Mosley: Ecclestone nem fogja hagyni, hogy az új tulaj diktáljon

írta: M4Sport
2016. szeptember 14. 18:30
FOTÓ: ©Hoch Zwei

Ha az új tulajdonos beleszól munkájába, Bernie Ecclestone hamar hátat fog fordítani a Forma–1-nek – véli Max Mosley. A korábbi FIA-elnök úgy látja, a Liberty Media máris egy hibát készül elkövetni.

Az amerikai médiacég a múlt héten jelentette be, hogy többségi tulajdonossá válik a Forma–1-ben, egyúttal azonban jelezte, számít Bernie Ecclestone munkájára. A 85 éves brit pozíciója mit sem változott: a napi ügyeket intéző ügyvezető igazgató maradt. Helyzete mégis gyökeresen más, mint eddig. Miközben a CVC befektetőként csak passzív tulajdonosa volt a kategóriának, s szabadkezet adott Ecclestone-nak, a Libertynek komoly tervei vannak az F1-gyel, valamint határozott elképzelései arról, hogyan valósítsák meg azokat.

A vezetőként mindig is a diktatúrában hívő Ecclestone-nak régi harcostársa, a korábbi FIA-elnök, Max Mosley szerint ez a váltás nem biztos, hogy ízleni fog. Bár a hírek szerint hároméves szerződést kapott a Libertytől, Mosley nem venne mérget rá, hogy ezt ki is fogja tölteni. „Ezek az emberek vélhetően sokkal aktívabbak lesznek majd, és bizonyos módon akarják majd vinni az üzletet. Ez konfliktust eredményezhet köztük és Bernie között” – jósolta. Majd azért hozzátette: „Valószínűbb, hogy együttműködés fog kialakulni köztük.”

Ha így alakul, Mosley nem vár jelentős változást a Forma–1 mindennapjaiban. Arra ugyanakkor figyelmeztetett, el kell gondolkodni azon, mi lesz Ecclestone után. „Előbb-utóbb szükség lesz egy utódra, hacsak Bernie nem halhatatlan, amit kétlek. Gyanítom, hogy ez is részét képezi majd a folyamatnak. De amíg nem tiszta a teljes kép, kétlem, hogy bármi is változik csak azért, mert bizonyos szakértelmet hoznak magukkal. A másik oldalon Bernie is óriási tudással rendelkezik az F1-ről, ami nekik biztosan nincs meg, tehát szükségük van rá. Nagyon érdekes lesz látni, miket kérnek majd tőle azon túl, amit eddig is csinált.”

Az új elnök, Chase Carey érkezésével a legnagyobb változásra az F1 és a közösségi, valamint digitális média viszonyában számíthatunk. Ecclestone-t az utóbbi években sok bírálat érte hogy nem használta ki megfelelően ezen lehetőségeket, s nem reagált a világ változásaira. Mosley azonban kiemelte, a két félnek kölcsönösen szüksége lesz egymásra. „Ő az első, aki kimondja, nem ért a közösségi médiához és nincs igazán fogalma a digitális korszakhoz. Másfelől arra nagyon is képes, hogy működésben tartsa a teljes struktúrát. Ha Chase Carey valóban jó képességű, ha mindent meg akar érteni és elég okos, akkor ő és Bernie jól kijönnek majd. Bernie azért nem boldogul sokakkal, mert egyszerűen nincsenek azon a szinten, amelyen ő működik.”

Mosley végül az amerikaiak azon felvetéséről is nyilatkozott, miszerint a jövőben valamennyi F1-es csapatnak lehetőséget kínálnak majd arra, hogy befektessenek a sorozatba, részvényesei legyenek annak. A volt FIA-elnök szkeptikus az elképzelés kapcsán. „Valahányszor ilyesmi történt más motorsport-kategóriákban, nem működött. Ott az amerikai példa rá. Valójában egy független testületre lenne szükség, mely megalkotja és rákényszeríti a szabályokat a csapatokra. Az ő feladatuk, hogy egyfelől vonzóvá tegyék a sportágat a csapatok számára, másfelől elég látványossá. Az, hogy a csapatoknak is legyen beleszólásuk, szerintem nem helyes.”

„Jelenleg is az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy Bernie viszi a kereskedelmi oldalt, a sport részét pedig az FIA-nak kellene. Kívülről – és én már nem vagyok ebben érintett – viszont úgy tűnik, hogy a sport részét már nem irányítják olyan körültekintően és részletekig kidolgozottan, mint szükséges lenne” – utalt arra, hogy a csapatok már jelenleg is túl nagy szerepet kapnak a szabályalkotás folyamatában. Mosley szerint mindez a jelenlegi elnök, Jean Todt felelőssége.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában