Motorszabályok: Péntek délig minden eldől!

írta: M4Sport
2016. április 28. 15:00
FOTÓ: ©Renault

Péntek délig eldől, miként alakulnak a 2017-es és 2018-as szabályok. Az egyezség már küszöbön – de még a végső fordulat lehetősége sem kizárt…

A motorszabályok szempontjából eredménytelenül zárult az F1 Bizottság keddi angliai ülése, így a résztvevőknek már csak két napjuk maradt arra, hogy megállapodjanak a szóba került változásokról, azaz többek között a motorok árának csökkentéséről, a teljesítmény kiegyenlítésének kérdéséről, valamint a módosítópont-rendszer sorsáról.

A hírek szerint a kedden a kevés résztvevő miatt elmaradt szavazásra pénteken kerül majd sor fax formájában: az érintetteknek délig lesz idejük dönteni a 2017-es szabályokról.

A szavazásnál az újdonságok bevezetéséhez a 26 tagból legalább 18-nak igennel kell voksolnia. A keddi ülésen úgy tűnt, ennek elérése nem lehet probléma: az FIA mellett a csapatok is támogatják a javaslatokat. Az eddig rendre az alternatív motorok mellett kampányoló Bernie Ecclestone pedig ezúttal egyetlen kifogással sem állt elő. Szakértők szerint azért, mert túlságosan rá van utalva az FIA-elnök Jean Todtra ahhoz, hogy vele ellentétes véleményen legyen.

Csakhogy mindez pletykák szerint még távolról sem jelenti azt, hogy a brit ne próbálna keresztbe tenni a gyártóknak. A keddi ülésen azért napolták el a végső szavazást, mert a versenyrendezők és szponzorok képviselői közül többen nem is jelentek meg. Belső források szerint nem véletlenül. Az Auto Motor und Sport arról számolt be, hogy maga Ecclestone javasolta nekik, maradjanak távol, hogy ezzel is tovább halogassák a végső döntést…

Péntek délig marad a kérdés: vajon meglesz-e a megújuláshoz szükséges szavazatszám. A mérleg nyelvét egyelőre úgy tűnik, a nyolc futamrendező, valamint a szponzorokat képviselő Rolex embere jelenti majd. Ugyanakkor még az sem biztos, hogy a motorszempontból kiszolgáltatott helyzetben lévő Red Bull és Toro Rosso, a Honda motorjait legfeljebb egy további csapatnak átengedő McLaren, valamint az anyagiak miatt aggódó Force India és Sauber nem áll elő valamilyen kifogással.

Növelik az üzemanyaghatárt

Ami a 2017-es karosszériákat illeti, már jóval biztosabbnak tűnik a jövő. A keddi ülés résztvevői helyben hagyták a Motorsport Világtanács által már március elején elfogadott, úgynevezett „McLaren-koncepciót”. Pár részletkérdés ugyanakkor még ezen a téren is tisztázásra vár. Meg kell például állapodniuk arról, hogy jövőre 100-ról 105 kilogrammra emelik a benzinfogyasztás maximumát az autók megnövekedett tömege és légellenállása miatt. Emellett dönteniük kell még egy javaslatról is, mely szerint szabályban írnák elő, hogy az esős szombati szabadedzéseket követően valamennyi csapatnak vissza kell adni egy szett köztes esőgumit a Pirellinek. Ezzel a módszerrel próbálják rákényszeríteni a csapatokat arra, hogy csapadékos időben is pályára merészkedjenek. Ez utóbbi javaslatok elfogadása ugyanakkor várhatóan csak puszta formaság lesz.

Renault: Az új motorszabályokkal mindenki jól jár

A Renault Sport főnöke, Cyril Abiteboul eközben a várható motorszabályokról beszélt, melyek szerinte a sportág javát szolgálják majd. „Megértem, hogy az FIA, a tulajdonosok és egyes csapatok is aggódnak a motorhelyzet miatt, de szerintem látnunk kel a tényeket és a valóságot is: a Honda és a Renault jön föl. Nyitottak vagyunk a kevesebb motor előállítására, mert ez automatikusan csökkenti a költségeket, ami pedig segíti majd a kisebb csapatokat. A Red Bull, akinek elég vicces volt a motorsrtatégiája a múlt évben, Kínában az első sorba kvalifikálta magát, valamint harmadik a bajnokságban. Ez azt mutatja, hogy a rendszer rendbe teszi saját magát. Nem gondolnám, hogy a motor most a legnagyobb problémánk.”

Ami a költségcsökkentést illeti, a francia hangsúlyozta, a Renault támogatja az évi 12 millió eurós plafont, melyet 2018-tól vezetnének be. „Ez az összeg amolyan történelmi mélység lenne, hiszen bár a V8-as motorok nyolc-kilencmillióba kerültek, ha hozzáadtuk a KERS-et is, tizenkétmillió volt az áruk. És ha azt nézzük, milyen hatékonyak és bonyolultak ezek a motorok, ez egy elfogadható ár” – magyarázta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt