Most Hamilton húzta a rövidebbet az első kanyarban

írta: M4Sport
2016. március 20. 10:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton úgy érzi, Nico Rosberg keménysége miatt többet veszített, mint gyengére sikerült rajtja miatt. A német csapattárs viszont nem is tudta, hogy hozzáért a brit autójához.

Nem indult jól a Mercedes versenye Ausztráliában, hiszen Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen mindkettejüket lehagyta a megismételt rajtnál. Nico Rosberg jött ki jobban az első körből: bár a vörös autókat nem tudta tartani, legalább megelőzte a pole-ból elrugaszkodó Lewis Hamiltont, aki ráadásul az első kanyarban kissé szélesre is futott, s több helyet is veszített. Meghatározó pillanat volt ez Rosberg mai győzelme szempontjából.

„Nagyon izgalmas volt, tökéletes szezonkezdés! Nagyon szoros volt. Valójában jól rajtoltam, de Sebastian meg egyszerűen szárnyalt” – kommentálta az első pillanatokat Rosberg a Sky Sportsnak. „Ő a pálya tisztább feléről indulhatott, én a piszkosabbról. De nagyon elszántan érkeztem az első kanyarba. Azt mondtam, akkor is megpróbálom, átveszem a vezetést. De ő még nálam is később fékezett, én hatalmasat blokkoltam, alig tudtam tartani az autót. Aztán kezdődött a nagy párharc a Ferrarival. De a csapatom sikeresen megoldotta. Remekül választottunk gumit a piros zászlónál. Hihetetlen volt.”

A kérdésre, tisztában volt-e azzal, hogy nehéz helyzetbe hozta Hamiltont az első kanyarban, ahol hátsó kereke még hozzá is ért a brit első szárnyához, az immáron tizenötszörös futamgyőztes elárulta, szó sem volt szándékos keménykedésről. „Nem is tudtam, hogy egyáltalán mögöttem van, sosem nézek hátra, csak arra koncentráltam, ami előttem volt. Közben ráadásul Kimi is érkezett belülről. Bármi is történt, bocsánatot kérek, ha részem volt ebben” – mondta.

Szavai már csak amiatt is érdekesek, mert a múlt év második felében Szuzukában és Austinban is ő húzta a rövidebbet a rajt utáni kakaskodásból, melynek során mindkétszer a pálya mellett találta magát, s ugyanúgy pozíciót vesztett, mint most Hamilton. Amerikában sapkadobálás volt a vége a történetnek (Sebastian Vettel fel is idézte a jelenetet ma…) – ezúttal viszont a két rivális összeölelkezett a leintést követően.

Hamilton ennek ellenére úgy látta, elsősorban kiszorulása vette el győzelmi esélyeit. „Én nem éreztem olyan rossznak a rajtomat. A mérnökömmel beszéltünk, egyszerűen ez egy nehéz rajt volt, amelynél túlpörögtek a kerekek. Igen, sokként ért az indulás, de még rosszabb volt, hogy az egyes kanyarban Nico miatt le kellett mennem a pályáról – itt veszítettem igazán sokat. De sikerült visszatérnem, és elégedett lehetek, hogy egyáltalán második lettem.”

A háromszoros bajnok ezt követően alternatív stratégiára váltott: a közepes gumikat tetette autójára, mellyel vélhetően a piros zászló nélkül is megpróbált volna végigmenni. „A legnehezebb az volt, hogy nem tudhattad, mennyire hagyatkozhatsz a gumikra, meddig fogják bírni. Amikor már húsz kör volt bennük, arra gondoltam, nem bírják tovább, elkezdtem csúszkálni. A kilences kanyarban egyszer szélesre is futottam, Sebastian pedig a nyomomban volt. Utána nagyon csúszott. De összességében a taktikánk remek volt” – értékelt.

Hozzátette: „Kicsit elégedett, kicsit bosszús is vagyok. Elég messziről kapaszkodtam vissza, és kármentésnek ez jó volt. A csapat kiváló munkát végzett, és van még hátra húsz verseny. Én a pozitívumokat nézem. Két éve pontot sem szereztem Ausztráliában, most második lettem.”

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Timad
#8 Timad 2016. március 20. 18:36  
Jocke:
Nem. Hamiltont egyszer verte meg a csapattársa, mégpedig 2011-ben. Ő arról beszél, hogy 2007-ben, 2010-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben a csapattársa nyert először a szezon során (vagyis: Alonso, Button, Button, Rosberg és Rosberg), akkor Hamilton végzett előrébb a pontversenyben az évad végén.

Yepp, pontosan.

Nem értem honnan jött ez a csak 3x tudta megverni a csapattársát...

Jocke
#7 Jocke 2016. március 20. 16:55  
Elmer:
Magyarul 10 éve seggrakétában ül, és csak háromszor tudta megverni a csapattársát?

Nem. Hamiltont egyszer verte meg a csapattársa, mégpedig 2011-ben. Ő arról beszél, hogy 2007-ben, 2010-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben a csapattársa nyert először a szezon során (vagyis: Alonso, Button, Button, Rosberg és Rosberg), akkor Hamilton végzett előrébb a pontversenyben az évad végén.

cyberpunk999
#6 cyberpunk999 2016. március 20. 16:03  

Ha Rosberg direkt csinálta, akkor még lehet belőle világbajnok.
Ha csak arra figyelt, hogy Hamilton minél rosszabbul jöjjön ki belőle hozzá képest, akkor megvan az a plusz, ami a győzelemhez kell.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ők ketten fognak menni a vb címért és az ilyenek nagyon sokat fognak számítani.

Ha nem direkt csinálta, akkor marad neki a második hely.

Egyébként szerintem ez simán belefért, még szándékosan is. így kell versenyezni.

Polarity
#5 Polarity 2016. március 20. 14:52  
Elmer:
Magyarul 10 éve seggrakétában ül, és csak háromszor tudta megverni a csapattársát?

Majdnem, magyarul háromszor verte meg a csapattársát világbajnoki győzelmet ünnepelve. Plusz a sallang, amikor nem lett vb.

Elmer
#4 Elmer 2016. március 20. 13:22  
Timad:
Fun fact: Ha Hamilton csapattársa szerzett kettejük közül előbb győzelmet a aszezonban, a végén mindig Hamilton végzett előrébb. Fun fact 2: Zsinórban a 10. Évadában is szerzett polet. Ami egyben azt is jelenti, h az összes eddigi f1-es szezonjában szerzett első rajtkockát.

Magyarul 10 éve seggrakétában ül, és csak háromszor tudta megverni a csapattársát?

Timad
#3 Timad 2016. március 20. 12:02  

Fun fact: Ha Hamilton csapattársa szerzett kettejük közül előbb győzelmet a aszezonban, a végén mindig Hamilton végzett előrébb.

Fun fact 2: Zsinórban a 10. Évadában is szerzett polet. Ami egyben azt is jelenti, h az összes eddigi f1-es szezonjában szerzett első rajtkockát.

hammertime
#2 hammertime 2016. március 20. 11:05  

Kb. olyan volt mint anno Spa, csak itt Ham engedett, ezért nem lett komolyabb törés/defekt.

stonefly
#1 stonefly 2016. március 20. 10:40  

Nem szabad igazságtalannak lenni. Most Rosberg hozta magát jobb pozícióba az első kanyarban. Nem féltem Hamiltont, a későbbiekre nézve ettől jobb eredményt nem kívánhatott magának.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”