Monacói félreállásával Rosberg elkövette idei legnagyobb hibáját?

írta: M4Sport
2016. június 07. 19:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Komoly bajba sodorhatja még Nico Rosberget a monacói csapatutasítás – és ezt nem a Mercedesnek, hanem csakis saját magának köszönheti. Engedékenysége hosszabb távon az egész Austin óta építgetett művét romba döntheti.

Nico Rosberg nem értette. És ha ő valamit nem ért, nagy bajban van. Lewis Hamiltonnak ezzel szemben nem kell értenie, elég csak éreznie, a többi magától jön. A kettejük hozzáállásának e gyökeres különbségével lehet talán a legegyszerűbben megmagyarázni, miért veszett el előbbi versenyző Monaco csúszós és szűk utcáin, s miért vált diadalittas győztessé utóbbi az esős versenyen.

Rossz napja persze mindenkinek lehet. És Rosbergnek nagyon rossz napja volt. A futam eleji lassú tempója megmutatta. Meg az, hogy utolsó kerékcseréjénél jócskán túlcsúszott a kijelölt megállóhelyén, ezért szerelői csak nagy nehézségek árán tudták fölrakni a slickeket autójára. Három pozíciót vesztett ezzel. Vagy az, hogy a leintés előtti pillanatokban Nico Hülkenberg használta ki bizonytalanságát, s előzte meg őt. Totális vereség – mondhatnánk.

A nagy bajt azonban nem a rossz nap jelentette, sokkal inkább az, hogy nyomát sem láttuk a céltudatos, határozott és kemény Nico Rosbergnek, akit tavaly Austin óta ismertünk. A monacói Nico Rosberg többszörösen is a gyengeség jelét mutatta.

Újra.

A hercegségben kettejük alaphelyzete ugyanaz volt – mégis teljesen más. A Mercedesek pocsékul működtek a biztonsági autós fázist követően a hűvös és esős Monacóban. Hideg fékek, hideg gumik, nulla tapadás. Hogy mennyire nagy volt a gond, s mennyire Mercedes-specifikus, nem is annyira az első pár kör, inkább a száraz pályára való abroncsok föltétele mutatta meg: bár mindketten az elméletben leggyorsabban melegedő ultralágy gumit kapták, a nehéz kivezető körön a legfőbb riválisok 8 (!) másodperceket vertek rájuk.

A helyzet Rosbergnél volt súlyosabb. Ő maga mondta, hogy mivel egyáltalán nem bízott az autójában, csak arra koncentrált, hogy ne ütközzön falnak. Hozzáállása valahol érthető. Hamiltonnal szemben 43 pontos előnnyel vezette a bajnokságot, így megtehette, hogy kevesebb kockázatot vállaljon.

Hamiltonnak ezzel szemben körülményektől függetlenül kockáztatnia kellett. És ez az ő terepe. A mindig határon táncoló brit nem foglalkozott a falak közelségével, s ahelyett, hogy lassú tempójával tovább rontott volna hideg gumis, hideg fékes helyzetén, inkább agresszíven a gázra lépett. S lám, a Mercedes-probléma megoldódott, a küszködő autó egy idő után életre kelt.

A bátorság nyert az óvatossággal szemben, a határozottság a bizonytalansággal szemben, s az ösztönösség legyőzte a megfontolt gondolkodást.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Még Nasr is merte – a bajnoki éllovas nem…

Az első körös problémák következményét ismerjük: a Mercedes kiadta a csapatutasítást, Rosberg pedig készségesen félreállt. Hogy hozzásegítse Hamilton idei első győzelméhez… Megadva számára az esélyt a 19 pontos fölzárkózáshoz… Az önbizalma visszaszerzéséhez… és még ki tudja, mi mindenhez…

„Helyes döntés volt, mert máskülönben Lewis nem nyerhette volna meg a versenyt” – győzködte Rosberget énje objektív és ésszerű része a futam után. Ha egy bizonytalan focista mondaná ezt, aki önként átadja a tizenegyesrúgás lehetőségét rámenősebb társának, még el is tudnánk fogadni. Nem számít, ki rúg büntetőt, ha nyer a csapat. A következő meccsen a bizonytalan játékos legfeljebb kispadra kerül… De legalább lesz következő meccs!

Azt nem csodáljuk, hogy az „edzők”, Toto Wolff vagy Dieter Zetsche kalapot emelt bajnoki éllovasuk gesztusa előtt. Elvégre épp azért adták ki azt az utasítást, hogy megkapják, amit kapni akartak: a győzelemért.

De mikor vált az F1 elsősorban a konstruktőrök bajnokságává, s mikor szorította háttérbe a márkák versengése az egyéni bajnokságot? Vagy mióta elégszik meg Nico Rosberg a csapatnak járó trófeával, ha az egyéni győzelemre is van esélye?

A monacói csapatutasításban persze nem az zavaró, hogy a Mercedes utasított. Nem ez volt az első, s nem is ez az utolsó ilyen eset. Zavarba ejtő inkább az, hogy Rosberg azonnal haptákba vágta magát, s még csak el sem gondolkodott az ellenszegülésen. Mintha csak az Austin előtti Nico Rosberget látnánk, aki mindig hagyja magát kitessékelni a bukótérbe a rajt után, s akinek ezen hozzáállásával a csapattárs előszeretettel vissza is élt a szorult helyzetekben…

Csakhogy ő azóta bajnoki éllovassá vált, és egy bajnoki éllovas ilyet nem engedhet meg magának!

Nem kell sokáig keresni a kontrasztba állítás lehetőségét, hogy rámutassunk hozzáállása idegen voltára. A Sauber Felipe Nasrnek adott hasonló utasítást ugyanezen verseny későbbi szakaszában, s a brazil számára nem az volt a természetes, hogy félreáll, hanem hogy „akadékoskodni” kezd: „Mondjátok meg, miért” – kért indoklást csapatától.

Makacsságának előzményei is elgondolkodtatóak: problémák az Ausztráliában kapott új vázzal, a csapattárstól elszenvedett, önérzetet sértő vereségek, az egymásnak odamondogatások, a monacói motorhiba és a boxutcai rajt, valamint az emiatt érzett bizonyítási vágy. Erre azt kérik tőle, engedje el a csapattársát? Egy fenét fogja! A versenyzői én ilyesmit nehezen visel el, daccal válaszol. Főleg azok után, hogy a csapattárs korábban már két ízben is ellenszegült a csapatutasításoknak…

Belső feszültségek, önérzetet sértő vereségek és a csapattárs ellenszegülése – a két versenyző csapatutasításig vezető útja számos párhuzamot mutat. A reakciónál Rosberg viszont még csak a létezésére sem gondolt annak az útnak, ami Nasr számára természetes volt.

És ez az igazán aggasztó probléma a szempontjából. Elvégre ki is játszik itt igazán nagy tétben kettejük közül?

Nico Rosberg, Lewis HamiltonLegalább egy kis dühöt!

Azt írtuk, zavarba ejtő volt Rosberg félreállása. Épp emiatt: az ember sokszor egyszerűen nem tud mit kezdeni indokolatlannak tűnő engedékenységével és belenyugvásával. Vagy ha már engedett, legalább lett volna csak egy kicsit dühös a futam után, mert bajnoki éllovasként így bántak vele. De nem, Rosberg ésszerűsége ismét elfojtotta a versenyzői ösztönöket – ahelyett, hogy inkább szabadjára engedte és használta volna azokat.

Ez a hozzáállás az első monacói körökben a fékek még nagyobb lehűléséhez, majd a csapatutasításhoz vezetett. A futam után pedig ahhoz, hogy mindenki boldog volt az eredménnyel: Hamilton nyert és örült, a Mercedes nyert és örült – Rosberg pedig vesztett, de kicsit sem volt indulatos, így a többiek nyugodtan örülhettek.

Ha viszont még ő sem kérdőjelezi meg a bajnoki csata kellős közepén kiadott csapatutasítás jogosságát, soha senki nem fogja! Ha nincs ellenállás, a támadó mindig nyerni fog. És minél többször nyer így, annál bátrabban fog támadni legközelebb. Rosberg már elfelejtette, hogy tavaly Hamilton is a sikeres szuzukai leszorítás után jutott el az austini ismétlésig?

Ezzel pedig Monacóból máris visszaugrottunk még két hetet az időben: egészen a barcelonai pálya kavicságyáig, ahol egyszerre két Mercedes pihent meg a rajt után. Amikor az az ütközés bekövetkezett, furcsamód nem az volt az első bennünk fölvetődött kérdés, hogy ez hogy történhetett meg. Hanem az: miként lehetséges, hogy a háromszezonnyi bajnoki küzdelem során ez csupán a második ilyen ütközés volt a két mercedeses között?

A történelem azt mutatja, az igazán intenzív csapattársi párharcok mindig magasfeszültséget és időnként őrült vérengzésbe átcsapó vetélkedést eredményeznek. Monaco pedig arra mutatott rá, hogy Hamilton és Rosberg vetélkedése miért nem vált ilyen intenzívvé: a német óvatoskodása, szigorú szabálykövetése, kudarclenyelő türelmessége miatt.

Az F1 kegyetlen világ, az elmúlt hetekben ez Max Verstappen előléptetésének történetéből is kiderült. És milyen érdekes, hogy a szintén kegyetlen Helmut Marko által burkoltan gyengének minősített Danyiil Kvjat helyére végül egy olyan holland ült, aki korábban maga is határozottan nemet mondott egy csapatutasításra (Szingapúr, 2015), s nem az a spanyol (ti. Carlos Sainz), aki ezzel szemben többször is eleget tett főnökei kérésének…

Ezen a szinten a tempó már nem minden, a hozzáállásbeli apró különbségek is dönthetnek – bokszzsákként tűrni és nem visszaütni pedig egyet jelent a vereséggel.

Barcelonában még úgy tűnt, Rosberg felvette a kesztyűt. Talán a 2014-es spái eset óta először tartott be Hamiltonnak, először hagyta figyelmen kívül a csapat játékszabályait, s játszott a párharc által írt laza szabályok szerint. Mondhatni improvizált. Ő volt a keményebb – és Hamilton nem is tudott nyerni. Esélye nyílt arra is, hogy némi tekintélyt vívjon ki magának Hamilton szemében is, aki tavaly Austin után Sebastian Vettelt, most Monaco után pedig Daniel Ricciardót kezdte látványosan méltatni, mondván, a velük vívott párharc lenne számára a non plus ultra – és még véletlenül sem a Rosberg elleni…

Csakhogy monacói manőverével Rosberg egy csapásra felülírta a kemény barcelonait: erősből ismét gyengévé vált, s tálcán kínálta fel a diadalittas győztes szerepét a legfőbb ellenfelének. Újra a britnél a labda – mert Rosberg a kezébe nyomta.

Lewis Hamilton

Nyerhet-e egy jófiú is?

Hamilton pedig csak erre várt, hiszen ő mindig ragadozóként csap le az ilyen lehetőségre. Sosem rágódik, csak cselekszik. Addig áll ellen az utasításnak, míg el nem éri, hogy a csapat gondolja meg magát (2014, Magyar Nagydíj). Saját magában egy pillanatra sem bizonytalanodik el. Mindig is hitte, hogy körönként három tizeddel gyorsabb Rosbergnél. Még bajnoki ponthátránya, az ellenfél sorozatos sikerei kapcsán is folyton csak azt emlegette, a német még egyszer sem győzte le őt tiszta küzdelemben. És lám, Monaco most az ő érveit támasztotta alá. „Bizonyítottam, hogy ugyanolyan erős vagyok, mint mindig voltam” – jelentette ki Kanada előtt.

Ezzel pedig Rosberg sorozatban aratott hét győzelmének értéke is megkérdőjeleződött. Egyfelől az összegyűjtött 43 pontos előny hirtelen 24 pontosra olvadt – elég egy kiesés, és máris a címvédő az éllovas. Másfelől hiába a sikerek jelentette önbizalom, most mégis Hamilton került mentális fölénybe, aki nyugodt szívvel állíthatja, Rosberg győzelmei az általa elvesztett, nem pedig a német által megszerzett győzelmek voltak.

Rosberg ezt aligha gondolta át, amikor szó nélkül félrehúzódott a monacói emelkedőn. Ráadásul most Hamilton egyik kedvenc pályája, Kanada következik, és aligha kell ecsetelni, egy sorozatban megszerzett második elsőség mit jelentene a brit, és mit Rosberg számára…

Nem állítjuk persze, hogy a bajnoki cím sorsa eldőlt Monacóban, és arra sincs bizonyosság, hogy az események mostantól visszaterelődnek a 2015-ös medrükbe. Ebben a manőverben a legveszélyesebb az, hogy Rosberg Austin óta először mutatkozott újra gyengének, s lett a részese egy játéknak, amely nem a sajátja, hanem Hamiltoné. Talán tartásról tanúskodik, amit tett, talán a barcelonai ütközés utóhatása volt, vagy csak annak volt köszönhető, hogy még nem kapott új szerződést. Csakhogy épp az ő főnöke, Niki Lauda szokta hangoztatni: az F1-ben nyerni csak gazfickóként lehet.

És Rosberg ismét azt bizonyította, ő nem gazfickó.

Győztes ettől persze még válhat belőle – ahogy világbajnok is. Ám nem mindegy, hogyan válik azzá. Hamilton oldalán évek óta az elismerésért küzd, azt azonban ilyen szemléletmóddal aligha vívhatja ki magának. Amíg nem mutatkozik kőkeménynek, győzelmei értékét mindig az őt személyiségével is elnyomó Hamilton viszonylatában mérik majd – nem saját teljesítménye alapján.

Ha valódi bajnokká akar válni, ha azt akarja, hogy valódi bajnokként ismerjék el, aki nem „csak szerencsével”, hanem érdemből nyert, ezen változtatnia kell. Ha nem teszi, akkor viszont – győzelmi sorozat ide vagy oda – még annak a veszélye is fönnáll, hogy emiatt az év végén bajnoki trófea helyett csak egy fairplay-díjat nyomnak a kezébe…

Az elmúlt hónapok után nagy kár lenne érte. Már csak a bajnokság izgalmai miatt is reméljük, nem kell eljutnia egy újabb austini csalódásig ahhoz, hogy ezt felismerje.

Oszd meg!

22 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

noboda
#22 noboda 2016. június 08. 17:24  

Ez hülyeség! Ha nem Monacoban versenyeztek volna, úgy otthagyja Hamilton Rosberget, mint a szart. Nyílván nem is mert próbálkozni, mert ha megint összetörik egymást, akkor nulla pont, nincs győzelem, és 2 meccsből 2 NULLA. Egy ilyen verseny (MONACOról van szó vaze!!!) után ezt leszűrni az egészből, és egy ilyen fölös cikkre ennyi időt, energiát pazarolni nem volt sok értelme... Ha nem csapattárs ment volna Rosberg mögött, már rég próbálkozott volna előzni, de az előző verseny+monaco, ezt egyszerűen nem engedték. Nem kell ezt már mindjárt túldimenzionálni.

Cooper82
#21 Cooper82 2016. június 08. 10:15  

Kicsit meglendült a cikkíró fantáziája. Enyhén szólva többet látott ebbe bele, mint ami valójában történt.
Azt azért még említsük meg, hogy ha nem engedelmeskedett volna, akkor meg arról szólna ez a cikk, hogy mekkora egy gyökér, hogy direkt betartott a csapattársának. Arról nem is beszélve, hogy lehet szerződés hosszabbítás sem lett volna év végén.
Amúgy is Hamilton van jobb helyzetben a csapatnál, mivel háromszoros vb, ráadásul ebből kettőt velük nyert. Szóval ő több mindent engedhet meg magának.

HannaLill
#20 HannaLill 2016. június 08. 08:55  
Nonohari:
Amúgy mit szopdossa justinbiber faszát Hamilton? Utána néztem, ez a leg alja celeb, egy utolsó szardarab, fos számokkal aki még a rajongóit sem tiszteli. Hamilton meg, bár nem kedvelem, de kétségtelenül egy gyémánt abban amit csinál. Az én szememben Hami kb 150 milliószor nagyobb ember mint bieber, szal nem értem miért alázza meg önmagát ilyen alja kapcsolatokkal.

Utána néztem, ez a leg alja celeb, egy utolsó szardarab, fos számokkal aki még a rajongóit sem tiszteli.
De ebből király módon megél szeretnéd ha ezredannyi pénzed lenne forintba mint amennyi neki van dollárban!!!!!

HannaLill
#19 HannaLill 2016. június 08. 08:52  

Barcelona után volt egy komoly fejmosás
Barcelona után Rosberget meg akarták büntetni Monacora 10rajthellyel de a Mercedes kimagyarázta hogy majd házon belül elintézik.
Nem tudjuk hogy mi volt a fejmosáson, könnyen lehet hogy az, hogy innentől amit a csapvezető mond az szent és sérthetetlen és aki nem engedelmeskedik az szopni fog.
Nem tudjuk melyik körben jött először Rosbergnek az utasítás és az hogyan hangzott el és ez nagyon lényeges lenne ismerni, lehet esélye sincs már egyiknek se ellentmondani de ez majd ki fog derülni egy hasonló szituációba.
A csapatok a nagy pénzt a csapat vb címért kapják és nem az egyéniért!!!!

Nonohari
#18 Nonohari 2016. június 08. 02:12  

Amúgy mit szopdossa justinbiber faszát Hamilton? Utána néztem, ez a leg alja celeb, egy utolsó szardarab, fos számokkal aki még a rajongóit sem tiszteli. Hamilton meg, bár nem kedvelem, de kétségtelenül egy gyémánt abban amit csinál. Az én szememben Hami kb 150 milliószor nagyobb ember mint bieber, szal nem értem miért alázza meg önmagát ilyen alja kapcsolatokkal.

Utoljára módosítva: 2016. június 08. 02:13

Nonohari
#17 Nonohari 2016. június 08. 01:52  
hammertime:
Annyival lassabb volt, hogy valószínűleg úgy érezte, nincs "jogalapja" feltartani Hamit, épp elég ciki volt neki már az is, hogy nem tudja bemelegíteni a fékeket és a gumikat, nem akarta még tetézni is a csapat felé. Valamint nyilván nem gondolta, hogy ennyit hoz majd rajta Ham.

Persze, Rosbinak majd 10 év F1 után fogalma sincs hogy kell felmelegíteni a gumikat, fékeket...Merci úgy rúgná ki mint a szart. Ne vicceljünk már. Nyilván technikai dolog állt a háttérben, ezzel a kocsival alap esetben bármely körülmények közt egy Rosberg szintű versenyző minimum 2. lett volna ha nincs technikai gond.

F1890
#16 F1890 2016. június 07. 22:56  

ha rózbi 16 ponton belül kikap a vb-ben akkor verheti a fejét a falba :) és sztem vagy megnyeri vagy ezen ponton belül lesz. szóval jah, marha volt. lett volna 1 vb-je , így viszont már az előnye kb lószart sem ér

hammertime
#15 hammertime 2016. június 07. 22:38  

Annyival lassabb volt, hogy valószínűleg úgy érezte, nincs "jogalapja" feltartani Hamit, épp elég ciki volt neki már az is, hogy nem tudja bemelegíteni a fékeket és a gumikat, nem akarta még tetézni is a csapat felé. Valamint nyilván nem gondolta, hogy ennyit hoz majd rajta Ham.

G0007
#14 G0007 2016. június 07. 22:26  

ez egy csapatsport ő meg egy alkalmazott aki versenyez egy csapatért, autógyárért nem csak a saját két szép szeméért.

profin csinálta. a spanyol futamon történtek után meg ez a minimum tőlük . egyébként meg sokkal lassabb volt szóval mit janizzon ... ez most ham futama lett végül , van ilyen (thx redbull ...)

összképet tekintve egész évben legyen kemény , ne egy adott futamon ahol rohadt lassú, nehézségei vannak, hátráltatná a csapatát ha elkezdene arcoskodni és pont amikor előtte szánalmasan kilökték egymást. eddig úgy néz ki magára talált és csúcsformában van. ezt az idei monacót el kell engedni úgy mint lewist , nincs itt semmi para

Utoljára módosítva: 2016. június 07. 22:33

Konszpiresiszeoriz
#13 Konszpiresiszeoriz 2016. június 07. 22:24  

Azért engedte el mert ez Monaco!
És nem lehet előzni!
És úgy gondolta bármennyire is lassú befut 3.-iknak, mert javul az időjárás.
És az nem nagy pontveszteség.
De valahogy Rosbi alatt sehogy sem működött a Merci!

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. június 07. 22:15  
zenon:
Egy olyan pilóta, aki két másodperccel lassabb csapattársánál, nem fog akadékoskodni. Egy olyan pilóta, akinek még nincs szerződése és bármikor kerítenek a helyére mást, nem fog akadékoskodni.

Mért nem? :D Ahogy Rosberg helyére találnak mást úgy ő is talál más csapatot. Nem az F1-ben maradásért küzd mint mondjuk Kvyat. Persze értem én, hogy legjobb autó, de akinek van önbecsülése és világbajnok akar lenni az kockára teszi egy ilyen helyzetben azt, hogy elveszíti a legjobb autót. Ha jól emlékszem 2014-ben Hamiltonék is épp az új szerződésről tárgyaltak és ő akkor is megtagadta a csapatutasítást. És mit ért el vele? A csapat a futam után nyilvánosan bocsánatot kért tőle, világbajnok lett év végén és meg emelték a fizetését.

Mr. Répatorta balneológus
#11 Mr. Répatorta balneológus 2016. június 07. 22:00  
daviid:
Én továbbra is azon véleményem vagyok, hogy Rosberg azért nem ellenkezett a felsőbb utasítással, mivel ő a Mercedesnél szeretne versenyezni a későbbiekben is. Ugyanis abban az esetben, hogyha a német nyíltan ellenszegült volt a csapatutasításnak (mint Nasr, bár 14-15. helyért aztán sok értelme van utasítást végrehajtani...), akkor azzal rosszabb helyzetbe került volna a tárgyalásoknál. Nico egyértelmű, hogy mit akar: Mercedesnél maradni, nagyobb fizetéssel. Ha mégsem marad a csapat kötelékében, akkor a háttérben valami igen nagy nézeteltérésnek kell lennie, de látva a tabella éllovasának "példamutató" cselekedetét, én igen meglennék lepve, ha a két fél útjai elválnának. (Egyébként a spanyol ütközés is benne lehetett a németben, hiszen ez alapvetően rontotta a tárgyalási pozícióját csapaton belül, így valahogy rendeznie is kellett a "számlát") Rosberg monacói óvatosságát az esőben megértettem, hiszen nem akart nullázni, neki amúgy sem kellett volna ilyen helyzetben, hiszen vezeti az összetettet. Ilyenkor pont azt kell tenni, hogy céltudatosan vezetünk, mindig csak annyit kockáztatva, hogy azzal nullázás közelébe ne kerüljünk. Vizes pályán pedig könnyű hibázni (lásd Kimi), és ezzel Rosberg is tisztában volt. Az már más, hogy riválisát mégis elengedte, aki aztán meg is nyerte a futamot, de! A futam azon szakaszában Hamilton győzelmi esélyei a nullához voltak sokkal inkább közel, mintsem a 100-hoz. Gondolom a német is úgy kalkulálhatott, hogy most elengedi Lewist, aki minden bizonnyal befut másodikként, ő pedig harmadikként. Nos utóbbi nem valósult meg, amihez második bokszkiállása is hozzájárult, hiszen Perez, Vettel és Alonso is átugrotta. És ebben a minutumban el is dőlt Rosberg sorsa. Előzni nem nagyon lehetett, hiszen csak az ideális ív volt felszáradva, a pálya többi része még továbbra is nedves voltt. Egyszer ugyan elment a spanyol versenyző mellett, ám késői fékezésével nem tudta bevenni az alagút utáni sikánt a szabályoknak megfelelően, így vissza kellett adnia pozícióját. Minél több kört tett meg a McLaren mögött, abroncsai annál jobban koptak el, aztán a végére teljesen elkoptak, amire még a visszatérő eső is párosult. Ez pedig igazán rosszul jött a Mercedes pilótájának, aki szó szerint csak bóklászott az utolsó körben a pályán, így nem volt csoda, hogy végül Hülkenberg is legyorsulta őt a célvonal előtt. Ezzel a fogatókönyvvel biztosan nem számolt Rosberg, és ugyan legalább nem nullázott, azonban hetedik eredménye igazán csalódást keltő. Kíváncsian várom, hogy mit fog hozni Montreal, ahol esélye nyílhat a visszavágásra. Könnyű dolga biztosan nem lesz, hiszen Hamilton egyik felségterületén kell őt legyőznie (négy itteni diadalával a második legsikeresebb versenyző), akinek lelkileg a legjobbkor jött a monacói viadal (Damoklész kardja még mindig a feje fölött lóg a két figyelmeztetés, és az erőforrások tekintetében) .

Abszolút nem értek egyet azzal, hogy a szerződése miatt meg kellett tennie. Egy sportolót mindig az aktuális bajnokság érdekeljen. Ha valamivel nyerhet az a bajnoki cím, nem a megalázkodás. És ezzel az átadott győzelemmel ráadásul a legnagyobb riválisát hozta vissza, amikor már hetet rászámoltak. Ami meg a csapat VB címet illeti, kit érdekel? Senki nem számolja. Vagy bárki tudja, hogy MS 14-szeres, AP 9-szeres, AS 8-szoros vagy SV szintén 8-szoros világbajnok? Vagy Nico Rosberg elmondhatja magáról, hogy 2-szeres világbajnok? Lóf*t. Ezzel az "anyámasszonykatonája" stílussal olyan lökést adott Hamiltonnak, aki élni is fog vele. Rosberg egyetlen VB esélye az lett volna, hogy minél tovább tolja Hamilton idei nyeretlenségi sorozatát. ez 5 versenyig ment. Édeskevés a 21-hez.

Zasalamel
#10 Zasalamel 2016. június 07. 21:59  

Itt 2-3 sec differencia volt a két pilóta között, ami igen durva különbség, ha ezen múlna a vb cím akkor meg is érdemli Rosbi. Ha bajnok akar lenni esőben is menni kell nemcsak szárazon.

Nigel
#9 Nigel 2016. június 07. 21:53  

Ha meg nem engedte volna el maga mellett, akkor most mindenhol azt olvasnánk, hogy mennyire nem csapatjátékos, önfejű és kezelhetetlen. Emlékeztek még Vettel esetére ? Nem lehet minden igénynek megfelelni, és nem is kell. Hét győzelem után volt egy gyengébb versenye, na és ? Az esetében korai még megkongatni a vészharangot, csupán egy, balul elsült futam után.

Egyébként szerintem okosan versenyzett. Nem kockáztatott túl sokat, jól tudja, hogy minden egyes világbajnoki pont számíthat a végelszámolásnál. Ha nem tudsz nyerni, vagy a dobogóra állni, akkor a kármentés a legfőbb feladat. Ezt pedig jól megoldotta. Küszködött az egész verseny során, de mégiscsak pontokkal gazdagodott, és számára most ez volt a legfontosabb.

Utoljára módosítva: 2016. június 07. 21:59

zenon
#8 zenon 2016. június 07. 21:49  

Egy olyan pilóta, aki két másodperccel lassabb csapattársánál, nem fog akadékoskodni.
Egy olyan pilóta, akinek még nincs szerződése és bármikor kerítenek a helyére mást, nem fog akadékoskodni.

jtfan
#7 jtfan 2016. június 07. 21:11  
daviid:
Én továbbra is azon véleményem vagyok, hogy Rosberg azért nem ellenkezett a felsőbb utasítással, mivel ő a Mercedesnél szeretne versenyezni a későbbiekben is. Ugyanis abban az esetben, hogyha a német nyíltan ellenszegült volt a csapatutasításnak (mint Nasr, bár 14-15. helyért aztán sok értelme van utasítást végrehajtani...), akkor azzal rosszabb helyzetbe került volna a tárgyalásoknál. Nico egyértelmű, hogy mit akar: Mercedesnél maradni, nagyobb fizetéssel. Ha mégsem marad a csapat kötelékében, akkor a háttérben valami igen nagy nézeteltérésnek kell lennie, de látva a tabella éllovasának "példamutató" cselekedetét, én igen meglennék lepve, ha a két fél útjai elválnának. (Egyébként a spanyol ütközés is benne lehetett a németben, hiszen ez alapvetően rontotta a tárgyalási pozícióját csapaton belül, így valahogy rendeznie is kellett a "számlát") Rosberg monacói óvatosságát az esőben megértettem, hiszen nem akart nullázni, neki amúgy sem kellett volna ilyen helyzetben, hiszen vezeti az összetettet. Ilyenkor pont azt kell tenni, hogy céltudatosan vezetünk, mindig csak annyit kockáztatva, hogy azzal nullázás közelébe ne kerüljünk. Vizes pályán pedig könnyű hibázni (lásd Kimi), és ezzel Rosberg is tisztában volt. Az már más, hogy riválisát mégis elengedte, aki aztán meg is nyerte a futamot, de! A futam azon szakaszában Hamilton győzelmi esélyei a nullához voltak sokkal inkább közel, mintsem a 100-hoz. Gondolom a német is úgy kalkulálhatott, hogy most elengedi Lewist, aki minden bizonnyal befut másodikként, ő pedig harmadikként. Nos utóbbi nem valósult meg, amihez második bokszkiállása is hozzájárult, hiszen Perez, Vettel és Alonso is átugrotta. És ebben a minutumban el is dőlt Rosberg sorsa. Előzni nem nagyon lehetett, hiszen csak az ideális ív volt felszáradva, a pálya többi része még továbbra is nedves voltt. Egyszer ugyan elment a spanyol versenyző mellett, ám késői fékezésével nem tudta bevenni az alagút utáni sikánt a szabályoknak megfelelően, így vissza kellett adnia pozícióját. Minél több kört tett meg a McLaren mögött, abroncsai annál jobban koptak el, aztán a végére teljesen elkoptak, amire még a visszatérő eső is párosult. Ez pedig igazán rosszul jött a Mercedes pilótájának, aki szó szerint csak bóklászott az utolsó körben a pályán, így nem volt csoda, hogy végül Hülkenberg is legyorsulta őt a célvonal előtt. Ezzel a fogatókönyvvel biztosan nem számolt Rosberg, és ugyan legalább nem nullázott, azonban hetedik eredménye igazán csalódást keltő. Kíváncsian várom, hogy mit fog hozni Montreal, ahol esélye nyílhat a visszavágásra. Könnyű dolga biztosan nem lesz, hiszen Hamilton egyik felségterületén kell őt legyőznie (négy itteni diadalával a második legsikeresebb versenyző), akinek lelkileg a legjobbkor jött a monacói viadal (Damoklész kardja még mindig a feje fölött lóg a két figyelmeztetés, és az erőforrások tekintetében) .

Egyetértek. Bemutatta hogy Hamiltonnal ellentétben, ő nem fogja akadályozni csapatát egy egyértelmű helyzetben. Ezzel most keresett egy valag pénzt. Nyilván ha gyors akkor nem fogja elengedni a csapattársát. Monacoban viszont kínosan lassú volt esőben. És mivel nem az első helyen állt érthető volt a döntése.

jtfan
#6 jtfan 2016. június 07. 21:06  
Kepano:
Rosberg= Barrichello, akit megpróbálnak vb aspiránsnak beállítani a csapatnál. A Ferrari anno legalább nem kertelt, Bari vízhordó volt kimondva és kész.

Hát azért Barrichello sosem volt olyan közel a vb címhez mint Rosberg, hiába ült ugyanabban a csoda Ferrariban mint Schumacher.
Abban egyetértek, hogy a terv az volt amit mondasz. Valójában azonban Rosberget egy hajszál választotta el a vb címtől. Rubens a fasorban sem volt Rosberghez képest.
Talán idén összejön Rosbergnek.

daviid
#5 daviid 2016. június 07. 21:01  

Én továbbra is azon véleményem vagyok, hogy Rosberg azért nem ellenkezett a felsőbb utasítással, mivel ő a Mercedesnél szeretne versenyezni a későbbiekben is. Ugyanis abban az esetben, hogyha a német nyíltan ellenszegült volt a csapatutasításnak (mint Nasr, bár 14-15. helyért aztán sok értelme van utasítást végrehajtani...), akkor azzal rosszabb helyzetbe került volna a tárgyalásoknál. Nico egyértelmű, hogy mit akar: Mercedesnél maradni, nagyobb fizetéssel. Ha mégsem marad a csapat kötelékében, akkor a háttérben valami igen nagy nézeteltérésnek kell lennie, de látva a tabella éllovasának "példamutató" cselekedetét, én igen meglennék lepve, ha a két fél útjai elválnának. (Egyébként a spanyol ütközés is benne lehetett a németben, hiszen ez alapvetően rontotta a tárgyalási pozícióját csapaton belül, így valahogy rendeznie is kellett a "számlát")

Rosberg monacói óvatosságát az esőben megértettem, hiszen nem akart nullázni, neki amúgy sem kellett volna ilyen helyzetben, hiszen vezeti az összetettet. Ilyenkor pont azt kell tenni, hogy céltudatosan vezetünk, mindig csak annyit kockáztatva, hogy azzal nullázás közelébe ne kerüljünk. Vizes pályán pedig könnyű hibázni (lásd Kimi), és ezzel Rosberg is tisztában volt. Az már más, hogy riválisát mégis elengedte, aki aztán meg is nyerte a futamot, de! A futam azon szakaszában Hamilton győzelmi esélyei a nullához voltak sokkal inkább közel, mintsem a 100-hoz. Gondolom a német is úgy kalkulálhatott, hogy most elengedi Lewist, aki minden bizonnyal befut másodikként, ő pedig harmadikként. Nos utóbbi nem valósult meg, amihez második bokszkiállása is hozzájárult, hiszen Perez, Vettel és Alonso is átugrotta. És ebben a minutumban el is dőlt Rosberg sorsa. Előzni nem nagyon lehetett, hiszen csak az ideális ív volt felszáradva, a pálya többi része még továbbra is nedves voltt. Egyszer ugyan elment a spanyol versenyző mellett, ám késői fékezésével nem tudta bevenni az alagút utáni sikánt a szabályoknak megfelelően, így vissza kellett adnia pozícióját. Minél több kört tett meg a McLaren mögött, abroncsai annál jobban koptak el, aztán a végére teljesen elkoptak, amire még a visszatérő eső is párosult. Ez pedig igazán rosszul jött a Mercedes pilótájának, aki szó szerint csak bóklászott az utolsó körben a pályán, így nem volt csoda, hogy végül Hülkenberg is legyorsulta őt a célvonal előtt.
Ezzel a fogatókönyvvel biztosan nem számolt Rosberg, és ugyan legalább nem nullázott, azonban hetedik eredménye igazán csalódást keltő. Kíváncsian várom, hogy mit fog hozni Montreal, ahol esélye nyílhat a visszavágásra. Könnyű dolga biztosan nem lesz, hiszen Hamilton egyik felségterületén kell őt legyőznie (négy itteni diadalával a második legsikeresebb versenyző), akinek lelkileg a legjobbkor jött a monacói viadal (Damoklész kardja még mindig a feje fölött lóg a két figyelmeztetés, és az erőforrások tekintetében) .

Utoljára módosítva: 2016. június 07. 21:07

Kepano
#4 Kepano 2016. június 07. 20:53  
albutr:
nagy hiba volt ez Rosbergtől.

Írtam már, hogy "imádom" a félmondatos ténymegállapításaidat? :D

Kepano
#3 Kepano 2016. június 07. 20:53  

Rosberg= Barrichello, akit megpróbálnak vb aspiránsnak beállítani a csapatnál.
A Ferrari anno legalább nem kertelt, Bari vízhordó volt kimondva és kész.

albutr
#2 albutr 2016. június 07. 20:51  

nagy hiba volt ez Rosbergtől.

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. június 07. 20:30  

Rosberg nem mindig jófiú, csak amikor megpróbál rossz lenni, az mindig balul sül el.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban