Mostantól minden másképp lesz a Ferrari technikai részlegén

írta: M4Sport
2016. augusztus 02. 14:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari nem pótolni kívánja James Allisont, hanem olyan struktúra kialakításába kezdett, amely a nagynevű technikai igazgató nélkül is hatékonnyá teszi a csapatot. Maurizio Arrivabene szerint nincs híján a tehetségeknek Maranello.

Megbotlott a paripa. Hetek óta hanyatló teljesítményt mutat a Scuderia, és azok után, hogy Hockenheimben a Red Bull a gyártók bajnokságának második helyéről is letaszította őket, már az olaszok is elismerték, idei autójuk Spanyolország óta egyszerűen alig fejlődött.

„A leszorítóerő hiányát két területre oszthatjuk: mechanikai és aerodinamikai oldalra. Nekünk mindkét téren hiányosságaink vannak, ami a gumik működése terén is nehézségeket okoz” – mutatott rá a csapatvezető, Maurizio Arrivabene, aki ettől függetlenül hallani sem akar a 2016-os projekt leállításáról. „Nem, küzdünk, ameddig csak lehet” – jelezte.

Bár talán nem tennék rosszul, ha sok más csapathoz hasonlóan inkább a változásokat hozó 2017-es szezonra helyeznék át a fő hangsúlyt, Arrivabene szerint erre nincs szükség. „Csoportokban fognak dolgozni a jelenlegi autó javításán. Minden technikus kommunikál a másikkal, de nagy különbség mostantól, hogy többé nem lesz olyan, hogy X úr, csak egy autó lesz, amely egy több munkacsoportból álló szervezet munkájának eredménye.”

És ezzel máris előrebocsátotta: miközben eddig James Allison technikai igazgató volt az origója minden fejlesztésnek és projektnek, a szakember távozását követően házon belül, egységes csapatként próbálják hatékonyabbá tenni a munkát.

„Az újjászervezés már azt megelőzően megtörtént, hogy változtattunk volna. Ez nem úgy működik, hogy meghozol egy döntést, aztán felforgatod a csapatot” – utalt arra, hogy változások máris történtek a csapat működése terén. Hogy várhatóak-e további átszervezések is, arra csak annyit felelt: „Nem mondtam, de nem felelek erre a kérdésre.”

Ferrari, Maurizio ArrivabeneA Ferrari számára nem újdonság, hogy autójuk aerodinamikai téren marad el a riválisokétól. Kis túlzással a Schumacher-korszak lezárulta óta ez jelenti az olaszok gyenge pontját. Csakhogy miközben Fernando Alonso éveiben erre elsősorban az infrastruktúra megfelelő fejlesztésének hiánya volt a magyarázat (ld. éveken át félrevezető adatokkal szolgáló szélcsatorna), ez jelenleg már nem lehet kifogás, hiszen Sergio Marchionne elnöksége óta komoly beruházásokkal segítette a Scuderia szélcsatornájának, szimulációs eszközeinek modernizálását.

Talán szakértelem terén is lenne lemaradásuk? Nem véletlen, hogy Allison távozása kapcsán az egyik leggyakrabban föltett kérdés a brit pótlására irányul: Fog-e szakmai körökben nagyágyúnak számító mérnököket szerződtetni a Ferrari, s ha vannak ilyen szándékai, kiket tudnának Olaszországba csábítani?

Arrivabene állítja, ez nem létfontosságú kérdés számukra, mert helyzetükön nem csak új Allisonok és Adrian Neweyk szerződtetésével tudnak javítani. „Már sokszor elmondtam: más lesz a technikai struktúránk, de ez csak akkor válhat véglegessé, ha tudod, kik lesznek a csapatodban, és mire vagy képes. Nálunk megvan a tehetség. Persze kérdezhetnénk, hogy ezen képességek miért nem jönnek elő jobban. Csakis rajtunk múlik, hogy megoldjuk ezt, valamint hogy kijelöljük az elérendő célt. Ha a koncepciót letisztáztuk, akkor már nincs szükség külsősöket keresni. Mi most nem a nagy tehetségeket keressük” – nyomatékosította.

És ezzel egyúttal a motorrészleg éléről technikai igazgatóvá kinevezett Mattia Binotto jövőbeni szerepét is vázolta: neki teljesen más feladata lesz, mint Allisoné volt. „Ha egy nagyon tehetséges embered van, az egész csapat azt fogja csinálni, amit ő mond. Viszont ha nincs ilyen embered, akkor megbízhatod Mattia Binottót, aki kialakít egy új, horizontális struktúrát” – magyarázta.

Oszd meg!

32 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

concorde
#32 concorde 2016. augusztus 03. 07:19  

Majd jövőre ismét átszervezik meg azután is. Wéber teljesen jól megfogalmazta a valóságot a közvetítés alatt. A vicc az, hogy a Ferrarinak így is megéri az F1.

Thibczy
#31 Thibczy 2016. augusztus 03. 01:38  
plman:
„Ha egy nagyon tehetséges embered van, az egész csapat azt fogja csinálni, amit ő mond. Viszont ha nincs ilyen embered, akkor megbízhatod Mattia Binottót, aki kialakít egy új, horizontális struktúrát” lehet, hogy hosszú volt 12 óra meló, vagy a fordítás nem pontos, de ez egy elég furcsa mondat. Ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy ha ló nincs megteszi egy szamár is. Mindazonáltal akár be is jöhet, úgy emlékszem, hogy mikor a red bull majd később a merci is a szokásostól eltérő csapatvezetést vezetett be sokak azt mondták, hogy ez nem fog beválni, aztán kezdetben valóban úgy tünt, hogy nem fog működni, de aztán csak bevált a dolog.

Ha van sok jó szakember, akkor működni tud egy horizontális struktúra, ahogy a Mercinél is megfért egymás mellett Willis, Costa és Bell, illetve még több dudás egy csárdában. A Ferrarinál viszont nincs már egy komolyabb ismert aero szakember se, mert az összeset szélnek eresztette már az elmúlt 7 évben.

plman
#30 plman 2016. augusztus 02. 23:27  

„Ha egy nagyon tehetséges embered van, az egész csapat azt fogja csinálni, amit ő mond. Viszont ha nincs ilyen embered, akkor megbízhatod Mattia Binottót, aki kialakít egy új, horizontális struktúrát”

lehet, hogy hosszú volt 12 óra meló, vagy a fordítás nem pontos, de ez egy elég furcsa mondat. Ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy ha ló nincs megteszi egy szamár is.

Mindazonáltal akár be is jöhet, úgy emlékszem, hogy mikor a red bull majd később a merci is a szokásostól eltérő csapatvezetést vezetett be sokak azt mondták, hogy ez nem fog beválni, aztán kezdetben valóban úgy tünt, hogy nem fog működni, de aztán csak bevált a dolog.

Bredio
#29 Bredio 2016. augusztus 02. 22:55  

Mire Vettel kiöregszik, addigra leszerződtetik Mick Schumachert, és tőle várják majd a megváltást. Figyeljétek meg.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 02. 23:07

sába
#28 sába 2016. augusztus 02. 22:53  
NanoKutya:
Pedig jó fejek...az ősellenséget, a mekit próbálják felhozni magukra...de annyira balfaszok még ők se tudnak lenni!

Hát az nem lenne túl egyszerű feladat.

Bredio
#27 Bredio 2016. augusztus 02. 22:52  

Nagyon elszaladt velük a ló...

sába
#26 sába 2016. augusztus 02. 22:49  

A fejlesztéssel nem kell leállni. Vadi új az autó, baromi sok minden rejtély a számukra a viselkedésével kapcsolatban. A szürke zónákat meg kell ismerni, különben hogy építik meg a jövő évi autót.
Lehet tényleg nem ártana más sportágból, más területről friss embereket, ötleteket a csapathoz hozni.
Érdeklődéssel várom, mikor látunk végre számottevő fejlődést a csapattól.
„Nem mondtam, de nem felelek erre a kérdésre.” Ez meg milyen mondat?

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 02. 22:52

NanoKutya
#25 NanoKutya 2016. augusztus 02. 21:25  
Tasi-r:
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Remek Ötlet! Szuper jó! ( az ellenfeleknek :D )

Pedig jó fejek...az ősellenséget, a mekit próbálják felhozni magukra...de annyira balfaszok még ők se tudnak lenni!

sztárvorsz
#24 sztárvorsz 2016. augusztus 02. 21:22  

Egy jó csapatfőnök többet ér mint egy jó mérnök. Newey-nak is volt gyenge szériája már, amikor szinte fel se tűnt h a McLarennél dolgozik, illetve a Mercedes-ről is jó ideig mondogatták, hogy csak bukott mérnököket tudnak összeszedni. Én személy szerint Domit sosem éreztem valahogy megfelelő embernek a csk posztra, Arrivabene-t meg még korai volna megítélni.

Hombre B
#23 Hombre B 2016. augusztus 02. 19:38  
Go.Michael:
Egyetértek. Én ezt a csapatmunkát egyébként támogatom, még jobban összekovácsolja az egész ferrari családot, csak legyen sikeres project. Igazából más forgatókönyv nem nagyon jöhetett volna létre, Brawn nem akar vissza térni, Key pedig szerintem érinthetetlen a rb család kötelékéből, Newey szintén. De tegyük fel sikerült volna valakit elcsípni, +1 évig ziher nem állhatott volna munkába. Könnyen mondja mindenki hogy nincs nagy név, de azért az f1-ben a legjobb mérnökök és szakik dolgoznak. Binotto előtt adott a feladat, lehet megtaláltuk a következő kiemelkedő tehetséget, de lehet hogy nem Jó lenne sikerülne ezt az aero területet rendbe pofozni, a motor adott jövőre pedig korlátlanul lehet fejleszteni. Ebből kell most kifőzni a győztes receptet.

Igen, hasonlóan látom én is, aztán kiderül, lehetőséget meg kell adni.

#17 Zasalamel

Helyes. :D

GreenHonda
#22 GreenHonda 2016. augusztus 02. 19:14  
F1890:
mintha kicsit allison nyakába akarnák varrni a dolgokat h nem jött be az h egy ember megmondja a "tutit" és mint látjuk az egy ember kurvára nem mondta meg a tutit :D sztem ez jó döntés

Mondjuk azt is megfigyelhetjük hogy hiába voltak jó szakemberek itt, valahogy más csapatoknál mind sikeresek voltak, Allison már az utóbbi 6 évben a nyolcszázadik ember aki úgy néz ki nagy kapás, aztán valahogy a Ferrarinál senki nem tudta beváltani az ígéretét

GreenHonda
#21 GreenHonda 2016. augusztus 02. 19:11  
jtfan:
Már nem azért, de annyi pénzből illik legalább harmadiknak lenni. Cseréld meg a Williams vagy a Force India költségvetését a Ferrariéval. Utána csak pislognál.

meg bónuszpénzek külön ami csak a Ferrrarinak jár mert 66 éve festenek az F1-ben piros autókat + politikai lobbierő, + legerősebb befolyás a marketingszerep által

velorex
#20 velorex 2016. augusztus 02. 19:01  

Minden héten munkaértekezlet lesz a Ferrarinál és be kell számolni mindegyik részlegnek mit kalapáltak össze és ezt fogja véleményezni a többi? :- }
No, ha ez eredményt fog felmutatni akkor le a kalappal előttük!

F1890
#19 F1890 2016. augusztus 02. 18:28  

mintha kicsit allison nyakába akarnák varrni a dolgokat h nem jött be az h egy ember megmondja a "tutit" és mint látjuk az egy ember kurvára nem mondta meg a tutit :D
sztem ez jó döntés

Benhower
#18 Benhower 2016. augusztus 02. 18:23  
jtfan:
Már nem azért, de annyi pénzből illik legalább harmadiknak lenni. Cseréld meg a Williams vagy a Force India költségvetését a Ferrariéval. Utána csak pislognál.

Willi? Ne röhögtess, 14 óta a motorból élnek, az FI fele vagy kevesebb költségvetéssel a nyakukon van... FI Torro, na ők aláznák a ferkát azonos költségvetéssel, de hát ez van sajna, elfogyott a mérnök gárdájuk, amit nem tudtak szinvonalassan pótolni.

Zasalamel
#17 Zasalamel 2016. augusztus 02. 18:19  
Hombre B:
Persze, mindenre idő kell, de Allison-nak ez rendelkezésre állt, illetve azért Binotto is ismeri a csapatot és valószínű nyár végéig tudni fogják ki fog távozni még, úgy, hogy nagyon gyorsan fel lehet mérni a rendelkezésre álló keretet. Plusz ha Sergio által említett felmérés is valós volt, akkor azok az információk is rendelkezésre állnak, hogy az egyes egységeken belül kinek mi a véleménye, mit lát jónak, rossznak, szóval nem nulláról indulnak. #13 Zasalamel Hogy jött ki ez a 10 év? :D

Osztottam, szoroztam, deriváltam, konvergáltam, majd kerekítettem és kijött kereken a 10 év. :D

15
Aero terén r*hadtul kéne egy értelmes tervező, Binotto motormérnök, ő nem fog tudni segíteni aero terén.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 02. 18:21

jtfan
#16 jtfan 2016. augusztus 02. 17:51  
Promeboi:
Még akár jól is alakulhat az átszervezés, én bízom bennük. Így is jó a csapat, minden évben ott vannak a top 3-ban, ezt elég kevés csapat tudja elmondani magáról

Már nem azért, de annyi pénzből illik legalább harmadiknak lenni.
Cseréld meg a Williams vagy a Force India költségvetését a Ferrariéval. Utána csak pislognál.

Go.Michael
#15 Go.Michael 2016. augusztus 02. 17:42  
Hombre B:
Persze, mindenre idő kell, de Allison-nak ez rendelkezésre állt, illetve azért Binotto is ismeri a csapatot és valószínű nyár végéig tudni fogják ki fog távozni még, úgy, hogy nagyon gyorsan fel lehet mérni a rendelkezésre álló keretet. Plusz ha Sergio által említett felmérés is valós volt, akkor azok az információk is rendelkezésre állnak, hogy az egyes egységeken belül kinek mi a véleménye, mit lát jónak, rossznak, szóval nem nulláról indulnak. #13 Zasalamel Hogy jött ki ez a 10 év? :D

Egyetértek. Én ezt a csapatmunkát egyébként támogatom, még jobban összekovácsolja az egész ferrari családot, csak legyen sikeres project. Igazából más forgatókönyv nem nagyon jöhetett volna létre, Brawn nem akar vissza térni, Key pedig szerintem érinthetetlen a rb család kötelékéből, Newey szintén. De tegyük fel sikerült volna valakit elcsípni, +1 évig ziher nem állhatott volna munkába. Könnyen mondja mindenki hogy nincs nagy név, de azért az f1-ben a legjobb mérnökök és szakik dolgoznak. Binotto előtt adott a feladat, lehet megtaláltuk a következő kiemelkedő tehetséget, de lehet hogy nem Jó lenne sikerülne ezt az aero területet rendbe pofozni, a motor adott jövőre pedig korlátlanul lehet fejleszteni. Ebből kell most kifőzni a győztes receptet.

Hombre B
#14 Hombre B 2016. augusztus 02. 17:21  
Go.Michael:
Tegyük hozá hogy mind a két csapatnak hosszú-hosszú évek kellettek hogy olyan múltuk legyen amiről manapság beszélhetünk. Nálunk pedig 2 év után világvége van. Egy komplett átszervezésnél idő kell hogy eredményt lássunk. Ha nincs más lehetőség bízzunk ebben, Alonso is megmondta, hátha jövőre betalálnak a fejlesztéssel, hátha mi is. :D

Persze, mindenre idő kell, de Allison-nak ez rendelkezésre állt, illetve azért Binotto is ismeri a csapatot és valószínű nyár végéig tudni fogják ki fog távozni még, úgy, hogy nagyon gyorsan fel lehet mérni a rendelkezésre álló keretet. Plusz ha Sergio által említett felmérés is valós volt, akkor azok az információk is rendelkezésre állnak, hogy az egyes egységeken belül kinek mi a véleménye, mit lát jónak, rossznak, szóval nem nulláról indulnak.

#13 Zasalamel

Hogy jött ki ez a 10 év? :D

Zasalamel
#13 Zasalamel 2016. augusztus 02. 16:42  

Szal 10 évig tuti nem lesz ferka vb. Remek!

qanic
#12 qanic 2016. augusztus 02. 16:19  

Ez a nem megy valami, nevezzünk ki egy bizottságot dolog ismerős valahonnan. Nekik inkább egy Mateschitz-re lenne szükségük. Akkor lenne végre gazdája a paripának.

Go.Michael
#11 Go.Michael 2016. augusztus 02. 16:13  
Hombre B:
Igazából szerintem ez nem egy rossz elképzelés, persze megvan benne, hogy a kényszer okozta helyzet miatt kell így csinálni, de szerintem az RB és a Mercedes is hasonlóan van felépítve. Előbbinél azért gondolom így, mert Newey már csak félig dolgozik ott és nem egy vezető mérnök távozott már tőlük és még is képesek az élen lenni és fejlődni.

Tegyük hozá hogy mind a két csapatnak hosszú-hosszú évek kellettek hogy olyan múltuk legyen amiről manapság beszélhetünk. Nálunk pedig 2 év után világvége van. Egy komplett átszervezésnél idő kell hogy eredményt lássunk. Ha nincs más lehetőség bízzunk ebben, Alonso is megmondta, hátha jövőre betalálnak a fejlesztéssel, hátha mi is. :D

Hombre B
#10 Hombre B 2016. augusztus 02. 15:21  

Igazából szerintem ez nem egy rossz elképzelés, persze megvan benne, hogy a kényszer okozta helyzet miatt kell így csinálni, de szerintem az RB és a Mercedes is hasonlóan van felépítve. Előbbinél azért gondolom így, mert Newey már csak félig dolgozik ott és nem egy vezető mérnök távozott már tőlük és még is képesek az élen lenni és fejlődni.

vacsad
#9 vacsad 2016. augusztus 02. 15:12  
kulcsarb:
mióta Montezemolo elment, szétesett a Ferrari, Montezemoloval sem voltak sikeresek, de legalább volt egy irány, amit követtek, és lehetett reménykedni, hogy beletalálnak.

Nem voltak sikeresek Montezemolo-val, mármint 1991-2010 között? Szerintem nem volt egy rossz korszak azért :D

opamisi
#8 opamisi 2016. augusztus 02. 14:58  

Ez nagyon úgy hangzik mintha Marchione olaszosítani akarna. Asszem ebbe már egyszer belebuktak. Elsősorban a saját elvárásaik súlya törte őket össze sztem.

csiga00
#7 csiga00 2016. augusztus 02. 14:55  

Én megvárnám, mire jutnak az átszervezéssel. Persze, ha tippelnem kellene, én sem állítom, hogy húdeerősek lesznek. Viszont az tény, hogy eddig akárkit igazoltak, sehogysem működött a dolog, nem volt előrelépés, így egy idő után az átalakítás hozhat valami pluszt. Természetesen egy jó tervező nem ártana. Lehet a NASA-tól aerodinamikai mérnököt igazolni, hátha unja valaki az űrhajózást (ráadásul a Ferrarinak is jár már egy) :D

"Nem, küzdünk, ameddig csak lehet" - ez vagy kamu vagy olyan dolgokat akarnak fejleszteni, ami hasznos lehet a jövőre nézve. Nem hinném, hogy a konstruktőri bajnokság annyira izgatná őket, főleg 2017 előtt, átalakítások közepette.

Givangel
#6 Givangel 2016. augusztus 02. 14:55  
Promeboi:
Még akár jól is alakulhat az átszervezés, én bízom bennük. Így is jó a csapat, minden évben ott vannak a top 3-ban, ezt elég kevés csapat tudja elmondani magáról

A ferrarinak van a legnagyobb koltsegvetese. A manor ugyanazzal a koltsegvetessel siman lenyomna oket (vagy ha a manor nem is, de az FI biztosan)

kulcsarb
#5 kulcsarb 2016. augusztus 02. 14:43  

mióta Montezemolo elment, szétesett a Ferrari,

Montezemoloval sem voltak sikeresek,
de legalább volt egy irány, amit követtek,
és lehetett reménykedni, hogy beletalálnak.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 02. 14:43

Go.Michael
#4 Go.Michael 2016. augusztus 02. 14:38  

„Ha egy nagyon tehetséges embered van, az egész csapat azt fogja csinálni, amit ő mond. Viszont ha nincs ilyen embered, akkor megbízhatod Mattia Binottót, aki kialakít egy új, horizontális struktúrát” – magyarázta.

Azaz nem tudunk igazolni nagy tehetséget.

Promeboi
#3 Promeboi 2016. augusztus 02. 14:38  
Tasi-r:
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Remek Ötlet! Szuper jó! ( az ellenfeleknek :D )

Még akár jól is alakulhat az átszervezés, én bízom bennük. Így is jó a csapat, minden évben ott vannak a top 3-ban, ezt elég kevés csapat tudja elmondani magáról

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. augusztus 02. 14:35  

"többé nem lesz olyan, hogy X úr, csak egy autó lesz, amely egy több munkacsoportból álló szervezet munkájának eredménye"

ezt káosznak hívják, és nem túl hatékony.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 02. 14:43

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. augusztus 02. 14:18  

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Remek Ötlet! Szuper jó! ( az ellenfeleknek :D )

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt