Nem a versengés, az érzés a lényeg!

írta: M4Sport
2016. augusztus 17. 10:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Teniszezhetne, kerékpározhatna és édesanyjával is versenyezhetne a szupermarketig vezető úton, az érzést azonban, ami egy 900 lóerős versenygép vezetésével jár, csak az F1-es szereplés biztosítja számára – Fernando Alonsót ez „ejtette rabul” és emiatt van a királykategóriában!

Miért versenyeznek? A győzelem motiválja őket, esetleg a hírnév, vagy maga a versengés, illetve a vezetés öröme? Ezt a kérdést gyakran felteszik az autóversenyzőknek, akik leggyakrabban az utóbbi két opció egyikét választják. Így tett a McLaren-Honda klasszisa, Fernando Alonso is, akivel nemrég csapata készített interjút, és aki egyértelműen kijelentette: őt a vezetés élteti!

„Versengő személyiség vagyok, és a versengés nagyon fontos a Forma–1-ben, de nem emiatt vagyok a kategóriában” – kezdte érvelését. „Az élet más területein is versenyezhetnék: például biciklizhetnék vagy teniszezhetnék, esetleg versenyezhetnék anyukámmal a szupermarketig. Azért versenyezem a Forma–1-ben, mert az autók vezetés olyan érzést biztosít számomra, amit sehol máshol nem kapok meg. Ez teljesen egyedi” – folytatta a kétszeres világbajnok.

Később megpróbálta elmagyarázni, milyen az a bizonyos érzés: „Nagyon nehéz megfogalmazni, mert az F1-hez semmi sem hasonlítható. Az agyadnak minden alkalommal át kell állnia, amikor beülsz a versenyautódba, hiszen olyan gyorsan történnek a dolgok. Ha néhány hétig nem vezetsz Forma–1-es autót, akkor te magad is meglepődsz a teljesítményén, amikor visszaülsz a volán mögé. Gokartozom, hogy élvezzem a versenyzést, a Forma–1-ben viszont az érzés miatt vagyok.”

„Ha a vezetési stílust nézzük, akkor a gokart hasonló a Forma–1-hez, ott azonban nem történnek váratlan dolgok. Nem érnek meglepetések, mert ki tudod számítani, mit csinál egy gokart. Az F1-ben ez teljesen másként van, hiszen itt folyamatosan történnek meglepő dolgok. Amikor rálépsz a fékre, az agyadnak kell két tized, hogy felzárkózzon. Ez remek érzés, ez az a bizonyos érzés” – hangsúlyozta.

A McLaren cikkében szó esett Alonso gyermekkoráról is, amikor az őt iskolába kísérő nagymamájával vetélkedett (az utat három szektorra osztották, a fiatal Fernandónál pedig akkoriban „senki sem sietett jobban a suliba”), majd a profivá válás éveiről is, melyben megtanulta mire van szükség a győzelemhez. „Szívtelennek kell lenned” – jelentette ki határozottan. „Nem vagytok ellenségek a többi versenyzővel, de csak saját magadra kell összpontosítanod, hogy nyerj. Ha valakinek fájdalmat okozol azzal, hogy előnybe kerülsz, akkor az még jobb” – tette hozzá.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”