Monza új nyomvonalat kap

írta: M4Sport
2016. január 25. 09:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Új nyomvonala lesz az F1-es Olasz Nagydíjnak is otthont adó monzai versenypályának. Olasz lapok arról számoltak be, hogy 2017-re el is készül a Curva Grandét levágó új sikán.

A Forma–1 indulása, azaz 1950 óta a versenynaptár részét képezi a „Sebesség templomaként” is emlegetett monzai versenypálya, melynek neve egyet jelent a tradíciókkal és a történelemmel. Olasz beszámolók szerint ugyanakkor most komoly változás előtt áll a patinás helyszín. A La Gazzetta dello Sport azt írta, az argentin Termas de Rio Hondo versenypálya tervezője, Jarno Zaffelli már dolgozik egy új sikán tervein, mellyel az első lassítót követő Curva Grandét vágnák le – elsősorban a motorversenyek miatt.

A pályáról készült – és az olasz lapok által ábraként közzétett – műholdas felvételen jól látható, hogy a gyors nyújtott jobbosnak még megvan egy korábbi nyomvonala, melyet 1938 és 1954 között használtak. Körbenőtte az erdő, ám ezen szakaszt újra hozzácsatolhatják az eredeti pályához, mégpedig egy új bal-jobb kombinációt jelentő sikán kialakításával. E lassító különlegességét az jelenti majd, hogy miután a pálya itt 2,5 métert emelkedik, vak lenne a balos csúcspontja.

Arról egyelőre nincs szó, hogy a Forma–1 is átválthat-e ezen nyomvonalra, az olaszok beszámolója szerint azonban Sebastian Vettel már szimulátorban kipróbálta az új szakaszt, s igazán nagy kihívásnak tartja, pozitívan is nyilatkozott róla – miközben állítólag az FIA versenyigazgatójának, Charlie Whitingnak is elnyerte a tetszését. Bernie Ecclestone ugyanakkor egyelőre nincs elragadtatva tőle. A WEC-sorozat mindazonáltal könnyen lehet, hogy átvált rá.

Az átalakítási, bővítési munkálatok a hírek szerint 2017 őszén fejeződhetnek be, azok összköltsége pedig úgy 4 millió euróba kerül majd.

Az olasz szervezők mindeközben tovább folytatják a tárgyalást Monza F1-es jövőjéről. Az olasz automobil-szövetség (ACI) első embere, Angelo Damiani elárulta, már csak idő kérdése a hosszabbítás. „Az Autodromo di Monza nehéz időket él, de a legrosszabb már mögöttünk van. És most igen közel kerültünk ahhoz, hogy Bernie Ecclestone-nal aláírjuk az új, az F1-es verseny rendezését további hét évig biztosító megállapodást” – fogalmazott az olasz.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Pauszaniasz
#1 Pauszaniasz 2016. január 25. 18:56  

Köcsög Bernie. Nem hagyja békén őket.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához