Munkacsoport a túlbonyolított szabályok kigyomlálására?

írta: M4Sport
2016. július 28. 11:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Csütörtökön Genfben ülésezik a Stratégiai Csoport. Nemcsak a glória fejvédő 2017-es bevezetéséről, de az utóbbi hetekben sok bosszúságot okozó túlbonyolított szabályokról is értekeznek.

Miközben a Forma–1 mezőnye már Hockenheimben készül a hétvégi újabb versenyre, a sportági döntéshozóknak bőven van miről tárgyalniuk Genfben. Találkozójuk egyik fő témáját a glória 2017-es bevezetésének kérdése jelenti. A kérdésben már számos csapatfőnök és versenyző nyilatkozott, s az is egyértelmű, hogy az FIA a mielőbbi bevetést pártolja. Források szerint Bernie Ecclestone azonban kicsit sincs elragadtatva az autók kinézetét erősen rontó megoldástól, így nem vehető biztosra, hogy valóban érkezik a glória a következő szezontól.

A 18 tagú Stratégiai Csoportban a csapatok közül a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, a Williams, a McLaren és a Force India foglal helyet, míg az FIA és Bernie Ecclestone-ék 6-6 emberrel képviseltetik magukat. Miután jövő évi szabályváltozásról van szó, egyhangú igen esetén fogadhatják csak el a módosításokat, és Ecclestone mellett akár a Red Bull is megvétózhatja azt.

További témául szolgál az ülésen az elmúlt hetekben sok fejtörést okozó rádiós tilalom, valamint a szabályok általánosságban jellemző túlbonyolítottsága is. Az elmúlt futamhétvégéken gyakorlatilag teljesen a háttérbe szorították a versenyzést a szabályokról szóló viták: a versenyzők és csapatok egyaránt a túlzásba vitt rádiós szigorra panaszkodtak, a pályaszélesítések és a 107%-os szabály kapcsán vitatkoztak, miközben Kimi Räikkönen a Max Verstappennel vívott hungaroringi csatája után azt nehezményezte, hogy az irányváltásokra vonatkozó előírásokat is szubjektíven értelmezi a mindenkori versenybíróság.

Sokan kifejtették, a mostaninál jóval egyszerűbb és átláthatóbb regulákra lenne szükség, mert a nézőket is elidegeníti a sportágtól annak túlszabályozottsága, a futamok után órákkal megejtett vizsgálatok sora, a végeredmények bizonytalansága.

Az Auto Motor und Sport információi szerint erre reagálva a csapatfőnökök most egy új munkacsoport felállítását indítványozzák, mely a szabályalkotás folyamatát felügyelné. A mercedeses Ron Meadows, a Red Bull-os Jonathan Wheatley és a Force Indiá-s Andy Green triójának feladata a szabálykönyv szürke területeinek felszámolása lenne.

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke szerint sürgősen megoldásra van szükség. „Már mondogatom egy éve, hogy túl sok területen túlbonyolított a sportág. Egyszerűbb szabályokra van szükségünk. Ez a szabályozás minden területére igaz. Jelenleg senki sem tudja, hogy a döntéseknél jobbra, balra, fel vagy le mozdulnak-e éppen a bírák” – panaszkodott az olasz.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend