Nem garantált még a régi időmérő visszatérése

írta: M4Sport
2016. március 22. 11:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár az új rendszer ausztráliai fiaskója után a csapatok arról állapodtak meg, hogy már Bahreinben visszatér a régi időmérős szisztéma, a Pirelli és egyes csapatok akár még meg is vétózhatják ezt.

Mindez persze nagy merészség lenne részükről, hiszen a melbourne-i kvalifikáció után nemcsak a csapatok és versenyzők, hanem a szurkolók is egyértelmű nemtetszésüket fejezték ki az újítás kapcsán – amit többek között az FIA frissen elindított Facebook-oldalán is nyomon lehetett követni. Tény azonban, hogy az újabb – immáron év közbeni –szabálymódosításhoz szükség van egy egyhangú szavazásra a Stratégiai Csoport, majd az F1 Bizottság részéről.

Utóbbi testületnek a Pirelli is tagja, s a cég sportigazgatója, Paul Hembery máris jelezte, ő az újabb változtatás előtt szeretné, ha alaposabban is átgondolnák, valóban teljes csőd volt-e az új rendszer. Elmondása szerint elsősorban a Q3-as szakasz okozott nagy fölháborodást, miközben az első két edzésrész nem ment rosszul, így szerinte akár kisebb módosításokkal is helyre lehetne tenni a szisztémát. „Nem hallottunk még minden érvet. Sok pozitív és negatív vélemény is érkezett az időmérő kapcsán. A Q3-on mindenképpen javítani kell, mert a szurkolóknak nem tetszett, hogy nem látnak autót a pályán. De ezt könnyen meg lehet oldani azzal, hogy visszatérünk a tavalyi Q3-as lebonyolítási módhoz, vagyis csak kis mértékben módosítjuk a kieséses rendszert” – vélekedett a brit szakember.

Hembery rámutatott, a Q3 kudarca elhomályosítja azt a tényt, hogy az első két edzésrész többek között a Mercedest is agresszívebb gumistratégiára sarkallta, ami pedig hozzájárult a verseny izgalmainak javulásához is. „Az időmérő egyik fő hatása a versenyen mutatkozott meg, és az F1 Bizottság ülésén éppen ezt nevezték meg fő motivációnak az új rendszer bevezetésénél. Bizonyos dolgok hátráltatták az élcsapatokat: például nem lehetett lágy gumival kvalifikálni magukat a Q2-ben, így nem rajtolhattak ezzel a gumival a versenyen. Ha nincs a kieséses rendszer, talán a lágy gumin próbálkoznak, és mérlegelik, hogy ez elég lehet-e a továbbjutáshoz. Szóval óvatosnak kell lennünk. Mi is részt vettünk az ülésen, elmondtuk az érveinket, miszerint ez hozzátett valamit a versenystratégiákhoz. És ez több szinten is megfigyelhető volt. Ha erre nincs többé igény, akkor várjuk az érveket.”

Paul Hembery

Meggondolatlanságra meggondolatlanság a válasz?

A szombati események után több istálló vezetője is hangoztatta, egyszerűen elkapkodták az új időmérő bevezetését. „Nem kezeltük jól a helyzetet. De fontos, hogy tanuljunk ebből. Minden döntést alaposan át kell gondolni, és nem hiszem, hogy megfelelően megértettük ezt az új időmérőt. A szándék jó volt, de nem sikerült elérnünk vele, amit akartunk” – fogalmazott Christian Horner, a Red Bull első embere.

A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds azonban arra figyelmeztetett, hogy a régi rendszerre való visszaállás ugyanilyen elhamarkodott lépés is lehet. „Nem kényszerített minket semmi arra, hogy már vasárnap döntsünk ez ügyben. Senki sem akar meggondolatlanul dönteni. A mi csapatunk azt sugallta, hogy tartsuk meg az új rendszert az első két szakaszban, a harmadikban pedig térjünk vissza a régihez. Emellett további változásokra is nyitottak vagyunk, ha szükséges. De a többség azt mondta, térjen vissza a régi rendszer” – mutatott rá arra, hogy a Pirelli nincs egyedül véleményével. Symonds azt is kiemelte, hogy Danyiil Kvjat korai búcsúja, valamint Valtteri Bottas elhibázott köre azt bizonyította, hogy a Q1 és a Q2 az új szisztéma szerint valóban okozhat kavarodást.

Úgy tűnik, a Force India is a Williamsszel ért egyet e kérdésben. Helyettes csapatfőnökük, Bob Fernley arra figyelmeztetett, hogy miközben az új időmérő eredeti célját a versenyek fölrázása jelentette, hibának tartja, hogy közvetlenül az ausztrál futam előtt máris döntenek a szisztéma sorsáról. „Ha úgy döntesz, csinálsz valamit, aminek hatással kell lennie a versenyre, hogy a pokolba határozhatsz úgy, hogy visszakozol, ha még nem is láttad a versenyt? Én vasárnap ezzel érveltem, és most is ugyanígy érzek” – nyilatkozta a Motorsportnak. „Nem szabad elkapkodni egy döntés visszavonását. Követni kell egy folyamatot, le kell higgadni, meg kell nézni, mi volt jó és hogy használhatod fel azt. Nem szabad kiborítani a gyereket a fürdővízzel együtt” – mutatott rá.

Fernley végül hangsúlyozta, csak a Force India nem fogja meggátolni a régi rendszer visszahozatalát, de véleményük mellett határozottan kiállnak. „Nem állunk az útba, ha arról van szó, mi a jó az F1-nek és a szurkolóknak. Viszont nyomás alatt dolgozunk, és sajnálattal látom, hogy most úgy dobunk el mindent, hogy meg sem vizsgáltuk azt rendesen.”

FIA
Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#10 Rocketfinger 2016. március 22. 15:25  

egyetértek GreenHonda-val. kár ezt csűrni csavarni, ez az időmérő rendszer így, ebben a formában az F1-legnagyobb buktája. amikor folyton megy a sírásrívás, hogy milyen problémák vannak és csökken a nézettség, akkor nem biztos, hogy ilyen butaságokkal kéne hergelni a nézőket.
ha jól emlékszem az alapötlet az volt, hogy az új időmérőre azért van szükség, hogy megkavarják az állóvizet, HÁTHA a top csapatok hibáznak és akkor hátrébbról kell indulniuk, mert akkor milyen bazi izgalmas lesz a futam. ezzel csak a következő gondjaim vannak:
- a mezőny végén lévő istállók, akik a topcsapatok költségvetésének töredékéből gazdálkodnak eleve esélytelenek. és itt hiába jön valaki a jobban kell dolgozni dumával.
- a Merci, Ferrari pilótái akár egy nagyobb hibával (- 1 mp) is simán futnak olyan időt, amivel olyan pozícióba kerülnek, hogy legalább még egy körre el tudnak menni.
- az, hogy valaki nem fejezheti be a gyors körét, nonszensz (Gutierrez)
- a futam nem attól lesz izgalmas, hogy mesterségesen megpróbálunk hátrakényszeríteni valakit. ami nem is biztos, hogy sikerülni fog. ezzel nem a betegséget, hanem a tünetet kezeljük.

komolyan nem értem. legyenek olcsó motorok, de bírjanak ki 4-5000 km-t versenytempóban. a gumi is legyen olcsó, bírjon végig egy futamot, de azért tapadjon úgy, mint a szuperlágy. legyen fejvédő egy forma autón, mert első a biztonság, de legyen szép is.
finggal közismeren nem lehet hímestojást festeni, így az egymásnak homlokegyenest ellentmondó dolgokból jön a berhelés, a szabályok fércelése, félmegoldások. nem vagyok híve a "régen minden jobb volt" filozófiának, pedig de.

Rikii
#9 Rikii 2016. március 22. 14:30  

Majd szombat reggel eldontik.

Wolverine
#8 Wolverine 2016. március 22. 13:40  
Denis Hunter:
szerintem a Q1 Q2 maradhatna, csak a 3. reszben volt elfogadhatatlan, ami tortent. Nem kellene azonnal visszaallni a regi rendszerhez, mert az sokkal komolytalanabb, ha ossze vissza csinalnak mindent, valami allandosagra lenne szukseg a szabalyokban, hogy konnyebb legyen alkalmazkodni es talan olcsobb is lehetne

Mikor először néztem az időmérőt én is úgy gondoltam rendben volt a Q1 és Q2. Valószínűleg nem figyeltem eléggé és ezért jutottam erre a következtetésre, mert mikor megnéztem az ismétlést már láttam hogy azok is szörnyűek voltak. Míg eddig a kockás zászló után is 4-5 ember simán harcolhatott a bejutásért és folyamatosan kiütögették egymást, addig most percekkel előre lehetett tudni kik esnek ki. Csak csücsültek szépen a boxban mint a nagycsapatok a Q3ban. Szerintem ennek az időmérős rendszernek mennie kell mert eredendően rossz. Megöli a versenyt.

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. március 22. 13:36  

Istenem ezt a szánalmas mellémagyarázást!
A Q1 és a Q2 is ugyanolyan fos volt, mint a Q3, csak nem mindig a nagyok csatája alpján kéne mindent megítélni, meg hogy éppen aktuálisan milyen erőviszonyok vannak. Ha a Mercedes 6 tizeddel veri a Ferrarit akkor már a kollektív bölcsesség ezzel kapcsolatban teljesen más, mintha mondjuk csak 2 tizeddel? Gondolkozzunk már el kicsit emberek!

Ne haragudjatok, de néhányan úgy írtok, mintha a Mercedes előnye szerint kellene megalkotni a szabályokat. Csakhogy ez egy változó dolog, a mobilitás ilyen szintjére nem lehet építeni és eleve égbekiáltó ostobaság!

Azt is meg kéne nézni, hogy a mezőny végén a kis csapatoknak alig marad idejük a szereplésre, és egy körnél többre! Akkor a középmezőnyben is úgy estek ki, hogy 1 pilóta még ki semesett de már lehetett tudni hogy a két előtte lévő is ki fog.

Szóval szar volt ez minden szempontból

Utoljára módosítva: 2016. március 22. 13:37

fist1
#6 fist1 2016. március 22. 13:07  
Denis Hunter:
szerintem a Q1 Q2 maradhatna, csak a 3. reszben volt elfogadhatatlan, ami tortent. Nem kellene azonnal visszaallni a regi rendszerhez, mert az sokkal komolytalanabb, ha ossze vissza csinalnak mindent, valami allandosagra lenne szukseg a szabalyokban, hogy konnyebb legyen alkalmazkodni es talan olcsobb is lehetne

A Q1, Q2-ben is elfogadhatatlan, hogy valaki tud egy sokkal jobb kört, mégsem jut tovább. És mi van azokkal, akiknek az autója teszem azt csak a második körben melegíti fel kellően a gumikat? Mi van a piros zászlós megszakításokkal, a sárga zászlóval? Úgy rossz ez a rendszer, ahogy van. Az állandóságot pedig nekem azt jelenti, hogy a sok éve futó rendszert hozzák vissza az egy futamot megéltnek a variációjával szemben.

Inkább a gumiháborút hoznák vissza, hogy normálisan tapadó gumijuk legyen, ez nem állapot, hogy Hamilton egy Toro Rossón nem tudja áthámozni magát. Akkor a saját csapattársán hogy sikerülhetne? Lehet mondogatni, hogy túl hangsúlyos az aeró, de az érem másik oldala az, hogy nincs elég mechanikai tapadásuk.

Utoljára módosítva: 2016. március 22. 13:10

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. március 22. 13:06  

Amúgy nem lenne rossz ez az időmérőrendszer, ha mondjuk két része lenne: Q1 és Q2 és mindkettő 30 perces. Emellett nem kétpercenként esnének ki, hanem mondjuk 4-6 percenként.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. március 22. 12:56  

Szerintem nem kellene a szezon közben kísérletezgetni, térjenek vissza az eddig jól bevált szisztémához.

Ha esetleg szeretnék ezt a rendszert átdolgozva visszahozni, akkor azt inkább jövőre tegyék meg. Esetleg ha az év végén Abu Dhabiban idén is lesz Pirelli teszt, akkor ott rendezhetnének egy próbaidőmérőt, mielőtt élesben vezetnék be.

daviid
#3 daviid 2016. március 22. 12:31  

Szerintem az lenne a legjobb megoldás, hogyha az egész rendszert elhalasztják 2017-re, mert annak aztán nincs sok értelme, sőt eléggé nevetségesen nézne ki, hogyha hétvégéről hétvégére változtatják az időmérő regulákat.
A mostani szabályt is az utolsó pillanatokban hozták meg, nem volt jól átgondolva, nem végeztek kutatásokat arra, hogy ez valójában, hogyan is nézne ki a valóságban. Mint kiderült eléggé rosszul. (A másik, hogy ez a rendszer is Ecclestone agyament hülyesége ellen jött létre.)
Én nem vagyok teljesen az új időmérő ellen, hiszen látom, értem, hogy mit szeretnének kihozni belőle, de jelenleg a legnagyobb problémát itt is, mint máshol a Pirelli jelenti. Az ő abroncsaik erre a rendszerre alkalmatlanok, és a rendszer megbuktatása is emiatt jött létre. A másik probléma, az idei évre bevezetett gumiszabályok. Ezen kell elsődlegesen változtatni, mert ennél a koncepciónál továbbra sem fogunk autókat a pályán látni.
Ha visszaemlékezünk, a Q1-ben és a Q2-ben sem láttunk sokkal több autót, mint az utolsó felvonásban. Plusz, hogyha csak az utolsó szekciónál térnénk vissza a korábbi megoldásra, akkor sem várható több autó, mint szombaton, hiszen az a baj, hogy nem lesz elég gumiabroncs. Igaz, hogy most a végén lenne tűzijáték, de nem felejtsük el, hogy akik bejutnak a Q3-ba, azoknak szintén csak 1 köre lesz, a nagy csapatokat leszámítva, mert ők nagy eséllyel megfognak tudni tartani plusz 1 szettet a leglágyabb papucsból.
Én abban látom ennek az időmérő edzésnek a megmentését, hogyha olyan gumikat kapnának a pilóták, melyekkel több körön lehet a határon autózni, vagy pedig plusz szetteket kapnak az időmérőre.

Denis Hunter
#2 Denis Hunter 2016. március 22. 11:54  

szerintem a Q1 Q2 maradhatna, csak a 3. reszben volt elfogadhatatlan, ami tortent. Nem kellene azonnal visszaallni a regi rendszerhez, mert az sokkal komolytalanabb, ha ossze vissza csinalnak mindent, valami allandosagra lenne szukseg a szabalyokban, hogy konnyebb legyen alkalmazkodni es talan olcsobb is lehetne

fist1
#1 fist1 2016. március 22. 11:30  

Most ugyan nem jött ki, de jó néhány pályán a Q1 is necces lesz abban a formában a sok feltartás miatt. De továbbra sem értem, miért kell variálni az időmérővel, miért nem jó a tavalyig használt. Ráadásul most nagyon úgy néz ki, hogy talán a Ferrari is ott lesz versenytempóban, nem lesz mindig Merci 1-2. Ám ha az lenne, azt is tudni kellene lenyelni, el kell ismerni, ha valaki jobb munkát végez. A szabályváltozásokat meg nem így kellene eszközölni, egyik hétről a másikra. Ki a fene fogja komolyan venni sportként az F1-et, ha így intézik a dolgokat, és egyre hatásvadászabb eszközökkel próbálnak élni?

Utoljára módosítva: 2016. március 22. 11:32PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget