Motorhangok: A versenyzők érzik a javulást – de még ez sem elég?

írta: M4Sport
2016. február 24. 12:20
FOTÓ: ©Haas/Youtube

Az FIA kizárólag a sokat bírált motorhangok javítása érdekében változtatott a kipufogóra vonatkozó szabályokon. A különbség az első tesztnapok után érzékelhető – de még ez is kevés?

A 2016-os regulák értelmében a gyártóknak idei erőforrásuknál szét kellett választani egymástól a hagyományos kipufogógázokat a megkerülőszeleptől érkezőktől. Az elmúlt két évben a megkerülőszelepnél kialakított leágazás (a járulékos cső visszatért a főcsőbe) amolyan hangtompítóként működött – mostantól azonban a csapatok két vagy három, egymástól elkülönített csövet használhatnak. (A gyártók közül egyébként csak a gyári Renault döntött a két cső mellett, a többiek tripla megoldást alkalmaznak, még a Red Bull is.)

Sebastian Vettel érez némi változást a motorhang erejében, de elmondása szerint ezzel még korántsem elégedett. „A motorhang erősebb egy kicsivel, de még mindig nem olyan, mint kellene. Jobb, mint volt, most már inkább hangzik úgy, mint egy igazi Forma–1-es motor” – alkotott véleményt Sebastian Vettel az első két tesztnapot követően.

A Mercedesnél elárulták, próbapados tesztjeiken az új kipufogónak köszönhetően 4 decibeles erősödést mértek a motorhang terén. Versenyzőjük, Nico Rosberg szintén javulásról számolt be 172 körös tesztmaratonja után. „Egy kicsivel hangosabbá váltak. Természetesen nem tökéletes még, kicsit jobb lenne a még erősebb hangzás, de most így sikerült, és ezt is el kell fogadnunk” – magyarázta Vettel honfitársa.

Az Autosport helyszíni tudósítója, Ben Anderson eközben arról számolt be, nem könnyű megítélni, mennyiben is változott az erőforrások hangereje, mivel az egyes gyártók között is lehet különbséget tapasztalni. „Miközben az új motorokat nem érezni hangosabbnak, egyértelműen jobban szólnak. A Ferrari nagyon hasonlóan szól, mint a Mercedes, amely a múlt évben egyértelműen a legtisztábban szólt a V6-osok közül. A Renault, amely tavaly nagyon tompának hangzott, most sokkal jobban hasonlít már az említett két gyártó motorjára. És ugyanez a helyzet a Hondával is, amely továbbra is megőrizte érdes hangzását a gázelvételkor, de például a nyújtott hármas kanyarban is hasonló volt a helyzet. Ettől eltekintve azonban sokkal inkább egy normál motorként szól” – írta a brit újságíró, hozzátéve, hogy a McLaren vélhetően most már jobban tudja, miként kell alakítania a motorvezérlését.

Anderson végül megemlítette: a számok valóban erősebb hangzásról tanúskodnak. Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője azt nyilatkozta, 124 dB-es hangerőt mértek a régi, 128 dB-est az új kipufogójukkal a próbapadon, s ez az érték nem sokban marad el a V8-asok 129,5 dB-es értékétől. Más kérdés, hogy a mélyebb hangzást halkabbnak érzi az emberi fül.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hun005
#8 hun005 2016. február 24. 19:13  

Ugyan már ennél csak lejjeb lehet!
A motorhangok itt kezdődnek!
https://www.youtube.com/watch?v=lSfBr4GddCw

Utoljára módosítva: 2016. február 24. 19:14

f1 the best
#7 f1 the best 2016. február 24. 18:50  

Fontos a motorhang és amit lehet tegyenek is meg annak érdekében, hogy minél jobb legyen.
DE ha a hatékonyság és a motorhang között kell választani, akkor én a hatékonyságot választom.

trialboj
#6 trialboj 2016. február 24. 17:05  
sfakos:
Én se értem mit várnak még.... Nyilván sose fognak úgy szólni mint a V8/10/12-ők, de még csak úgy se mint egy nagyobb hengerűrtartalmű szívó motor.... Ez ilyen ennyi. Azért az érdekesebb szerintem, hogy ezekből a kis "szarokból" mit hoznak ki..... Ui.: Nem mondom, én is visszacserélném a régi szívókra, de 2016 van.

De már szerintem te sem leszel libabőrös ha beröffentenek egy ilyen motort, vagy ha túráztatják, mikor előkészítik a kigurulásra. Ez így sokkal gyérebb élmény, persze ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak, de ha meg lehet(ett) volna oldani hangosabb módszerrel is, akkor többen örülnének, mint ahányan most legyintenek, hogy nekem mind1.

trialboj
#5 trialboj 2016. február 24. 17:02  

Ez a 4 db-es növekedés biztos jól van fordítva? Az annyira csekély, hogy észre sem lehet nagyon venni.

_JuSuF_
#4 _JuSuF_ 2016. február 24. 15:20  
sfakos:
Én se értem mit várnak még.... Nyilván sose fognak úgy szólni mint a V8/10/12-ők, de még csak úgy se mint egy nagyobb hengerűrtartalmű szívó motor.... Ez ilyen ennyi. Azért az érdekesebb szerintem, hogy ezekből a kis "szarokból" mit hoznak ki..... Ui.: Nem mondom, én is visszacserélném a régi szívókra, de 2016 van.

+1

sfakos
#3 sfakos 2016. február 24. 14:05  
Masters_Of_Hardcore:
Jó lenne ha nem picsognának már emiatt. Jó ez a mélyebb hangzás. Semmi baj nincs vele. A divatdrukkerek nyafognak csak...

Én se értem mit várnak még.... Nyilván sose fognak úgy szólni mint a V8/10/12-ők, de még csak úgy se mint egy nagyobb hengerűrtartalmű szívó motor....

Ez ilyen ennyi. Azért az érdekesebb szerintem, hogy ezekből a kis "szarokból" mit hoznak ki.....

Ui.: Nem mondom, én is visszacserélném a régi szívókra, de 2016 van.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. február 24. 13:56  

Jó lenne ha nem picsognának már emiatt. Jó ez a mélyebb hangzás. Semmi baj nincs vele. A divatdrukkerek nyafognak csak...

Agressor
#1 Agressor 2016. február 24. 13:36  

Az biztos, hogy onboard felvételeken a Ferrari V6-osa szól a legszebben... A sok vak között ő a félszemű...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják