Nem csak Vettel kiütésén múlt – Marko elmondta, miért állították félre Kvjatot

írta: M4Sport
2016. május 05. 13:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem kizárólag az oroszországi hibák miatt döntött a Red Bull Max Verstappent és Danyiil Kvjat helycseréje mellett. Helmut Marko szerint az orosz eddig alulmúlta önmagát, összeroppant a nagy nyomás alatt, ezért el akarták kerülni, hogy még mélyebbre süllyedjen saját problémáiban.

Danyiil Kvjatnak vissza kell ülnie az iskolapadba. Azok után, hogy teljesítette első szezonját, és pontszámokban azonnal felül is múlta elismert csapattárását, Daniel Ricciardót a Red Bullnál, most váratlanul újra a nevelőcsapathoz száműzték. A döntést a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko hozta meg, aki a márka utánpótlásprogramjáért felel. Egyesek szerint túl kegyetlen volt az orosszal – ő azonban elmondása szerint nemcsak csapatuk, hanem Kvjat érdekeit is szem előtt tartotta.

Markót a Motorsport-Total telefonon érte el Ausztriában, s a tanácsadó elárulta, nem csupán az oroszországi események miatt döntöttek így, Kvjat egyszerűen nem bírta a rá nehezedő nagy nyomást, és idén alulmúlta a várakozásokat. „Ez elsősorban azt a célt szolgálta, hogy levegyük Danyiil válláról a nagy terhet, ami az idei évben nehezedett rá. Távolról sem volt képes azt a teljesítményt nyújtani, amit a múlt évben. Átlagban három-öt tizedmásodperccel volt lassabb Ricciardónál. Tavaly viszont még egy szinten álltak” – indokolt az osztrák.

Tény, Kvjat a kínai dobogójától eltekintve idén valóban nem alkotott maradandót. Az év első két időmérőn meglepetésre már a korai szakaszban kiesett, messze elmaradt a rendkívül stabil teljesítményt nyújtó Daniel Ricciardótól, ráadásul Marko már Kínában is hangsúlyozta, hiába Kvjat harmadik helye, ha az ausztrál csapattárs nem kap defektet a harmadik körben, vélhetően őt és Sebastian Vettelt is megelőzve ért volna célba a második helyen.

„Sokkal nagyobb problémát jelentett Danyiilnél, hogy következetlen volt, túl ingadozó teljesítményt nyújtott. Volt, hogy minden rendben volt, mint például Kínában. De önmagát helyezte nyomás alá, és ilyenkor a kilengések automatikusan jönnek. A szocsi ütközése is ennek a belső nyomásnak volt a következménye, amit saját magára gyakorolt. Ez a nyomás nem tőlünk érkezett. Mi megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy visszaültessük őt a Toro Rossóba. Romain Grosjean korábban szintén hasonló helyzetben volt, nála is baleset követett balesetet. Mi szeretnénk elkerülni ezt” – idézte fel a francia versenyző 2012-es szezonját Marko.

„Ha nem Oroszországban van, bizonyára könnyebb lett volna a dolga. Nagyon nyomta Kínában is az első kanyarban, ahol meglátásom szerint semmi rosszat nem csinált. Egy négyszeres bajnoknak ugyanakkor más a megítélése, mint egy újoncnak. Szerintem ez lehetett az egyik ok. A következmény ugyanaz volt. Hihetetlen nyomás nehezedett rá. Most a hazai versenyén volt, és tönkretette Vettel és Ricciardo futamát is, valamint Sainzét. Természetesen nem tudatosan, de a következmény katasztrofális volt. És az ilyet nem lehet csak úgy kitörölni a fejedből.”

Max Verstappen, Danyiil KvjatSzó sincs ürügyről

A Red Bull döntése kapcsán egyesekben fölvetődött, a csapat talán már Szocsi előtt eldöntötte, hogy Verstappent a nagycsapatba emeli, s Kvjat balesetei csak ürügyként szolgáltak ehhez. Voltak, akiknek a múlt hétvégén szemet szúrt, hogy szombat reggel Marko hosszasan beszélgetett Verstappennel reggeli közben. Ő azonban cáfolta, hogy már akkor eldöntötték, mi következik. Sőt, kiderült, valójában a szocsi verseny utáni hétfőn határozták el magukat.

„Ebből is látszik, milyen felszínesek az emberek” – fogalmazott, kiemelve, hogy szombaton valójában nem is az F1-ről, hanem a spielbergi, felújítás előtt álló gokartpályáról beszélgettek. „Keressük annak a lehetőségét, hogy egy megfelelő gokartpályát alakítsunk ki ott. Verstappan jól ismeri a helyszínt, ahogy Európa összes gokartpályáját, és ő csak némi kutatást végzett számomra, fotókat és hasonlókat mutatott. Ennyiről szólt a beszélgetésünk” – oszlatta el a gyanút az osztrák.

Majd jelezte, Max Verstappenék sem adtak ultimátumot számukra, s nem azért adták meg a lehetőséget a hollandnak, hogy az meghosszabbítsa velük a szerződését. „Nem, ilyesmire nem is volt lehetősége” – jelentette ki. „A riválisokkal ellentétben mi nem azokat a versenyzőket keressük, akik épp elérhetők, hanem kiválasztjuk magunknak azokat, akikre szükségünk van. Mint tudják, hosszú távú szerződéseket kötünk. Ilyen tekintetben tehát nem volt rajtunk kényszer. De az igaz, hogy Ricciardo és Verstappen egymás mellé ültetésével most pontosan felmérhetjük, mit tudnak ők ketten. Ahogy Kvjatot is megnézhetjük Sainz ellen. Ez megkönnyíti majd a jövőbeni döntésünket. De mind a négy versenyzőnkkel hosszú távú szerződésünk van.”

Max Verstappen

„Ez nem lefokozás, hanem egy esély”

A múlt azt mutatja, aki valaha is kegyvesztetté vált a Red Bullnál, annak F1-es pályafutása is rövidre zárult. Nagy kérdés, Kvjatnak a történtek után lesz-e még valaha is esélye arra, hogy újra a Red Bull első csapatának versenyzője legyen. Marko szerint azonban a válasz nem ennyire bizonytalan. „Nyilvánvalóan! Máskülönben nem ültettük volna vissza a Toro Rossóba” – mondta optimistán.

Ehhez persze az kell, hogy az orosz most összeszedje magát, és az eddigieknél jobb teljesítménnyel újra meggyőzze feletteseit. A lelki helyrerázódásban régi-új csapatfőnöke, Franz Tost segítheti majd. „Franz Tost egy múlt heti interjúban nagyon dicsérte Kvjatot. Jól ismeri őt, szinte már a kezdetektől fogva, ráadásul nála került a Forma–1-be. Mindkét versenyző megtartja majd a fizikoterapeutáját, így a bizalmi körük nem változik. A Toro Rossónál pedig Franznak megvan mindene ahhoz, hogy boldoguljon a helyzettel. Még egyszer mondom: sokkal könnyebb lesz Barcelonában átállni, mint Monacóban lenne. Talán ott újabb baleset történne.”

„Ez most nem egy lefokozás Kvjat szempontjából, inkább egy remek lehetőség arra, hogy a karrierjét a tehetségének megfelelően vigye tovább, és bizonyíthassa tudását. Tudják, mi történt annak idején Grosjeannal! Nyilván minden versenyző más és más, de az érzékenység szempontjából nagyon is hasonlítanak egymásra!”

Danyiil Kvjat

A Toro Rossónak is jól jön a váltás

Marko kiemelte, a helycserével több problémát is megoldottak egyszerre, mivel az utóbbi időben a Kvjat üléséért harcoló Verstappen és Sainz között szintén egyre nagyobb lett a feszültség. „Elég nagy volt a nyugtalanság a Toro Rossónál is Verstappen és Sainz között. Ezzel most a színfalak mögött több problémát is megoldottunk. És Kvjattól továbbra sem távolodtunk el, hiszen még mindig a mi kötelékünkbe tartozik. A Toro Rosso remek középcsapat, van bennük potenciál – mind a versenyzőikben, mind az autójukban. Így állandóan pontokat kell szerezniük” – fogalmazott.

Ami a folytatást illeti, Marko azt is hangsúlyozta, nem véletlenül Spanyolország előtt határoztak a változtatás mellett. „Azért most tettük, mert meg akartuk szabadítani a nagy nyomástól Kvjatot, mielőtt az olyan helyszínen következnek, mint Montreal vagy Monaco. Egyik pálya sem engedi, hogy hibázz. Jobb, ha Barcelonában ismerkednek az új autóval, mivel ott nagyobb bukóterek vannak.” – érvelt, hozzátéve, hogy nem számít komolyabb nehézségekre a két versenyző átállásánál. „Verstappen már most a szimulátorban ül. Készül Barcelonára. Kvjat pedig holnap ül szimulátorba, és már a Toro Rosso beállításait teszteli. Ez szerintem nem olyan nehéz feladat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Verstappen másfél éve van a Forma–1-ben, miközben Kvjat két és fél éve, tehát egyikük sem újonc már.”

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

nova76
#15 nova76 2016. május 05. 22:54  
Kimilton:
Szerintem meg a legfőbb ok, hogy a konkurencia nehogy elszipkázza Verstappent.

most majd kiderül mit ér!

Kimilton
#14 Kimilton 2016. május 05. 21:49  

Szerintem meg a legfőbb ok, hogy a konkurencia nehogy elszipkázza Verstappent.

Utoljára módosítva: 2016. május 05. 21:49

szabotor
#13 szabotor 2016. május 05. 21:36  

természetesen az ürügyre vártak, hogy maxot előléptethessék, de ezt így nem tolhatják bele a sajtóba. mivel ricsit tavaly elverte az orosz így ezt a helycserét nem tudták megtenni. az orosznak annyira sikerült kivágnia maga alatt a fát ezzel az ütközéssel, hogy ezek után mindenki tudja, hogy nemcsak vélt indok miatt cseréltek, hanem valós indok miatt is. azaz eddig nem tudtak volna hihető kifogást mondani a cserére, de kvjat odaadta az aduászt a kezükbe. igazából elbukott, én sosem tartottam nagy versenyzőnek, a két torros gyerek jobbnak látszik nála. jövőre lesz megint egy üres ülés, egy csillogó fiatal tehetségnek...

sfakos
#12 sfakos 2016. május 05. 21:06  

Én Sainzot sajnálom ebből a storybol még egyébként.... Azért nekem nem úgy tűnt hogy Verstappen sokkal jobb, aztán erre év közbe beültetik a nagycsapatba mellőle így neki pár évre kb. esélytelen lett a feljutás...

m3gm0nd0'3mb3r
#11 m3gm0nd0'3mb3r 2016. május 05. 19:29  
claydavis:
Kevesen "kedvelik", pedig Brawn óta, Newey-t és talán Laudát nem számítva Marko a Formula 1 legbriliánsabb alakja. Persze, hogy nem népszerű, mindenki körülötte visszafogott, ő pedig nem fogja vissza magát, de amit eddig ő pilóta szinten adott az F1-nek, az aranyat ér.

Ő az csapatból aki ha kell szarral dobálózik, ha kell beleáll a felé repülő székletmintába. Kemény odamondások, kemény bejelentések, mindvégig a cég akarata szerint. Ezt az embert nem lehet szeretni, de elismerem a profizmusát.

Ő a RedBull Laudája, kevesebb véletlen szarkavarással.

Utoljára módosítva: 2016. május 05. 19:30

claydavis
#10 claydavis 2016. május 05. 18:14  

Kevesen "kedvelik", pedig Brawn óta, Newey-t és talán Laudát nem számítva Marko a Formula 1 legbriliánsabb alakja. Persze, hogy nem népszerű, mindenki körülötte visszafogott, ő pedig nem fogja vissza magát, de amit eddig ő pilóta szinten adott az F1-nek, az aranyat ér.

sztárvorsz
#9 sztárvorsz 2016. május 05. 15:35  

Kínában nem hibázott, de igazán az autó meg Ricciardo volt jó. Szerintem adható amit most Marko mond. A hosszú távú szerződéseket viszont hagyjuk, most bizonyították be Kvyatal mennyit is számítanak.. Szerintem neki kellett volna még idő a Toroban anno, innen nehéz lesz már élcsapathoz menni.

Lewisthebest
#8 Lewisthebest 2016. május 05. 15:20  
almodopelikan:
kettő. Mert azt gondolom senki sem gondolja komolyan, hogy Verstappennek bármi esélye van egy ismeretlen autóban Ricsi ellen

Vandoornenak is ismeretlen volt a Mclaren (csak szimulátorba nyomta az idei verzióval) aztán mégis lenyomta az időmérőn Buttont persze hibázott a Brit, de ez hozzátartozik az F1-hez. Össze kell rakni a kört azzal, ha van 3 jó szektorod különböző gyors körökből sz*rt se érsz egyszerre kell megfutni őket. Ehhez képest meg Max jobban áll mert ő ha a Red Bullt nem is vezette, de letolta a tavalyi szezont egy egész tűrhető autóval és az idei első 4 versenyt is szintén szóval arról már van fogalma milyen egy F1-es autó, hogy kell beállítani stb. Mivel a Red Bullt amúgy se nehéz vezetni mert talán a legjobb kaszni a mezőnyben így csak ahhoz kell hozzászokni, hogy itt többet engedhet majd meg magának a kanyarokban meg a féktávokon mint a TR-el.

f1m12
#7 f1m12 2016. május 05. 14:43  
almodopelikan:
kettő. Mert azt gondolom senki sem gondolja komolyan, hogy Verstappennek bármi esélye van egy ismeretlen autóban Ricsi ellen

ne haragudj, de én tényleg nem gondolom azt, h Max karriere kettétörik most.
nem illetődött meg, amikor mindenki rá volt kiváncsi, és 17 évesen be kellett mutatkoznia. ez a srác tudja a dolgát, és nem érdekli, ki mit gondol róla, h mit kellene tennie. csinálja és kész. nekem az lenne a fura, ha még Brazíliában is azzal védekezne, h ezt az autót nem rá tervezték. nem idióták dolgoznak a RB-nál, akik nem képesek futamról futamra megtalálni neki a beállítást, üléspozíciót, stb. ez a RB nem egy gyenge gép, megtanulja majd vezetni, nem kell aggódni

andrea1
#6 andrea1 2016. május 05. 14:39  
almodopelikan:
kettő. Mert azt gondolom senki sem gondolja komolyan, hogy Verstappennek bármi esélye van egy ismeretlen autóban Ricsi ellen

Az biztos vagy azt gondolom hogy bárki is legyen a csapattársa Riccinek Max, Vettel vagy Hami, Rosberg akárki, nem kell félteni senki ellen sem. Jó versenyző, nagyszerű kvalitásokkal és nem adja olcsón a bőrét.

Utoljára módosítva: 2016. május 05. 14:41

athos777
#5 athos777 2016. május 05. 14:31  

Én sokkalinkább kíváncsi vagyok Verstappenre, mint KVjatra a redullban. Mindenki tudta, hogy milyen kevésen múlt, hogy őt rakták a nagycsapathoz, és nem Vergne-t. Az RB szereti, ha egy fiatal tehetség is vezeti a kocsijait. Így kapott lehetőséget Vettel, Ricciardo, Kvjat, és most Vestappen is.

almodopelikan
#4 almodopelikan 2016. május 05. 14:29  
andrea1:
Kitudja. HA úgy fogja fel, hogy nincs értelme küzdeni, ettől feladja. Egy lecke számára és úgy kell hozzáállnia: már pedig én akkor is jó vagyok, akkor is megmutatom mindenkinek, hogy ebben a pár versenyben rossz formában voltam, leblokkoltam de ez csak egy mélypont volt stb: Ez csak rajta múlik. Nem lenne jó látni, ha egy karrier így kettétörik, ilyen fiatalon már.

kettő. Mert azt gondolom senki sem gondolja komolyan, hogy Verstappennek bármi esélye van egy ismeretlen autóban Ricsi ellen

andrea1
#3 andrea1 2016. május 05. 14:27  
continental:
Aligha hiszem,h ez a döntés Kvjat javára fog szolgálni.

Kitudja. HA úgy fogja fel, hogy nincs értelme küzdeni, ettől feladja. Egy lecke számára és úgy kell hozzáállnia: már pedig én akkor is jó vagyok, akkor is megmutatom mindenkinek, hogy ebben a pár versenyben rossz formában voltam, leblokkoltam de ez csak egy mélypont volt stb: Ez csak rajta múlik. Nem lenne jó látni, ha egy karrier így kettétörik, ilyen fiatalon már.

Utoljára módosítva: 2016. május 05. 14:28

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. május 05. 14:13  
continental:
Aligha hiszem,h ez a döntés Kvjat javára fog szolgálni.

Kvjatnak most egy feladata van: sokkal jobban kell vezetnie, mint Sainz!

ha ez sikerül neki, jövőre újra a RedBull-ban lehet,
ha nem, akkor viszont nincs értelme az F1-ben maradnia, sajnos.

continental
#1 continental 2016. május 05. 13:52  

Aligha hiszem,h ez a döntés Kvjat javára fog szolgálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához