Motort kell cserélni Hamiltonnál

írta: M4Sport
2016. április 16. 13:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Máris kénytelen használni idei második erőforrását Lewis Hamilton. A britet az ERS hibája ejtette ki az időmérő edzés első szakaszában – megoldás egyelőre nincs.

Pedig hibátlannak tűntek. A Mercedes a télen elképesztő kilométergyűjtéssel hangolt az új idényre, és úgy tűnt, autójuk egyszerűen nem tud tönkremenni. A német csapat merész célt tűzött maga elé: annak ellenére négy erőforrással tervezik teljesíteni a 2016-os évet, hogy a 21 futamos program miatt ötöt használhatnak büntetlenül.

Céljuk még mindig megvalósítható, ám Lewis Hamilton esetében már egy nem kívánt ismeretlen tényező került az egyenletbe. A brit alatt a Kínai Nagydíj időmérő edzésének elején meghibásodott az ERS, ami miatt mért időt sem tudott autózni. Toto Wolff a leintést követően elárulta, még a probléma pontos okát sem sikerült kideríteniük. „Az ERS-sel kapcsolatos. Rá kell jönnünk, min kell változtatnunk” – fogalmazott.

Megoldást ugyanakkor már találtak: biztosra mennek, ezért új motort szerelnek Hamilton autójába. Aztán reménykednek, hogy a régi még használható lesz később.

Az is biztosnak tűnik, hogy a brit ennek ellenére felsorakozik majd a rajtrácsra, azaz nem él a beállítások megváltoztatásának lehetőségével, mely automatikusan boxutcai rajtolást vonna maga után. Az érv: egy boxutcai rajt számításuk szerint 8 másodperces időveszteséget jelentene a normál rajthoz képest, s a címvédő nem engedheti meg magának ezt a luxust.

Hamilton alighanem már az első métereken támadó üzemmódba kapcsol, és bár jelezte, az erős gumikopás miatt nem lesz egyszerű áthámoznia magát a mezőnyön, okos taktikával még sokat nyerhet. „Az biztos, hogy lágy gumin rajtolunk, de sokféle lehetőség van” – nyilatkozta Wolff, utalva arra, hogy mindkét versenyzőjüket a sárga Pirelliken küldik majd versenybe. „Úgy gondoljuk, ez lehet a jó megoldás. Lewis hátulról érkezik, ami izgalmas lesz. Ha Nico elöl jól jön el, előnybe kerülhet a Ferrarival szemben. De közöttünk van még Ricciardo is. Tűzijátékot várunk Lewistól. A garázsban nagyon erősnek mutatkozott, jó volt látni, hogy a jó és a rossz időkben egyaránt igazi tagja a családunknak. Mindent bele fog adni.”

Hamilton valóban higgadtan kezelte újabb balszerencséjét. „Természetesen csalódott vagyok. Amúgy is nehéz hétvége volt ez eddig a büntetésem miatt, de a nehézségek azért vannak, hogy próbára tegyenek bennünket. Senki sem akar ingyen semmit – én legalábbis nem akarok. Most talán belesüppedtünk a mocsárba, de megtaláljuk a kiutat.”

„Nagyszerű autónk van, a csapat is remek munkát végez. Sok területen javulhatunk még, de még mindig csak a szezon elején járunk, és tudom, hogy visszakapaszkodunk. Fontos, hogy senki se bánkódjon. A legjobb, amit most tehetünk, hogy tanulunk a történtekből, és továbblépünk. Nyilván a többiek ugyanolyan csalódottak, mint én. Együtt nyerünk, és együtt veszítünk, ezért most azon leszünk, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló” – nyilatkozta Hamilton.

Bár a Mercedes autója továbbra is a legjobbnak számít a mezőnyben, Ausztráliában kiderült, előzni ennek ellenére sem könnyű vele. Egyes vélemények szerint mindez nem véletlen: a W07-est a pole-ok megszerzésére, valamint a versenyek elölről történő uralására tervezték, ennélfogva feszegették vele a határokat, s emiatt rendkívül összetett első szárnyuk, kifinomult aerodinamikájuk érzékeny a turbulens légáramlatokra.

Wolff azonban reméli, ez nem lesz gátja Hamilton vasárnapi előretörésének. „Nem hiszem, hogy ez speciális probléma lenne nálunk. Az első szárny tapadása rendkívül fontos, és a problémát az jelenti, hogy nagyon zavarossá teszi a levegőt, ami pedig nehézzé teszi a másik autó követését” – magyarázta a helyzetükről.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Janisf
#6 Janisf 2016. április 16. 16:57  

Ki gondolta volna ezt a téli tesztek után, persze valószínűleg Bottas keze és lába is bőszen benne van ebben a dologban.

F1890
#5 F1890 2016. április 16. 15:49  
hammertime:
De aztán a folytatás is olyan legyen ám.;)

az nem lesz, rózbi idén a legfontosabban jobb mint hamilton, a rajtnál :D

hammertime
#4 hammertime 2016. április 16. 15:09  
Paberto:
Ugy latom ha egy csapat 3-4 evig dominal, akkor a forgatokonyv ugyan az VB szempontbol. 2010 Vettel nehez kezdes, technikai hibak, elso helyrol kiesesek/visszaesesek. 2011 Vettel elso versenytol az utolsoig kenyelmesen vezeti a bajnoksagot 2012 Vettel ujabb nehez kezdes, gondok az autova stb... 2014 Hamilton nehez kezdes, technikai hibak, elso helyrol kieses 2015 Hamilton elso versenytol az utolsoig kenyelmesen vezeti a bajnoksagot 2016 Hamilton ujabb nehez kezdes, gondok az autova stb...

De aztán a folytatás is olyan legyen ám.;)

f1m12
#3 f1m12 2016. április 16. 14:59  
Paberto:
Ja es amiota Hamilton lenyilatkozta, hogy jobban szereti ha harcolnia kell a palyan, mint a sima elen autokazos gyozelmeket, azota nincs egy "normalis" versenye :D MAjd legkozelebb ketszer meggondolja mit "kivan"...

ja, m amikor Rosberg azt nyilatkozta, h szeretné, ha a Ferrari közelebb jönne. köv versenyt Vettel nyerte....... kár, h többször ezt nem mondta. annyira szereti őket a nagyfőnök, h minden kívánságukat teljesíti

Paberto
#2 Paberto 2016. április 16. 14:28  

Ja es amiota Hamilton lenyilatkozta, hogy jobban szereti ha harcolnia kell a palyan, mint a sima elen autokazos gyozelmeket, azota nincs egy "normalis" versenye :D
MAjd legkozelebb ketszer meggondolja mit "kivan"...

Paberto
#1 Paberto 2016. április 16. 14:24  

Ugy latom ha egy csapat 3-4 evig dominal, akkor a forgatokonyv ugyan az VB szempontbol.

2010 Vettel nehez kezdes, technikai hibak, elso helyrol kiesesek/visszaesesek.
2011 Vettel elso versenytol az utolsoig kenyelmesen vezeti a bajnoksagot
2012 Vettel ujabb nehez kezdes, gondok az autova stb...

2014 Hamilton nehez kezdes, technikai hibak, elso helyrol kieses
2015 Hamilton elso versenytol az utolsoig kenyelmesen vezeti a bajnoksagot
2016 Hamilton ujabb nehez kezdes, gondok az autova stb...

Utoljára módosítva: 2016. április 16. 14:25

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso, Ron Dennis

02016.10.28. 11:18

Abu-Dzabiig nem nyugszik meg Hamilton – csapata szerint alaptalanul aggódik

„Ha valamikor életem legjobbját kell nyújtanom, akkor ezen a három versenyen”

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"