Na és Räikkönen?

írta: M4Sport
2016. március 31. 09:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha egyszer valamit Sebastian Vettel elhatároz… A német egykori csapattársa úgy érzi, a bajnok készen áll arra, hogy legyőzze a Mercedeseket – de szerinte a legnagyobb favorit továbbra is Lewis Hamilton. Na de miért feledkezünk el Kimi Räikkönenről?

Vajon képes lesz-e megállítani a Mercedes menetelését a Ferrari? A szoros csatát hozó Ausztrál Nagydíj után, s az év második versenyét jelentő Bahreini Nagydíj előtt ez az egyik legnagyobb kérdés. Sebastian Vettel már Melbourne-ben közel került a győzelemhez, csapata azonban stratégiai szempontból megkérdőjelezhető döntést hozott, s végül a Mercedes kettős sikerével indult a szezon.

Mark Webber, a Red Bull korábbi versenyzője azonban meg van róla győződve, hogy egykori csapattársa még megkeseríti Lewis Hamilton és Nico Rosberg életét. „Hiszi, hogy képes rá és hogy le is fogja győzni őket. A kérdés csak az, olyan gyakran-e, mint amennyire szeretné. Higgadt, mentális szempontból jó állapotban van, és realista, így tudja, milyen komoly kihívás vár rá. De ha esélyt kap arra, hogy összezavarja a Mercedest, meg is teszi” – vélekedett az ausztrál.

Ami a két Mercedest illeti, Webber úgy véli, Ausztrália némiképp csalóka képet mutatott Lewis Hamilton és Nico Rosberg párharcáról – továbbra is a címvédő van előnyben. „Lewis csak elveszíthette ezt a versenyt, és meg is tette. Nico magabiztosan érkezett meg, a tesztek jól alakultak számára, de a versenyig három hibát is láthattunk tőle, szóval elég gyenge volt a felkészülése a futamra. Nico azonban általában jól teljesít Bahreinben. Meg tudja csinálni, de azt is tudja, hogy az ausztrál eredmény nem csak rajta múlt, és van annyira profi, hogy őszintén beismerje, bizonyos dolgokat jobban kell csinálnia ezen a hétvégén” – tekintett előre Webber.

Mark Webber, Sebastian Vettel

Bahrein nagy esélyt kínál Räikkönennek?

A bahreini esélylatolgatás kapcsán egyértelműnek tűnhet, hogy a győzelemre a Mercedesnek és a Ferrarinak van a legnagyobb esélye, ám miközben Webber áttekintette Vettel, Hamilton és Rosberg helyzetét, nem ejtett szót a Scuderia másik bajnokáról, Kimi Räikkönenről.

Tény, a finn háttérbe szorult négyszeres bajnok csapattársa mellett, csakhogy eddigi bahreini mutatói nem engedik, hogy csak úgy kizárjuk őt az esélyesek közül. 2007 bajnokának a mostani lesz a 11. szahíri futama, és a pályához fűződő viszonyáról sokat elárul, hogy ebből mindössze három alkalommal nem állhatott a dobogón. 2004-ben motorhibával esett ki, 2009-ben 6., 2014-ben pedig 10. lett.

A múlt évben itt futotta egyik legjobb versenyét, melyet látva főnöke, Maurizio Arrivabene kijelentette: „Az igazi Jégember visszatért.” Saját elmondása szerint akár nyerhetett is volna, „de nincs értelme erről elmélkedni, másodikak lettünk, ennyi.”

Räikkönen három 3. és négy 2. helyezéssel büszkélkedhet a sivatagi pályán – eredmények szempontjából ez számít az egyik legerősebb pályájának. Nyernie ugyanakkor 7 dobogós helyezése ellenére még egyszer sem sikerült neki. A mezőnyben csak Fernando Alonsónak van egy ennél hosszabb dobogós-nyeretlenségi sorozata: a spanyol Interlagosban pezsgőzhetett nyolcszor úgy, hogy egyszer sem állhatott még a pódium legmagasabb fokán.

Kimi RäikkönenRäikkönen ráadásul az előző négy Bahreini Nagydíjból háromszor a második pozícióban zárt – 2013-ban a Lotusszal még a győzelemre is komoly sansza volt a Red Bull ellenében. Ő maga nem igazán tudja megmagyarázni, miért megy neki ennyire ezen a pályán. „Szeretem Bahreint. A pálya nem túl nehéz kanyarokból áll, de így is nehéz jó kört összerakni rajta. A körülmények folyton változnak, lehet szeles az idő, nap közben nagyon meleg van, majd estére lehűl a levegő – de ez egy jó helyszín” – mondta Bahreinről a Ferrari előzetesében.

Vajon borsot törhet csapattársa és a két mercedeses orra alá a „Jégember” a sivatagban? Egy biztos: nagy szüksége lenne egy kiugró eredményre. Eddigi utolsó győzelmét a 2013-as szezonnyitón aratta – három nyeretlen év pedig nagyon hosszú idő az F1-ben. Arra pont elegendő, hogy az esélylatolgatásoknál szép csendben el-elfeledkezzenek egy világbajnokról…

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Raikkönen
#9 Raikkönen 2016. április 01. 09:48  

Bármennyire is jó az autó, és az egyik legjobb pályája jön...nem tudom mire számítsak, mert még ha lenne esélye egy jó eredményre, valami akkor is mindig közbeszól :D
Ha már ott lesz Vettel közelében elégedett leszek a hétvégével.

Go-Kimi R.-Go
#8 Go-Kimi R.-Go 2016. április 01. 09:23  
Casual:
Ki?

OIvasd el a főcímet !!!!!

Casual
#7 Casual 2016. április 01. 07:14  

Ki?

Go-Kimi R.-Go
#6 Go-Kimi R.-Go 2016. március 31. 17:02  

Tiszta 2007 filling....akkor sem számoltak vele :)

Agressor
#5 Agressor 2016. március 31. 15:02  
qwerm:
és nem 2012 volt, amikor egy bátortalan féktávon múlt a győzelem? 2013 nem rémik, h győzelmi esélyek lettek volna.

2012-ben két körön át támadási pozícióban volt... Talán beeshetett volna, de Vettel sem volt már akkor sem nyeretlen kezdő. Valószínűleg ki tudta volna védekezni, meg Kimire mindig is a korrekt, sportszerű, precíz előzések voltak jellemzőek. Ez nem lett volna az...
De jó futam volt...
Vettel-Kimi-Grosjean, majd egy évvel később Vettel-Kimi-Grosjean....

qwerm
#4 qwerm 2016. március 31. 14:09  

és nem 2012 volt, amikor egy bátortalan féktávon múlt a győzelem? 2013 nem rémik, h győzelmi esélyek lettek volna.

qwerm
#3 qwerm 2016. március 31. 14:07  

2006-ban a mezőny végéről jött fel a dobogóra a legnagyobb jóindulattal is csak 3. legjobb konstrukcióval.

j0hNniE
#2 j0hNniE 2016. március 31. 10:12  

Én már akkor boldog leszek ha nem áll meg a motor alatta.
Tuti ez lesz... fél éven át megáll alatta a technika vagy 3x és félévkor szar teljesítményre hivatkozva kirúgják. Holott Ausztráliában minimum egy 4. hely veszett oda... és egy szép versenyzés.

Na sebaj, remélem most összejön valami figyelemreméltó

andrea1
#1 andrea1 2016. március 31. 09:36  

Abban már nem reménykedem, hogy itt végre összejön egy győzelem vagy egyáltalán már nyerni fog futamot. Bár soha ne mond hogy soha. Viszont remélem jobban kijön neki a lépés, nem lesz hiba és akár egy újabb dobogót szerez. Jó lenne vasárnap a dobogón látni!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál