Négy másodpercet gyorsulnak a szélesebb gumikkal

írta: M4Sport
2016. június 06. 10:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Pirelli a monacói paddockban egy feketére festett autón mutatta be, hogy fognak kinézni a 2017-es szélesebb abroncsai. A versenyzők bizakodnak, a cég első embere pedig négy másodperces gyorsulást ígér.

Az F1-es abroncsok 2017-ben elöl az eddigi 270-ről 320 milliméter szélesre nőnek, míg hátul 325-ről 405-re. A megnövekvő futófelület révén az autók nagyobb mechanikus tapadásra tesznek szert, mely főként kanyartempójukat növeli majd (miközben a nagyobb légellenállás csökkentheti a végsebességet az egyenesekben).

Carlos Sainzot meggyőzték a Pirelli bemutatóabroncsai. „Nagyszerűek! Egy barátom mutatta meg őket, és kicsit sokkoltak. Klasszul néznek ki, és az F1 számára is jót jelenthetnek. Agresszíven néznek ki, szükségünk van rájuk. De éreznem is kéne, milyenek, mivel ez a legfontosabb.”

A rutinos Felipe Massa sem bánja a nagyobb tapadást. „Őszintén szólva én jobb ötletnek tartom a szélesebb gumik alkalmazását, mint az autók leszorítóerejének egyszerű megnövelését. Mi úgy vagyunk vele, hogy minél több a tapadás, annál jobb” – fogalmazott.

Azt azonban jelezte, fogalma sincs, hogy az új gumik az új aerodinamikai szabályokkal együtt használnak vagy inkább ártanak-e majd a versenyzésnek. „Nem tudom, hogyan hatnak majd a show-ra. Talán jó lesz velük vezetni, de nem tudom, hogy valóban szükség van-e erre. Lehet, hogy nehezebbé válik az előzés, így csökken is a számuk, amiért nagy kár lenne” – fogalmazott.

Ami a Pirelli 2017-es felkészülését illeti, a gyártó nemrég engedélyt kapott az FIA-tól, hogy júliustól kezdődően összesen 25 napon át tesztelje az új abroncsait. Három csapat, a Ferrari, a Red Bull és a Mercedes bocsát majd rendelkezésükre átalakított 2015-ös autókat. A tesztek augusztus környékén kezdődhetnek, s a milánóiaknak november végére már elő kell állniuk öt gumikeverékkel, melyek aztán a következő idényben debütálnak.

A Pirelli elnöke, Marco Tronchetti Provera számára nem is kérdés, hogy új abroncsaik az F1 javát szolgálják. „Nagy változás lesz. Technikai szempontból ez igazán vonzó számunkra. Természetesen szeretnénk a lehető legjobb teljesítményt biztosítani. Ahhoz, hogy kifejlesszünk egy gumit egy utcai autóhoz, két-három évig dolgozunk együtt a partnereinkkel. A gumikat úgy 20-25 alkalommal teszteljük. Egy normál utcai autóra. Az F1 viszont maximális teljesítményt követel, és tesztek nélkül ez egy őrölt feladat lenne” – magyarázta az olasz a Motorsport-Totalnak.

Jelezte, elégedettek azzal, hogy az FIA és a FOM mindenben támogatja őket, ahogy azzal is, hogy a versenyzőkkel való februári megbeszéléseik is előremutatóak voltak. „A múltban sosem tudtunk velük közvetlenül beszélni. Most viszont a csapatok beleegyezésével gyakran egyeztetünk velük. Elmagyarázzuk nekik, mit is csinálunk, és ők elmondják, mire van szükségük. Ez előrelépés” – fogalmazott Provera.

Végül pedig jelezte, komoly gyorsulást vár az új gumiktól 2017-ben. „Ezekkel a gumikkal négy másodpercet javulhatunk. Ez is azt mutatja, mennyire fontos tényezőt jelentenek. Elvégre mégis csak ez az egyetlen dolog, ami kapcsolatot teremt az autó és az aszfalt között.”

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. június 07. 13:32  
Lewisthebest:
Ahhoz, hogy ott látszódjon tankolni is kéne :D

nem csak az uzemanyag a problema, a sporolas minden teren a gond. Motor/egyeb alkatreszek, gumi, stb...

SANI{Ó
#3 SANI{Ó 2016. június 06. 17:51  

hosszú évek óta ez az első értelmes lépés?

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. június 06. 15:01  
totopad:
És ez a gyorsulás a versenytempón is látszódni fog? Mert hiába az egykörös sebesség, ami már most is megvan, hosszútávon még mindig csiga a 10 évvel ezelőtti f1-hez képest!

Ahhoz, hogy ott látszódjon tankolni is kéne :D

totopad
#1 totopad 2016. június 06. 12:42  

És ez a gyorsulás a versenytempón is látszódni fog? Mert hiába az egykörös sebesség, ami már most is megvan, hosszútávon még mindig csiga a 10 évvel ezelőtti f1-hez képest!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt, Japán

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

32016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze