Most Gutiérrez volt az „áldozat”: Hamilton nagyon lassan ment

írta: M4Sport
2016. október 08. 16:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Japánban valóra vált a Haas egyik álma, hiszen a csapat mindkét versenyzője bejutott az időmérő utolsó szakaszába, erre pedig korábban egyszer sem volt példa. Örömükbe azonban némi üröm is vegyült: Esteban Gutiérrez időt veszített a „túl lassan haladó” Lewis Hamilton miatt.

A Haas fennállása óta kétszer képviselte magát a Q3-ban, ám az év elején Ausztráliában és néhány hete Olaszországban is „csak” Romain Grosjean verekedte be magát a legjobb 10 közé. Ma azonban újabb mérföldkőhöz jutottak (egy olyanhoz, amit mindenképpen el szerettek volna érni debütáló szezonjukban): a francia mellett a csapattárs is ott volt az utolsó etapban.

A csapatfőnök, Günther Steiner a leintés után elismerte, az eredmény „kellemes meglepetés” volt a vezetőség számára. „Valóra vált az álmunk” – kezdte az olasz szakember. „Egyértelmű, hogy nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel, mi mást is mondhatnék? A szabadedzés után éreztük, hogy jók lehetünk, ha össze tudunk rakni néhány jó kört, de nem hittük, hogy mindkét autó bekerülhet a Q3-ba. Ez túl ambiciózusnak tűnt. Mégis megtörtént” – folytatta.

„Fenn volt az új első szárny, amit először Szingapúrban vetettünk be. Azt mondanám, hogy most tesztelhettük először rendesen, hiszen korábban voltak problémáink, és ha gondokkal szembesülsz, akkor kevesebb idő marad az adatok elemzésére. Most volt erre lehetőségünk, és meg is értettük őket. Szerintem ez volt a legfontosabb. Biztosra veszem, hogy a pálya vonalvezetése is jobban feküdt az autónknak, mint a legtöbb aszfaltcsíké. Kedvezően álltak a csillagok” – magyarázta.

Noha az év első négy versenyén háromszor is összejött a pontszerzés, a Haas azóta csak Ausztriában növelte egységei számát, most viszont itt a lehetőség, hogy véget vessenek a negatív sorozatnak. „Ha olyan problémákkal szembesült, amilyenekkel mi Malajziában és Szingapúrban, akkor az edzéseken csak arra figyelsz, hogy megértsd az abroncsokat és készíts valamilyen alapbeállítást. Ez is a tanulási folyamat része. Most már jobban értjük a dolgokat. Mindent tökéletesen értünk? Lehet, hogy nem, de folyamatosan tanulunk. Remélem, kihasználjuk a lehetőségeket. Majd holnap este megmondom, sikerült-e. Jó helyzetben vagyunk, lássuk, mi történik!” – fogalmazott.

Ma tehát nagy volt az öröm a Haasnál, ebbe azonban némi keserűség is vegyült, Gutierrez ugyanis nem tudta kihozni a maximumot az időmérőjéből, miután Lewis Hamilton túl lassan haladt előtte a gyorskörét megelőzően, amit így az optimálisnál hidegebb abroncsokkal kellett teljesítenie. Az eset pikantériája az, hogy az utóbbi időben többen kritizálták a mexikóit (például Lewis Hamilton is), aki a bírálók elmondása szerint gyakran gond van vele a kék zászlós jelzésnél.

Ezúttal viszont ő volt az „áldozat”. „A kör elején nagyon hidegek voltak az abroncsaim, mert Lewis valamilyen okból kifolyólag nagyon-nagyon lassan ment a pálya utolsó részén. Senki sem volt előtte, mégis lassan ment, az abroncsaim pedig sokat veszítettek az üzemi hőmérsékletükből. A kör elején nem voltak jók. A hetes kanyarban ki is csúsztam, és veszítettem vagy öt tizedet” – panaszkodott, majd megjegyezte, a történtek ellenére nem akarja a címvédőt okolni. „Ez nem kifogás. Folyamatosan be kell jutnunk a Q3-ba, hogy megtanuljuk, ott miként állnak össze a dolgok.”

Steiner – aki a szezon során többször védelmébe vette Gutiérrezt – eközben furcsának nevezte a Mercedes stratégiáját. „Eléggé furcsa dolgokat csinálnak. Nagyon lassan mennek, aztán hirtelen gyorsan, majd ismét lassítanak. Azt hiszem nagyon jók a gumimelegítésben. Ez bosszantó, mert hirtelen lassabbak lesznek. Még nem vizsgáltuk meg mikor, hiszen ez elég egyértelmű a GPS-adatokból. De az biztos, hogy mindig ugyanakkor. Ha egy Mercedes van körülötted, nem tudod, mire számíts. Hogy is mondják ezt? Ténferegnek. Igen, ott ténferegnek a pályán. Esteban lemaradt, amikor megkezdte a körét és két tizedet veszített, mert mindent elölről kellett kezdenie. Amikor ilyen ténfergőkkel találkozol, ezt már nem kapod vissza” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nuevo León
#7 Nuevo León 2016. október 09. 07:48  
Horizont:
A "top" 5 ? Nagyon max top3 leggyengébb, ha jóindulatú az ember :D

Hát ezek az okos kijelentésekkel Grosjeant szidjatok inkabb mert Gutinak közel olyan a tempója mint a franciànak és Gro nagyon jó kis pilóta :)

Horizont
#6 Horizont 2016. október 09. 00:53  
Thibczy:
A "top" 5 leggyengébben szerintem benne van.

A "top" 5 ? Nagyon max top3 leggyengébb, ha jóindulatú az ember :D

Nonohari
#5 Nonohari 2016. október 08. 23:31  

Hamilton vagy Rosberg amit maga alá fingik egy gyors körön igyekezetében az értékesebb mint Guti bármely szava. Na.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. október 08. 23:16  

Legalább rájön milyen az amikor vki feltartja a másikat.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. október 08. 23:00  
Jadeite:
Ha most Guti is 1 tahó fasz lenne, mutogathatta volna a középső ujját. Egyébként egyáltalán nem rossz pilóta.

A "top" 5 leggyengébben szerintem benne van.

Jadeite
#2 Jadeite 2016. október 08. 21:44  

Ha most Guti is 1 tahó fasz lenne, mutogathatta volna a középső ujját. Egyébként egyáltalán nem rossz pilóta.

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. október 08. 17:12  

Százból egyszer a másik oldalon van, mint szokott. Szerintem mélyen hallgatnia kellene inkább. Semmi keresnivalója a mezőnyben.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”