„Nagyon ritka az ilyen szintű tehetség” – Andretti Verstappenről

írta: M4Sport
2016. május 23. 12:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ritka és különleges tehetségnek tartja Max Verstappent Mario Andretti. Az édesapa, Jos eközben elárulta, miben áll fia gyors sikerének titka.

Eddig százszázalékos a mérlege Max Verstappennek a Red Bullnál: egy futam, egy győzelem. Bár a gyors sikerhez nyilvánvalóan jó adag szerencsére is szüksége volt az A-csapathoz Szocsi után emelt hollandnak, hibátlan teljesítményét és gyors alkalmazkodását aligha bírálhatja bárki is. Persze ez a tempó egész karrierjére jellemző volt – ne feledjük, 2013-ban még csak gokartozott…

Mario Andretti szerint ugyanolyan kivételes tehetséggel van dolgunk, mint az F1-ben pár éve hasonló módon feltűnő, ma már négyszeres bajnok Sebastian Vettel esetében volt. „Már akkor megvillantotta tehetségét, amikor múlt évben az F1-be került a Toro Rossóval” – nyilatkozta az amerikaiak világbajnoka az ESPN-nek. „Új szintre emelte a Toro Rossót, ahogyan Sebastian Vettel is tette korábban. Soha senki nem hitte volna korábban, hogy a Toro Rosso versenyt nyerhet, de Vettel a legbizonytalanabb körülmények között nyert velük Monzában. Akkor ő mutatta meg, mire képes, most pedig Max teszi ugyanezt.”

„Nagyon ritka az ilyen szintű tehetség. Nemcsak megvillant, de bizonyította, mekkora ígéret, és ezért is jutalmazták meg azzal, hogy a Toro Rossótól a Red Bullhoz vitték. Természetesen Dr. Helmut Marko most elégtételt érezhet, főleg azok után, hogy sokan bírálták a döntését előtte. Nyilvánvaló, hogy helyesen döntött.”

Andretti emlékeztetett arra, hogy ő 18 évesen még testvére társaságában alakított át autókat, hogy részt vehessen első versenyein. Szerinte Verstappen esetében mégis túlzás könnyen jött sikerekről beszélni. „Legbelül úgy érzem, ez a fiatalember meg van áldva, mert ennyi idősen megkaphatta ezt a lehetőséget, ráadásul ilyen jól felkészült rá. Ez egy nagy esély, de megérdemli. Minden előnyét kihasználta, és nagyszerű munkát végzett” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy versenyzőapukaként a felkészítő, Jos miatt is örül a gyors sikereknek. „Örülök Josnak, mert én magam is ilyen helyzetben vagyok. Nézem, ahogy a gyerekek és unokák versenyeznek, és tudom, milyen elégedettséggel tölti el az ilyen siker a családot. Max máris bebetonozta helyzetét a Forma–1-ben, sok szakértő pedig okkal tekint rá potenciális bajnokként.”

Max VerstappenAz apai tapasztalatok és a gokartos leckék gyorsították fel pályafutását

Ami az édesapát illeti, a Motorsportnak elárulta, szerinte fia titkát a gokartos időkben mutatott hozzáállásuk jelenti, melynek köszönhetően minden apró hibát kiiktattak Max vezetéséből. „Fiatal fiúként sokat tanult, sok információhoz jutott hozzá. Én órákat töltöttem vele. Minden egyes manővert, amit végrehajtott, vagy hibát, amit elkövetett alaposan megbeszéltünk. Nem kiabáltunk, csak megbeszéltük, elmagyaráztam neki mindent. Szerintem ennek köszönhető, hogy a korosztályához képest ennyivel gyorsabban haladt előre. Egyértelműen úgy érzem, hogy jobb nálam – de ezt már régóta tudjuk” – fogalmazott idősebb Verstappen.

Majd hozzátette, saját versenyzőként elkövetett saját hibáinak tanulságát is felhasználták Max karrierjének alakításában. „Jól tudom, mik voltak a gyenge pontjaim és erősségeim. Ahhoz, hogy jó formában érkezz meg a csúcsra, jó adag szerencsére is szükséged van. Jókor kell jó helyen lenned, és szerencsére ez nekünk sikerült. De már amikor először versenyautóba ült, is mindenki rá figyelt. Kiváló munkát végzett a versenyzés, valamint a körülmények kezelése terén is. Csöndben marad, amikor kell, és ez egészen különleges benne.”

Verstappen Barcelonában már a háttérből figyelte Max munkáját. Miközben a Toro Rossónál állandóan ott volt vele a garázsban, most tudatosan visszalépett, s igyekszik kikerülni a reflektorfényből. Elmondása szerint nem jelenti azt, hogy ne próbálná továbbra is irányítani őt, ha szükség van rá. „Barcelonában már egymaga dolgozott, és tudom, hogy készen is áll erre. Ha úgy versenyez, mint Spanyolországban, szerintem kijelenthető, nagyon is készen áll. Az én munkám azonban ezzel még nem ért véget. Továbbra is menedzselni fogom őt, és próbálom a helyes irányba terelni. A legjobb emberek mellett kell lenned a legjobb pillanatban, és szerintem ez nekünk eddig egészen jól ment” – fogalmazott.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary