Mit tud a McLaren az új Honda-motor?

írta: M4Sport
2016. március 02. 13:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

Továbbra is nagy a bizonytalanság a McLaren idei kilátásai kapcsán. Fernando Alonso egyelőre kivár az új Honda-motor értékelésével, amit egyesek rossz előjelnek tekintenek. De van, aki szerint így is nagyot lépett előre a wokingi csapat…

A tavalyi évet idézte a McLaren múlt heti utolsó két tesztnapja. Fernando Alonso a zárónapot például három körrel, mért idő nélkül fejezte be, miután egy egész napon át megoldhatatlannak bizonyuló technikai probléma hátráltatta csapatát. Az istálló a hétvégén két filmes napot teljesített a katalán pályán, kedden pedig nekivágott az utolsó teszthétnek, mely egyelőre jóval simábban alakult számukra az előzőnél.

A Honda új erőforrással is előrukkolt: a javított hajtóegységet az FIA már homologizálta is, és a hírek szerint ezzel a specifikációval versenyeznek majd Ausztráliában is. Fernando Alonso egyelőre nem mondott konkrét „ítéletet” a japánok újításáról. „Túl korai lenne a múlt heti és a mostani motorok különbségéről beszélni, mivel ma elsősorban a rövidebb etapokra összpontosítottuk, az autó egyensúlyára és beállításaira. Ennek ellenére jól indult a második tesztünk, hiszen egész nap gyakorolhattunk, ami révén sok értékes adatot nyertünk” – nyilatkozta visszafogottan a kétszeres bajnok.

Nem túl sokat eláruló szavait a paddock meglehetősen változatosan értelmezte. Volt, aki úgy gondolta, visszafogottsága annak köszönhető, hogy nem a legelégedettebb, míg mások szerint ez csak a múlt év csalódásai miatti óvatosság volt, mellyel igyekszik nem belelovallni magát abba, hogy csapata komolyabb előrelépést tett.

Ted Kravitz, a Sky Sports boxutcai riportere előbbi táborba tartozott. „Azt kell mondjam, nem tűnik túl jónak a McLaren és Fernando Alonso helyzete” – állapította meg. A BBC-s Andrew Benson éppen ellenkezően látta. Szerinte nagyon is látszik a fény az alagút végén, s Woking tavalyi önmagához képest óriásit lépett előre. „Ha mélyebbre ásunk kicsit, egész ígéretesnek tűnik a helyzet. Az idők üzemanyagszinteknek és a használt gumiknak megfelelő korrigálása után elmondható, hogy Alonso a negyedik leggyorsabb volt Valtteri Bottasszal egy szinten, a Mercedesek és Kimi Räikkönen mögött” – állapította meg.

Majd hozzátette, a McLaren szektoridői sem tűntek rossznak: a pálya kanyargós, lassabb szakaszán Alonso a második leggyorsabb volt Rosberg után, a harmadik leggyorsabb a második szektorban, és a harmadik az elsőben is. „A motorerő nyilvánvalóan még most is problémát jelent számukra – a McLaren a leglassabb az egyenesben, de legalább úgy tűnik, jó irányba tartanak” – tette hozzá Benson.

Fernando Alonso

Csak most kezd összeállni a csomag

A csapat mindeközben elégedett volt napjával. „Jól kezdtük a második hetet, mindig biztató ilyen sok kört megtenni” – jelentette ki a mérnökigazgató, Matt Morris. „Sok időt töltöttünk az új motor kiértékelésével, amit továbbra sem tekerünk föl teljesen. A legfontosabb, hogy minél több kilométer kerüljön a csomagba, és a gyűjtött adatok szempontjából ez egy nagyon pozitív nap volt.”

A Honda új sportigazgatója, Haszegava Juszuke is így látta. „Sok kört teljesítettünk. Ami az erőforrást illeti, több beállítási módot is teszteltünk, előkészültünk a versenyekre, így eléggé mozgalmas napja volt a rendszermérnököknek” – magyarázta.

Jenson Button ugyanakkor előrebocsátotta, még mindig az elején járnak új csomagjuk feltérképezésének, amit mi sem bizonyít jobban, hogy szerdára iktatták csak be az új aerodinamikai elemek, így egy új első és hátsó szárny kipróbálását, amely további előrelépést hozhat számukra. „Eddig még nem vittük el az autót a határig. Ezenkívül az autónk még nem is ment a megfelelő aerodinamikai csomaggal sem. Kevés leszorítóerővel mentünk, mert nem érkeztek még meg a megfelelő szárnyak. De szerdán talán már többet mondhatunk ennél” – magyarázta.

2009 bajnoka a második tesztnapon 45 körig jutott, időeredménye az ötödik helyre rangsorolta, több mint másfél másodperces hátránnyal Lewis Hamiltonnal szemben.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#6 Masters_Of_Hardcore 2016. március 02. 17:12  
Pendulum:
Nem akarok kötözködni de mi ez a cim?Csak nekem nem kerek?

így én is tudnék japán cikk címet írni... se eleje se vége.

Pendulum
#5 Pendulum 2016. március 02. 16:43  
HannaLill:
Ha VB-t akarnak nyerni akkor a Mercedes elé kell kerülniük és nem mögéjük.

Már le lett nyilatkozva,hogy nem jósolnak,idén a folyamatos fejlődés a cél,és nem a vb cim.

Pendulum
#4 Pendulum 2016. március 02. 16:35  

Nem akarok kötözködni de mi ez a cim?Csak nekem nem kerek?

HannaLill
#3 HannaLill 2016. március 02. 15:16  
Studi:
Az azt jelentené (3-4sec) hogy Merci szinten vannak, valahol 4.-5. (csapat) hely közé saccolható Mercitől kb. 1,2-1,5-re pályakarakterisztikától függően.

Ha VB-t akarnak nyerni akkor a Mercedes elé kell kerülniük és nem mögéjük.

Studi
#2 Studi 2016. március 02. 14:59  
HannaLill:
A tavalyinál gyengébb és szarabb motort csak nem tudnak építeni így biztosan lesz valamilyen előrelépés már csak az a kérdés hogy 0.1tizedet vagy 3-4sec-et lépnek előre.

Az azt jelentené (3-4sec) hogy Merci szinten vannak, valahol 4.-5. (csapat) hely közé saccolható Mercitől kb. 1,2-1,5-re pályakarakterisztikától függően.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. március 02. 14:17  

A tavalyinál gyengébb és szarabb motort csak nem tudnak építeni így biztosan lesz valamilyen előrelépés már csak az a kérdés hogy 0.1tizedet vagy 3-4sec-et lépnek előre.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt