Mint a Mercedesnél…

írta: M4Sport
2016. június 03. 08:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Csapatutasítás, csapattársi ütközés, belső ellentét és háborgó szurkolók – már csak ez hiányzott a Saubernek… Felipe Nasr Marcus Ericssonnal való ellentétének előzményeiről beszélt, míg csapata nyílt levéllel próbálta csitítani a kedélyeket.

A Monacói Nagydíj 48. körében a Sauberrel megtörtént az, ami minden csapat rémálma: két versenyzőjük összeütközött és végül mindkét autójukkal föl kellett adniuk versenyt. A frissebb gumija miatt gyorsabb Marcus Ericsson hét körön keresztül haladt Felipe Nasr mögött, és miután a brazil nem mutatott hajlandóságot elengedésére, a Rasscasse-ban úgy döntött, bebújik mellé belső ívre, s megelőzi nyílt versenyben. Csak épp elegendő helye nem volt a manőverhez.

Az előzményekhez hozzátartozik azonban, hogy Nasrt körökkel korábban a csapat arra kérte, engedje el a svédet. Csak átmeneti cseréről lett volna szó: látni akarták, hogy Ericsson képes-e nagyobb tempóra nála. Ha nem, visszakapta volna a pozícióját.

A szombaton elfüstölő motorja miatt az utolsó rajtkockába kényszerülő, majd végül a boxutcából rajtoló brazilnak azonban cseppet sem volt ínyére a kérés, és voltak fenntartásai csapattársa szabálykövetése kapcsán is. „A múlt évben kétszer is előfordult, hogy Marcust arra kérték, adja át a helyét nekem. De sosem tette meg. Az egyik eset Abu-Dzabiban volt. Akkor a McLarennel voltam versenyben, amely a végén pontot szerzett. Mégsem történt utána semmi. A csapatnak beszélnie kellett volna vele, hogy a csapattársak között újra meglegyen a kölcsönös tisztelet” – panaszkodott.

Az F1i.com-on vezetett rovatában csütörtökön pedig jelezte, álláspontja továbbra sem változott. „Itt jön az a bizonyos rádiós párbeszéd. Pontosabban inkább monológ, hiszen az egyetlen dolog, amit mondtam, annyi volt: »Miért? Nem értem, miért szükséges ez!« Valamint a végén hogy: »Miért tette ezt?« Nem mondtam nemet, nem mentem szembe a csapatutasítással, én csak leszegtem a fejem, futottam a versenyemet, mert addig a pontig (úgy, hogy a végéről kellett rajtolnom) jól ment” – írta a brazil.

„Kár volt azért, hogy a saját csapattársam ütött ki egy elkapkodott döntés, vagy talán egy rossz meglátás miatt. De van az a mondás, miszerint egy történetnek mindig három verziója van: a tiéd, az övé és az igazság.”

Felipe Nasr

Miért volt szükség csapatutasításra?

A Sauber mindeközben szurkolói üzenetekre reagálva tett közzé egy nyílt levelet, melyben a csapatutasításról és két versenyzőjük nézeteltéréséről írt. „Megértjük a frusztrációtokat – tényleg! Darabokban látni a két autónkat a Rasscasse-ban, kiábrándító. Felipe és Marcus szurkolói között ment az egymásra mutogatás, és azzal kapcsolatban is érkeztek kérdések, volt-e szükség a csapatutasításra” – írták.

Kiemelték, Ericsson hibásnak tekinthető manővere miatt, míg Nasr felelősnek a csapat kérésének semmibevétele miatt. „Bár az F1 nem foci, mégis egyetérthetünk abban, hogy mindaddig nem számít, ki rúgja a gólt, amíg a csapat nyer. Mert addig mindenki nyer. Sok vita folyik arról, hogy a csapatutasítás nem tesz jót a sportágnak, és hagynunk kéne szabadon versenyezni a pilótáinkat. Egyetértünk, de miközben általában ez igaz, és így is teszünk, mindig figyelni kell azt is, mi a jó a csapatnak.”

„Többen nem értették, miért kellett pozíciót cserélni a két versenyzőnek, ha a 15. és 16. helyen haladtak – nos, minél több helyezést nyerünk, annál közelebb vagyunk a pontszerzéshez. Ráadásul a jobb pozíciók is számítanak a konstruktőri bajnokságban. Mindannyian versengeni akarunk, de a legfontosabb a csapat, nem pedig az egyén. És emlékszünk azokra az időkre, amikor még kódolt üzeneteket adtunk, miközben a szurkolóknak fogalmuk sem volt arról, mi történik valójában? Mi sokkal inkább a mai nyílt kommunikációt részesítjük előnyben.”

Végül kérték: „Szurkoljatok a kedvenceiteknek, de kérjük, tisztelettel tegyétek. Elvégre valamennyien Forma–1-es szurkolók vagyunk. Kielemeztük a történteket, megbeszéltük Marcusszal és Felipével, és abban valamennyien egyetértünk, hogy mindez nem történhet meg újra. Már mindenki a következő futamra, Montrealra készül.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.21. 20:23

Amerikai Nagydíj – második szabadedzés

Beszámoló az eseményről

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak

02016.10.21. 19:33

Gyorsan reagált az FIA a lefulladó autók problémájára

Kifejlesztettek egy automatikus rendszert