Min változtatott a Ferrari?

írta: M4Sport
2016. június 12. 12:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Végre újra versenyképes volt a Ferrari az időmérő edzés döntő szakaszában. Az olaszok az előző két hétvége csalódása után úgy tűnik, változtattak – és ennek lassan talán vasárnaponként is élvezhetik az előnyeit.

Sebastian Vettel előre megmondta. A pénteki szabadedzések után a négyszeres bajnokot arról kérdezték, nem tart-e a barcelonai és monacói időmérő edzésen látott tendencia megismétlődésétől, azaz attól, hogy a Ferrari újra gumikezelési problémákkal találja szembe magát. „Való igaz, az előző hétvégéken nem voltunk gyorsak szombaton. De nincs problémánk. Ami az időmérőt illeti, nem aggódunk” – jelentette ki magabiztosan.

Miközben az előző két kvalifikációjukon egyaránt annak köszönhetően szerepeltek a vártnál gyengébben, hogy a Q3-ban már nem tudtak jobb időt autózni a Q2-es legjobbjuknál, Montrealban helyreállt a világ rendje: Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is az időmérő edzés harmadik felvonásában teljesítette a legjobb körét. A német a Q2-ben 1:13,857-es idővel zárt, majd 1:12,990-et ért el a Q3-ban, míg csapattársa az 1:13,849-es eredményét javította 1:13,579-re.

A különbségek kapcsán hozzá kell tenni: Vettelnek a Q2-ben nem sikerült jól az első köre, ezért még egyet kellett futnia, majd a Q3-ban első próbálkozásakor emiatt egy használt ultralágy keveréken hajtott ki. Räikkönen eközben a Q3-ban szintén kénytelen volt spórolni, ezért csak egyetlen gyorskört teljesíthetett.

Sebastian Vettel

Amin változtattak

Bár szombaton sem volt a nagy a forróság, s az egész mezőnynek egész hétvégén meggyűlt a baja a gumik működésre bírásával, a Ferrari érezhetően nagyot javult az előző hetekhez képest ezen a téren. De hogyan csinálták?

Azt ők maguk is elmondták, hogy a spanyolországi fiaskó után a kétnapos barcelonai tesztet e furcsa probléma megoldásának szentelték. Monacóban viszont nem úgy tűnt, hogy munkájuk eredménnyel járt. Jock Clear vezető mérnök szerint azonban nagyon is történt változás: miközben Barcelonában azért nem működtek a gumik, mert a körülmények megváltozásával autójuk egyensúlya bomlott meg szombaton, Monacóban úgy kerültek bajba, hogy az utolsó pillanatig minden jónak tűnt, s beállításokkal nem volt gond. „A tapadásunk rövid idő alatt eltűnt, pedig az autók beállításának jónak kellett lennie. Egyszerűen nem tudtuk működésre bírni a gumikat.

Bár lehetett hallani pletykákat arról, hogy a vörösök a guminyomással való trükközés terén maradtak el riválisaiktól, ezt Clear határozottan cáfolta. A Motorsport ferraris forrásoktól úgy tudja, a csapat az alapos elemzések során arra jutott, valójában a gumik előkészítésének folyamata idézte elő a bajt, s Kanadára ezen a téren változtattak jelentős mértékben. A mérnökök részletes útmutatást adtak Vettelnek és Räikkönennek arról, mit hogyan kell csinálniuk a gyorskörök előtti bemelegítő körben. A maranellóiak Kanadára emellett persze egy új hátsó felfüggesztéssel is előálltak, mely a hírek szerint részben szintén a gumikezelés javítását szolgálta.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery szerint megfigyelhető volt, hogy a Scuderia jóval agresszívebb volt a felvezető körökben. „Remek kört futottak, sokszor pedig nagyon közel kerültek a falakhoz is” – nyilatkozta. „Seb részéről ez egy fantasztikus kör volt. Szerintem feltűnő volt, hogy más a hozzáállásuk: a bemelegítő körük során sokkal agresszívebbek voltak, mint általában. Már akkor is nagyon keményen nyomták.”

Emellett szerinte a beállítások terén is történtek változások. „A beállításoknál főként az autó első részével foglalkoztak. Az első gumikat nehéz felmelegíteni minden csapat számára, és ők ide érkezve erre helyezték a hangsúlyt.”

Más kérdés, hogy az autója elejére igencsak érzékeny Kimi Räikkönennek ezúttal is voltak gondjai az első tengelyen: a hajtűben az egész kvalifikáción nehezen boldogult, s rendszeresen blokkolta kerekeit.

Sebastian Vettel

Két lépéssel közelebb a célhoz?

Vettel ezzel szemben elégedett volt csapata munkájával – olyannyira, hogy szerinte még ennél is többre lett volna képes, ha nem óvatoskodja el a 10-es kanyart. „Az éjszaka folyamán sikerült javítanunk, és összességében sokkal jobbnak éreztem az autót, nagyon élveztem az időmérőt” – mondta elégedetten.

Most már csak az a kérdés, a Ferrari képes lesz-e stabilizálni időmérős formáját a következő helyszíneken, vagy továbbra is ingadozó teljesítményt mutat. Amennyiben előbbi forgatókönyv valósul meg, az új turbó bevetése után a második lépést is megtehetik afelé, hogy végre mindent kihozzanak autójukból. Ez ugyanis 2016-ban eddig nemigen sikerült nekik.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. június 12. 13:13  

Azért várjunk meg még pár futamot, mielőtt pezsgőt bontunk. De ha valóban sikerült javítani, akkor ügyes volt a Ferrari és ez jövőre nézve egy pozitív dolog.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt