Nehéz akadályba ütközött a Ferrari – túljut rajta?

írta: M4Sport
2016. május 03. 13:31
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

Alábbhagyott a Ferrari lendülete. A Scuderia idénye nem az elképzeléseik szerint kezdődött. Maurizio Arrivabene vállalja a felelősséget a hibákért, ám hogy megérte-e kockáztatniuk, csak később derül ki.

Sebastian Vettelnek a múlt évben négy verseny után egy győzelem és összesen 65 pont állt a neve mellett. Idén ezzel szemben két kiesést és 33 egységet számlál, mellyel a tabella ötödik helyén áll. De a harmadikon lévő csapattársa, Kimi Räikkönen sem lehet elégedettebb 43 pontjával.

Kiesések, balesetek, műszaki hibák, megkérdőjelezhető taktikai húzások – a csapat szezonja eddig nem adott okot az elégedettségre. Ráadásul egyes technikai problémáknak hosszabb távon is lehet negatív hatásuk: Vettel például már harmadik idei motorját használja, így nem kizárt, hogy később hátrasorolásos büntetéssel is számolnia kell majd.

A csapatfőnök, Maurizio Arrivabene a hétvégén magára vállalta a felelősséget a vissza-visszatérő műszaki hibák kapcsán. „Sokat kockáztatunk, talán túl sokat is. De a télen a teljesítményt helyeztük előtérbe a megbízhatósággal szemben, és ez az én hibám” – mondta. Humorérzékét persze így sem veszítette el: „Így már nem szerezhetjük meg idén olyan nagy előnnyel a bajnoki címet…”

Sebastian Vettel azonban figyelmeztetett: „Szép tőle, hogy védi a csapatot, de ezt most együtt kell átvészelnünk. A sikeres 2015-ös szezon után mindannyian éhezünk a sikerre, a csúcsot akarjuk ostromolni.”

A csúcsot pedig továbbra is a Mercedes jelenti, amely Szocsiban minden eddiginél nagyobb erőfölényben volt a Scuderiával szemben: Kimi Räikkönen több mint fél perces hátránnyal lett harmadik.

Niki Lauda, a németek tanácsadója mindazonáltal nem Arrivabenét, sokkal inkább a technikai igazgató, James Allison vezette mérnökcsoportot tartja felelősnek a vártnál gyengébb kezdésért. „Természetesen nem ő a hibás, hiszen nem ő felel a technikai oldalért. Ő a csapatvezető. A technikusoké a fő felelősség, akik túlmentek a határon” – jelentette ki a háromból két bajnoki címét a Ferrarival nyerő osztrák. „A Ferrari jelenleg minden téren kockáztat, hogy utolérje a Mercedest. Pályától függően négy tized a hátrányuk, de néha álmodozhatnak arról, hogy előrébb jutnak.”

A Mercedestől érkező Jock Clear is elismerte, a Ferrari a fölzárkózás kényszere miatt fut bele az újabb és újabb műszaki hibákba. „Ez történik, ha valakinek olyan ellenfele van, mint a Mercedes. Ilyenkor nyomni kell. Természetesen lehetnénk konzervatívabbak és óvatosabbak is, de ezzel végül úgysem juthatunk előrébb” – védte meg csapata szemléletmódját.

Maurizio Arrivabene

Leszegett fejjel előre – vagy fejjel a falnak?

De vajon valóban a Mercedes hajszolta volna túl a saját határain a Ferrarit? Nem lehetséges-e, hogy inkább önként törték át a korlátokat?

A csapat a múlt évben vártnál hamarabb ért el sikereket, a vártnál talán nagyobbakat is. 2014 után nem volt magasan a léc, s nem is nehezedett akkora nyomás a vállukra. A Scuderiánál ugyanakkor ez csak kivételes helyzet, a normalitást az állandó teljesítménykényszer jelenti, mely idén vissza is tért Maranellóba.

Az egy éve még türelmes Sergio Marchionne elnök nem is kertelt. Alig, hogy véget ért a 2015-ös szezon, jelezte, legközelebb már csak a bajnoki címet tartja elfogadhatónak. És a csapat addigi felszabadultsága ezzel ismét odalett. „Sergio Marchionne elnök fokozatosan növeli a nyomást, Arrivabenének pedig valahogyan védekeznie kell. Jelenleg az övé a legkeményebb munka” – állapította meg Lauda.

És ez most nemcsak az olasz, de egész csapata számára egyfajta vizsgát jelent. Ha jól kezelik ezt a nyomást, még elérhetik a céljukat. Ha viszont összeroppannak a teher alatt, visszatérhetnek a Fernando Alonso neve által fémjelzett korszak mocsaras vidékére, ahol a csapat szekere a győzni akarás és a megújulni képtelenség, a kreativitáskényszer és az ötlettelenség ellentétes erői hatására megsüllyedt és állva maradt, s ahonnan aztán James Allison a múlt évben sikeresen kitolta őket.

Sebastian VettelA csapatnál persze ilyesmivel nem is számolnak: Arrivabenéhez hasonlóan Vettel is igyekszik megtartani csapatuk tavaly nyert lendületét. „Talán nem nyertünk még futamod, de egyértelmű, hogy harcban vagyunk a bajnoki címért. Nem gondolnám, hogy már kihullottunk volna. Az autónk javult, jobbnak is érzem, mint a tavalyit. Jó úton haladunk, még ha a körülmények és az eredmények mást is mutatnak” – érvelt magabiztosan, hozzátéve, hogy még mindig nem volt sima hétvégéjük ebben az évben.

„Most olyan pályák következnek, amelyek jobban fekszenek nekünk” – tekintett előre Arrivabene, abban reménykedve, hogy a szocsi hétvége csak kivétel volt, és Barcelonában, majd Monacóban folytathatják a felzárkózást.

Most ebbe kapaszkodhatnak az olaszok. Kettős győzelme után még a Mercedes is arra figyelmeztetett, hiba lenne azt gondolni, hogy sikerült leszakítani magukról az ellenfelüket. „Ez a pálya nagyon más. Rendkívül sima az aszfalt felülete, és láthattuk, hogy más csapatok is másmilyen formát mutattak rajta” – nyilatkozta Toto Wolff. „A Williams például nagyon erős volt, a Red Bull pedig már egyáltalán nem. A Ferrari sem volt olyan jó, mint vártuk, de ez inkább a pálya miatt volt, mivel a kulcsot a mechanikai tapadás és a kellő mennyiségű leszorítóerő megtalálása jelentette. És még a motorerőnek is fontos szerepe volt. Ezért azt gondolom, a Ferrari teljesítményingadozása speciálisan Szocsihoz köthető.”

Hogy valóban így volt-e, a következő versenyeken kiderülhet. Egy biztos, a Ferrarinak már csak saját valós ereje felmérése miatt is létfontosságú lenne már egy kilengésektől, balesetektől és hibáktól mentes hétvége. Hogy végre önmaguk helyett elkezdhessenek összpontosítani a valódi célpontra, a Mercedesre is…

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#11 albutr 2016. május 04. 20:50  
HannaLill:
Mire a Ferrari utoléri a Mercedest addigra a Honda mindkettőt le fogja hagyni!!!

úgy legyen.

jordanford
#10 jordanford 2016. május 04. 00:14  

Érdekes, jajjj Vettel szegény, Rai drukker vok, de most Vettellel az történik vele Mint Kimivel tavaly. és már egyből a kocsi a gond........ Bár Kimi sem teljesít 100%ot. A merci meg merci pár éve csak az időmérőt nyerték, most a versenyeket is, de manapság nem tűnik olyan megbízhatónak min az eöző évben

sába
#9 sába 2016. május 03. 19:59  
ernike:
Közelében nincsenek a Mercinek. Az nem ellenfél aki csak a bolygók és csillagok megfelelő együttállásakor szorongathatja meg őket. Minden körülmény között jónak kell lenni, idén erőből egyszer sem győzhettek. Legnagyobb előnye a Mercinek a gumikezelése hűvös időben, ezzel együtt hatalmas mechanikai tapadás és a motorerő mit nem mostanában hoz be senki. RB sem véletlenül maradt el a Williamstől, hirtelen nem lett rosszabb a kasznijuk. Kísérletezésre és a 17-es szabályváltozásokra kellene koncentrálni nem a nevetséges idei címreményekre.

A mercinek még szerencséje is van, a tavalyi évet is beszámítva mikor volt úgy igazán meleg idő vasárnap? Ha jól rémlik még a ringen is lehűlt az idő a versenyre. Megnézném már, hogy hogyan bánnak a gumival nagy melegben és hogy a motorjuk mit bír ki.

ernike
#8 ernike 2016. május 03. 15:28  

Közelében nincsenek a Mercinek. Az nem ellenfél aki csak a bolygók és csillagok megfelelő együttállásakor szorongathatja meg őket. Minden körülmény között jónak kell lenni, idén erőből egyszer sem győzhettek. Legnagyobb előnye a Mercinek a gumikezelése hűvös időben, ezzel együtt hatalmas mechanikai tapadás és a motorerő mit nem mostanában hoz be senki. RB sem véletlenül maradt el a Williamstől, hirtelen nem lett rosszabb a kasznijuk. Kísérletezésre és a 17-es szabályváltozásokra kellene koncentrálni nem a nevetséges idei címreményekre.

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 19:50

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. május 03. 14:44  

A kockázatnak is van határa, tanulságos év lesz ez a ferrari számára. Allisont felesleges hibázni, mert a főgond nem a konstrukcióban van, továbbá kanyarokban sztem elég jó a ferrari.
Én a helyükben idén csak a motorral foglalkoznék (már amennyire a "korlátlan fejlsztést biztosító" zsetonrendszer engedi), koncepcióra egy utolsó update barcelonára, utána 100% áttérnék a 17-es konstrukció tervezéséhez.. Allisonon sztem nem fog múlni, az lesz majd a kérdéses h az új motorgondokat kitudják e küszöbölni.

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 14:49

Atko
#6 Atko 2016. május 03. 14:27  

attól tartok, hogy ez a Marchionne fickó a továbbiakban rossz döntéseket fog hozni (ha már ő a góré) és tisztogatás lesz a vége az egésznek....bekövetkezik az apokalipszis :D....

Hombre B
#5 Hombre B 2016. május 03. 14:23  
F1890:
nocsak nocsak akkor megint kezdodik elolrol a mese. ott van a technikai igazgato akit jo penzert nagy sztarolas kozepette erkezett eltelt 3 ev semmi valtozas majd jon a basztatas. es belatja mindenki h tulertekeltek anno a szerepet. en sose ertem az ilyen elnokoket h minek helyeznek ekkora nyonast a csapatra.dehat szemmel lathato h ezzel pobt az ellenkezojet erikel. javaslon ranieri szerzodteteset mert o tudott szarbol varat epiteni

Pénz. Tőzsdére ment a cég, és akkor megy fel az árfolyam ha a csapat az F1-ben is sikeres, VB-t nyer és dominál.

Illetve szerintem a technikai személyzet se okolható jelenleg, mert a kockáztatásnak a megbízhatóság az ára. Tán aero-ban lehetnének gyorsabbak a fejlesztések, de ott, mint már említették lépésről lépésre haladnak, nem nagy csomagokban gondolkodtak.

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 14:28

F1890
#4 F1890 2016. május 03. 14:20  

nocsak nocsak akkor megint kezdodik elolrol a mese. ott van a technikai igazgato akit jo penzert nagy sztarolas kozepette erkezett eltelt 3 ev semmi valtozas majd jon a basztatas. es belatja mindenki h tulertekeltek anno a szerepet.


en sose ertem az ilyen elnokoket h minek helyeznek ekkora nyonast a csapatra.dehat szemmel lathato h ezzel pobt az ellenkezojet erikel. javaslon ranieri szerzodteteset mert o tudott szarbol varat epiteni

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 14:22

HannaLill
#3 HannaLill 2016. május 03. 14:15  

Mire a Ferrari utoléri a Mercedest addigra a Honda mindkettőt le fogja hagyni!!!

fist1
#2 fist1 2016. május 03. 14:08  

Sokat lépett előre a Ferrari, de nekem az kezd a meggyőződésem lenni, hogy a versenytempót illetően a Merci is legalább annyit. Rosberg eddig kényelmes győzelmeket aratott, de ezen a legutóbbi hétvégén mutatott valamit a Merci valódi tempójából, az pedig továbbra is félelmetes. A Ferrari okosabban tenné, ha 2017-re koncentrálna, idén már aligha lesznek VB-k. Nem a ponthátrány, hanem a komoly tempóhátrány miatt.

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 14:10

Hombre B
#1 Hombre B 2016. május 03. 14:05  

Szerintem nem baj, hogy kockázattak, illetve bízom benne, hogy az irány az jó volt és erre lehet majd építkezni ’17-ben is. Viszont az idei VB-ben szép, hogy hisznek és nem adják fel, de szerintem nincs esélye a csapatnak és ezt mélyen belül ők is tudják, max. még várnak egy kicsit, amikor oda lehet állni Sergio elé és egyértelműen elmondani, hogy idén reális esélyünk nincs és szeretnénk gőzerővel ’17-re koncentrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”