Nem álmodik schumacheri bemutatkozásról, Verstappent viszont lepipálná Ocon

írta: M4Sport
2016. augusztus 25. 17:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

A szezon 13. versenye következik, egyvalaki számára mégis a legelső. Esteban Ocon példaképéhez, Michael Schumacherhez hasonlóan Belgiumban debütál – de a hétszeres bajnok helyett inkább Max Verstappenhez és Pascal Wehrleinhez méri magát.

A Mercedes utánpótlás-programjában részt vevő francia versenyző Rio Haryanto pénzcsapjainak elapadásával, valamint a csillagos márka és az őt tesztversenyzőként foglalkoztató Renault segítségével ülhet F1-es autóba ezen a hétvégén – már nem egy szabadedzést teljesítő fiatalként, hanem a mezőny teljes jogú tagjaként. Esteban Ocon nem titkolja, gyerekkorában Michael Schumacher is a versenyzővé válásra inspirálta, így most különleges érzés lehet számára, hogy 25 évvel a hétszeres bajnok bemutatkozása előtt ő is a belga pályán futhatja első versenyét a királykategóriában.

Arra azonban nem is gondol, hogy hasonló meglepetéssel robbanjon be a köztudatba, mint 1991-ben a 7. rajtkockából induló, rutinos csapattársát könnyedén megverő Schumacher. „Michael az egyik példaképem. Ha csak a felét elérném annak, amit ő elért a pályafutása során, már nagyon boldog lennék. Ha arra gondolnék, hogy ő is itt mutatkozott be, azzal csak fölösleges nyomást helyeznék saját magamra, ami nem használna. Michael nagyon magas szintet képviselt, ezért én inkább saját magamra koncentrálok. Természetesen remek érzés ugyanott bemutatkozni, ahol ő is kezdte, de nekem csak magammal szabad foglalkoznom” – nyilatkozta a 19 éves francia.

„Jó itt debütálni, mivel jól ismerem a pályát, és itt megmutathatja az ember, mennyire gyors. Meglátjuk, hogy megy majd. Szerintem jól felkészültem. Már régóta itt mozgok a paddockban, több Forma–1-es autót is vezettem. Jó lenne pontot szerezni, de mindenekelőtt azt kell megismernem, hogyan dolgozik ez a csapat.”

Esteban Ocon

Nem Verstappen volt a legkeményebb ellenfele

Ocon számára Schumacher tehát nem mérce – az immár második szezonját futó Max Verstappen viszont annál inkább. Ő és a holland 2014-ben emlékezetes csatákat vívtak egymással a Forma–3-as Európa-bajnokságban, melyet végül Ocon nyert meg. Az F1-ig vezető út mégis számára bizonyult hosszabbnak – ám most ő is megérkezett.

„Igen, mindenképpen viszonyítási pontot jelent számomra, hiszen ellene versenyeztem. A végén én lettem bajnok, de nagyon kemény ellenfél volt, és megvívtunk pár komoly csatát. Jól ment, és az F1-ben is jól teljesített, ezért ő a viszonyítási alap. Remélem, képes leszek még nála is jobban teljesíteni, ahogy azt is, hogy a jövőben lesznek még nagy csatáink egymás ellen. Ezen leszek” – mondta egykori riválisáról.

Majd azt is elárulta, valójában nem Verstappent tekinti az eddigi pályafutása legkeményebb ellenfelének. „Kvjat volt a csapattársam az első együléses szezonomban” – utalt 2012-es Forma–Renault-s évükre a Koiranen-csapatnál. „Talán nem egészen fair az összevetés, de akkor lenyűgöző volt” – dicsérte az oroszt.

Megméretnek a Mercedes-reménységek

Persze erős csapattársból most sem lesz hiány: a Manor garázsának másik felében a szintén nagy ígéretnek tartott Pascal Wehrlein ül, aki hozzá hasonlóan a Mercedes pártfogoltja. Csatájukat már csak ez is pikánssá teszi. „Ez nem jelent terhet számomra” – próbált rácáfolni Ocon. „Már annak örülök, hogy itt vagyok, és minden tőlem telhetőt meg fogok tenni. Csak magamra figyelek, de Pascal jó, hogy itt lesz viszonyítási alapnak. Nem rivalizálásként tekintek erre. Ő egy jó versenyző, az biztos, hogy gyors lesz, de nekem a saját dolgomat kell végeznem, ahogy a korábbi kategóriákban is.”

Szerinte kettejük egymás ellen mutatott teljesítményét sem lehet döntőnek nevezni a jövőbeni kilátásaik szempontjából. „Döntő? Nem hinném. A célom, hogy gyorsan felvegyem a tempót. Nem szeretnék a végén maradni. A lehető leggyorsabban kell fejlődnünk, már az edzéseken gyorsnak kell lennem. Nem aggódom, rendben leszek!”

Esteban Ocon„A legfőbb célom, hogy tanuljak. Ez egy új autó, amit még nem ismerek. Pascal már az év eleje óta itt van, tehát meg kell néznem, ő mit csinál, a stílusomat is hozzá kell viszonyítanom, és közel kell kerülnöm hozzá, amennyire csak lehet. Nem érzem magam teljesen újoncnak. Jól felkészültem, részt vettem pár edzésen, ezért remélhetőleg az időmérőre már felgyorsulok. A lehető legtöbbet el szeretném lesni Pascaltól, aki már év eleje óta nagyon gyors.”

Az újonnan létrejött párosítás Ocon számára tehát nem teher – Wehrlein számára viszont annál inkább az lehet. A németet ugyan minden dicséret megilleti eddigi teljesítményéért, hiszen ő szerezte csapata eddigi egyetlen pontját is, ám Rio Haryanto elleni időmérős mérlege hagyott kételyeket valós erejét illetően. Emiatt azt is mondhatnánk, Ocon érkezése igazi vizsga lesz számára is – csakhogy ő ezt szintén másképp látja. „Az a feladatom, hogy gyorsabb legyek a csapattársamnál, bárki is az. Most egy új srác ellen kell bizonyítanom, ami új kihívás, de izgatottan várom” – nyilatkozta.

Mivel a pályán még sosem találkoztak, Wehrlein nem tudja, pontosan mire számíthat ellenfelétől. „Egyszer sem versenyeztem még Esteban ellen, eddig egyik szériában sem találkoztunk. Nem láttam az összes futamát, de pár DTM-versenyt megnéztem. Ott az első szezon természetesen nagyon nehéz. És tavaly is láttam őt a GP3-ban. Természetesen csapattársként együtt kell működnünk, hiszen azért kell dolgoznunk, hogy még jobb legyen az autónk. Van néhány új alkatrészünk, és össze kell dolgoznunk, hogy megtaláljuk a lehető legjobb beállításokat” – tekintett az új helyzet elébe a német.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

G0007
#5 G0007 2016. augusztus 26. 17:25  
Lombardo:
Kvjatról mindenki áradozik, hogy mennyire tehetségesnek tűnt alsóbb szériákban, mostanra meg gyakolratilag nemcsak rémlassú lett, de közveszélyessé is vált. Egyszerűen érthetetlen, hogy mi történt vele a Red Bullnál.

akkor mutatkozik meg ki mennyit ér amikor nyakig ér a szar. kvyat ezek szerint nem sokat

G0007
#4 G0007 2016. augusztus 26. 17:23  

okos fiú,de max lepipálásához sok sikert...

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 17:24

albutr
#3 albutr 2016. augusztus 25. 20:59  
Lombardo:
Kvjatról mindenki áradozik, hogy mennyire tehetségesnek tűnt alsóbb szériákban, mostanra meg gyakolratilag nemcsak rémlassú lett, de közveszélyessé is vált. Egyszerűen érthetetlen, hogy mi történt vele a Red Bullnál.

hát eléggé érthetetlen hogy mi történt hiszen nemvolt egy kutyaütő.

Lombardo
#2 Lombardo 2016. augusztus 25. 19:37  

Kvjatról mindenki áradozik, hogy mennyire tehetségesnek tűnt alsóbb szériákban, mostanra meg gyakolratilag nemcsak rémlassú lett, de közveszélyessé is vált.
Egyszerűen érthetetlen, hogy mi történt vele a Red Bullnál.

F1890
#1 F1890 2016. augusztus 25. 18:35  

remélem lezúzza pacaltPIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”