nagydíjon matematikai esélye bebiztosítani a világbajnoki címét. Amennyiben a német peches lenne, és nullázna, Hamilton még győzelemmel sem tudna a bajnoki tabella élére állni.

Ez azonban még nem jelenti a biztos vereséget számára. Elmondása szerint Austinba sem reményvesztetten érkezett. „Mihelyst elhagytam az azt megelőző verseny helyszínét, máris magam mögött hagytam azt. Már nem foglalkozom vele többé, csakis előre nézek” – nyilatkozta a brit a Motorsportnak. „Na jó, valójában az utána következő napon még igencsak fájt, de ettől még menni kell tovább előre.”

„Edzek, dolgozom. Voltam a gyárban a fiúkkal, láttam, hogy a csapatnak milyen nagy lökést jelentett a bajnoki győzelem, ezer ember ünnepelte azt, amiért olyan sokat dolgoztak. Hihetetlen dolog ez. Az egész a gyárban lévőkről szól. Aztán folytattam a munkát a mérnökökkel. És az austini hétvége volt az első egész évben, amelyen már az elejétől fogva biztos voltam benne, hogy jól fog menni. Ez nagyszerű érzés, bárcsak már korábban is megélhettem volna!”

Hamilton Austinban a nyári szünet óta első győzelmét aratta – az elsőt a júliusi Német Nagydíj óta, amikor még ő vezette a bajnokságot, és úgy tűnt, újra képes lesz lehagyni Rosberget. „Próbáltam pozitív maradni” – mondta a nyeretlen időszakról. „Spában jól ment, Monzában nekem volt a legjobb a tempóm egész hétvégén, de nem sikerült a rajtom, és ez volt döntő. Szingapúr nyilvánvalóan gyenge volt. Malajzia viszont remek, aztán mégsem. De muszáj volt pozitívnak maradnom, mert még sok pont szerezhető, bármi megtörténhet. Abban a pillanatban, hogy föladod, halálra vagy ítélve!”

Hamiltont a Szuzuka és Austin közötti különbségről is kérdezték. „Nem érzem úgy, hogy más lett volna. Egyszerűen csak más hétvége volt. Természetesen Malajzia után nem voltam a fellegekben, de ettől még élveztem Japánban lenni, jó volt oda menni. Mindössze hét ezreddel maradtam el a pole-ról, de a versenyem valóban katasztrofális volt. De egész karrierem során muszáj volt küzdenem, ez nem volt új a számomra.”

„Nem a szerencsének köszönhetem a bajnoki címeimet. És ez az ötvenedik győzelem sem a szerencsének volt köszönhető. Hanem a kemény munkának, a sok-sok elszántságának, valamint annak, hogy higgadt maradtam, és elvégeztem a házi feladatomat. Élveztem a munkát a csapattal ezen a hétvégén, és remélem, hogy így fog folytatódni.”

Hamilton helyzete a 26 pontos hátránnyal talán nem a legkedvezőbb, de az F1 történetében lehettünk már szemtanúi a semmiből visszahozott bajnoki győzelmeknek. Az egyik ilyet épp Hamilton ellen nyerték, Kimi Räikkönen 2007-ben úgy ért fel a csúcsra, hogy a mindent eldöntő Brazil Nagydíjnak minimális eséllyel vágott neki.

„Én meg sem próbálok hasonlóságokat keresni a korábbi esetekkel” – jelezte ennek kapcsán Hamilton. „A történelemben mégis sok hullámhegyet és hullámvölgyet láthattunk már, sok változással. Tűnt már halálbiztosnak valami, és volt, hogy mégis jött a fordulat. Ezért is szegem le a fejem, próbálok úgy dolgozni, mint legutóbb. Nincs ráhatásom arra, hogy mostantól mi történik, a múlt már megtörtént. Én a szezon végén már nem tehetek mást, úgy kell dolgoznom, hogy nyugodt szívvel tekinthessek vissza a teljesítményemre.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra