„Művészi, amit Verstappen csinál”

írta: M4Sport
2016. szeptember 01. 21:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Max Verstappen Belgium óta több kritikát kapott, mint dicséretet, Monzában azonban néhány rivális mellé állt. Nico Hülkenberg és Fernando Alonso úgy érzi, rendben volt vitatott manővere, Daniel Ricciardo és Lewis Hamilton szerint pedig nem szabad elfelejteni, fiatal még.

A Red Bull versenyzője már a nyári szünet előtt is nagy port kavart a Kimi Räikkönen ellen Magyarországon bemutatott vitatható védekezéssel, a pihenő és a Belga Nagydíj óta pedig egyedül ő áll a reflektorfényben, hiszen ismét összetalálkozott a Ferrari klasszisával, és ismét véleményesen védte pozícióját. Ráadásul több alkalommal is.

Néhány nap alatt rengeteg kritika zúdult rá jelenlegi és korábbi pilótáktól, valamint a sportág körül mozgó tudósítóktól és szakértőktől egyaránt. Monzában, az Olasz Nagydíj helyszínén azonban voltak olyan vetélytársak is, akik védelmükbe vették a fiatal hollandot. Alonso szerint például a vitatott manőver (mely során Verstappen „becsukta az ajtót” a finn előtt a Kemmel egyenesben) nem sértette meg a szabályokat. „Azt hiszem, van egy szabály, miszerint nem mozdulhatsz a fékezési zónában, és akkor sem, ha egy autó még nincs melletted” – kezdte.

„Tehát egy manőver még engedélyezett, amíg a mögötted haladó előtt vagy. Nem hiszem, hogy Kimi közvetlenül mellette volt, és Max akkor mozdult meg és terelte le a fűre. Kései manőver volt, de talán nem mérte fel, hol van Kimi. Viszont még ott volt mögötte, szóval az írott szabályoknak megfelelt a dolog” – magyarázta a spanyol, aki azonban egyetért azokkal a véleményekkel, melyek szerint lehetne csiszolni a fékezési zónában való viselkedéssel kapcsolatos előírásokon.

A magyarországi eset során például Verstappent is „túlságosan agresszívnek” gondolta. „Nem szabad összezavarnunk a rajongókat a két különböző esettel. Kimi és Verstappen között az egyenes közepén történt az incidens, és azért más, ha ugyanez a féktávon esik meg, mint például velem Ausztráliában, ahol tévesen mértek fel a fékezési pontot. Magyarországon szerintem Max túl sokat mozgott, és túl agresszív volt. Erről beszéltünk is Németországban, hiszen a pilóták elégedetlenek voltak, mivel az eset a kettes kanyar féktávján történt, ott pedig nem szabadna irányt váltani. Az egyenesben viszont egyszer megmozdulhatsz, amíg nincs melletted egy másik autó” – magyarázta.

Nico HülkenbergMonzában talán Hülkenberg állt ki legjobban Verstappen mellett, aki nemcsak megvédte fiatal ellenfelét, hanem dicsérettel is illette. „A tökéletes pillanatban elhúzni a kormányt, ahogyan azt ő is tette, az művészet” – ecsetelte a német. „Még Kimi is levegőhöz juthatott. Nem könnyű ezt így kiszámítani. Ha ez nekem is így sikerülne, akkor megveregetném a saját vállamat” – folytatta, majd elmondta ennek ellenére a Ferrari pilótáinak álláspontját és „haragját” is megérti.

„Senki sem szereti, ha leelőzik. Az ember mindig megpróbálja kivéteni az ellenfelek támadásait. Max ebben is nagyon jó. Szerintem rendben volt a manővere. De megértem, hogy az emberek ezzel foglalkoznak. A vélemények egyébként is megoszlanak ezekben az esetekben, akkor pedig minden teljesen más, ha te is érintett vagy bennük” – folytatta a Force India pilóta, aki a múltban is támogatta a kemény küzdelmet és sohasem rohant „büntetést kérni”. „A párharcok mind különbözőek, hiszen mindenkinek megvan a maga stílusa. Az, mennyire védekezik keményen. Max ellen még sosem volt igazi párharcom, sajnos. Ha jól emlékszem.”

A témában természetesen Verstappen csapattársát, Daniel Ricciardót is megszólaltatták, kinek elmondása szerint a kritizálóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy egy 18 éves pilótáról beszélnek, aki még most teljesedik ki. „Meg kell találni az egyensúlyt, és meg is fogja” – mondta az ESPN-nek. „Ő még mindig nagyon fiatal. Én például 18 évesen még sehol sem voltam, szóval már most teljesen más helyzetben van, mint én. Az egyensúly majd az érettséggel jön, de szerintem alapvetően rendben van. Szeret harcolni. Küzd, miközben két lábbal akar a földön állni. Ez nem rossz!” – folytatta.

Ricciardo tehát úgy érzi, Verstappen a folytatásban is számíthat hasonló kritikákra, egészen addig, amíg meg nem találja az említett egyensúlyt. „Szerintem lesznek kemény pillanatai, ha a többiek meg akarják nehezíteni a dolgát. Lesznek nehézségek, talán csak a kora miatt is. Bár én sem vagyok túlságosan öreg, tudom, hogy az ember sok dolgon megy keresztül ebben az időszakban, miközben fiúból férfivá érik. A magad ura akarsz lenni, és amikor valaki megmondja, mit csinálj, természetes reakció, hogy az ellenkezőjét teszed. És ehhez még hozzájön a futam utáni frusztráció. Nem hiszem, hogy egy hétvége alatt megváltozna. Talán majd a szezon során finomodik” – jelezte.

Az ausztrál saját tapasztatból tudja, a fiataloknak időre van szükségük, hogy megszokják, hogyan zajlik a versenyzés a királykategóriában. „Amikor bekerültem a Forma–1-be, és megtapasztaltam, hogy az autók sokkal gyorsabbak, nekem is időbe telt, míg megértettem, hová szúrhatok be. Minden gyorsabb, és a szélárnyék is erősebb, szóval néha azt is nehéz megítélni, mikor érnek utol a gyorsabb autók. Nem akarok vitatkozni Kimivel, de megadom az esélyt a fiatalabb versenyzőknek, bízva abban, hogy a korral fejlődnek majd. Azt nem tudom, ez megtörténik-e egyik napról a másikra. De nem aggódom” – zárta gondolatát a háromszoros futamgyőztes.

Az esetről a címvédő világbajnok, Lewis Hamilton is beszélt, igaz, ő nem akar belefolyni a vitába, viszont Ricciardóhoz hasonlóan jelezte, a holland életkorát is figyelembe kell venni, amikor a manővereiről beszélünk. „Nem akarok véleményt nyilvánítani, mert semmi közöm az esethez. Igyekszem nem beleavatkozni más emberek dolgába. Ő egy nagyon gyors pilóta. Tanul. Még fiatal, csak 18 éves. A legtöbb ember csinált hülyeségeket 18 évesen. Ezt biztosra veszem. Ez a srác kivételes pilóta, akinek már F1-es győzelme is van. Ez minden” – mondta a brit.

Max Verstappen, Daniel Ricciardo

Oszd meg!

35 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#35 albutr 2016. szeptember 02. 18:09  
sztárvorsz:
Alonso-nak volt egy ugyanilyen legendás fékzónás blokkolása anno (2004?), asszem Coulthardot küldte le vele a sóderbe. Akkor mindenki felállva tapsolt.

az 2003-ban volt,DC meg MS szívatta.

cybergyerek
#34 cybergyerek 2016. szeptember 02. 16:30  

#Maxiking#skill

SANI{Ó
#33 SANI{Ó 2016. szeptember 02. 16:03  
sztárvorsz:
Alonso-nak volt egy ugyanilyen legendás fékzónás blokkolása anno (2004?), asszem Coulthardot küldte le vele a sóderbe. Akkor mindenki felállva tapsolt.

kicsit kevered a szezont a fazonnal....ott az egy direkt dolog volt ami után DC el is ismerte (addig nem!), hogy amit Sumi ellen tett az esőben (hétvége leglassabb kanyarja Sumi előtt láthatatlan esőfüggönyben) azért bocsánatot is kér, mert most megtudta milyen az mikor valaki direkt "fék tesztel" előtte!!!! Max semmi ilyesmit nem csinál/csinált eddig csak rendelkezik egy adottsággal, hogy még sokkal jobbak a reflexei mint bárki másnak. Annyi a bűne, hogy megvárja amíg az öreg választ ívet, hogy merről szeretne a nagyságrendekkel jobb aztóval előzni és ő akkor teszi meg az egyetlen és tökéletesen szabályos irányváltását....eddig ezt fordítva láttuk többnyire, ezért a sok f1 be beleposhadt nyavajgása, mert olyat látnak ami nem papírforma!

SANI{Ó
#32 SANI{Ó 2016. szeptember 02. 15:54  

ez egyértelmű, csak az öregek és a beposhadtak nyavajognak, de idejük lejárt....több Max féle harcos pilóta = jobb F1! legyen vége az öreges túlszabályozott vonatozásnak!

f1m12
#31 f1m12 2016. szeptember 02. 15:22  
qwerm:
kíváncsi leszek, hülkenberg (és pont alo meg hamilton) mit szól, ha kilökik a pályáról.

remélem meg is történik. öröm lesz hallani, ha bejátszák közben Hamiltont. nem kevésbé punci, m Raikkönen, úgy gondolom. mert sír annyit, m az átlag. amúgy meg Verstappen is rinyál, ha ellene követnek el valamit, de persze akiknek szelektív a hallása, erre nem emlékszik

zuzmó
#30 zuzmó 2016. szeptember 02. 12:37  

Oké Alo :D
https://www.youtube.com/watch?v=k_sMZG0MLcc

raklap
#29 raklap 2016. szeptember 02. 12:11  

asszem igazából a "művészi" védekezés valójában full látványtalan, az ecceri néző számára észrevehetetlen.... én meg mondjuk egyértelműen mindig a támadó pilótát védeném, hiszen nem érné utol ha a másik gyorsabb lenne... ez pedig autóverseny ... ennyi erővel nem kéne sietni se mert indulhatnának hamarabb .... az pedig konkrétan szánalmas ahogy az utóbbi évtizedben mennyire felértékelődött a szombati egy körös tempó

Raikkönen
#28 Raikkönen 2016. szeptember 02. 11:49  
F1890:
igazából nem csak azt kell büntetni amiből lett baleset, hanem a szándékot esetet is

Egyetértek. Ráadásul kétszeresen szembeköpte a bírákat, amikor lenyilatkozta, hogy tulajdonképpen csak törlesztett a rajtért.

cares
#27 cares 2016. szeptember 02. 11:30  

Nevetséges, érthetetlen... Ha Rosberget megbüntették Németben, mert leterelte Verstappent, akkor Verstappent miért nem büntették meg Belgiumban? Pedig leterelte Kimit, sőt saját magát is... Vicc az egész! Nyilatkoznak itt össze-vissza a bírák, csapatvezetők, versenyzők, mindenki mást mond, másképp látja. A nép meg értetlenül néz, hogy két leterelésből csak az egyiket büntették, a másikat meg nem is vizsgálták hivatalosan. Ez már nem fog változni... Mint ahogy az sem, hogy értelmes szabályok szülessenek, amíg a szabályokat a résztvevők hozzák meg saját érdekeiket nézve. Lassan eljutok oda, hogy nem próbálom meg megérteni a dolgokat, csak nézek ki bután a fejemből a tv előtt, mint egy zombi és hasznos tagja legyek a fogyasztói társadalomnak, mert úgy érzem ezt várják el tőlem, itt is, ebben a sportban!

G0007
#26 G0007 2016. szeptember 02. 11:27  
027:
Remélem mostmár összes síró picsogó elhallgat:D komolyan szánalmas volt ami itt ment az elmúlt napokban.Ez a sport eről szól. Vettelék meg először nézzenek szét saját portájukon, főleg hogyha valakit megkllett volna büntetni az ő lett volna. Folyamatosan pályát levágva előzött..és még rajtbalesetet is ő idézte elő..erről bezzeg nem beszél senki

naja én is épp most hívtam fel rá a figyelmet, hogy ő is mennyi mindent megúszott ezen a futamon de az senkit se érdekelt mert most nem ő van reflektorfényben

G0007
#25 G0007 2016. szeptember 02. 11:26  
F1890:
te hatalmas tévedésben vagy. van különbség aközött h valaki keményen védi a pozícióját és aközött ha vki úgy áll hozzá h vagy kiesünk mindketten vagy engedsz. ez már az utóbbi volt. mellesleg most is elmondtad h volt két eset ami szabálytalan volt akkor miről beszélünk? Az fia megint következetlen és ezzel van a legnagyobb baj. mert ha ezt a módszert nem büntetik akkor mások is alkalmazhassák, az lenne a fair.. te tipikusan olyan ember vagy aki élvezi a 5-6 piros lapos focimeccseket, vagy a megúszott gusztustalan tapló becsúszásokat mert a bíró nem veszi észre.én is szeretem a premier leaguet mer tkemény a foci, de attól még a szabálytalanságot fújni kell, vagy mindenkinek hagyni

szerintem amíg szabályos addig nincs közte különbség. kimi elleni védekezése 320nál teljes mértékben szabályos volt. változtatni kell a szabályokon, ha azt akarják ilyen ne legyen.

ami a szabályok értelmében büntethető lett volna valóban az a ring-es eset és a belgiumi kanyarbevételek . ezek közül a ringes nem volt egy nagy szám igazából , kár lett volna emiatt kivenni őt a csatából, de ha nagyon akarták volna lehetett volna büntetni szó se róla. belgiumiban pedig elmondták ha perez ott mögötte marad a manőver után el kellett volna engednie , de nem maradt mögötte hanem elhúzott és szart az egészre. kimi is elment neki csak utána valamiért visszaengedte ha jól emlékszem (nem értem miért).

fia következetlen volt mindig is, de mindenkinek szemethunytak néha aki haosnló reflektorfényben volt mint most max. legyen az hamilton, alonso, vettel vagy bárki. sőt csapatoknál is. vagy itt volt most vettel is ezen a futamon aki rajtbalesetet okozott, majd több előzésénél 4 kerékkel elhagyta a pályát a jobb lendület érdekében mielőtt felzárkózott az előtte lévőre hogy megelőzze az egyenesben. az is szabálytalan volt hisz elv külön figyelték azt a részt hogy aki elhagyja 4 kerékkel annak annyi, mégse láttam hogy büntették volna pedig nem egyszer csinálta meg.

én úgy gondolom minden piszlicsáré dolgot nem kell büntetni, a kimi elleni védekezés miatt pedig módosítsanak a szabályokon ha azt akarják büntethető legyen amit tett, mivel perpill nem volt az.

nem vagyok olyan ember, nem szeretem az 5-6 piros lapos meccseket (jó én mondjuk alapjáraton az európai focit nem szeretem mert unalmas és színészkedős) mert az már nem meccs. viszont tudom hány millió szabálytalanság van egy meccsen amiről a nézőknek fogalma sincs. én is fociztam nb2-ben nagypályán budakalászon 17 évesen csatárként, nekem is szorongatták a tökeim szögletnél a védők hogy ne ugorjak fel, anyáztak, visszafogtak, mezemet húzták sőt egyszer tarkón is köptek hogy kizökkentsenek. de én leszartam mert tudtam hogy ez a poszt ezzel jár. bárki ellen játszottunk (egy idényt toltam csak le) mindenki ellen hasonló volt. könyöklés, anyázás, mezhúzás meg az állandó mogyorózás. vizilabdában is megvan ez a víz alatt, hokiban is, nfl-ben is, minden sportban megvan és lehet minden szabálytalan , de a bírónak nem az a dolga mindent lefújjon mivel akkor minden sport szét lenne fújva, hanem hogy nagyjából keretek között kordában tartsa a meccset, indulatokat és ami nagyon kirívó azt lefújja . még a legbürokratikusabb bíró aki tényleg mindenért fúj, se tud egy sporteseményt maximálisan a szabályoknak megfelelően kordában tartani .

itt is ezvan . nagy extrát nem csinált a srác azokban az esetekben amikor szabálytalan volt de gondolom, ha sok csepp lesz a pohárban akkor majd büntetik, ha meg kirívó szabálytalanságot csinál akkor pedig egyértelmű hogy büntetik majd, de ilyen még nem volt a részéről.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 11:30

027
#24 027 2016. szeptember 02. 11:23  

Remélem mostmár összes síró picsogó elhallgat:D komolyan szánalmas volt ami itt ment az elmúlt napokban.Ez a sport eről szól.
Vettelék meg először nézzenek szét saját portájukon, főleg hogyha valakit megkllett volna büntetni az ő lett volna. Folyamatosan pályát levágva előzött..és még rajtbalesetet is ő idézte elő..erről bezzeg nem beszél senki

andrea1
#23 andrea1 2016. szeptember 02. 11:05  

http://www.motorsport.com/f1/news/whiting-meets-verstappen-after-warning-flag-discussion-814440/

F1890
#22 F1890 2016. szeptember 02. 10:57  
sztárvorsz:
Biztos van egy határ, nem lehet akármeddig elmenni vele. A bírák azt nézik egy ütközésnél többek közt, hogy ki az, aki elkerülhette volna és nem tette. Ha Kimi belerongyol, és egyértelmű, hogy nem tudott mit tenni, akkor az egyértelmű eset. Ez határ eset volt, muszáj volt a támadófélnek reagálni ugyan, de meg tudta tenni. Ha egyszer lecsúszik a határról a srác, szerintem kapni fogja durván a büntetést, és a csapat is lefogja hűteni. De ha meg büntetnék az eddigi eseteket is, akkor senki nem merne védekezni, a támadófélt hoznák győztes helyzetbe tulajdonképp. Szerintem meg kell adni az esélyt a kemény párharcoknak, bizalmat kell szavazni egy bizonyos pontig. És abban igaza van Alonsonak, hogy mindegyik eset más, a Ringen talán tényleg neccesebb volt mint a többi esetben, első eset lévén még a fölött talán szemet húnytak, de még egy olyan szitu (kanyar féktáv, koccanás) már lehet szankciót vonna maga után. De azóta nem volt kocc belőle.. vékony jégen táncol.

igazából nem csak azt kell büntetni amiből lett baleset, hanem a szándékot esetet is

andrea1
#21 andrea1 2016. szeptember 02. 10:56  

Érdekes ügy.

Räikkönen az Origo GPhírek-nek elárulta, hogy ő kérdezett rá a Ferrarinál, vissza kell-e adnia a pozíciót, a csapat pedig megkérdezte a versenyigazgatót, Charlie Whitingot, aki igennel válaszolt. „Nem láttam, Verstappen is lesodródott-e a pályáról, vagy sem" – tette hozzá Räikkönen. „Valószínűleg jobban rajta maradt, mint én, úgyhogy nem esett túl nehezemre visszaengedni őt magam elé."


Wéber elmélete.: Verstappen-Raikkönen első előzési kísérlet: szélárnyék, DRS, Verstappen védi a belső ívet, Kimi balra húzódva elmegy mellette és egy pillanatra, pont a féktáv előtt teljesen elé is kerül, azaz megelőzi. Verstappen belül azonban mélyet fékez és visszajön a Ferrari mellé, azonban kicsit elméri a féktávot és teljesen átcsúszik a Le Combes bal oldalára, sőt, egy pillanatra a pályát is elhagyja mind a négy kerékkel. Raikkönen az ütközést elkerülendő átvág a bukótéren, Max elé kerül, majd kis hezitálás és rádiózás után visszaadja a pozíciót.
Ez volt a fölösleges manőver, ugyanis azzal, hogy a Red Bull elé került az egyenesben egy új akció kezdődött, amiben Verstappen volt a (vissza)támadó, és az elmért féktávval kivezette a Ferrarit a pályáról, és ő maga sem tudott rajta maradni. Nem volt tehát tiszta előzés, ha elöl marad neki kellett volna visszaadni a helyet, azonban hátrébb jött ki, így a stewardoknak nem volt mit vizsgálni az ügyben. A hibát a Ferrari követte el Raikkönennel, amikor visszaadatták vele a pozíciót a hollandnak, ahogy azt pl. Perez nem is tette meg a verseny későbbi szakaszában, amikor ugyanígy járt ugyanitt a 33-as Red Bullal.

Optimálisan kimi sem engedte volna vissza,c sak nem volt biztos, a Ferrari sem hagyatkoztak az FIA-ra

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 10:58

sztárvorsz
#20 sztárvorsz 2016. szeptember 02. 10:56  
Balrog:
Szerintem bíráskodás szempontjából akkor sem volt jó ötlet nem büntetni érte, mert oké, odáig még elmegy, hogy Verstappen megcsinálhatja, mert ő művészi szinten tolja, de akkor most Monzában mi tartja vissza Ericssont, vagy az újonnan érkező Ocont, hogy berántsa a támadó elé az utolsó pillanatban? És ráadásul kevesen fognak erre úgy reagálni, mint Kimi, hogy inkább leugranak a pályáról. Szóval előbb-utóbb úgyis eljutunk odáig, hogy na akkor ezt nem kéne hagyni. (Mert ettől függetlenül a DRS ellen ez az egyetlen hatékony védekezési mód)

Biztos van egy határ, nem lehet akármeddig elmenni vele. A bírák azt nézik egy ütközésnél többek közt, hogy ki az, aki elkerülhette volna és nem tette. Ha Kimi belerongyol, és egyértelmű, hogy nem tudott mit tenni, akkor az egyértelmű eset. Ez határ eset volt, muszáj volt a támadófélnek reagálni ugyan, de meg tudta tenni. Ha egyszer lecsúszik a határról a srác, szerintem kapni fogja durván a büntetést, és a csapat is lefogja hűteni. De ha meg büntetnék az eddigi eseteket is, akkor senki nem merne védekezni, a támadófélt hoznák győztes helyzetbe tulajdonképp. Szerintem meg kell adni az esélyt a kemény párharcoknak, bizalmat kell szavazni egy bizonyos pontig.

És abban igaza van Alonsonak, hogy mindegyik eset más, a Ringen talán tényleg neccesebb volt mint a többi esetben, első eset lévén még a fölött talán szemet húnytak, de még egy olyan szitu (kanyar féktáv, koccanás) már lehet szankciót vonna maga után. De azóta nem volt kocc belőle.. vékony jégen táncol.

F1890
#19 F1890 2016. szeptember 02. 10:42  
G0007:
csak pár dolog: -hivatalosan minden szabályos volt abból amit Verstappen csinált -nem hivatalosan 2 alkalommal tett a szabályok ellen amikor a ringen többször váltott irányt amit elv nem lehet, meg belgiumban amikor pereznek és kiminek nem hagyott helyet a kanyarban (el is mondták ha perez elé megy vissza és nem engedik el akkor büntették volna csak perez szart rá és lelépett) -a fia hasonlóan lehunyta már a szemét más esetekben is amik nem voltak különösebben nagy szabályáthágások versenyzőknél és csapatoknál is. nincs ebbe semmi meglepő , más kérdés hogy az egész fia egy szar de nem max a lényeg ez esetben hanem maga az fia az kik évtizedek óta képtelenek fellépni úgy ahogy kellene ha magasabb érdekekről van szó, viszont az tuti hogy ha valami nagy szabálytalanság történnie (ami valljuk be ez esetben nem volt) azt azért nem ússza meg senki. az pedig hogy van aki szerint nem patkány,gátlástalan vagy piszkos ez a stílus csak sima kemény versenyzés pedig el kell fogadnod. nem mindenki gondolja úgy ahogy te látod sem a versenyzők sem a nézők közül. van aki szerint meg az a szomorú hogy a mennyiség lépett a minőség helyébe és az évi 480 gombnyomásos előzésre azt tudja mondani valaki hogy izgalmas és hogy na ez igen ez már versenyzés...

te hatalmas tévedésben vagy. van különbség aközött h valaki keményen védi a pozícióját és aközött ha vki úgy áll hozzá h vagy kiesünk mindketten vagy engedsz. ez már az utóbbi volt. mellesleg most is elmondtad h volt két eset ami szabálytalan volt akkor miről beszélünk?
Az fia megint következetlen és ezzel van a legnagyobb baj. mert ha ezt a módszert nem büntetik akkor mások is alkalmazhassák, az lenne a fair..

te tipikusan olyan ember vagy aki élvezi a 5-6 piros lapos focimeccseket, vagy a megúszott gusztustalan tapló becsúszásokat mert a bíró nem veszi észre.én is szeretem a premier leaguet mer tkemény a foci, de attól még a szabálytalanságot fújni kell, vagy mindenkinek hagyni

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 10:44

G0007
#18 G0007 2016. szeptember 02. 10:41  
HappyBobby:
Ja MR. Alldötájmjúhevtúlívászpész... Nagyon hitelesnek tűnik. Mindenki addig ennyire laza amíg nem ő a szenvedő alany.

nem gondolom . ezek szerintem az eltérő stílusok és koroknak a következménye, hogy ki mit szokott meg . pl Hakkinen volt szenvedő alany ilyennél többször is. soha nem örült neki, meg mscnek is elmondta nyugodt hangon figy ez para volt és többet máskor lehetőleg ne csináld, de ennyi. sőt a 90-es évek elején (egyébként akkor is msc ellen) ő konkrétan balesetet is szenvedett emiatt, és visszagondovla azt mondta ezzel kapcsolatban

Kérdés:
Visszatekintve, kit okol Hakkinen a ütközésért?

Válasz:
“Myself. Afterwards you think, ‘Racing is racing and it’s always tough’. But when you… don’t know somebody is moving so quickly behind you, and you move across – well, you don’t have to think twice about what’s going to happen. But, as I say, this is motor racing; no point being negative.”


https://www.youtube.com/watch?v=TuvL8dDQxnc

itt az eset is.különbség max annyi, hogy a két msc vs hakkinen esetben schumacher már azelőtt megkezdett egy irányváltást mielőtt a mögötte lévő elmozdult volt. max pedig csak azt követően mozdult be , hogy kimi jobbra kinézett. de hát a mai szabályok értelmében egy irányváltás lehetséges egy versenyzőtől védekezésnél az viszont nincs kimondva hogy mikor kell megtennie . kimi végig mögötte volt és meg lekövette a mozgását.

inkább ezen a szabályon kéne változtatni, mivel a szabályok értelmében védekezhetett úgy ahogy csinálta, ezért is nem büntették miatta.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 10:44

G0007
#17 G0007 2016. szeptember 02. 10:13  
F1890:
kiv lennék ha ilyne patkány manőverek miatt kiesett volt a kecibe és úgy bukott volna több vb címet a kedvenc akkor hogyan viszonyulna itt vki ezekhez a manőverekhez.. elég szomorú h vkinek az tetszik h a határon túlmenve, gátlástalanul piszkos módszerekkel csinálja azt amiért mást megbüntetnek...

csak pár dolog:

-hivatalosan minden szabályos volt abból amit Verstappen csinált
-nem hivatalosan 2 alkalommal tett a szabályok ellen amikor a ringen többször váltott irányt amit elv nem lehet, meg belgiumban amikor pereznek és kiminek nem hagyott helyet a kanyarban (el is mondták ha perez elé megy vissza és nem engedik el akkor büntették volna csak perez szart rá és lelépett)
-a fia hasonlóan lehunyta már a szemét más esetekben is amik nem voltak különösebben nagy szabályáthágások versenyzőknél és csapatoknál is. nincs ebbe semmi meglepő , más kérdés hogy az egész fia egy szar de nem max a lényeg ez esetben hanem maga az fia az kik évtizedek óta képtelenek fellépni úgy ahogy kellene ha magasabb érdekekről van szó, viszont az tuti hogy ha valami nagy szabálytalanság történnie (ami valljuk be ez esetben nem volt) azt azért nem ússza meg senki.

az pedig hogy van aki szerint nem patkány,gátlástalan vagy piszkos ez a stílus csak sima kemény versenyzés pedig el kell fogadnod. nem mindenki gondolja úgy ahogy te látod sem a versenyzők sem a nézők közül. van aki szerint meg az a szomorú hogy a mennyiség lépett a minőség helyébe és az évi 480 gombnyomásos előzésre azt tudja mondani valaki hogy izgalmas és hogy na ez igen ez már versenyzés...

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 10:31

F1890
#16 F1890 2016. szeptember 02. 09:16  

kiv lennék ha ilyne patkány manőverek miatt kiesett volt a kecibe és úgy bukott volna több vb címet a kedvenc akkor hogyan viszonyulna itt vki ezekhez a manőverekhez.. elég szomorú h vkinek az tetszik h a határon túlmenve, gátlástalanul piszkos módszerekkel csinálja azt amiért mást megbüntetnek...

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 09:17

HappyBobby
#15 HappyBobby 2016. szeptember 02. 09:06  
G0007:
na mit mondtam Aloról? úgy reagált ahogy számítottam rá. várható volt

Ja MR. Alldötájmjúhevtúlívászpész... Nagyon hitelesnek tűnik. Mindenki addig ennyire laza amíg nem ő a szenvedő alany.

Balrog
#14 Balrog 2016. szeptember 02. 08:57  
sztárvorsz:
Alonso-nak volt egy ugyanilyen legendás fékzónás blokkolása anno (2004?), asszem Coulthardot küldte le vele a sóderbe. Akkor mindenki felállva tapsolt.

Szerintem bíráskodás szempontjából akkor sem volt jó ötlet nem büntetni érte, mert oké, odáig még elmegy, hogy Verstappen megcsinálhatja, mert ő művészi szinten tolja, de akkor most Monzában mi tartja vissza Ericssont, vagy az újonnan érkező Ocont, hogy berántsa a támadó elé az utolsó pillanatban? És ráadásul kevesen fognak erre úgy reagálni, mint Kimi, hogy inkább leugranak a pályáról. Szóval előbb-utóbb úgyis eljutunk odáig, hogy na akkor ezt nem kéne hagyni. (Mert ettől függetlenül a DRS ellen ez az egyetlen hatékony védekezési mód)

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 08:58

G0007
#13 G0007 2016. szeptember 02. 08:49  
sztárvorsz:
Alonso-nak volt egy ugyanilyen legendás fékzónás blokkolása anno (2004?), asszem Coulthardot küldte le vele a sóderbe. Akkor mindenki felállva tapsolt.

https://www.youtube.com/watch?v=qx6I2EDVAJA

sőt alo be is fékezett előtte

G0007
#12 G0007 2016. szeptember 02. 08:45  
benceb77:
Majdnem igazad van, egyet is értenék. De! Amíg ugyanilyen vagy gyengébb jelenetekért másokat már megbüntettek és Max-ot nem addig nem tiszta a helyzet.

én ezt a részét úgy látom hogy mindenki megkapta a szemlehunyást . legyen az hamilton, alonso, vettel, schumacher, rosberg vagy bárki. lehet akár csapat is a hajlékony szárnyakkal, sunyiban teszteléssel vagy bármivel. kiscspaatoknál akik meg reflektorfényben sincsnek ugyanúgy történnek ilyenek csak azt mindenki leszarja. másik véglet pedig hogy valakit olyanért büntetnek amiért nem kellene. ez is eljött mindenkinél aki hasonló szituban volt és maxnél is eljön majd. a FIA mindig következetlen volt és nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy mi fér bele és mi nem .

viszont ha valami tényleg nagyon cinkes lenne akkor biztos büntetnék bárkiről is legyen szó, de nagyon cinkeset max még nem csinált szvsz.

benceb77
#11 benceb77 2016. szeptember 02. 08:28  
G0007:
ugyan. alo csak nem akad fel ilyesmiken ezt előre lehetett tudni mint ahogy írtma is néhány napja vele kapcs . lewis is szarik mert tudják hogy hozzá tartozik a versenyzéshez ahogy mika is elmondta anno egy ilyen szitu kapcsán ahol ő volt a szenvedő fél . lehet ha ellenük történik megy az anyázás sisak alatt, de összességében szarnak rá. az ilyen agresszívabb stílust képviselők és/vagy régi motorosoknak ez nem nagy cucc mert vagy ők is hasonló kemény stílushoz szoktak anno vagy akár ők maguk is azt képviselnek ami miatt tudják hogy ez is a játék része.

Majdnem igazad van, egyet is értenék. De! Amíg ugyanilyen vagy gyengébb jelenetekért másokat már megbüntettek és Max-ot nem addig nem tiszta a helyzet.

sztárvorsz
#10 sztárvorsz 2016. szeptember 02. 08:24  

Alonso-nak volt egy ugyanilyen legendás fékzónás blokkolása anno (2004?), asszem Coulthardot küldte le vele a sóderbe. Akkor mindenki felállva tapsolt.

G0007
#9 G0007 2016. szeptember 02. 08:06  
guide:
Nem vallal fel egy szamara meg nem letezo konfliktust. Igaza is van. Meg egy kicsit beszolhatott a ferrarisoknak

ugyan. alo csak nem akad fel ilyesmiken ezt előre lehetett tudni mint ahogy írtma is néhány napja vele kapcs . lewis is szarik mert tudják hogy hozzá tartozik a versenyzéshez ahogy mika is elmondta anno egy ilyen szitu kapcsán ahol ő volt a szenvedő fél . lehet ha ellenük történik megy az anyázás sisak alatt, de összességében szarnak rá. az ilyen agresszívabb stílust képviselők és/vagy régi motorosoknak ez nem nagy cucc mert vagy ők is hasonló kemény stílushoz szoktak anno vagy akár ők maguk is azt képviselnek ami miatt tudják hogy ez is a játék része.

guide
#8 guide 2016. szeptember 02. 07:43  
G0007:
na mit mondtam Aloról? úgy reagált ahogy számítottam rá. várható volt

Nem vallal fel egy szamara meg nem letezo konfliktust. Igaza is van. Meg egy kicsit beszolhatott a ferrarisoknak

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 07:47

G0007
#7 G0007 2016. szeptember 02. 07:29  
guide:
Jajajj....,lelki füleimmel már hallom is,ahogy Alonso ingerülten rádiózik:DD Azért várd ki a végét!Nézzük meg akkor mit mondanak,ha az autójuk kb. ugyanolyan gyors és rendszeresen egymásra akadnak a futamokon.Ha szerencsénk lesz,akkor jövőre Hamiltonnak első kézből lesznek tapasztalatai. Bár az is igaz,hogy Vettellel mintha nem keménykedett volna annyira,mint Kimivel,Perezzel,de lehet,hogy csak elfáradt addigra .:D

na mit mondtam Aloról? úgy reagált ahogy számítottam rá. várható volt

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 07:30

guide
#6 guide 2016. szeptember 02. 07:11  
Paberto:
Na mi van? Miutan a F1-es "puncik" telesirtak a mediat mert egy 18 eves "takony" oktatja oket a palyan, most vegre megszolaltak azok az igazi autoversenyzok is akiknek a tokuk a helyukon van? Ideje volt...

Jajajj....,lelki füleimmel már hallom is,ahogy Alonso ingerülten rádiózik:DD

Azért várd ki a végét!Nézzük meg akkor mit mondanak,ha az autójuk kb. ugyanolyan gyors és rendszeresen egymásra akadnak a futamokon.Ha szerencsénk lesz,akkor jövőre Hamiltonnak első kézből lesznek tapasztalatai.
Bár az is igaz,hogy Vettellel mintha nem keménykedett volna annyira,mint Kimivel,Perezzel,de lehet,hogy csak elfáradt addigra .:D

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 07:21

qwerm
#5 qwerm 2016. szeptember 02. 07:09  

kíváncsi leszek, hülkenberg (és pont alo meg hamilton) mit szól, ha kilökik a pályáról.

Paberto
#4 Paberto 2016. szeptember 02. 02:27  
HappyBobby:
Amint bemutatja Alonso és Hamilton ellen a rálegyezős, féktávon irányváltós leterelős csodáit, ők fognak a legjobban sírni a futam után ;)

Lehet, de ha Hamilton besir erte, akkor meg is fogja erdemelni amit kap majd, mert ez a huzas tole sem idegen. Bar Hamilton ezt, meg ha csak egy fokkal is, de "finomabban" csinalja.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 02:28

HappyBobby
#3 HappyBobby 2016. szeptember 02. 00:19  
Paberto:
Na mi van? Miutan a F1-es "puncik" telesirtak a mediat mert egy 18 eves "takony" oktatja oket a palyan, most vegre megszolaltak azok az igazi autoversenyzok is akiknek a tokuk a helyukon van? Ideje volt...

Amint bemutatja Alonso és Hamilton ellen a rálegyezős, féktávon irányváltós leterelős csodáit, ők fognak a legjobban sírni a futam után ;)

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 06:38

Paberto
#2 Paberto 2016. szeptember 01. 23:52  

Na mi van? Miutan a F1-es "puncik" telesirtak a mediat mert egy 18 eves "takony" oktatja oket a palyan, most vegre megszolaltak azok az igazi autoversenyzok is akiknek a tokuk a helyukon van? Ideje volt...

mb c124
#1 mb c124 2016. szeptember 01. 23:31  

GyP Lájv cím: Hamilton Maxről: “Ostoba szemét!”

Későbbi finomított cím: Hamilton Maxről: “Ostoba szemét – ahogy a legtöbbünk volt 18 évesen!”

Cikkben idézet: „Alapjában véve nem akarok semmibe sem belekeveredni, hiszen semmi közöm hozzá. Max egy gyors versenyző, ezt már bizonyította, hiszen nyerni tudott a Forma-1-ben. Azonban még csak 18 éves. A legtöbbünk 18 évesen még egy ostoba szemét volt. Ugyanakkor egy kivételesen tehetséges versenyzőnek tartom.”

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni