Mindenkit megelőz a Mercedes?

írta: M4Sport
2016. január 26. 09:41
FOTÓ: ©Daimler Media

Már egy héttel az év első kollektív tesztje előtt pályára gurulhat a címvédő Mercedes-istálló 2016-os versenyautója. A németek ezúttal is Silverstone-ban járathatják be autójukat.

Az előző két szezont is pontosan így kezdték: mielőtt a téli felkészülés első napjának kezdetén megejtette volna autója hivatalos leleplezését, a Mercedes a Brit Nagydíj helyszínén filmes nap keretében előbb kipróbálta új alkotását. A spanyol Marca arról számolt be, 2016-ban is a bevált módszert alkalmazzák: a címvédő értesülésük szerint jelezte az FIA-nak, hogy február 15-én, hét nappal az első barcelonai teszt előtt felhasználná a rendelkezésre álló két filmes napja egyikét, hogy bejárathassa a W07-et. Az efféle – hivatalosan marketingcélokat szolgáló – gyakorlásokon minden csapat maximum 100 kilométert teljesíthet a Pirelli bemutatóabroncsain. A szabályok értelmében a szövetséget nemcsak a tesztről, de annak pontos menetéről, résztvevőiről is értesíteni kell.

Nem kizárt, hogy a Mercedes ezzel a mezőnyből elsőként viszi pályára új autóját, hiszen a McLaren és a Haas hivatalosan február 21-ét jelölte meg bemutatója időpontjaként, miközben a Ferrari állítólag február 19-én leplezi le kocsiját. Hogy bármelyikük is tervezi-e kihasználni hasonló filmes napját Barcelona előtt, arról egyelőre nincs információ.

Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője egyébként elárulta, csapatuk rendkívül feszített tempóban dolgozik, hogy mindennel elkészüljön időre – a mostani a gyáruk legintenzívebb időszaka az év egészét tekintve. „Mozgalmas napok ezek a gyárunk valamennyi részlegén. A tervezőirodánk teljes gőzzel üzemel, sok szakemberünk napi 16 órákat dolgozik. Mindent megtesznek azért, hogy időre elkészüljenek a tervekkel, amiket előre meghatároztunk” – nyilatkozta az 53 éves brit szakember csapata YouTube-csatornáján. „A gyártásnál a kollégáik aztán igyekeznek valóságot csinálni a rajzokból. Itt is konkrét célokat tűztünk ki arra, minek mikorra kell elkészülnie ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjen az autó összerakása.”

„Mielőtt az autókat bevinnénk az összeszerelő részlegre, mindenki azon fáradozik, hogy előkészítse az autó bevetéséhez szükséges dolgokat. A munkafolyamatokat folyton hatékonyabbá tesszük, ami időnként új alapanyagokat is igényel. Erre most kell sort kerítenünk, mert ha már elkezdődik a tesztidény és a szezon, már nem lesz időnk rá. Összességében elmondhatom: egész évben ezekben a hetekben dolgozik a legtöbbet a gyár egésze. Az emberek visszatértek a szabadságukról, felgyűrik az ingujjukat, és dolgoznak, remélve, hogy legkorábban márciusban újra egy kis levegővételhez jutnak.”

Ami az új autót illeti, Lowe előrebocsátotta, nem számíthatunk jelentős változásra a külsőt tekintve. „A szabályok állandóak. Sokat foglalkoztunk az oldalsó fejvédő résszel (a pilótafülke két oldalán – a szerk.), amit húsz milliméterrel meg kellett emelnünk. Ezen résznek az eddigihez képest háromszor nagyobb terhelést kell kibírnia. Az ütközési zónának öt tonnával is boldogulnia kell! A lényeg, hogy ha egy nagy alkatrész vagy akár egy egész autó nekimegy ennek, el kell nyelnie az ütközést. A karosszériaspecialisták számára ez óriási feladatot jelent, elvégre közben a tömeget is a lehető legalacsonyabb szinten kívánjuk tartani. További komolyabb változást jelent a módosított kipufogó. A második kipufogónak a megkerülőszelepből kell érkeznie, ami javítani fog majd a hangzáson” – összegezte az idei változásokat Lowe.

Végül pedig elárulta, csak a legutolsó pillanatra rakják össze autóikat. „Ilyenkor érdemes lenne végigmenni a Forma–1-es gyárakban, mert pár nappal a határidő előtt még semmit sem látnánk az új autókból – aztán hirtelen 48 órán belül elkészül az összes része az új versenygépnek. Én ezt mindig amolyan kisebb csodaként élem meg” – zárta gondolatát a szakember.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Hombre B
#3 Hombre B 2016. január 26. 10:40  
ernike:
Nem értem miért nem csinálja ezt több nagy csapat. Alapvető installációt ilyenkor el lehet végezni és kisebb problémákra fényt lehet deríteni. Ferrari is simán kigurulhatna a hátsó udvarba és megjárathatná.

Szerintem annyira szigorítottak már a filmes napokra vonatkozó szabályokon, hogy igazán nem lesznek előrébb azzal, hogy gyorsan teszt előtt kimennek pár körre.

A cikkhez, nem biztos, hogy ők lesznek az elsők. Lotus, FI, Haas simán leleplezheti online vagy újságban az autót.

danieL_
#2 danieL_ 2016. január 26. 10:29  

Igy kellene a Hondanal is tenni, hogy ne szerelessel toltsek az elso ket napot..

ernike
#1 ernike 2016. január 26. 10:28  

Nem értem miért nem csinálja ezt több nagy csapat. Alapvető installációt ilyenkor el lehet végezni és kisebb problémákra fényt lehet deríteni. Ferrari is simán kigurulhatna a hátsó udvarba és megjárathatná.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt