„Mivé lesz a világ, ha az ilyen támadásokért csak egy tíz másodperces büntetés jár?”

írta: M4Sport
2016. május 04. 16:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Valóságos merénylettel ért fel Danyiil Kvjat rajt utáni manővere Szocsiban – véli Jean Alesi. A francia súlyosabb büntetést adott volna az orosznak. Vajon ezzel újabb lépést tett Red Bull-ülése elvesztése felé?

Danyiil Kvjat egy 10 másodperces stop and go büntetést, valamint három büntetőpontot kapott Sebastian Vettel kétszeri kiütéséért az Orosz Nagydíjon. No meg számtalan kritikát a paddockból. A Ferrari mellett csapattársa, a balesetbe szintén belekeveredő Daniel Ricciardo, valamint Helmut Marko is bírálta őt, mivel manőverével nemcsak Vettel, hanem a Red Bull versenyét is tönkretette.

Martin Brundle sem tartotta védhetőnek az orosz álláspontját a futam után. „Én igazán kedvelem Kvjatot, nagyszerű karakter a pályán és azon kívül is. És együtt is éreztem vele, mert nem volt ez olyan őrült hiba a második kanyarban. Vettel viszont érthető módon volt óvatos és lassított előtte a második ütközés előtt” – értékelte a történteket a Sky Sports szakértője.

A Ferrari-szurkolók korábbi kedvence, Jean Alesi ennél keményebben kritizált. „Sebet felfoghatatlan módon ütötte ki. Mintha Kvjat valami teljesen mást nézett volna – ilyen nem történhet meg” – nyilatkozta a francia, hozzátéve, ő sokkal szigorúbb büntetést adott volna az orosznak. „Csak egy tíz másodperces büntetést kapott érte. Ez semmi! Az én szememben ez valódi merénylet volt, és mivé lesz a világ, ha az ilyen támadásokért csak egy tíz másodperces büntetés jár?”

Az egyszeres futamgyőztes ugyanakkor nem csak támadta az oroszt. Kiemelte, az ilyen manőverek azt mutatják, túl nagy nyomás nehezedik a számos versenyzőt foglalkoztató Red Bull kötelékébe tartozókra. „Ő egy kedves fiú, de nagy nyomás nehezedik rá. Szerintem a Red Bullnál egészségtelen helyzet uralkodik. Van négy nagyon jó versenyzőjük, ráadásul mások is várnak a lehetőségre. Mindenki nagy nyomás alatt áll, és ez vezet a mostanihoz hasonló első körökhöz” – nyilatkozta, utalva Max Verstappenre, Carlos Sainzra, valamint a Red Bull tartalékjára, Pierre Gaslyra.

Tény, Helmut Marko, az utánpótlás-versenyzőkért is felelős tanácsadó elbeszélgetésre hívta Kvjatot, aki a csapat szempontjából is végzetes hibájával aligha javított esélyein a csapatnál. Brundle ugyanakkor még nem írja le őt. „Kétségtelen, hogy ezzel Kvjat rontott az esélyén, hogy a Red Bullnál maradjon. Az F1-nek viszont az az egyik szépsége, hogy nagyon gyorsan válhatsz hősből senkivé, vagy fordítva. Így ha sikerül rendben tartania a fejét, még fordíthat a helyzetén” – vélekedett.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#8 Masters_Of_Hardcore 2016. május 10. 17:53  

Áhá szóval Kvyat azzal hogy nekiment Vettelnek, aki eltalálta Ricciardot akinek az első szárnya kivágta Perez gumiját.. :/ remek.

Pedig hirtelen lassultak, mert előttük volt Perez. nézd vissza, ha megvan a rajt.
Hamilton át kellett menjen a menekülő útvonalon..

És ebből kiderül hogy Vettelnek nem volt defektje az első ütközésből. Különben nem tudott volna Perezre rámenni..

guide
#7 guide 2016. május 04. 23:17  
McLarenHonda:
Hülye angolok, angol hülyék... Igen, Vettel hirtelen lelassulása érdekes, nem tudom, nem volt-e már akkor defektje, vagy csak a poros ív miatt lassított. Kvyatnak ott jobban kellett volna figyelnie, bár valószínűleg nem számított kigyorsításon rá. Nekem a linkelt oldal videóiból az a legtanulságosabb, hogy látszik, hiába vesznek más féktávokat, jobban számít, kinek milyen melegek a gumijai/fékjei. Guti pl. elég hamar kezd fékezni, mégis blokkol.

Én nem láttam hirtelen lassulást,Hamilton is hasonló tempóban haladt.Bár a többiek a háta mögött mintha gyorsabban jöttek volna,mint ő.Lehet,hogy már akkor sérült volt az autója vagy Perez miatt lassított egy kicsit.Gondolom a bírók megnézték a telemetriai adatokat,Vettel meg majd elmondja mi történt,ha lenyugszik.Rá egyébként jellemző,hogy tartja a követési távolságot,ha a sűrűjéből rajtol.Próbálja elkerülni az ütközéseket,még ha ez pozícióvesztéssel is jár.

McLarenHonda
#6 McLarenHonda 2016. május 04. 21:59  
guide:
Kvyat a második ütközésről azt mondta,hogy Vettel lelassított és ezért rohant bele.Valószínűleg Brundle erre gondolhatott.Ricsi kamerájából jól látszik,ahogy Perez a sérült gumival cikázik előttük.Gondolom Vettel ezért ment lassabban,mint amire Kvyat számított.Azt nyilatkozta,hogy nem látta mi van Vettel előtt. Mindenesetre sok angol hozzászólótól olvastam,hogy Vettel a hibás a második esetért.

Hülye angolok, angol hülyék...

Igen, Vettel hirtelen lelassulása érdekes, nem tudom, nem volt-e már akkor defektje, vagy csak a poros ív miatt lassított. Kvyatnak ott jobban kellett volna figyelnie, bár valószínűleg nem számított kigyorsításon rá.

Nekem a linkelt oldal videóiból az a legtanulságosabb, hogy látszik, hiába vesznek más féktávokat, jobban számít, kinek milyen melegek a gumijai/fékjei. Guti pl. elég hamar kezd fékezni, mégis blokkol.

guide
#5 guide 2016. május 04. 20:00  
McLarenHonda:
"Martin Brundle sem tartotta védhetőnek az orosz álláspontját a futam után." Ezt a mondatot nem értem, főleg annak függvényében, amit nyilatkozott. Kvjat beismerte, hogy hibázott, és elnézést kért. Melyik pilóta volt az, aki pont a stressz miatt nem írt alá az RB-vel? Frijns?

Kvyat a második ütközésről azt mondta,hogy Vettel lelassított és ezért rohant bele.Valószínűleg Brundle erre gondolhatott.Ricsi kamerájából jól látszik,ahogy Perez a sérült gumival cikázik előttük.Gondolom Vettel ezért ment lassabban,mint amire Kvyat számított.Azt nyilatkozta,hogy nem látta mi van Vettel előtt.

Mindenesetre sok angol hozzászólótól olvastam,hogy Vettel a hibás a második esetért.

trialboj
#4 trialboj 2016. május 04. 19:39  

Mellesleg én is jobban büntettem volna, még akkor is ha visszanézve nem akkora hiba. Első körben nem szabad túlzásokba esni, mert a nagy tömeg miatt nem csak 1 ember versenyét vágod haza, hanem rossz esetben elindul egy láncreakció, és a fél paddock ellened fordul.

McLarenHonda
#3 McLarenHonda 2016. május 04. 17:29  

http://www.formula1.com/content/fom-website/en/latest/features/2016/5/f1-russia-onboard-videos-unseen-best.html

Amugy ezen látszik hogy Ricci pont olyan helyzetbe került, mint Vettel Kínában. Beszorult Vettel és Perez közé, a mexikói le is vitte az első szárnyát, a Ferrari belépördülése csak a hab volt a tortán. (szerintem a cikk is rossz következtetést von le)

UPDATE: Haryanto mekkorát repült:D

Utoljára módosítva: 2016. május 04. 17:43

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. május 04. 17:14  

"Vajon ezzel újabb lépést tett Red Bull-ülése elvesztése felé?"

Az már a szezon előtt elveszett, ha ilyeneket csinál azzal az F1-ben maradási lehetőségeit csökkenti.

McLarenHonda
#1 McLarenHonda 2016. május 04. 17:11  

"Martin Brundle sem tartotta védhetőnek az orosz álláspontját a futam után." Ezt a mondatot nem értem, főleg annak függvényében, amit nyilatkozott. Kvjat beismerte, hogy hibázott, és elnézést kért.

Melyik pilóta volt az, aki pont a stressz miatt nem írt alá az RB-vel? Frijns?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa