Mint az „oviban”: újabb fordulat sisakfólia-ügyben!

írta: M4Sport
2016. május 26. 20:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Itt az újabb fordulat sisakfólia-ügyben! Bár úgy tűnt, a Monacói Nagydíjtól tilos lesz szemetelni a versenyzőknek, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) lazított a nemrég életbe léptetett szabályokon, miután újabb nem várt nehézségekbe ütközött.

A szövetség az eredeti tervek szerint már az Ausztrál Nagydíj ideje alatt megtiltotta volna a sisakvédő fóliák pályán vagy boxutcában történő eldobálását (ez azért érzik szükségesnek, mert a személy veszélyt jelenthet az autókra, például azok fékhűtésébe ragadhat) a résztvevők kétségei miatt azonban először a spanyol, majd a monacói hétvégére tolta a szigorásítás bevezetését. A hercegségben aztán következett az újabb fordulat!

Bár nem szimpatizáltak a változtatással, a versenyzők már beletörődtek, hogy a hétvégétől kezdődően valahogy a pilótafülkében kell tárolniuk a letépett fóliákat, az FIA azonban hirtelen „lazított” az előírásokon, miután felmerült egy újabb probléma. A letépett lapok gondot okozhatnak egy tűzesetnél, hiszen a műanyag fólia adott esetben átégetheti a versenyzők ruháját. A szövetség elfogadta ezt az érvelést, ezért „lazított” a szabályokon.

A Mercedes technikai igazgatója, Paddy Lowe csütörtökön elárulta, legutóbb arról informálták csapatát, hogy ezen a futamon két fóliát eldobhatnak a pilóták, viszont kiemelte, jelenleg is zajlanak az egyeztetések az FIA képviselőivel. A szövetség versenyigazgatója, Charlie Whiting csütörtökön a versenyzőkkel is beszélt a szóban forgó változtatásokról, sőt szeretett volna hosszabb távú megoldással előállni, a téma azonban továbbra is a levegőben lóg.

Erről Danyiil Kvjat beszélt az Autosportnak. „Az FIA és a csapatok is szeretnének finomítani a dolgon, hogy a lehető legjobb megoldással álljanak elő” – kezdte az orosz. „Egy olyan pályán, mint a monacói az utolsó dolog, amire vágysz, hogy olaj kerüljön a fóliarétegek közé, amitől aztán nem látsz” – tette hozzá, majd nemes egyszerűséggel gyerekesnek nevezte a most zajló vitát, és azt, hogy a szövetség meg akarja szabni, hány fóliát dobhatnak el a futamon.

„Egy kicsit olyan ez a vita, mint egy óvodai beszélgetés. Akár egyet, akár kettőt, vagy tizet használunk, a helyzet eléggé egyszerű; használnunk kell a sisakfóliákat. A második, vagy a harmadik körben – főleg akkor, ha nem te vezeted a mezőnyt, és sok másik autót követsz – rengeteg olaj kerül a fóliára, amit azonnal le kell tépned. Emiatt nem állhatsz ki a boxba, mert elveszíted a futamot. Ha az FIA lépést akar tenni az ügyben, magyarázza el, hogyan tárolhatjuk őket az autóban, ellenkező esetben ugyanis az egészből nem lesz semmi. Megállapodtunk arról, hogy keveset használunk, viszont ha a szükség úgy kívánja, használni fogjuk őket” – zárta gondolatát a Toro Rosso pilótája.

FIA
Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#11 Rocketfinger 2016. május 27. 12:14  

nem lehet olyan nagy truváj beépíteni egy ilyen iratmegsemmisítő cucc szerűséget, ami konfettit csinál a fóliából. valahol csak elfér.

GreenHonda
#10 GreenHonda 2016. május 27. 11:56  
speed2006:
Csinálják ehetőre, mint a sexy bugyikat és akkor nem kéne eldobni. Meg kell enni oszt jóvan!

Legyenek bartosisták!:D

trialboj
#9 trialboj 2016. május 27. 08:58  
speed2006:
Csinálják ehetőre, mint a sexy bugyikat és akkor nem kéne eldobni. Meg kell enni oszt jóvan!

Ha már itt tartunk, összedughatnák a fejüket a NASA-val és olyan anyagból készítenék ami 200 fölötti tempónál mikor letépik és elhajítják, a nagy sebességtől atomjaira hullana :)

speed2006
#8 speed2006 2016. május 27. 07:24  

Csinálják ehetőre, mint a sexy bugyikat és akkor nem kéne eldobni. Meg kell enni oszt jóvan!

trialboj
#7 trialboj 2016. május 27. 06:53  

Nem vágom én ezt a fizikát annyira, de szerintem ha tűzálló a cuccosuk, akkor azt nem tudja egy szaros műanyagdarab átégetni. Eleve alig ég pár mpig, és ezalatt nem tud olyan hőmérsékletre hevülni ami veszélyt jelenthet egy modern kori tűzálló ruházatra.

Amennyiben tévedek jó lenne ha valaki levezetné, hogy ez egy reális dolog-e vagy valami tényleg nincs rendben az érveléssel.

Pifta
#6 Pifta 2016. május 27. 06:05  

Jól van, tépje le, ezzel nincs gond, csak rakja a lábához, majd verseny után kiveszik a pilótafülkéből. Ennyire bonyolult?

Michael
#5 Michael 2016. május 27. 04:52  
csikde:
-lecsukhato fedelü szemetes a pilotafülkepe -kössek madzagra, igy letepes utan lebegne mögöttük -legyen egy leadohely a palya leglassab reszenel es dobaljak bele -inditsanak egy motorost is, aki a pilota jelzesere begyüjti a foliat - a legbeömlö melle tegyenek meg egy nyilast, hogy oda dobalhassak - legyen betetdijas, igy a pilotanak nem allna erdekeben eldobni -videojatekok alapjan, lehessen pontot szerezni a foliak begyüjtesert-ki szed össze több foliat cimen

Tudok egy jobbat, a leg leg kezenfekvobb megoldas a motor legbeszivo csonkjan keresztul bejuttatni a motorterbe egy ott elszeparalt reszbe, erre kulon elektronikat, mechanikat fejlesztenenek tobb szaz millio dollarbol, ugy hogy a pilota egy gomb megnyomasaval tudja a motort taplalo legcsovet elvalasztani a sisak folia beszivo es raktarozo resztol. A pilotak kezfelnyujtassal jelzik szandekukat a mogotte haladonak. Kesobb erre is kulon elektronikai rendszert fejleszt ki az FIA. fakoff eresek

G0007
#4 G0007 2016. május 27. 02:46  
csikde:
-lecsukhato fedelü szemetes a pilotafülkepe -kössek madzagra, igy letepes utan lebegne mögöttük -legyen egy leadohely a palya leglassab reszenel es dobaljak bele -inditsanak egy motorost is, aki a pilota jelzesere begyüjti a foliat - a legbeömlö melle tegyenek meg egy nyilast, hogy oda dobalhassak - legyen betetdijas, igy a pilotanak nem allna erdekeben eldobni -videojatekok alapjan, lehessen pontot szerezni a foliak begyüjtesert-ki szed össze több foliat cimen

lol :) vagy menjenek sisak nélkül. max egy fasza napszemcsi de tényleg csak külön engedéllyel

csikde
#3 csikde 2016. május 26. 21:27  

-lecsukhato fedelü szemetes a pilotafülkepe
-kössek madzagra, igy letepes utan lebegne mögöttük
-legyen egy leadohely a palya leglassab reszenel es dobaljak bele
-inditsanak egy motorost is, aki a pilota jelzesere begyüjti a foliat
- a legbeömlö melle tegyenek meg egy nyilast, hogy oda dobalhassak
- legyen betetdijas, igy a pilotanak nem allna erdekeben eldobni
-videojatekok alapjan, lehessen pontot szerezni a foliak begyüjtesert-ki szed össze több foliat cimen

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. május 26. 20:53  

Amúgy érdekes, évtizedekig nem volt gond a fólia eldobálás.... El kéne gondolkodni, hogy min változtattak és miért lett ebből ekkora gond.

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. május 26. 20:50  

porszívót be a gépbe és a drs gomb helyére bekötni.. :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére