„Nekem már csak adóznom kell és meghalnom”

írta: M4Sport
2016. szeptember 20. 11:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az F1 üzleti ügyeit intéző Bernie Ecclestone egyértelművé tette, a sportág új tulajdonosai nem parancsolgathatnak neki, hiszen ha nem tetszik az általuk választott irány, feláll és elhagyja posztját. Ezt azonban nem most fogja megtenni, hiszen úgy érzi, jól meglesz az amerikaiakkal.

Hamarosan új többségi tulajdonosa lesz a Forma–1-nek, miután a Liberty Media két lépcsőben (a 2017-es év elejéig) felvásárolja a részvények jelentős százalékát. Érkezésük kapcsán Ecclestone jövője volt az egyik legkomolyabb kérdés, a cég azonban jelezte, számít a 85 éves üzletemberre, aki a folytatásban is megtarthatja pozícióját, vagyis ő intézheti az F1 napi ügyeit.

Pozíciója tehát változatlan maradhat, helyezte viszont más, az eddigi tulajdonos ugyanis szabad kezet adott neki, az amerikaiak viszont idővel egyre jobban bele akarnak majd folyni az F1 irányításába, hiszen határozott tervekkel érkeztek. A helyzet kapcsán a korábbi FIA-elnök, Max Mosley – akire gyakran Ecclestone régi harcostársként hivatkoznak – elmondta, nem biztos, hogy honfitársának tetszeni fog ez a felállás, ezért ő nem venné biztosra, hogy a folytatásban is a posztján marad.

Arra, hogy ha nem tetszik az irány, távozhat posztjáról maga Ecclestone is utalt már (még a felvásárlás bejelentése előtt), Mosley nyilatkozta kapcsán pedig csupán annyit mondott, a korábbi FIA elnök „nagyon jól ismeri őt”. „Hála Istennek ebben a pillanatban nem vagyok rászorulva a pénzre és a munkára. Ha úgy látom, nem azon az úton haladnak, ami nekem tetszik, akkor eltűnök. Ez egészen biztos” – fejtegette egy, a Sky Sportsnak adott hosszabb interjúban.

Chase Carey és Ron Dennis

Korábban felmerült, már voltak kisebb véleménykülönbségek közte és az új tulajdonos által kinevezett ügyvezető igazgató, a határozott üzletember hírében álló Chase Carey között, noha a folytatásban pont vele kellene szorosan együttműködnie. Magát adta tehát a kérdés, akkor is tud-e majd dolgozni az amerikaival, ha az bizonyos témákban rá akarja erőltetni saját akaratát. „Nekem ebben az életben már csak meghalnom kell és fizetnem az adóimat. Ennyi, ezeket leszámítva nekem itt semmi sem kötelező már” – jött a jól megszokott fanyar válasz a brit sportvezetőtől.

Mindennek ellenére Ecclestone úgy érzi, meglesz majd az amerikai szakemberrel, sőt örül is a Liberty érkezésének, hiszen az F1 sokat tanulhat a cégtől. „Igen… örülök. Nem lesz semmi baj Chase-szel, jól együtt fogunk működni. Szakértője azoknak a területeknek, melyeknek én nem. Amerikában jelen kell lennünk, és ő nagyon jól ismeri Amerikát, valamint a televíziózást is. Szóval, elég sokat segíthet nekünk, és biztosra veszem, hogy ez is fog történni” – magyarázta.

Ecclestone szerint egyébként rövid távon nem kell komolyabb változásra számítani az amerikaiak érkezése miatt. „Ez (a felvásárlás) nem változtat túl sok mindenen. Megkértek, hogy maradjak a helyemen, Chase pedig elnök lesz. Fogalmam sincs, milyen ötletei vannak, viszont nincs egyszerű helyzetben, mert bedobták a mély vízbe. Egy kicsit legalábbis olyan ez a helyzet. Szóval, majd meglátjuk” – fogalmazott, majd amikor új hároméves szerződéséről kérdezték (eddig még biztosan betölti posztját), ismét sejtelmesen válaszolt. „Majd látjuk, majd látjuk.”

Az interjút készítő Martin Brundle azt is megkérdezte, milyen szájízzel távozna, ha holnap úgy döntene, búcsút int a Forma–1-nek. Büszke lenne, úgy érezné elvégezte a dolgát? Elégedett lenne az elmúlt évtizedekkel? „Boldog vagyok, hogy sikerült összekötnöm az embereket. Mindegyikük… azt hiszem, akárhová megyek, ezek az emberek barátságban vannak. A szervezők számítanak rám, és ez az egész egy kézfogáson alapul. Elintézek valamit, és ennek az alapja a kézfogás. A csapatok most többé-kevésbé boldogok. Ha már nem tudnám biztosítani, hogy azok legyenek, és nem végezném a munkám, akkor felállnék és elmennék” – zárta gondolatát.

Bernie Ecclestone

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. szeptember 20. 12:04  

szimpatikus feje van ennek a Chase-nek,
az utcánkban lakik egy nyugdíjas bácsi, aki pont így néz ki!

mondjuk ettől a tárgyalóasztalnál simán lehet egy kegyetlen,
kábé mintha Columbo nem nyomozó, hanem üzletember lenne :D

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 20. 12:06

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt