Mire elég a Red Bull taktikája a Mercedes ellen?

írta: M4Sport
2016. szeptember 18. 11:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Érdekes taktikázásba kezdett a Red Bull a szingapúri időmérőn. Szerintük ez az egyetlen esélyük a Mercedes ellen – sikerük viszont nagyban függ a rajt alakulásától.

Bár az időmérő edzésen egyértelműen a Mercedes felé billent a mérleg nyelve, hiába Nico Rosberg fél másodperces előnye, a verseny ettől még tartogathat izgalmakat. A Red Bull ugyanis úgy döntött, a Q2-ben a szuperlágy gumival futja meg leggyorsabb körét, azaz eggyel keményebb keveréken rajtol, mint a Mercedes.

Christian Horner szerint ez kínálja az egyetlen esélyt a futamgyőzelemre. „Az egyetlen módja a Mercedes legyőzésének, ha valami mással próbálkozunk. Meglátjuk, hogy megy. Nem tudhatjuk például, mikor jön be a biztonsági autó és hasonlók” – nyilatkozta. „Rugalmasnak kell lennünk. A biztonsági autó miatt minden eshetőségre föl kell készülni. A Mercedes mindkét gumin jól ment, nem voltak gondjaik, és elég sok garnitúrájuk is van. Minden lehetőséget nyitva hagytunk, ami jó, mert nem minden csapat tette ezt meg. Érdekes futam lesz.”

Monacóban is hasonló stratégiával készültek, de akkor az eső mindent lenullázott, így nem derült ki, jól gondolkodtak-e.

A Pirelli előzetesen a három kiállásos taktikát nevezte meg az ideális útnak, ám nem tartja kizártnak a két kerékcserét sem. Számításaik szerint három 15 körös ultralágyas etap mellett egy 16 körös lágygumis etap az ideális választás, míg a hátrébbról rajtolóknak a 21 körös lágygumis nyitány után egy 18 körös szuperlágyas és egy 16 körös ultralágyas etapot javasolt.

A Mercedes és a Red Bull választását viszont a rendelkezésre álló gumik is befolyásolják: Hamiltonnak és Rosbergnek is két friss lágy gumija van, a Red Bulloknak viszont csak egy. Ezzel szemben van viszont három (2 új és 1 használt) szuperlágy gumijuk, miközben ellenfelüknek csak egyetlen szett használt. Az ultralágyakkal eggyel jobban állnak a csillagosok.

Megmaradt gumik - Szingapúr

Ha Rosberg az élen marad, a Red Bull taktikája már nem sokat ér?

„Ez egy érdekes taktika. Két teljesen eltérő játszma indul, meglátjuk, melyik hogy működik” – mondta a Red Bull választásáról Toto Wolff, akinek csapata meg van győződve arról, hogy ők vannak előnyben. „Szerintünk nem ez az ideális taktika, mi eszerint osztottuk be a gumikat. A Red Bullnak talán nem voltak meg a lehetőségei erre. Eltérő a stratégiájuk, amely nem biztos, hogy a rajt után működni fog.”

Mérnökük részletezte, miért is függ döntő mértékben a rajttól, hogy Ricciardóék előnyt tudnak-e kovácsolni szuperlágy gumijukból. Papíron a piros abroncs a verseny elején akár 0,9 másodperccel is lassabb lehet az ultralágynál, ám pár körrel hosszabbra nyújtható vele az első etap. Ennek viszont csak akkor lehet igazi jelentősége, ha Ricciardo az első helyen fordul el az első kanyarban. „A Red Bull tavaly a szuperlágy, szuperlágy, lágy sorrendet követte. Ez tűnik a leggyorsabb útnak, mert ők azzal számolnak, hogy mi az ultralágy, lágy, lágy sorrendet választjuk és lassabbak leszünk” – mondta a mérnök. Viszont figyelmeztetett: „Általában az első etapot nem hosszabbítani, hanem rövidíteni akarod. Időt nyerni ugyanis csak elévágással lehet.”

Talán ez magyarázza azt a sokat sejtető mosolyt, amely Paddy Lowe arcára ült ki az időmérőt követően, amikor a stratégiákról kérdezték. „Elég érdekes lehet a verseny. Ők tovább maradhatnak kint az elején, de aztán nekünk lesz két lágy gumink, míg nekik van egy… Szóval lehet játszadozni” – mondta magabiztosan.

Niki Lauda szerint azonban fölösleges túl nagy jelentőséget tulajdonítani a különbségeknek – a verseny úgyis kiszámíthatatlan lesz. „Többféle stratégia van, és csak a végén fog kiderülni, melyik a jó. Sok minden történhet a versenyen” – egyszerűsítette le a helyzetet.

Rosberg mindenesetre tudja, mi lehet sikere kulcsa. „A Red Bull a pénteki hosszú etapokon nagyon gyors volt. Emiatt is várok tőlük kemény ellenállást. Fontos lesz lerajtolni őket, hogy elöl diktálhassuk a tempót. Mi hisszük, hogy a miénk a jobb taktika” – fogalmazott.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa