Mit keresett a Ferrari elnöke a Dallaránál?

írta: M4Sport
2016. szeptember 15. 12:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Együttműködést kezdeményez a Ferrari a Dallarával? Sergio Marchionne komolyan gondolja az olasz szakemberháttér felkarolását. Angliai mintára hozná közelebb egymáshoz a térség motorsporttal foglalkozó cégeit!

De miért utazott a Ferrari elnöke a Dallara gyárába? – tették fel júliusban a kérdést sokan Olaszországban. Az első magyarázatok egyike az volt, hogy a karosszériagyártó cég bizonyára besegít majd a Scuderiának az aerodinamika terén átfogó változásokat hozó 2017-es szezonra való felkészülésben. A bökkenő csak az volt, hogy miután az FIA a múlt év végén szigorított az istállók közötti együttműködések feltételein, s a Dallara alapvetően a Haas partnerének számít, a Ferrari nem használhatja ki úgy az általuk nyújtható segítséget, mint elsőre gondolnánk.

Aztán jött az egyértelmű cáfolat is: „A Ferrari és a Dallara között semmiféle kapcsolat nincs a következő évi autóra vonatkozóan. Nem is tudnánk hozni azt a szintet, amit a Ferrari” – nyilatkozta Gianpaolo Dallara, a cég vezetője.

Azóta kiderült, Sergio Marchionnét merőben más célok vitték Varanóba, a Dallara központjába. Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke Monzában elárulta, valójában magasabb szinten szeretnék erősíteni kapcsolatukat, távlati céljuk ugyanis az, hogy angliai mintára közelebb hozzák egymáshoz az Emilia Romagna tartományban fellelhető motorsporttal kapcsolatos tevékenységet végző cégeket.

„Kapcsolat a Dallarával? Igen, volt ilyen. Számos területen együttműködünk, és azt tervezzük, hogy fölerősítsük az emiliai motorvölgyet, mintegy válaszul az angliai oxfordshire-ben lévő motorvölgyre, ahol pár kilométeren belül van egymástól a Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a Williams, a Renault, a Force India és a Manor gyára” – idézte az olasz Motorsport a csapatvezetőt.

A közelmúltban többször fölvetődött, a Ferrari számára komolyabb hátrányt jelent angliai riválisaival szemben, hogy a legjobb aerodinamikai mérnökök az említett angliai körzetben csoportosulnak, Maranello pedig ettől elszigetelten kénytelen boldogulni. Sergio Marchionne az elmúlt hetekben sokszor hangoztatta: feltett szándéka elérni, hogy csapata ne legyen kiszolgáltatva emiatt, s ne függjön annyira az irányt mutató külföldi szakemberektől. Ennek érdekében már saját istállóját is olasz mérnökökre építve kezdte el újjászervezni – és úgy tűnik, a hazai tehetségeket nem csak házon belül szeretné felkarolni.

„A nagy brit F1-es csapatok nagy tóban horgászhatnak, ha új szakemberekre van szükségük, hiszen nagyjából ötvenezer specialista dolgozik arra, akik a pályafutásukat egy ötven kilométeres körzetben lévő cégeknél bontakoztatják ki. Olaszországban is van egy hasonló ipari körzetünk. Ott van Maranello (Ferrari), a Ducati, Varano (Dallara) és még sok neves cég. De itt mindössze ötezer emberről beszélünk, és az ötletek sem vándorolnak úgy közöttük. Most a helyzet javításán fáradozunk” – mutatott rá Arrivabene.

A Motorsport kiemelte, a cégek együttműködésén túl a helyi felsőoktatási intézményekkel is szorosabbra kell fűzni a viszonyukat ahhoz, hogy több magas szintű szakembert képezzenek – és mindenekelőtt otthon, helyben biztosítsanak számukra lehetőséget a fejlődésre, a megélhetésre, a legmagasabb szintű munkavégzésre. Szerintük a jelenlegi helyzetről sokat elárul, hogy 2008-ban úgy választottak meg egy olasz mérnököt az év aerodinamikai szakemberének, hogy az Oxfordban tevékenykedett…

Rámutattak, az Arrivabene által említett körzetben összesen négy olyan szélcsatorna található, mely F1-es autó fejlesztésére is alkalmas: a Ferrarié és a Dallaráé mellett ott a Fondtech és az Aerolab berendezése is. Az alapok tehát adottak, a Ferrarinak pedig úgy tűnik, komoly célja, hogy hosszabb távon megteremtse saját magának azt a biztos hátországot, amelytől mindenkori sikeressége is függ.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Szurkolók, Mexikó

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

192016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka