Most a Red Bull vitte pályára a glóriát! (képekkel)

írta: M4Sport
2016. július 12. 11:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari után kedden Silverstone-ban a Red Bull is pályára vitte az FIA által 2017-től bevezetni kívánt glóriát. Annak ellenére, hogy csapatvezetőjük ellene foglalt állást.

A mezőny két napon át tesztel a Brit Nagydíj helyszínén. A gyakorlás első órájában a Red Bull irányította magára a figyelmet azzal, hogy autójukat a hétvégén Sebastian Vettel által is kipróbált második verziójú glóriával fölszerelkezve küldte pályára. A volánnál a csapat GP2-ben szereplő tesztversenyzője, Pierre Gasly ült, aki a Ferrari két bajnoka után harmadik versenyzőként mérhette fel, mennyire zavaró az eszköz vezetés közben.

Érdekesség, hogy a Red Bull korábban épp a glória bevezetését elkerülendő fejlesztett ki saját fejvédőt: a speciális szélvédőt Daniel Ricciardo Szocsiban tesztelte, ám az FIA utóbb jegelte annak fejlesztését. A glóriát eddig csak a Ferrari próbálgatta: kétszer a téli teszteken, egyszer pedig a silverstone-i szabadedzésen.

A továbbfejlesztett glóriáról Vettel nem volt különösebben jó véleménnyel. Elmondta, leginkább a fejtől távolabb helyezett elülső rész zavarja őt, amelynél a három csőrész összefut. „A kilátás előre jó volt – mivel csak egy installációs kört teljesítettem, ami a napi legelső köröm volt. A teljes láthatóság rendben volt, de nyilván ott van még középen az a tartópillér. Legfőképpen azonban fölül veszítesz el sok teret. Nyilván nem nézegeted az eget vezetés közben, de azért még szükség lesz pár tesztre” – fogalmazott Vettel. „Nyilvánvaló, hogy mire fejlesztették ki, de ha bevezetünk valamit, akkor biztosra kell mennünk, hogy a biztonság terén nem kell kompromisszumot kötnünk. Van pár eshetőség, amire nyilván nem lehet felkészülni, de meg kell próbálnunk a lehető legtöbbre felkészülni.”

A csapatok FIA-val folytatott egyeztetése során kiderült, több istállónak és több szakembernek is vannak kétségei a fejvédő kapcsán. A Force India technikai igazgatója például attól tart, az eszköz bizonyos baleseteknél akár nyaktilóként is funkcionálhat. A BBC szerint a Red Bull csapatfőnöke mellett Toto Wolff, a Mercedes első embere, valamint a williamses Claire Williams is fenntartásainak adott hangot.

Christian Horner elmondta: „Nem vagyok nagy híve a glóriának. Nem elegáns megoldással próbálunk tenni egy probléma ellen. Én inkább arra szavaznék, hogy több időt foglalkozzunk a kutatással, és ne gyorsítsunk föl semmit, nem számolva bizonyos következményekkel. Én nem szavaznék rá” – fogalmazott a brit.

Csapata mindenesetre most segédkezik a tesztelésben. Az FIA jelezte, július végéig dönteni akar a glória bevezetéséről. A hírek szerint harmadik, de akár egy negyedik változatra is szükség lehet.

FIA
Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ryanmckane
#3 ryanmckane 2016. július 13. 08:37  

Mérhetetlenül ocsmány.

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. július 12. 12:08  

Itt se lett kevésbé undorító :D Nagyon remélem, hogy a csapatok valóban észbe kaptak és leszavazzák ezt a marhaságot.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. július 12. 11:59  

A sötétkék festés miatt talán egy fokkal kevésbé ízléstelenebb, mint a Ferrarin, de még így is kibaszott ronda.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 21:30

Az első három nyilatkozata Austinból

Így értékeltek a főszereplők

752016.10.22. 21:01

Először az austini első rajtkockában Hamilton!

A két Red Bull megosztott taktikával próbálja kizökkenteni a Mercedest