Milánói találkozó: még várni kell a megoldásra

írta: M4Sport
2016. február 03. 08:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kedden a Pirelli meghívására Milánóban ültek össze a versenyzők, csapatok, az FIA és a FOM képviselői, hogy a 2017-es megújulásról tárgyaljanak. Végső eredményt nem hozott a találkozó.

A Pirelli részéről maga a cég elnöke, Marco Tronchetti Provera volt a vendéglátó a tegnapi találkozón, melyre a Villa Arcimboldiban került sor. Mint ismert, a versenyzők a közelmúltban jelezték, nem elégedettek a Forma–1 aktuális abroncsainak teljesítményével és biztonságával, ezért változást sürgettek. Bernie Ecclestone maga is ügyük mellé állt. „A versenyzők többsége nem elégedett a jelenleg használt gumikkal, mert csak nagyon ritkán lehet velük a határon autózni. Én támogatom a törekvésüket, hogy többet tudjanak kihozni az autójukból és önmagukból is. És ezt a Pirellinek is elmondtam” – fogalmazott.

A milánói találkozón aztán személyesen is kifejthették véleményüket a résztvevők. Beszámolók szerint az egyeztetésen jelen volt az FIA elnöke, Jean Todt, versenyigazgatója, Charlie Whiting, a FOM részéről Bernie Ecclestone, a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne, valamint több csapatfőnök, így Toto Wolff, Ron Dennis is. A versenyzőket a GPDA alelnökeként Sebastian Vettel képviselte, de ott volt a tárgyaláson Kimi Räikkönen, Nico Rosberg, Felipe Massa, Valtteri Bottas és Danyiil Kvjat is.

A megbeszélés végső eredményt nem hozott, hiszen valódi döntésekre csak a Stratégiai Csoport, majd az F1 Bizottság jogosult. A Pirelli azért is kezdeményezte a találkozót, mert határozott állásfoglalást és letisztult szabályokat követel az irányváltáshoz. Korábban arról volt szó, hogy 2017-ben 5-6 másodpercet gyorsulnak majd az autót, ám bennfentesek szerint jelenleg már csak 3 másodpercről beszélnek. Az is nagy kérdés azonban, hogy honnan jön ez a javulás: mennyit tesz hozzá az új aerodinamika, mennyit a gumik, mennyi időt nyernek az egyenesekben, s mennyit a kanyarokban. E kérdésben továbbra sincs egyetértés, hiszen miközben egyes csapatok 10%-os leszorítóerő-növekedéssel számolnak, addig mások 20-szal.

Paul Hemberyék nem véletlenül aggódnak: a MotoGP-ben egyre nagyobb káoszt okoznak az új Michelin-abroncsok hibái, és korábban a Pirelli is megtapasztalta, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű teszt nélkül bármikor hasonlóan kínos helyzetbe kerülhetnek. Éppen ezért az olaszok több gyakorlást is követelnek, csakhogy ehhez egy megfelelő autóra is szükségük lenne, a gumikra ható erőket pedig csak úgy tudják szimulálni, ha már tudják, mire számíthatnak 2017-től.

Bernie Ecclestone olasz források szerint egy hónapos haladékot adott a résztvevőknek arra, hogy tisztázzák a tesztelésre vonatkozó szabályokat, és megoldást találjanak a gumikérdésre. A versenyzők részéről mindeközben Nico Rosberg szólalt fel, aki jobb teljesítményt vár el a gumiktól, és szeretné, hogy azok ne akadályozzák meg őket abban, hogy mindent kihozzanak autójukból. Az Omnicorse szerint ebben a kérdésben a német számít a legfőbb hangadónak a pilóták közül.

A versenyzők emellett biztonságosabbá is szeretnék tenni a gumikat. A Pirelli ez ügyben már lépett is: hogy az idei évre amolyan kétrétegű gumit gyártott, melynél a felső futófelület lekopása után drámai teljesítményvesztés áll be, annak is köszönhető, hogy a gyártó így igyekezett tehermentesíteni az abroncsok oldalfalát, melynek hibája például a tavalyi Belga Nagydíjon is problémát okozott.

Ahhoz, hogy a gumikérdésben valódi előrelépés történjen, ugyanakkor mindenekelőtt az új technikai szabályokat kéne véglegesíteni. Erre már csak egyetlen esély van a március 1-jén lejáró határidőig: a Stratégiai Csoport első barcelonai teszt idején megejtett találkozóján.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál