Monaco óta először: komolyabb esély a McLaren előtt

írta: M4Sport
2016. július 19. 10:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Monaco óta nem volt olyan jó lehetősége a McLaren-Hondának, mint a most következő Magyar Nagydíj, a Hungaroring ugyanis fekszik az MP4-31-esnek, aminek végre kihasználhatják maximális potenciálját – legalábbis a hétvége kezdete előtt ebben bíznak.

A McLaren valamint a Honda is folyamatosan fejlesztett az elmúlt hetekben, és több újítást is bevetettek a futamokon (a japánok Montreal és Silverstone előtt is felhasználtak néhány módosító pontot erőforrásuk jobbá tételéhez), a pályák jellegéből adódóan azonban csak ritkán kerültek be a legjobb 10 közé. A Hungaroringen viszont változhat a helyzet.

A szűk, kanyargós versenypályán nem kerül akkora hangsúly a motorokra, mint az előző helyszíneken, a wokingiak lemaradásának jelentős része pedig továbbra is erről a területről származik. „A Hungaroring jó pálya, meglehetősen egyedi karakterisztikával. Nem sok helyszín hasonlítható hozzá” – jellemezte az aszfaltcsíkot Fernando Alonso. „Kicsit olyan, mint egy utcai pálya. Annak ellenére, hogy épített, itt is pontosnak kell lenned és nagyon oda kell figyelned” – teszi hozzá.

„Megfelelő leszorítóerőre és egyensúlyra van szükséged. Ha jó kört akarsz futni, akkor keményen kell támadnod a kanyarokat – egy kicsit olyan, mintha gokartoznál. Ebből a szempontból pedig eléggé szórakoztató rajta a vezetés. Bár nem klasszikus erőpálya, mint sok másik, azért lassúnak sem nevezném. Remélem, megtaláljuk a legjobb beállításokat, kihozzuk a maximumot a versenyautónkból és jól szórakoztunk majd” – folytatta bizakodóan a kétszeres világbajnok.

Bár a magyar pálya papíron fekszik autójuknak, egyelőre óvatosnak kell lenniük, az előző hetekben ugyanis ismét felütötték fejüket a megbízhatósági problémák, és a csapat is elkövetett néhány taktikai hibát. „A silverstone-i verseny komoly kihívás volt, a teszt azonban jól sikerült. Sokat köröztünk, és sokat tanultunk. Most fontos, hogy minden tekintetben problémamentes legyen a hétvégénk. Ha a legjobbat hozzuk ki az edzésekből és a verseny tiszta lesz, akkor kihasználhatjuk az autó maximális potenciálját, vagyis szerezhetünk néhány értékes pontot” – jelezte Alonso.

„Nem volt mindig szerencsénk az előző versenyeken, de elkövettünk néhány hibát és voltak kisebb műszaki gondjaink is” – hangsúlyozza a versenyigazgató, Éric Boullier. „Ha tiszta hétvégénk lesz, akkor reményeim szerint ki tudjuk hozni a maximumot a csomagunkból és olyan teljesítményt nyújthatunk, amire statisztikailag képesek vagyunk az ehhez hasonló versenypályákon: fontos pontokat szerezhetünk” – magyarázta lelkesen.

Versenyzőjéhez hasonlóan ő is bízik abban, hogy a silverstone-i teszten gyűjtött információk is a csapat hasznára lesznek. „Nagyon pozitív volt az a két tesztnap, és most ezzel az érzéssel utazunk a Hungaroringre. Maga a hétvége komoly kihívás volt, de ismerve a pálya jellegét erre számítottunk is, igaz, egy kicsit még így is csalódottak voltunk, amiért nem szereztünk pontot. A teszt viszont biztató volt. Maximálisan igyekeztünk kihasználni a pályaidőt, hogy értékes adatokat gyűjtsünk az autóról és a motorról. Persze nem tudjuk mindet használni a Hungaroringen, de reméljük, hogy sikerül a pálya jellegéhez igazítani a csomagunkat” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa