„Mitől lenne ez szexibb?”

írta: M4Sport
2016. február 26. 14:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újabb versenyző szólalt fel a 2017-es szabálytervezet ellen. Romain Grosjean csatlakozott Lewis Hamilton véleményéhez, miszerint a versenyzőket is illene megkérdezni az efféle fontos döntések előtt.

Szélesebb autók, alacsonyabb hátsó, szélesebb első szárnyak, megváltozott padlólemezek, nagyobb gumik és gyorsuló tempó – ha sikerül véglegesíteniük a csapatoknak a szabályok részleteit, 2017-ben így alakulnak át a Forma–1-es versenygépek. A cél ezzel a szurkolók bizalmának visszanyerése, valamint a kategória megtépázott hírnevének javítása.

A paddockban azonban nem mindenki olyan lelkes ezen újításoktól, mint azt a mögöttük megbúvó elvek indokolnák. A barcelonai teszteken Lewis Hamilton például kijelentette, cseppet sem tetszik neki az az irány, amelybe a Forma–1 halad, hiányolja a versenyzők nagyobb beleszólását a szabályalkotásba, ráadásul azzal sem elégedett, hogy az autók össztömege tovább növekszik.

A Haasnál versenyző kollégája, Romain Grosjean mindeközben kijelentette: hiába a megújuló külső, szerinte az autók ettől még nem válnak vonzóbbá. „Áttanulmányoztam a 2017-es szabályokat, láttam a képeket is, hogy hogyan nézhetnek majd ki az autók. Nem igazán értem, hogy ettől miért lesznek szexibbek, különösen ilyen hátsó szárnyakkal, első szárnyakkal, húsz kilogramm plusszal. Kissé furcsa ez” – kritizált a francia.

Majd csatlakozott Hamilton véleményéhez. „Én jobb szeretném, ha többet beszélnénk erről. Összességében minden versenyző azt mondja, többet szeretnénk beszélni erről, hadd legyen nekünk is beleszólásunk. Persze meghallgatnak minket bizonyos kérdésekben. A pályabizottságban például van egy szószólója a versenyzőknek – egy ideig én voltam az –, és ott az emberek nagy érdeklődéssel hallgatták, mi a véleményünk a rázókövekről, a biztonságról és hasonlókról. De az igaz, hogy manapság a fontos döntésekből is szeretnénk kivenni a részünket, hogy elmondhassuk, mi mit gondolunk.”

Romain GrosjeanAz új időmérő nem működik plusz gumik nélkül?

Grosjean szerint a héten legnagyobb visszhangot kiváltó új időmérős szisztéma sem jelent akkora változást, mint amire megalkotói számítanak. „Az egyetlen következménye az lesz, hogy minden csapat korábban megy ki a pályára az időmérőn, hogy jó kört fusson, aztán visszamennek várakozni a boxba, mert nem lesz elég gumijuk ahhoz, hogy kint maradjanak. Szóval nem fogunk többet körözni, mint eddig” – hívta fel a figyelmet arra, hogy korlátozott az edzésen és a hétvégén felhasználható gumiszettjeik száma.

„A gumik amúgy is egyetlen kört bírnak, ezt már tudjuk. A száradó pályán, változó körülmények között pedig minden megváltozhat, adódhatnak meglepetések. Ha az ötlet lényegét az jelenti, hogy többet körözzünk a pályán, akkor több gumira lesz szükség az időmérőn. Mivel az első öt percben kell megfutnod az idődet, a legrosszabb körrel rendelkező pedig kiesik minden kilencven másodpercben, a köridőket az első három percben fogjuk majd teljesíteni. Kivéve, ha új gumikkal kimész a végén is. De akkor mi lesz a Q2-ben?” – tette föl a kérdést.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#2 f1 the best 2016. február 27. 11:32  

Jogos, több gumi kéne az időmérőre.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. február 26. 20:59  

Jó mondjuk ez igen szar hogy a gumik egy körre jók.tartósabbak kellenének kisebb időmérő intervallummal. Lenne 12-10-8 perc az q1,q2,q3 aztán kész.

Utoljára módosítva: 2016. február 26. 21:00

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ