Monaco fontos leckét tanított Verstappennek

írta: M4Sport
2016. június 23. 13:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miután előléptették a Red Bull első számú csapatához, Max Verstappen megtanulta, hogyan kell 92%-os teljesítményt nyújtani, és miként spórolhat versenyautójával – például az időmérő edzés első szakaszában, ahol már nem kell annyira sietnie.

A fiatal holland nagyszerűen teljesített első Red Bull-os versenyén, ahol élni tudott a lehetőséggel és a Mercedes kettősének kiesését követően elsőként haladt át a célvonalon. A felejthetetlen barcelonai hétvégét egy hibákkal teli monacói követte: a hercegségben az időmérőn és a futamon is eltalálta a falat. Már akkor kiemelte, ezek a hibák is részei tanulási folyamatának, most pedig részletesebben elmagyarázta, min változtatott a kiábrándító Monacói Nagydíj óta.

„Egyre jobban megértem a versenyautóm” – kezdte. „Nagyszerű autóval rendelkezünk, szóval nem kell azonnal a határon mennem, hiszen folyamatosan van terünk a javításra. Vegyük például az időmérő első szakaszát. Itt nem kell 100%-osan, vagy 99%-osan teljesítened; elég 92%-os teljesítményt nyújtanod, hiszen még azzal is továbbjuthatsz. Egy-másfél évig küzdöttem a legjobb 10 közé jutásért a Toro Rossónál, szóval akkoriban már az első Q3-as körömtől kezdve 100%-ot kellett nyújtanom. A két megközelítés teljesen más” – tette hozzá.

Ahhoz persze, hogy átálljon a jelenlegi stílusra időre volt szüksége, ahogyan azt ő maga is elismerte nyilatkozata során. „Ilyenkor mindent újra kell tanulnod. Ez egy teljesen más történet; szükséged van néhány versenyhétvégére, hogy beletanulj ebbe is” – magyarázta a 18 éves tehetség, akinek úgy tűnik, sikerült átállnia, hiszen Kanadában és Azerbajdzsánban is hibátlanul versenyzett és fontos pontokat szerzett, noha mindkét pályán nagy tempóval kellett a falak között száguldania.

A múlt heti időmérőt egyébként ő maga is felhozta, amikor azt próbálta elmagyarázni, mennyivel másként állt hozzá a versenyzéshez Bakuban, mint Monte-Carlóban. „Teljesen másként építettem fel a hétvégémet, mint akkor. Úgy tűnt, tökéletesen működik a dolog, mert minden szakaszban gyorsultam és egyre magabiztosabbnak éreztem magam. Sikerült előrelépni a Q1 és a Q2 között, az utolsó szakaszban pedig – amikor elkezded igazán keményen nyomni a gázt – nagyon jó kört futhattam volna” – zárja gondolatát a legfiatalabb futamgyőztes, akinek végül a piros zászló állta útját, az újraindítás után pedig sokakhoz hasonlóan neki sem volt szerencséje a forgalommal.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához