Nagycsapatnál kegyvesztetté – akik már átélték ugyanazt, mint Kvjat

írta: M4Sport
2016. május 12. 17:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mindketten átéltek hasonló csalódásokat, melyek akár F1-es pályafutásuk végét is jelenthették volna – de mindketten a mai napig tagjai a mezőnynek. A Red Bulltól a Toro Rossóhoz száműzött Danyiil Kvjat két kollégája Romain Grosjean és Sergio Pérez példájából is erőt meríthet a folytatásra.

Grosjean 2012-ben számos baleset okozójaként vált a mezőny fekete bárányává. Spái rajtbalesete után az FIA egy versenyre eltiltotta, ám visszatérése után nem sokkal Szuzukában ismét balesetbe keveredett. Sokáig az is kérdéses volt, egyáltalán kap-e új szerződést a Lotustól, ám miután akkori főnöke, Éric Boullier bízott benne, s ráncba szedte őt, végül megkapta a második esélyt.

Érdekesség, amikor Helmut Marko Danyiil Kvjat visszasorolásáról beszélt, éppen Grosjean esetét idézte fel annak igazolására, mennyire fontos most levenni az orosz válláról a terhet. „Nem, nem olvastam. De köszönöm, Helmut” – reagált a tanácsadó szavaira Grosjean csütörtök délután a barcelonai paddockban.

Az újságírók arról faggatták, mennyire fontos szempont az általa is megélt helyzetben, hogy megszabaduljon a nyomástól. „Nálam akkor úgy állt a helyzet, hogy vagy összekapom magam, vagy hazamegyek. De ezt a kettőt nem lehet összehasonlítani egymással. Danyiil egy éven át a Toro Rossónál versenyzett, aztán a Red Bullhoz került, most pedig négy futam után vissza kell térnie a Toro Rossóhoz. Hogy túl korán jött-e számára az előléptetés? Vajon Verstappennél időben jött-e? Én ezekre nem tudom a választ, bár azt szoktuk mondani, előbb kell némi rutin ahhoz, hogy valaki egy élcsapathoz szerződjön. De ilyen tekintetben minden versenyző más. Egy kisebb csapatnál kezdeni sokkal egyszerűbb.”

Grosjean elárulta, ő nem helyezte volna át Kvjatot a szocsi balesete miatt. „Ez egy kemény döntés volt. Dani Kínában még a dobogón állt. A következő futamon, a hazai versenyén talán kicsit túlságosan izgatott volt, elrontotta az első két kanyart. De ez megesik. Szerintem ez szigorú volt vele szemben. De másfelől jó esélyt is jelent Maxnak. Még nagyon fiatal, de máris egy élcsapatnál versenyezhet. Ez tipikus Forma–1: ahhoz, hogy jó ülésed legyen, valaki másét kell elvenned” – állapította meg a francia.

„Most derül csak ki, mennyire jó Verstappen valójában”

Force Indiá-s kollégája, Sergio Pérez hasonló tapasztalatokkal a háta mögött értékelte a Red Bullnál történt váltást. A mexikói 2013-ban nagy reményekkel érkezett meg a McLarenhez, amely kiváló formában, futamgyőzelemmel zárta az azt megelőző szezont. A következőt aztán végigszenvedték, majd nem sokkal az év vége előtt Woking közölte Pérezzel, hiába a Jenson Button elleni jó mérlege, nem tart tovább igényt szolgálataira. A helyére 2014-ben saját nevelésű versenyzőjüket, Kevin Magnussent ültették, aki aztán egy év után szintén hasonló sorsa jutott.

„Szerintem Kvjat egyértelműen megérdemelné, hogy a Red Bullnál fejezze be a szezont” – vélekedet Pérez. „Már volt egy dobogós helyezése idén, Ricciardo előtt végzett a tabellán tavaly. Nagyon erős versenyző, mentálisan is, és túlteszi magát az ütközésen is. Nagyon nehéz lehet most neki. Ugyanezt éltem át, amikor a McLaren kidobott. Az emberek hirtelen már nem hittek bennem. Az F1-ben mindenkinek rövid az emlékezete. Nem emlékeznek a dobogókra, sem a Toro Rossónál átélt szép időszakra, ami alapján éppen őt választották korábban a Red Bullnál. Nem emlékeznek erre, csak arra, hogy nem teljesített, ezért kirúgták. Ha sikerül jó eredményeket szállítania, még helyre teheti a renoméját. Ha nem a Red Bull-lal, talán majd valamelyik másik csapattal a jövőben.”

„Kívülről néha nehezebbnek tűnik ez a helyzet, mint amikor megtörténik veled. Én úgy vagyok vele, hogy bármi is jön, boldogulnom kell az életben. Ami velem történt, kemény volt, de pár órával később, ráeszméltem, hogy semmit sem tehetek, mint hogy új lehetőségek után nézek – akár az F1-ben, akár másutt. Ez egy sport, aminek az életünket szenteljük. Időnként szerencsések vagyunk, máskor nem, de akárhogy is, mindenből a legjobbat kell kihoznod.”

Pérez úgy véli, Verstappen akár még rosszul is kijöhet a most még neki kedvező helyzetből. „Verstappen számára ez kockázatos is lehet, mivel Daniel nyilvánvalóan remek versenyző, egy igazi élversenyző. Most a mezőny egyik legjobbja ellen méretheti meg magát, aki ráadásul tapasztalt is – nem lesz könnyű. Csak az idő döntheti el. Verstappen nyilvánvalóan tehetséges, de az igazság pillanata csak most jön el. Az év hátralévő részében kiderül, mennyire jó Verstappen valójában” – tekintett előre.

Sergio Pérez

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Austin

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

52016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

12016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”