Nem csak Hamilton és Rosberg tud ilyet – feszültség és ütközés a Saubernél

írta: M4Sport
2016. május 30. 13:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem csak a Mercedes vezetői számára okoz komoly fejtörést a két versenyző viszálykodása – a Saubernél Monacóban szintén ütközésig fajult a helyzet. A csapatfőnök kicsit sem volt boldog…

Bár a pénzügyi gondokkal küzdő Sauber eddigi idényét sem igen illethetjük más jelzővel, a svájci csapat most valóban katasztrofális hétvégét zárt Monacóban. Miközben előzetesen abban bíztak, az utcai pályán talán végre esélyük nyílhat a pontszerzésre, ahelyett, hogy kihasználták volna a kavarodást, ők maguk idézték elő azt: a futam hajrájában Marcus Ericsson és Felipe Nasr a Rasscasse-ban ütközött egymásnak.

A történet előzményét az jelentette, hogy a csapat nem sokkal korábban felszólította Nasrt, engedje el nála gyorsabb csapattársát. A brazil azonban nem a másik Sauber, hanem a csapat utasítása elől próbált kitérni. Ericsson pedig nem várt: megpróbálkozott az előzéssel, ám a belső íven nem volt elég hely, így a vége ütközés, majd kettős kiesés lett.

„Nagyon gyorsnak éreztem magam az ultralágy gumin, körönként három-négy másodpercet adtam Felipének” – mesélte az esetről az utóbb három rajthelyes büntetést kapó svéd. „Megkérdeztem a csapatot, mi a teendőm, és azt mondták, hogy meg kell próbálnom megelőzni, mert nagy a tempókülönbség. Hét-nyolc körön keresztül nem engedett el. Mondtam a csapatnak, hogy túl sok időt veszítek, majd megkérdeztem, megpróbálhatom-e megelőzni, és azt felelték, próbáljam meg.”

„Nagyon sok körön keresztül voltam mögötte, és korábban Bottas ellen, valamint a GP2-ben is láttam, hogy ezen a ponton lehet előzni. Tudtam, hogy lehetséges. De a végeredménye nem egészen az lett, amit vártam. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy megoldjuk a helyzetet és továbblépünk. Szoros csatát vívunk egymással, de megbeszéljük és tisztázzuk. Már voltak baleseteink korábban is, és mindig továbbléptünk.”

A csapatutasításra nem hallgató Nasr úgy érzi, jogában állt védeni pozícióját. „Szerintem elkerülhető lett volna, ami történt. Számomra ez egy fantasztikus verseny volt, a boxból rajtoltam – de aztán így végeztem. Hallottam, hogy többször is megkérnek, engedjem el őt, de nem hiszem, hogy az lett volna a megfelelő pillanat. Nem láttam értelmét, futottam a saját versenyemet, küzdöttem az előttem haladókkal.”

„A kiállásom után el kellett engednem az élen állókat, három egymást követő körben lendült a kék zászló. Amikor kezdtem volna visszazárkózni, természetes volt, hogy Marcus addigra már elérte az üzemi hőfokot. De én is rajta voltam, és körönként két másodpercet adtam Grosjeannak, aki előtt a Manor volt. Az ütközés előtt kevesebb, mint egy másodperccel voltam Grosjeantól, és nyilvánvaló volt, hogy utolérjük őket. Számomra értelmetlennek tűnik, hogy mindkét autónk kiesett. Ha van csapatutasítás, ha nincs, két autónknak kell lennie a pályán – végső soron mégiscsak csapattársak vagyunk.”

„Ez egy vicc! Ez a baleset számomra felér egy kirúgási indokkal – mindkét versenyző részéről. De sajnos ez nem megy, mert mindketten fizetnek az ülésükért” – kommentálta igencsak kritikusan Martin Brundle a két fiatal esetét.

És ha kirúgásra nem is, alapos fejmosásra számíthattak főnöküktől, Monisha Kaltenborntól is. „Mindkét versenyzőnk elfogadhatatlanul viselkedett. A balesettel a csapat munkája is odalett. Ilyesmit nem akarunk látni” – dühöngött az osztrák. „Marcus és Felipe jól tudja, milyen sok munkát fektetünk minden egyes hétvégébe. Felelősséggel tartoznak azért, hogy célba juttassák az autókat. Amikor kiértékeltük a helyzetet, világossá vált, hogy a gyorsabb autónkat a lehető legelőrébb kell juttatnunk, hogy kihasználhassuk a kínálkozó esélyeket. A döntésünket a két autó adataira támaszkodva hoztuk meg. Csapaton belül tisztázzuk majd a helyzetet. A versenyzőink tudatában vannak felelősségüknek, és ilyen eset nem fordulhat elő többé.”

Ericsson később bocsánatot kért – csapatától. „Az egész csapat nagyon csalódott, ezért részemről bocsánatot kell kérnem tőlük a történtek miatt. Természetesen le kell ülnünk megbeszélni ezt, hogy Montrealra minden tiszta legyen, és együtt, csapatként harcoljunk a jobb pozíciókért. F1-es csapattársaknak lenni mindig nehéz, hiszen nagy a rivalizálás, de ilyesmi valóban nem történhet meg.”

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

csaby_massa
#7 csaby_massa 2016. június 02. 08:29  
Paberto:
Viszont meg a radioban is mondtak hogy az egyes kanyarban fogja elengedni.

igen csak a rádiózás után eltelt 2-3 kör

csaby_massa
#6 csaby_massa 2016. június 02. 08:28  

Nasr nagy barom volt most, nem pontokért harcolt, a csapat érdekében ezt meg kellett volna tennie.

Paberto
#5 Paberto 2016. május 30. 19:23  
@ericsson@:
Ericsson azt nyilatkozta amúgy hogy azért tette ott be mert úgy volt hogy elengedi Nasr végül, csak mégse tette Amúgy ebben a szituban nem feltetlen akarom vedeni, bàr rajtbüntetést kapott amit Bottas nem és Kvyat? Nekem az szàmít hogy jobban teljesít mint a tehetség...egyenlőre :)

Viszont meg a radioban is mondtak hogy az egyes kanyarban fogja elengedni.

GreenHonda
#4 GreenHonda 2016. május 30. 18:18  
@ericsson@:
Ericsson azt nyilatkozta amúgy hogy azért tette ott be mert úgy volt hogy elengedi Nasr végül, csak mégse tette Amúgy ebben a szituban nem feltetlen akarom vedeni, bàr rajtbüntetést kapott amit Bottas nem és Kvyat? Nekem az szàmít hogy jobban teljesít mint a tehetség...egyenlőre :)

3 helyet kapott jah ő is

@ericsson@
#3 @ericsson@ 2016. május 30. 18:13  

Ericsson azt nyilatkozta amúgy hogy azért tette ott be mert úgy volt hogy elengedi Nasr végül, csak mégse tette

Amúgy ebben a szituban nem feltetlen akarom vedeni, bàr rajtbüntetést kapott amit Bottas nem és Kvyat?

Nekem az szàmít hogy jobban teljesít mint a tehetség...egyenlőre :)

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. május 30. 17:58  
@ericsson@:
Én nekem nagyon tetszik ez a pàrharc és feszültség :) Az is vicc hogy a tehetseg hogy maradhat alul a pénzzel szemben nem gyerekek? És Verstapen-nel értek egyet hogy a középmezőny pilótài nem biztos hogy szarabbak, mert ez a pàros egy mercedes csapatnàl tudna szépeket küzdeni meg ütközni :))) Hajrà Marcus!!!

Egyetértek, nagyon jó ez a párharc. Amit meg végképp örömteli látni, mennyit fejlődött Ericsson 2 szezon után.Jelenleg hiába kapta meg Nasr az új karosszériát, Sochiban még gyorsabb volt azóta viszont a múlt futamon és most is Ericsson volt meggyőzőbb.

Egyébként nem feltétlenül értek azzal egyet hogy az ütközésnél Ericsson volt a hibás, sőt.. Sokan beleesnek a Rascassban abba a hibába hát hogy ez Monaco úgysem fog előzni 99% aztán mikor mellé teszik nezért nem is figyelnek és nem adnak az előző félnek helyet mikor már betette az autót, pedig szerintem lett idő volna reagálni is. Persze érdekes szitu ez nem mondom hogy betonbiztos a véleményem, de szerintem ha már betette mellé Ericsson Nasrnak is adnia kellett volna helyet, mert tisztán látszott hogy ugyanúgy veszi továbbra is a kanyart, mintha semmi nem lenne körülötte

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 17:59

@ericsson@
#1 @ericsson@ 2016. május 30. 15:21  

Én nekem nagyon tetszik ez a pàrharc és feszültség :)
Az is vicc hogy a tehetseg hogy maradhat alul a pénzzel szemben nem gyerekek?

És Verstapen-nel értek egyet hogy a középmezőny pilótài nem biztos hogy szarabbak, mert ez a pàros egy mercedes csapatnàl tudna szépeket küzdeni meg ütközni :)))

Hajrà Marcus!!!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá