Milyen legyen a jövő motorja?

írta: M4Sport
2016. augusztus 09. 10:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miközben a csapatok a szezon második felére és a 2017-es újításokra összpontosítanak, a háttérben egyre több szó esik a 2020-as évről, melyben ismét megváltozhatnak a Forma–1 motorszabályai. A csapatok szerint gyorsan el kellene dönteni, milyen irányt kövessen a sport.

Jövőre ismét megújul a királykategória: az autók gyorsabbak, nehezebben vezethetők és agresszívebb megjelenésűek lesznek, a sport elöljárói ugyanis szeretnék vonzóbbá tenni őket versenyzők és a szurkolók számára. A változások ezúttal alig érintik a V6-os turbómotorokat, melyek a tervek szerint 2020-ig nem sok módosításon esnek át, akkor azonban ismét változhat a formula.

Arról, négy év múlva milyen irányt vesz a királykategória, eddig kevés szó esett, a csapatok szerint azonban itt az ideje annak, hogy az illetékesek megkezdjék a tárgyalásokat. „Van néhány fontos kérdés, amire választ kell adnunk. Hogyan határozzunk meg egy erőforrást, ami megfelelő a sport számára, de releváns a jövő utcai autóiban megjelenő technológiák szempontjából is?” – kezdte gondolatmenetét a Mercedes technikai igazgatója, Paddy Lowe.

Ezzel pedig egyből rámutatott az F1 egyik legnagyobb ellentmondására: az autósportok csúcskategóriájaként a sorozatnak a legmodernebb technológiákat kellene felvonultatnia, néhány azonban ezek közül egyes vélemények szerint nem passzol a sportág „örökségéhez” – gondoljunk csak a turbómotorokra, melyek bár roppant fejlettek, rengetegen kritizálták őket a hangjuk miatt. Pedig a következő lépés a hangtalan elektromos motor lehet. „Kötődjünk-e ehhez az egyre fontosabbá váló technológiához, vagy menjünk a saját fejünk után?” – tette fel a kérdést Lowe.

Paddy Lowe„Van néhány nagyon-nagyon fontos kérdés. A vita a motorhangokkal kezdődött, amikor 2014-ben megérkeztek a hibridek. Ma már jobban szólnak, de még nem érték el azt a szintet, amit a V8-asok, vagy a V10-esek. Ez egy érdekes vitatéma. Szerintem a jövő utcai autói mind csendesek lesznek az elektromos technológiának köszönhetően. Össze kell kapcsolnunk a hangot a teljesítménnyel? Érdekes viták várnak ránk, és már gondolkodnunk kell ezeken a kérdéseken” – magyarázta.

Kijelentésével a Ferrari főmérnöke, Jock Clear is egyetért, ő azonban kiemelte, a Forma–1-nek tanulnia kell a jelenlegi motorformulát ért kritikákból, mielőtt megteszi a következő lépést. „Ebben az érában megtanultuk, hogy a hibridek nagyon-nagyon bonyolultak, és komoly tervezésre lesz szükségünk” – jelezte. „Nyitott szemmel kell hozzákezdenünk a tárgyalásokhoz. Senki sem becsüli alá a helyzetet, szóval gyorsan munkához kell látnunk, hogy a lehető leghamarabb megtaláljuk a legjobb megoldást. Gondolnunk kell arra, mi a legjobb a sport számára, de azt is figyelembe kell venni, mit tart vonzónak a közönség. De alapvetően ez még mindig egy technikai jellegű kihívás, és nekünk a lehető legjobb technológiát kell alkalmaznunk” – tette hozzá.

A Red Bullt képviselő Paul Monaghan szerint sem szabad vesztegetni az időt, a megbeszélések során pedig körültekintőbbnek kell lenni, mint az előző váltást megelőzően, hogy egy „egészségesebb” motorformula születhessen. Ő egyébként egy másik fontos kérdésre is rámutatott: a motoroknak nemcsak technológiailag kell elfogadhatónak lenniük, hanem a költségek szempontjából is. Ezzel a kijelentéssel több kiscsapat is egyetért. „Megfizethetőnek kell lennie, nemde? A költségek elszabadultak a szívómotorok száműzése óta, és jó lenne, ha valamilyen szinten ismét az ellenőrzésünk alá vonhatnánk őket. Nincs igazam?” – kérdezte a Manornál dolgozó Pat Fry.

És van még egy lényeges szempont, amiről már a McLaren mérnökigazgatója, Matt Morris is beszélt. Szerinte azért fontos, hogy hamar döntés szülessen, mert így több új gyártót is meg lehet győzni a Forma–1-es szerepvállalásról. „A gyárak szempontjából is fontos, hogy gyorsan reagáljunk, mert ők is látni akarják, milyen irányba megyünk. Fontos, hogy meggyőzzük őket, amit csinálunk, az az ő üzletük szempontjából is releváns, az új motorformula pedig hasznos lehet számukra is. Szóval, minél hamarabb kezdjük az egyeztetéseket, annál jobb” – nyilatkozta.

Renault motor, V6 turbó

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

mrktrx
#5 mrktrx 2016. augusztus 09. 20:41  

Sor négy dízel.

porosas
#4 porosas 2016. augusztus 09. 16:01  

Jó lenne már, ha különválasztanák a versenyzést a közúti közlekedéstől. Ez olyan mint a szürke hétköznapot és a szombat esti bulit összehasonlítani. Ez egyikben csendre vágyom a másikban meg hangos zenére.

BP05
#3 BP05 2016. augusztus 09. 13:44  

Ilyen :D
http://3.bp.blogspot.com/-MY_CwmJuUGo/VU-M2N0GjPI/AAAAAAAAAN8/8UkPWgQn5UA/s1600/worlds-biggest-engine.jpg

Tadeus
#2 Tadeus 2016. augusztus 09. 13:40  

W12 hibrid :)

Amúgy a ha elektromos motor...mi lenne a különbség a Formula E-vel? Semmii.
A rally-ban foglalkoznak a trendekkel? Biztosan, de nem ilyen módon....a sporból sokat merít a hétköznapi élet, ellenben kissé a saját fej után is lehetne menni.

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. augusztus 09. 13:39  

magasságos! hangtalan, ez nem jutott még eszébe senkinek... gyerekek, ég a körte, meg van az ötlet. Hangtalan F1, világsiker lesz, látom előre. :-D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál