Nem fedte fel minden lapját a Renault

írta: M4Sport
2016. február 03. 17:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

A teszteken pályára guruló kocsi csak nyomokban hasonlít majd a ma bemutatott modellre.

A Renault Forma–1-es csapatának igazgatója, Cyril Abiteboul elmondta, hogy a ma látott, RS16-os kódnévvel ellátott új autójuk csupán egy bemutatóra szánt darab, a valódi új kocsijukat pedig csak a tesztekre szerelik majd össze teljesen.

A Forma–1-be öt év után újra gyári támogatással visszatérő Renault-istálló bemutatóján még maga a vállalat első embere, Carlos Ghosn is úgy prezentálta a pódiumon leleplezett modellt mint a csapat új autóját, ám Abiteboul az Auto Motor und Sportnak (AMuS) később elárulta, hogy a megnevezés nem teljesen helytálló.

„Ez csak egy showautó” – közölte a szakember. „Az igazi kocsi összeszerelésével majd csak a jövő héten fogunk végezni.”

Az alakulatban továbbra is kisebbségi tulajdonrésszel bíró Gérard Lopez szerint ugyanakkor bár a bemutatott versenygép még a tavalyi Lotus-kasztnin nyugszik, a megcsodált alkatrészek 90 százaléka így is ugyanolyan, mint ami pályára gördül majd a február 22-25-ei első téli teszten, Barcelonában.

És valóban, közelebbről szemügyre véve látható, hogy a kiállított darab egy hüvelykujjszerű kitüremkedéssel ellátott új orrkúpot, illetőleg módosított első és hátsó szárnyat is kapott, valamint természetesen az új specifikációjú Renault-motor jellemvonásai is megtalálhatóak rajta – úgymint az idei szabályoknak megfelelően a fő kipufogó mellé felszerelt extra kipufogócsövek.

Az AMuS egyébként arról is megtudott részleteket, hogy a Renault-felvásárlásról szóló, az utolsó utáni pillanatban meghozott döntés pontosan milyen nehéz helyzetbe is hozta az istálló mérnökeit. Mivel a franciák V6-os egysége kb. 10 kilogrammal nehezebb az etalonnak számító (s az enstone-iak által tavaly használt) Mercedesénél, ezért az csapatnál most örülhetnek, ha az RS16-os a szezonnyitóra eléri a minimális súlyhatárt. Az erőforrás emellett jóval méretesebb is a németekénél, ami a bemutatott karosszéria jókora „hízókúrán” átesett motorborításán és hűtőnyílásain is meglátszik.

Ettől függetlenül a Renault elődje, a Lotus már az említett adásvétel előtt is hosszú ideje akut pénzszűkében volt kénytelen foglalkozni a 2016-os projekttel, amely helyzet a gárda kasztniért felelős főmérnöke, Nick Chester szerint kissé rá is nyomta a bélyegét a fejlesztésekre.

„Valószínűleg nem tudtunk minden fejlesztési potenciált kiaknázni ezzel a kocsival” – nyilatkozta. „2015 vége felé már annyira korlátozottak voltak az anyagi lehetőségeink, hogy azt már az aero-programunk is megérezte, aminek tovagyűrűző hatása lesz 2016-ra is. Az év végén [amikor kiderült, hogy megint Renault-motorokkal mennek majd] ráadásul nagyon gyorsan és nagyon jelentősen át is kellett alakítanunk a kasztnit, amelyet így nem tudtunk olyan mértékben optimalizálni, mint amilyen mértékben egyébként szoktuk. Kötöttünk néhány kompromisszumot” – mondta.

A sárga-feketék szurkolói számára ugyanakkor mindenképpen biztató fejlemény, hogy az RS16-os (a valódi modell) már sikeresen teljesítette a kötelező törésteszteket, és minden bizonnyal időben elkészül majd ahhoz, hogy ott legyen a barcelonai tesztek nyitónapján.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"